Vilka märken gör bästa löparskor? Här är alla de bästa 2024

Vilka märken gör bästa löparskor 2024

I dagens läge när nya löparskor kommer ut på marknaden i snabb takt kan det vara svårt att välja bland utbudet. Det är verkligen en fascinerande värld där alla aktörer på marknaden tävlar i att implementera nya innovativa funktioner i sina löparskor. Vilka märken gör bästa löparskor 2024? Här tar jag fram mina favoriter.

10 bästa märken för löparskor 2024

10 bästa märken för löparskor 2024

De flesta av oss löparfantaster har våra favoritmärken och det kan vara svårt att helt objektivt svara på vilka märken som gör bästa löparskor. Detta beror också på vilken typ av löpare du är och hur du är byggd.

Men det finns i alla fall några märken som är kända för sin innovatitet och som varje år står i täten när det gäller nya löparskor. Här är mina favoriter:

1. Saucony

Vilka märken gör bästa löparskor

Saucony är ett anrikt märke och ett av de snabbast växande märkena för löparskor i Sverige. Märket har tagit fram många intressanta modeller av löparskor de senaste åren och där märks bland annat Endorphin serien, med snabba kolfiberskor och även modeller som Triumph och Kinvara som är populära för sin dämpning och bekvämlighet.

Snart kommer Saucony Triumph 22 ut på marknaden och har fått stor uppmärksamhet. Även Kinvara Pro är en modell som jag kan rekommendera.

Saucony Endorphin Pro 4 och Endorphin Speed 4 är några av de snabbaste löparskorna för maratonlopp och uppdateringarna på dessa modeller imponerar.

Sauconys skor har ofta en utmärkt balans mellan dämpning, stabilitet och responsivitet. De stöder aktivt löparcommunityn och har en stark betoning på etiska inköp och hållbarhet.

Vilka märken gör bästa löparskor just nu? Saucony är enligt mig ett av de märken som gått snabbast framåt de senaste åren vid sidan av Nike och Hoka One One gällande både innovativitet och funktioner.

2. Nike

Vilka märken gör bästa löparskor

Nike är ett av de mest kända varumärkena i världen när det gäller sportskor och det gäller även löparskor. Deras löparskor innehåller ofta innovativa tekniker som Zoom Air och React-dämpning.

Nike erbjuder ett brett utbud av alternativ för allt från vanliga löpare till professionella idrottare. Deras Flyknit-teknik för ovandelen ger andningsförmåga och en åtsittande passform. Nike har samarbetat med olika toppidrottare för att designa signaturmodeller. Hållbarhet har också blivit ett fokus med introduktionen av modeller som använder återvunna material.

Bland annat nya Alphafly 3 och Infinity RN4 är ett bevis på märkets innovativförmåga.

3. Adidas

Vilka märken gör bästa löparskor

Adidas är känt för att blanda stil med prestanda och flera samarbetskollektioner har lanserat under de senaste åren. Deras Boost-dämpningsteknik är känd för att ge utmärkt energiåtergivning, medan Primeknit-överdelen säkerställer komfort och passform.

Men det är framförallt deras Adizero-serie som jag klassar som de bästa löparskorna från Adidas. Inom ramen för denna har många intressanta modeller lanserats det senaste året.

Adidas arbetar ofta med biomekaniker och idrottare för att utveckla löparskor som stöder naturlig fotrörelse. Adidas erbjuder ett brett utbud av skor som passar olika terränger och preferenser, från landsvägs- till terränglöpning. De har också en rad hållbara produkter som en del av sitt miljöengagemang.

En av märkets mest spännande lanseringar på senare år är Adios Pro-serien och Prime X, men även SWITCH FWD är riktigt intressant.

Den mest populära av alla löparskor från Adidas är Ultraboost, med nya Ultraboost Light som kom ut på marknaden ifjol.

4. New Balance

Vilka märken gör bästa löparskor

New Balance erbjuder ett brett utbud av löparskor för alla typer av löpare, från nybörjare till proffs. Deras Fresh Foam-teknik ger utmärkt dämpning, och de designar ofta skor för specifika behov, som stabilitet eller minimalism.

New Balance är kända för sitt kvalitetshantverk och erbjuder också omfattande breddalternativ som passar olika fotformer. Deras Made in the USA-serie betonar lokal tillverkning och kvalitet.

Den kanske mest intressanta lanseringen under året är New Balance FuelCell Rebel v4 som nu har mer skum i mellansulan än någonsin tidigare och Fresh Foam X 1080 v13 som är märkets mest populära modell.

5. ASICS

nya Asics gel kayano 30 lanseras

ASICS är ett väldigt populärt märke för löparskor i Sverige. De fokuserar mycket på att ge stabilitet, stöd och komfort i sina löparskor. Med sitt GEL-dämpningssystem har de byggt upp ett starkt rykte bland långdistanslöpare.

Varumärkets omfattande forskning i deras Institute of Sport Science leder till skor som tillgodoser olika fottyper och löpstilar. Från Nimbus-serien till Kayano-serien – ASICS löparskor hyllas för sin hållbarhet och funktionalitet.

Bland de bästa nya lanseringarna från ASICS under året är nya ASICS Gel-Nimbus 26 som är en de löparskor med bästa dämpning, samt ASICS Gel-Kayano 30 som är en av de mest populära av alla löparskor för pronation.

Bland löparskor för nybörjare kan jag även rekommendera ASICS Gel-Cumulus 26.

6. Hoka One One

nya Hoka Mach X löparskor

Löparskor från Hoka One One har en stor och trogen användarskara i Sverige och de har många populära skomodeller i sitt utbud. Hit hör bland annat Bondi-, Clifton- och Mach-serien.

Två av de mest intressanta lanseringarna från märket under 2024 hittills är nya och snabba Hoka Cielo X1 och Skyward X nya Hoka Mach X, medan Hoka Clifton 9 är märkets mest populära modeller.

Hoka One One har blivit populära för sin maximalistiska inställning till stötdämpning. Deras överdimensionerade mellansulor ger otrolig stötdämpning, vilket gör dem till en favorit bland långdistanslöpare.

Trots den stora dämpningen är Hoka-skor förvånansvärt lätta. De erbjuder olika modeller för väg- och terränglöpning, var och en utformad med ett specifikt syfte och löpare i åtanke.

7. On Running

Vilka märken gör bästa löparskor

On Running är ett Schweiz-baserat företag som snabbt har fått uppmärksamhet inom sportskobranschen och är världens just nu snabbast växande märke för löparskor vid sidan av Hoka.

Företaget grundades 2010 av Olivier Bernhard, David Allemann och Caspar Coppetti och fokuserar på att utveckla löparskor som ger en innovativ “moln”-känsla. Med hjälp av CloudTec-tekniken har On Running-skorna en serie ihåliga kapslar på yttersulan som ger löparen en dämpad landning och ett fastare frånskjut.

Den unika designen syftar till att ge en mer naturlig löpupplevelse, minimera påverkan på lederna och möjliggöra en mer effektiv energiåtergivning.

Den eleganta och moderna designen, i kombination med toppmodern teknik, har gjort det möjligt för On Running att skapa sig en nisch på en konkurrensutsatt marknad. Med ett brett utbud av modeller och färger har de blivit ett välkänt namn för alla som söker innovativa löparskor av hög kvalitet.

On har varit väldigt aktiva med nya lanseringar under det senaste året och har följt utvecklingen i branschen genom att implementera allt mer skum i mellansulan på sina löparskor. Bland annat On Cloudeclipse och On Cloudmonster 2 är exempel på denna utveckling.

Nu har också snabba On Cloudmonster Hyper lanserats, lagom till tävlingssäsongen.

8. Puma

puma löparskor sverige

Ytterligare ett märke att hålla ögonen på är Puma, som uppvisar en stark tillväxt i Sverige just nu med många intressanta modeller. Puma är ett globalt erkänt varumärke som är känt för sin innovativa inställning till sportkläder, och deras löparskor är inget undantag.

Bland några av de mest intressanta nyheterna under de senaste åren är FAST-R NITRO ELITE-serien, medan Deviate Nitro är den mest populära bland mängdskor.

Pumas löparskor hyllas ofta för sin kombination av funktionalitet, komfort och stil, och tilltalar både professionella idrottare och vardagliga fitnessentusiaster. Företaget investerar i avancerad teknik och banbrytande design, som dämpningssystem, andningsförmåga och lättviktsmaterial, för att skapa skor som optimerar prestandan på löparbanan eller i spåret.

Puma samarbetar med elitidrottare och investerar i forskning för att ständigt tänja på gränserna och leverera produkter som kombinerar estetik och prestanda. Företaget fokuserar också på hållbarhet och tillverkar miljövänliga produkter som passar den medvetna konsumenten.

9. Brooks

brooks löparskor i sverige

Visste ni att Brooks är det mest populära av alla märken för löparskor i USA? Av alla skomodeller hos märket är det Ghost-serien som är den mest populära. I Sverige har Brooks även blivit alltmer populärt, men är ännu i skymundan av våra mest populära märken.

Brooks är ett varumärke som är helt fokuserat på löpning. Deras DNA Loft- och BioMoGo DNA-teknologier erbjuder anpassningsbar dämpning till individuella steg och vikt. Brooks erbjuder skor som tillgodoser olika löparbehov, inklusive stabilitet, neutral och trail, och betonar ett löpare-först-tillvägagångssätt.

De är också engagerade i hållbarhetsinitiativ och använder miljövänliga material i sin skoproduktion.

10. Mizuno

nya mizuno Wave Rider 27

Mizunos Wave-teknik, som ger dämpning och stabilitet, gör att de skiljer sig från mängden på marknaden för löparskor. Deras löparskor får beröm för att vara hållbara och pålitliga och passar olika typer av löpare.

Mizuno har ett vetenskapligt förhållningssätt till design och använder ofta idrottsvetenskap för att optimera prestandan. De fokuserar också på hållbarhet med initiativ som deras miljövänliga tillverkningsprocesser.

Mizuno Wave Rider 27 som kom ut ifjol är väldigt populär bland annat på den amerikanska marknaden. Jag skulle ändå rekommendera att du kolla bland deras snabbare modeller i Rebellion-serien om du letar efter intressanta löparskor från märket.

Detta var mina favoriter bland alla märken på marknaden för löparskor. Vilka märken gör bästa löparskor 2024? Det får du själv avgöra, men här har jag iallafall gett dig några alternativ.

En av bubblarna som är värd att nämna är också Craft Sportswear som kommit ut med en rad intressanta modeller under detta år, bland annat Craft Pacer som är märkets mest bekväma löparsko hittills. Det kan finnas skäl att uppdatera denna lista riktigt snart.

Under Armour är ett annat märke som växer snabbt på den amerikanska marknaden och även i Sverige ser vi alltfler modeller av löparskor från märket.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *