Bästa löparskor med kolfiberplatta 2023 – Här är alla modeller du behöver känna till

bästa löparskor med kolfiberplatta 2023

Löparskor med kolfiberplatta har blivit en stor snackis i löparvärlden ända sedan Nike lanserade den första modellen av Nike Vaporfly Next% år 2017. Speciellt inom maratonlöpning har denna typ av skor blivit väldigt populära och numera ser du sällan en elitlöpare eller elitmotionär utan löparskor med kolfiberplatta på fötterna. Här tar jag fram bästa löparskor med kolfiberplatta 2023.

Efter att Nike lanserade sina första modeller dröjde det inte länge innan alla andra skomärken följde på trenden och lanserade sina egna versioner. Nu finns därför ett riktigt bra utbud av löparskor med kolfiberplatta hos många olika märken. Dessa avviker också från varandra rätt avsevärt gällande både design och löpkänsla.

Eftersom löparskor med kolfiberplatta också återfinns i premiumskiktet hos de flesta skomärken är också priset aningen dyrare än på “vanliga” löparskor. Därför kan det vara bra att känna till vad som skiljer olika modeller åt.

Fördelar med löparskor med kolfiberplatta

Fördelar med löparskor med kolfiberplatta

Vi har alla hört att löparskor med kolfiberplatta förbättrar löpprestationen. Men vad är det egentligen som de gör för löpningen? Här är några fördelar med löparskor med kolfiberplatta:

  • Ökad energiåtergivning: Kolfiberplattor är utformade för att ge en fjäderliknande effekt som returnerar energi till löparen vid varje steg. Detta innebär att löparen kan använda mindre energi för att hålla samma tempo, vilket resulterar i förbättrad löpeffektivitet och uthållighet.
  • Snabbare hastigheter: Kolfiberplattor bidrar till att minska den tid det tar för foten att lämna marken efter avstamp. Detta resulterar i en snabbare omsättning och ett snabbare tempo, vilket kan jobba för din fördel speciellt vid längre distanslopp. Det är inte utan orsak dessa är populära halvmaraton- och maratonskor.
  • Minskad trötthet: Den energibesparande effekten av kolfiberplattor kan också bidra till att minska tröttheten i ben och fötter, vilket gör att löpare kan hålla tempot under längre perioder.
  • Förbättrad dämpning: Många löparskor med kolplattor innehåller också ytterligare dämpande material, till exempel skum eller gel, vilket ytterligare kan minska påverkan på fötter och ben och göra skorna mer bekväma att bära. Jag använder dagligen löparskor med kolfiberplatta under mina löpturer på Maltas betongunderlag och har svårt att använda andra skor när jag blivit van med dem.

Var hittar man bästa löparskor med kolfiberplatta 2023?

Trots att löparskor finns på oerhört många nätbutiker kan det vara förtvivlat svårt att hitta ett bra utbud av modeller. De flesta satsar nämligen på modeller som är storsäljare bland den stora massan och det är inte denna typ av löparskor trots den ökade populariteten hos dem som tävlingsskor.

Därför är det hos specialiserade löparshoppar som Runningdirect.se du skall leta om du vill hitta ett bra utbud av löparskor med kolfiberplatta. Det är också en bra idé att leta direkt hos märkena ifråga om du vet vilket märke du föredrar. Bland annat hos Nike och Adidas hittar du ett bättre utbud av storlekar än hos återförsäljare.

Nackdelen med att gå direkt till märkena är att de i regel endast har rabatterade priser under speciella kunddagar.

Bästa löparskor med kolfiberplatta 2023

Det finns många alternativ på marknaden för dig som letar efter löparskor med kolfiberplatta 2023. Det kan göra det svårt att välja rätt i djungeln av alternativ. Eftersom de flesta av alternativen också är de olika märkenas premiumskor tenderar priserna också att vara rätt höga.

Därför har jag här tagit fram de flesta modeller på marknaden för att underlätta valet för dig. Här tar jag fram bästa löparskor med kolfiberplatta 2023:

Nike Alphafly 2

Bästa löparskor med kolfiberplatta 2023

Jag är redan inne på mina tredje par av Nike Alphafly och den andra modellen har klara förbättringar i jämförelse med tidigare modeller. Framförallt känns mellansulan på Alphafly 2 betydligt mjukare än på första versionen. Det finns en orsak till att detta är en av de mest populära modellerna av maratonskor på marknaden.

Största fördelen är att detta är en väldigt lätt löparsko, samtidigt som den är väl dämpad. Jag har använt den nästan dagligen på mina löpturer och det har sparat på mina ben när jag springer samtliga av mina löppass på Maltas hårda betongunderlag.

Ytterligare en bra sak med denna skomodell är att den har bra grepp och att den är hållbar. En kritik som tidigare modeller av Nikes kolfiberskor fått är att de nöts ut snabbt. Detta har man åtgärdat med en mer hållbar gummiyta på yttersulan, samt med en mer hållbar övre del. För mig nöts skorna ofta ut vid stortårna, men dessa har hållit stilen trots att jag redan avverkat många mil i skorna.

Detta är en modell av löparskor med kolfiberplatta som jag rekommenderar även åt nybörjare tack vare den robusta uppbyggnaden på skon. Vissa uppleveler skon som aningen smal i mellanskiktet på skon. Trots att jag är plattfotad har jag inget att anmärka på den punkten.

Detta är mitt val som Bästa löparskor med kolfiberplatta 2023. Trots priset på drygt 3000 kronor anser jag att modellen är väl värd sitt pris på grund av dess hållbarhet och mångsidighet.

Nike Vaporfly 3

Bästa löparskor med kolfiberplatta 2023

Nike Vaporfly är en annan av märkets mest populära löparskor med kolfiberplatta. Detta var den första modellen av dessa “superskor” som lanserades hos Nike och den har fått åtskilliga uppdateringar genom åren. I den allra senaste modellen Nike Vaporfly 3 märks även några förändringar i jämförelse med den tidigare modellen.

Designen är på sulan är annorlunda, men ZoomX med en kolfiberplatta i fullängd är fortfarande det som gäller i skon. Skon har också blivit några gram lättare och yttersulan har ett något bättre grepp tack vare en ny yta. Ovandelen är också mer hållbar och elastisk än hos dess föregångare med dess Flyknit-garn.

I jämförelse med Alphafly 2 är Vaporfly 43 gram lättare. Det gör också att flera elitlöpare kanske hellre väljer denna modell hellre än Alphafly, men båda är väldigt lätta så det är egentligen en smaksak. Här kan du läsa mer om nya Nike Vaporfly 3.

Adidas Adizero Adios Pro 3

Bästa löparskor med kolfiberplatta 2023

Detta är mitt nyaste tillskott i min samling av löparskor med kolfiberplatta. Det som fick upp mitt intresse för skon är främst att man nu lagt till mer skum i framdelen av sulan, vilket underlättar mina problem med Mortons Neurom.

Skon har haft stora framgångar i halvmaraton- och maratonlopp runtom i världen den senaste månaden och det har gjort den intressant för många. Vikten ligger på 215 gram i jämförelse med 225 gram hos Alphafly 2. Det är inte mycket, men det känns definitivt när du håller i skorna.

Skorna har en framåtdrivande rullande design och de känns genomgående snabbare än Alphafly. Det som dock drar ner betyget en aning är den släta yttersulan som kan göra dem mer hala än Alphafly. Det känns också som att denna sko är mer känslig mot slitage.

Jag rekommenderar därför denna sko framförallt för elitlöpare och elitmotionärer som siktar på att putsa sitt personbästa. Om du vill ha en sko för långvarig användning rekommenderar jag istället Alphafly eller nedan nämnda Adidas Adizero Prime X.

Detta är mitt val som bästa löparskor med kolfiberplatta 2023 inom kategorin tävlingsskor. Detta är den snabbaste av alla löparskor på marknaden just nu och en sko som ger alla förutsättningar till ett personbästa.

Adidas Adizero Prime X

Bästa löparskor med kolfiberplatta 2023

Jag införskaffade Adizero Prime X redan förra sommaren och sprang väldigt mycket i denna skomodell under fjolåret. Framförallt imponerar löpkänslan i skomodellen med en mjuk studsande känsla. Den nyaste modellen Adizero Prime X Strung har fått en mer hållbar ovandel, vilket tas emot med tacksamhet eftersom det var i vänstra tån som mina skor nöttes ut.

Om du är elitlöpare gäller det dock att se upp en aning om du använder skomodellen eftersom mellansulan är för tjock för att godkännas enligt internationell standard. Det gör att du sannolikt kommer att diskvalificeras om du når någon av de första placeringarna i ett lopp. Men som träningssko är detta ett alldeles utmärkt sätt att spara benen på eftersom den mjuka sulan är skonsam mot lederna.

Även för nybörjare är detta en alldeles utmärkt skomodell. Den är dock inte den stabilaste på marknaden och det kan göra att den höga sulan gör det lätt att trampa fel. Skon har ändå blivit aningen stabilare med introduktionen av Strung-materialet på ovandelen.

Saucony Endorphin Elite

bästa pris på Saucony Endorphin Elite online

Saucony Endorphin Elite är märkets nya flaggskeppsmodell som har ett PWRRUN HG-skum tillsammans med en kolfiberplatta. Detta skall ge dig maximal energiåtergivning i löpsteget.

Sauconys löparskor är kända för sin goda stabilitet och bekvämlighet. Även dessa löparskor har en konstruktion som garanterar ett stabilt löpsteg med omslutande remmar som håller foten på plats. Skorna har hål på sidan som gör skorna lättare och luftigare.

Om du gillar Sauconys skomodeller är detta ett givet val för tävlingsdagen!

Saucony Endorphin Pro 3

bästa löparskor med kolfibersula 2023

Saucony Endorphin Pro 3 är märkets andra modell med kolfiberplatta. Det som imponerar med denna modell är den bättre passformen i jämförelse med tidigare modeller. Skon har en så kallad S-curve kolfiberplatta och en elastisk PWRRUN PB-dämpning som ger riktigt bra energiåtergivning samt rullning i steget.

Jag gillar också den bekväma och tunna hälkappan, även om jag har en tendens att nöta ut material av denna typ på grund av min asymmetriska hälform.

Saucony Kinvara Pro

bästa nya löparskor med kolfiberplatta 2023

En trend bland bland löparskor är att implementera kolfibersula i befintliga, populära modeller av löparskor. En av dessa klassiker är Saucony Kinvara som nu fått en kolfibersula i den nya modellen Saucony Kinvara Pro.

Kinvara Pro innehåller Sauconys SPEEDROLL™-teknik och en trio av överlägsna dämpningsmaterial: PWRRUN PB™, som ligger nära foten för optimal energiåtergivning, en PWRRUN™-bas som ger mer markskydd och hållbarhet jämfört med maratonskor och en PWRRUN+™-sockliner, som alla bidrar till förbättrad komfort.

Mizuno Wave Rebellion Pro

köp Mizuno Wave Rebellion Pro online

Mizuno har lanserat flera intressanta löparskor med kolfiberplatta den senaste tiden. Här märks framförallt en unik design på mellansulan som uppmanar till en framåtlutad löpstil. Wave Rebellion PRO är gjord för erfarna tävlingslöpare för alla som siktar på att springa sträckor ända upp till maraton snabbare.

Skon har en Wave Plate i kolfiber som ger en väldigt bra drivkraft medan Enerzy Lite-tekniken och tillägget av Wave-teknologin gör att du har skon känns stabil. Detta är ett riktigt intressant tillskott för dig som är intresserad av löparskor med kolfiberplatta.

Mizuno Wave Duel Pro

Mizuno Wave Duel Pro

Även Mizuno Wave Duel Pro har en riktigt intressant design och är gjord för tävlingar upp till halvmaraton. Den påminner mycket om designen på en spiksko, men med en rejäl sula som även den har en kolfiberplatta.

Jag har själv inte testat modellen med bara utseendet gör det väldigt lockande.

New Balance Fuelcell Sc Elite

köp New Balance Fuelcell Sc Elite online

New Balance är ett populärt märke bland svenskar med skor som är kända för sin mjuka mellansula. Jag hade själv flera modeller med Fresh Foam-sula medan jag bodde i Finland och gillade materialet väldigt mycket.

FuelCell SC Elite V3 är märkets bidrag till löparskor med kolfiberplatta. Denna platta är placerad mitt i den fjädrande FuelCell-mellansulan i två lager. Detta är en sko som känns som en strumpa på foten med dess integrerade plös och är bland de mest bekväma jag testat.

Puma Deviate Nitro Elite 2

bästa puma carbon skor 2023

Trots att Puma är ett av de mest klassiska bland alla sportmärken har det inte varit ett av våra mest populära märken för löparskor i Sverige. Vi kan dock se att Puma blivit allt populärare och det gäller även deras löparskor med kolfibersula.

Puma Deviate Nitro Elite 2 är lättare och mer responsiv än sin föregångare och har en speciellt injicerad Nitro foam-mellansula och en filmisk överdel som gör skon riktigt lätt. Den har också en smalare och starkare PWERPLATE som ger bra energiåtergivning i löpsteget.

Puma Fast-FWD Nitro Elite

PUMA FAST-FWD NITRO ELITE

Puma Fast-FWD Nitro Elite är utformad för kortare sträckor på 5 till 10 KM. Denna sko har extra utskärningar för att minska på vikten och överdelen är gjord för att kännas som en strumpa.

Precis som designen skvallrar om ger denna modell en utmärkt rullning i löpsteget, men den är kanske mest lämplig för vana löpare med många löpkilometer i bagaget.

Kiprun KD900X

bästa billiga löparskor med kolfiberplatta 2023

Kiprun är Decathlons egna märke av löparskor och KD900X är deras första löparsko med kolfiberplatta. Både det något förmånligare priset och allmän nyfikenhet gör att många frågar sig om Kipruns modell av kolfiberskor är bra. Här har jag skrivit mer om Kipruns olika modeller av löparskor.

Hoka Mach X

Som nämnt är en av trenderna bland tillverkare av löparskor att implementera kolfiberplatta i mellansulan på klassiska modeller. HOKA Mach är en väldigt populär modell och nyligen presenterades Hoka Mach X på marknaden och fick genast mycket uppmärksamhet.

Mach X är framtagen genom rigorösa tester och har en Pebax® framdrivningsplatta i mellansulan. Tillsammans med toppmoderna skumföreningar, erbjuder skon en harmonisk blandning av framdrivning och stabilitet som passar för regelbunden användning.

Med andra ord är detta är löparsko som mycket väl kan användas både för träning och tävling. För dig som gillar löparskor från Hoka One One är detta en het kandidat till bästa löparskor med kolfiberplatta 2023.

Hoka One One Carbon X3

bästa carbon löparskor 2023

Löparskor från Hoka One One har blivit oerhört populära världen över på väldigt kort tid. Även i Sverige är märket det snabbast växande märket bland löparskor. Hoka One One Carbon X var märket första löparsko med kolfibersula och nu är vi redan framme vid den tredje modellen i serien.

Den tredje upplagan är bättre än någonsin och denna sko har en helt ny ovandel och en mellansula i EVA-skum med bättre energiåtergivning. Här märks också en tunn upphöjd hälflik som enligt mig ger bättre löpkänsla än hos tidigare modeller.

Hoka One One Rocket X2

köp Hoka One One Rocket X2 online

HOKA Rocket X 2 är märkets nyaste premiummodell bland löparskor med kolfibersula. Denna modell har helt gjorts om för att göra den ännu snabbare. Den har en geometriskt formad kolfiberplatta som ligger mellan två lager av ultra-responsivt skum.

Dra nytta av en ännu mer responsiv start tack vare den perfekt geometriskt formade kolplattan som ligger mellan två lager av ultra-responsivt nytt skum. Skon är också mer strömlinjeformad med en smalare tunga. Du hittar också en intern fotbur som håller foten stabilt på plats.

Läs mer om HOKA Rocket X2 här.

ON Cloudboom Echo 3

bästa on löparskor med kolfiberplatta 2023

Märket ON har sin trogna användarskara – inte minst bland traillöpare. Med nya Cloudboom Echo 3 löparskor har man tagit fram märkets snabbaste maratonsko någonsin. Den är konstruerad utifrån feedback från toppidrottare och har On’s banbrytande CloudTec®, en Speedboard® i kolfiber och det nyligen introducerade Helion™ HF hyperfoam.

Allt detta kombineras för en utmärkt stötdämpning samt en oöverträffad energiåtergivning.

Asics Magic Speed 3

bästa billiga löparskor med kolfiberplatta 2023

Asics är ett populärt skomärke bland de som letar efter stabila löparskor bland annat för överpronation. Märket har också lanserat flera modeller av löparskor med kolfiberplatta under de senaste åren. En av dessa är Magic Speed 3 som är en mångsidig sko som både kan användas för träning och tävling – med andra ord är den väldigt hållbar.

Mellansulan med FF BLAST PLUS-dämpning ger bra stötdämpning och energiåtergivning, samtidigt som det ger en lätt känsla i löpningen. Ett stort plus för det humana priset, som är ett av de lägsta bland alla löparskor med kolfiberplatta.

Läs mer om nyaste modellen av ASICS Magic Speed i detta inlägg.

Sammanfattning

Vilka är då bästa löparskor med kolfiberplatta 2023? Det beror delvis på din budget. Om du vill gå på ett säkert kort så rekommenderar jag Nike Alphafly 2 – inte minst för dess mångsidighet och hållbarhet. Detta är en skomodell som erbjuder toppkvalitet rakt igenom på de flesta punkter. Priset på drygt 3000 kronor kan dock skrämma bort flertalet att satsa på skon.

Om du är på jakt efter personbästa kan jag också rekommendera att du testar Adidas Adizero Adios Pro 3. Denna modell har dock inte den bästa möjliga hållbarheten så trots att dess pris är lägre än både Alphafly 2 och Nike Vaporfly 3 kan detta vara något att beakta.

Som mängdsko rekommenderar jag definitivt Adidas Adizero Prime X. Detta är utan tvekan en av de löparskor med den skönaste löpkänslan på marknaden.

Hoka One Mach X har en bred tåbox och är väldigt stabil, så om du gillar löparskor från Hoka One One är detta ett givet val som tävlinggskor.

Jag gillar också dämpningen hos Sauconys löparskor och Endorphin Elite är definitivt en vinnare om du gillar löparskor från detta märke.

I slutändan är det dina egna fötter, dina ambitioner och din budget som avgör valet. Här har jag tagit fram några alternativ för dig som letar efter bästa löparskor med kolfiberplatta 2023. Lycka till med ditt val!

Tags from the story
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *