Bästa löparskor med kolfiberplatta 2024 – Här är alla modeller du behöver känna till

bästa löparskor med kolfiberplatta 2024

Löparskor med kolfiberplatta har blivit en stor snackis i löparvärlden ända sedan Nike lanserade den första modellen av Nike Vaporfly Next% år 2017. Speciellt inom maratonlöpning har denna typ av skor blivit väldigt populära och numera ser du sällan en elitlöpare eller elitmotionär utan löparskor med kolfiberplatta på fötterna. Här tar jag fram bästa löparskor med kolfiberplatta 2024.

Efter att Nike lanserade sina första modeller dröjde det inte länge innan alla andra skomärken följde på trenden och lanserade sina egna versioner. Nu finns därför ett riktigt bra utbud av löparskor med kolfiberplatta hos många olika märken. Dessa avviker också från varandra rätt avsevärt gällande både design och löpkänsla.

Eftersom löparskor med kolfiberplatta också återfinns i premiumskiktet hos de flesta skomärken är också priset aningen dyrare än på “vanliga” löparskor. Därför kan det vara bra att känna till vad som skiljer olika modeller åt.

Topp 10 i denna guide:

 1. Nike Alphafly 3 – Bästa löparskor med kolfiberplatta från Nike 2024
 2. New Balance FuelCell SuperComp Elite v4 – Bästa löparskor med kolfiberplatta från New Balance 2024
 3. Adidas Adizero Adios Pro 3 – Bästa löparskor med kolfiberplatta från adidas 2024
 4. Hoka Cielo X1 – Bästa löparskor med kolfiberplatta från Hoka 2024
 5. Saucony Endorphin Pro 4 – Bästa löparskor med kolfiberplatta från Saucony 2024
 6. Mizuno Wave Rebellion Pro 2 – Bästa löparskor med kolfiberplatta från Mizuno 2024
 7. Puma Fast-R Nitro Elite 2 – Bästa löparskor med kolfiberplatta från Puma 2024
 8. Nike Alphafly 2 – Utmärkt hållbarhet
 9. Nike Vaporfly 3 – Lätt och snabb
 10. Adidas Adizero Prime X 2 Strung – Fantastisk dämpning och lätthet

Fördelar med löparskor med kolfiberplatta

Fördelar med löparskor med kolfiberplatta

Vi har alla hört att löparskor med kolfiberplatta förbättrar löpprestationen. Men vad är det egentligen som de gör för löpningen? Här är några fördelar med löparskor med kolfiberplatta:

 • Ökad energiåtergivning: Kolfiberplattor är utformade för att ge en fjäderliknande effekt som returnerar energi till löparen vid varje steg. Detta innebär att löparen kan använda mindre energi för att hålla samma tempo, vilket resulterar i förbättrad löpeffektivitet och uthållighet.
 • Snabbare hastigheter: Kolfiberplattor bidrar till att minska den tid det tar för foten att lämna marken efter avstamp. Detta resulterar i en snabbare omsättning och ett snabbare tempo, vilket kan jobba för din fördel speciellt vid längre distanslopp. Det är inte utan orsak dessa är populära halvmaraton- och maratonskor.
 • Minskad trötthet: Den energibesparande effekten av kolfiberplattor kan också bidra till att minska tröttheten i ben och fötter, vilket gör att löpare kan hålla tempot under längre perioder.
 • Förbättrad dämpning: Många löparskor med kolplattor innehåller också ytterligare dämpande material, till exempel skum eller gel, vilket ytterligare kan minska påverkan på fötter och ben och göra skorna mer bekväma att bära. Jag använder dagligen löparskor med kolfiberplatta under mina löpturer på Maltas betongunderlag och har svårt att använda andra skor när jag blivit van med dem.

Var hittar man bästa löparskor med kolfiberplatta 2024?

Trots att löparskor finns på oerhört många nätbutiker kan det vara förtvivlat svårt att hitta ett bra utbud av modeller. De flesta satsar nämligen på modeller som är storsäljare bland den stora massan och det är inte denna typ av löparskor trots den ökade populariteten hos dem som tävlingsskor.

Därför är det hos specialiserade löparshoppar som Runningdirect.se du skall leta om du vill hitta ett bra utbud av löparskor med kolfiberplatta. Det är också en bra idé att leta direkt hos märkena ifråga om du vet vilket märke du föredrar. Bland annat hos Nike, Adidas och New Balance hittar du ett bättre utbud av storlekar än hos återförsäljare.

Nackdelen med att gå direkt till märkena är att de i regel endast har rabatterade priser under speciella kunddagar.

Bästa löparskor med kolfiberplatta 2024

bästa löparskor med kolfiberplatta 2024

Det finns många alternativ på marknaden för dig som letar efter löparskor med kolfiberplatta 2024. Det kan göra det svårt att välja rätt i djungeln av alternativ. Eftersom de flesta av alternativen också är de olika märkenas premiumskor tenderar priserna också att vara rätt höga.

Därför har jag här tagit fram de flesta modeller på marknaden för att underlätta valet för dig. Här tar jag fram bästa löparskor med kolfiberplatta 2024:

1. Nike Alphafly 3

Bästa löparskor med kolfiberplatta 2024

Det är svårt att förbise Nike Alphafly 3 när vi pratar om bästa löparskor med kolfiberplatta 2024. Detta är den löparsko som Kelvin Kiptum bar när han slog världsrekordet i marathon 2023 och det var ett av de stora samtalsämnena inom löparvärlden långt innan den slutligen lanserades i januari 2024.

När det väl hände sålde den slut på endast några minuter (rykten säger 60 sekunder). Jag lyckades själv få tag på ett par och har nu använt dem sedan slutet av januari och kan intyga att löpkänslan är utomordentlig i skorna. För dig som vill få tag på ett par kommer en ny chans nu i mars när skorna lanseras i en ny färg.

Här kan du läsa om alla nyheter på nya Alphafly 3 löparskor. Det är definitivt en uppgradering i löpkänsla från den tidigare modellen Alphafly 2. Det återstår dock att se huruvida hållbarheten håller samma nivå – något som jag berömt den äldre modellen för.

2. New Balance FuelCell SuperComp Elite v4

New Balance har lanserat några riktigt intressanta löparskor den senaste tiden. En av dessa är nya New Balance FuelCell SuperComp Elite V4 löparskor som är deras snabbaste modell hittills.

Här märks bland annat deras Energy Arc-teknik, som är en kolfiberplatta med geometri i kombination med strategiska hålrum i mellansulan. Denna unika design syftar till att öka den lagrade energin, vilket skall ge en högre total energiåtergivning vid varje steg.

SuperComp Elite v4 har även en tydlig rockerprofil som ger en mjuk och naturlig övergång från häl till tå. Likt flera andra av New Balance senaste löparskor har SuperComp Elite v4 även en FuelCell-mellansula som är tillverkad av PEBA (polyeterblockamid), ett material som är känt för sina exceptionella energiåtergivningsegenskaper.

Denna teknik har man under flera år utvecklat hos New Balance och nu har man enligt mig nått perfektion inom området. Definitivt en av de bästa löpaskorna med kolfibersula just nu enligt mig.

3. Adidas Adizero Adios Pro 3

Det som fick upp mitt intresse för denna löparsko var främst att man lagt till mer skum i framdelen av sulan på den tredje modellen, vilket underlättar mina problem med Mortons Neurom. Den breda framdelen gör också att detta är en väldigt bra sko för den som har breda fötter.

Skon har haft stora framgångar i halvmaraton- och maratonlopp runtom i världen de senaste åren och det har gjort den intressant för många. Vikten ligger på 215 gram, vilket gör detta till en riktigt lättviktare.

Skorna har en framåtdrivande och rullande design och de känns att dessa är riktigt snabba. Det som drar ner betyget en aning är den släta yttersulan som kan göra dem mer hala än flera konkurrenters löparskor. Men hållbarheten är det definitivt inget fel på. Jag skulle säga att detta är en av de mest hållbara av alla tävlingsskor på marknaden. Riktigt hög kvalitet på dessa skor.

Jag rekommenderar därför denna sko framförallt för elitlöpare och elitmotionärer som siktar på att putsa sitt personbästa. Den har lite sämre dämpning än de flesta andra konkurrenters premiumskor med kolfibersula. Om du vill ha en Adidas-sko med bättre dämpning kan jag istället rekommendera Adios Prime Strung 2, som både är snabb och samtidigt extremt väl dämpad.

Detta är en av mina val som bästa löparskor med kolfiberplatta 2024 inom kategorin tävlingsskor. Detta är en av de snabbaste av alla löparskor på marknaden just nu och en sko som ger alla förutsättningar till ett personbästa.

4. Hoka Cielo X1

bästa Hoka skor med kolfiberplatta

Löparskor från Hoka One One har blivit oerhört populära världen över på väldigt kort tid. Även i Sverige är märket det snabbast växande märket bland löparskor. Under det senaste året satsar hårt på att ta fram nya löparskor med kolfiberplatta i mellansulan. Det började med modellen Hoka Carbon X och sedan har man lanserat flera modeller med kolfiberplatta som t.ex. Hoka Mach X, Hoka Bondi X och Hoka Rocket X2.

Den kanske mest intressanta av alla nyheter kom dock i början av februari när en omgjord modell av roadracingmodellen Cielo kom ut på marknaden. Nya Hoka Cielo X1 har rejäl dämpning och imponerande löparegenskaper. För dig som letar efter en snabb sko från Hoka känns Cielo X1 i dagsläget som det givna valet.

Det återstår dock att se vad nya Carbon X4 och Rocket X3 har att bjuda på när de lanseras. Läs mer om HOKA Rocket X2 här.

5. Saucony Endorphin Pro 4

Saucony är ett väldigt populärt märke i löparkretsar och växer snabbt i Sverige just nu. Med modeller som Kinvara och Triumph har man en trogen användarskara och även deras kolfibermodeller har tagits emot väl bland löpare.

Den nyaste versionen av Saucony Endorphin Pro och Endorphin Speed lanserades nyligen och baserat på recensioner verkar det som att det varit lyckade uppdateringar. Saucony Endorphin Elite är premiummodellen bland märkets löparskor med kolfiberplatta, men det känns som hugget som stucket gällande vilken modell som verkligen är snabbast.

Saucony Endorphin Speed 4 har också väldigt likadana egenskaper som Pro, så därför finns det gott om val för dig som vill ha en snabb löparsko med kolfiberplatta från märket.

En trend bland bland löparskor är att implementera kolfibersula i befintliga, populära modeller av löparskor. En av dessa klassiker är Saucony Kinvara som fått en kolfibersula i den nya modellen Saucony Kinvara Pro.

6. Mizuno Wave Rebellion Pro 2

bästa carbon löparskor 2024

Mizuno är kanske inte det mest kända av alla löparmärken i Sverige, men de som testat deras skor som t.ex. Mizuno Wave Rider kan vittna om att detta är väldigt bekväma löparskor. Ett område som man även utmärkt sig inom de senaste åren är deras carbon-löparskor med unik design.

Den senaste modellen Mizuno Wave Rebellion Pro 2 skall enligt dem själva vara en av de snabbaste på marknaden och med en överdriven Rocker-design är det onekligen en väldigt spännande löparsko.

Wave Rebellion Pro 2 har en mellansula i deras Mizuno ENERZY Lite, ett material som skall ha utmärkt energiåtergivning. Den senaste modellen har också förbättringar gällande grepp och framåtdrivande egenskaper. Något att testa på för alla löparfantaster därute. Själv skulle jag främst testa den för kortare sträckor som 5 och 10 km, men enligt Mizuno är den optimerad även för sträckor ända upp till marathon.

7. Puma Fast-R Nitro Elite 2

bästa carbon löparskor 2024

På tal om löparskor med unik design. Nya PUMA FAST-R Nitro Elite 2 är en snabb löparsko som är särskilt utformad för långa distanser. Den har utmärkt dämpning, maximal energiöverföring och ger en framdrivande känsla under löpningen.

Med NITRO Elite-skum i mellansulan och en PWRPLATE i kolfiber ger det skon en mer dämpning och en framdrivande känsla än i tidigare modell. Den har även en utmärkt dämpad häl som stabiliserar foten.

Ovandelen är tillverkad av ett lätt ULTRAWEAVE-material som tillsammans med PWRTAPE-förstärkning på ovandelen ger bra stöd.

8. Nike Alphafly 2

Bästa löparskor med kolfiberplatta 2024

De som var först ut med skor med kolfiberplatta förtjänar ytterligare några platser på listan. Jag är redan inne på mina fjärde par av Nike Alphafly och den andra modellen hade klara förbättringar i jämförelse med tidigare modeller. Framförallt känns mellansulan på Alphafly 2 betydligt mjukare än på första versionen. Det finns en orsak till att detta är en av de mest populära modellerna av maratonskor på marknaden.

Största fördelen är att detta är en väldigt lätt löparsko, samtidigt som den är väl dämpad. Jag har använt den nästan dagligen på mina löpturer och det har sparat på mina ben när jag springer samtliga av mina löppass på Maltas hårda betongunderlag.

Ytterligare en bra sak med denna skomodell är att den har bra grepp och att den är hållbar. En kritik som tidigare modeller av Nikes kolfiberskor fått är att de nöts ut snabbt. Detta har man åtgärdat med en mer hållbar gummiyta på yttersulan, samt med en mer hållbar övre del. För mig nöts skorna ofta ut vid stortårna, men dessa har hållit stilen trots att jag redan avverkat många mil i skorna.

Detta är en modell av löparskor med kolfiberplatta som jag rekommenderar även åt nybörjare tack vare den robusta uppbyggnaden på skon. Vissa uppleveler skon som aningen smal i mellanskiktet på skon. Trots att jag är plattfotad har jag inget att anmärka på den punkten.

Detta är ett av mina val som bästa löparskor med kolfiberplatta 2024 baserat på hållbarhet. Trots priset på drygt 3000 kronor anser jag att modellen är väl värd sitt pris på grund av dess hållbarhet och mångsidighet.

9. Nike Vaporfly 3

Bästa löparskor med kolfiberplatta 2024

Nike Vaporfly är en annan av märkets mest populära löparskor med kolfiberplatta. Detta var den första modellen av dessa “superskor” som lanserades hos Nike och den har fått åtskilliga uppdateringar genom åren. I den allra senaste modellen Nike Vaporfly 3 märks även några förändringar i jämförelse med den tidigare modellen.

Designen är på sulan är annorlunda, men ZoomX med en kolfiberplatta i fullängd är fortfarande det som gäller i skon. Skon har också blivit några gram lättare och yttersulan har ett något bättre grepp tack vare en ny yta. Ovandelen är också mer hållbar och elastisk än hos dess föregångare med dess Flyknit-garn.

I jämförelse med Alphafly 2 är Vaporfly 43 gram lättare. Det gör också att flera elitlöpare kanske hellre väljer denna modell hellre än Alphafly, men båda är väldigt lätta så det är egentligen en smaksak. Här kan du läsa mer om nya Nike Vaporfly 3.

10. Adidas Adizero Prime X

Bästa löparskor med kolfiberplatta 2024

Jag införskaffade Adizero Prime X redan förra sommaren och sprang väldigt mycket i denna skomodell under fjolåret. Framförallt imponerar löpkänslan i skomodellen med en mjuk studsande känsla. Den nyaste modellen Adizero Prime X Strung har fått en mer hållbar ovandel, vilket tas emot med tacksamhet eftersom det var i vänstra tån som mina skor nöttes ut.

Om du är elitlöpare gäller det dock att se upp en aning om du använder skomodellen eftersom mellansulan är för tjock för att godkännas enligt internationell standard. Det gör att du sannolikt kommer att diskvalificeras om du når någon av de första placeringarna i ett lopp. Men som träningssko är detta ett alldeles utmärkt sätt att spara benen på eftersom den mjuka sulan är skonsam mot lederna.

Även för nybörjare är detta en alldeles utmärkt skomodell. Den är dock inte den stabilaste på marknaden och det kan göra att den höga sulan gör det lätt att trampa fel. Skon har ändå blivit aningen stabilare med introduktionen av Strung-materialet på ovandelen.

11. Kiprun KD900X

bästa billiga löparskor med kolfiberplatta 2024

Kiprun är Decathlons egna märke av löparskor och KD900X är deras första löparsko med kolfiberplatta. Både det något förmånligare priset och allmän nyfikenhet gör att många frågar sig om Kipruns modell av kolfiberskor är bra. Här har jag skrivit mer om Kipruns olika modeller av löparskor.

12. Asics Magic Speed 3

bästa billiga löparskor med kolfiberplatta 2024

Asics är ett populärt skomärke bland de som letar efter stabila löparskor bland annat för överpronation. Märket har också lanserat flera modeller av löparskor med kolfiberplatta under de senaste åren. En av dessa är Magic Speed 3 som är en mångsidig sko som både kan användas för träning och tävling – med andra ord är den väldigt hållbar.

Mellansulan med FF BLAST PLUS-dämpning ger bra stötdämpning och energiåtergivning, samtidigt som det ger en lätt känsla i löpningen. Ett stort plus för det humana priset, som är ett av de lägsta bland alla löparskor med kolfiberplatta.

Läs mer om nyaste modellen av ASICS Magic Speed 3 i detta inlägg.

Sammanfattning

Vilka är då bästa löparskor med kolfiberplatta 2024? Det beror delvis på din budget. Om du vill gå på ett säkert kort så rekommenderar jag Nike Alphafly 2 – inte minst för dess mångsidighet och hållbarhet. Detta är en skomodell som erbjuder toppkvalitet rakt igenom på de flesta punkter. Priset på drygt 3000 kronor kan dock skrämma bort flertalet att satsa på skon.

Om du är på jakt efter personbästa kan jag också rekommendera att du testar nya Nike Alphafly 3 eller Adidas Adizero Adios Pro 3. Som mängdsko rekommenderar jag definitivt Adidas Adizero Prime X. Detta är utan tvekan en av de löparskor med den skönaste löpkänslan på marknaden.

Hoka Cielo X1 har bra dämpning och är väldigt stabil, så om du gillar löparskor från Hoka One One är detta ett givet val som tävlinggskor.

Jag gillar också dämpningen hos Sauconys löparskor och Endorphin Pro 4 är definitivt en vinnare om du gillar löparskor från detta märke.

I slutändan är det dina egna fötter, dina ambitioner och din budget som avgör valet. Här har jag tagit fram några alternativ för dig som letar efter bästa löparskor med kolfiberplatta 2024. Lycka till med ditt val!

Tags from the story
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *