Bästa löparskor mot pronation 2024

bästa löparskor mot pronation 2024

När man springer spelar fotens position och rörelse en kritisk roll i hur kraften fördelas genom benen, vilket kan påverka både prestanda och risk för skador. Pronation är en naturlig inåtrullning av foten som sker vid varje steg, men för vissa kan denna rörelse vara överdriven och leda till problem om inte rätt skor används. Som tur har många tillverkare lanserat löparskor som är särskilt utvecklade för att hjälpa mot överdriven pronation. Här tar jag fram bästa löparskor mot pronation 2024.

Varför behövs löparskor mot pronation?

Men innan jag går över till bästa löparskor mot pronation tar jag här fram lite grundläggande information. Varför behövs egentligen skilda löparskor mot pronation? Pronation är en naturlig rörelse av foten under gång och löpning.

Det beskriver hur foten rullar inåt för att fördela kraften av stötar vid landning. Men för vissa personer kan överpronation (där foten rullar för mycket inåt) eller underpronation (där foten inte rullar tillräckligt inåt) uppstå, vilket kan leda till olika typer av skador eller obehag under löpning.

Löparskor mot pronation är designade för att korrigera dessa avvikelser i fotens rörelse, och här är några anledningar till varför de kan vara nödvändiga:

 1. Förhindra skador: Överpronation kan leda till en rad skador såsom shin splints, plantar fasciit, löparknä, och andra. Skor som stödjer och korrigerar fotens rörelse kan minska risken för dessa skador.
 2. Ökad komfort: En sko som matchar din fotmekanik kan förbättra komforten under långa löpningar genom att minska onödig belastning på foten.
 3. Förbättrad prestanda: Korrigering av felaktig fotrörelse kan leda till mer effektivt löpsteg och potentiellt bättre tider.
 4. Längre hållbarhet av skor: Om du pronerar kraftigt kan det leda till ojämn nedslitning av dina löparskor. Skor designade för pronation kan ha en längre livslängd eftersom de är konstruerade för att hantera denna specifika belastning.
 5. Ökad stabilitet: Skor för pronation brukar ha extra stöd i mellanfoten eller en stabilare hälkappa för att ge en stabilare plattform när du springer.

Om du funderar på om du behöver löparskor mot pronation, är det en bra idé att besöka en specialiserad löpbutik där de kan analysera din löpstil och rekommendera lämpliga skor. Men du kan även analysera slitaget på sulan hos dina tidigare löparskor för att se om du eventuellt behöver löparskor mot pronation.

Bästa löparskor mot pronation 2024

Bästa löparskor mot pronation 2024
Nya Saucony Guide 17 – en av mina favoriter bland löparskor mot pronation 2024.

Pronation är en naturlig rörelse av foten när den rullar inåt under en gång- eller löpningsslag. För löpare som har en överdriven pronation kan specifika löparskor hjälpa till att korrigera detta och ge bättre stöd. Här är bästa löparskor mot pronation 2024:

1. Asics Gel-Kayano 30

bästa löparskor mot pronation 2024

Asics GEL-Kayano är en riktig klassiker bland stabila löparskor och en av de skomodeller som jag först började använda i min maratonlöpning. Detta är samtidigt den skomodell som ofta rekommenderas i sportbutiker för dig som både behöver bra dämpning och stöd för dina fötter. Med andra ord en löparsko. som är perfekt för nybörjaren!

Nyligen kom den 30:e utgåvan i serien och enligt mig har de flesta egenskaper förbättrats på modellen. Framförallt märks en mjukare dämpning och skon är också lättare än tidigare.

Gel-Kayano 30 har en 4D Guidance System-teknologi som ger maximalt stöd för foten där det behövs. Det är den nya PureGel-teknologin som tillsammans med FF Blast Plus Eco ger väldigt skön och bra dämpning.

Om du behöver stabila löparskor mot pronation är Kayano en av de absolut mest kompletta i dagsläget och detta är mitt val som bästa löparskor mot pronation 2024.

👍Fördelar: Stabil, bra dämpad, hållbar

👎 Nackdelar: Trots att mycket har gjorts för att göra den lättare är det fortfarande en rätt tung sko.

2. Saucony Guide 17

bästa löparskor för pronation 2024

Guide 17 är Saucony bidrag till antipronationsskor och en modell som verkligen hittat hem hos svenskar som behöver extra stöd i löpsteget.

Nya Saucony Guide 17 som nyligen lanserades har en väldigt dämpning tack vare deras patenterade mellansula i mjukt PWRRUN-skum. Ytterligare en sak som utmärker skon är en 360° passform som rör sig med dig.

I den nyaste modellen har man lagt kilen åt sidan och ersatt den med skum som ger ännu bättre stötdämpning. Även mellansulan har fått ny och bredare design, vilket ger ännu bättre stöd och gör det till en ännu mer dynamisk löparsko.

Bekvämlighet är något av Sauconys kännetecken och det gäller även Guide 17. Den elastiska ovandelen ger en fast passform och detta är en riktigt välbalanserad löparsko som inte kompromissar med komfort och flexibilitet.

I jämförelse med den tidigare modellen är också designen snyggaste, vilket gör det till en av de bästa nylanseringarna bland pronationsskor hittills under 2024.

👍Fördelar: Oerhört bekväm, skön löpkänsla, stabil

👎 Nackdelar: Inte den snabbaste på marknaden

3. New Balance Fresh Foam X Vongo v6

bästa löparskor mot pronation 2024

Serien Fresh Foam X 860 vore kanske det naturliga valet för dig som letar efter antipronationsskor från New Balance. Och visst är öven det en alldeles utmärkt stablitetssko med den mjuka Fresh Foam-materialet i mellansulan. Men mitt val faller ändå på modellen Fresh Foam X Vongo v6 när jag väljer bästa löparsko mot pronation från New Balance.

Den känns helt enkelt mer följsam och mjukare i löpningen tack vare en mindre styv yttersula. Man kan ställa sig frågande gällande greppet och hållbarheten på yttersulan, men då det gäller löpkänsla finns inte många bättre modeller av stabilitetsskor på marknaden

New Balance har gjort mycket rätt då man lanserat nya löparskor på den senaste tiden och serien Vongo hör definitivt till en av de modeller som visar vad som är möjligt att skapa även bland mer stabila modeller av löparskor.

👍Fördelar: Mjuk och snabb, Bra energiåtergivning

👎 Nackdelar: Grepp och hållbarhet på yttersulan

4. Asics GT-2000 12

bästa löparskor för pronation

ASICS är ett märke som verkligen utmärker sig när det gäller löparskor med pronationsstöd. De har definitivt några av de bästa och mest populära modellerna på marknaden – både i Sverige och internationellt.

Den senaste modellen av storsäljaren ASICS GT-2000 släpptes nyligen ut på marknaden och här märks flera väsentliga uppdateringar. Nya ASICS GT-2000 12 är både lättare och har en smidigare övergång i löpsteget. I skon finns ett 3D GUIDANCE SYSTEM™ som ger stabilitet och den har även en ny mellansula i full längd med FF BLAST™ PLUS ECO-dämpning.

Jag har tidigare skrivit om ASICS Gel-Nimbus 25 som en av de löparskor på marknaden med bäst dämpning. ASICS GT-2000 är inte långt efter med kombination med sin GEL™-teknik som ger en mjuk och molnliknande landning. Men även på ovandelen märks klara förbättringar med en bekväm acquard-mesh och en AHARPLUS™ hälplugg. Även sulan är av hög kvalitet som håller länge tack vare ett AHAR™ LO-HRD-sulmaterial.

👍Fördelar: Prisvärd, lätt och stabil

👎 Nackdelar: Sulan känns ännu lite hård i jämförelse med många andra modeller av löparskor

5. Hoka One One Arahi 7

bästa löparskor mot pronation dam 2024

Hoka One One löparskor är kända för sina löparskor med maximal dämpning. Dessa löparskor lämpar sig speciellt för löpare med knäbesvär. Arahi är märkets mest populära modell av pronationsskor.

I nya Hoka Arahi 7 har man lagt till flera förbättringar. Ett av dessa är den ventilerande, flatstickade ovandelen, som förbättrar luftcirkulationen. Dessutom finns nu en kraftigare plös och en dubbel kil på skon som förbättrar passformen och bekvämligheten.

Precis som i förra modellen finns det en J-Frame™ stöd i mellansulan som ger stabilitet utan att hindra den naturliga gångcykeln. Denna hindrar överdriven inåtrullning i löpsteget.

Precis som på andra löparskor från Hoka hittar du hos Arahi även deras så kallade Meta-Rocker-teknologi, som är en mer rundad rullsula bra driv löpsteget. Denna gör så att du snabbare kommer över till nästa avsteg.

Jag har alltid gillat yttersulan hos Hokas löparskor eftersom de ger ett bra grepp och behaglig känsla vid landning. Detta skonar benen, speciellt vid mängdträning. En av problemen har varit att sulan lätt slits ut vid asfaltslöpning, men på de senare modellerna har ett tunt lager lagts till på yttersulan som gör att skorna håller längre.

Detta är bästa löparskor mot pronation 2024 för dig som behöver extra dämpning i dina löparskor vid t.ex. knäbesvär. Om du gillar Hokas löparskor är detta ett givet val!

👍Fördelar: Mycket bra dämpning, hållbar, bra tåutrymme

👎 Nackdelar: Aningen svårt att få till den rätt snörningen

6. Brooks Adrenaline GTS 23

bästa löparskor för pronerande löpsteg

Brooks är det mest populära märket bland löparskor i USA tillsammans med Nike och bland deras modeller är Brooks Adrenaline GTS en av de mest populära. Adrenaline GTS och är tillverkad för att ge optimalt stöd och stabilitet för löpare som överpronerar. 

En av de central egenskaperna i Brooks Adrenaline GTS 23 är deras innovativa GuideRails-teknik. Detta är stödmekanismer som är inbyggda i skon för att ge foten en naturlig rörelsebana. Dessa skor bidrar till att minska överdriven rörelse av foten, något som kan leda till överpronation.

Den nyaste modellen har uppdaterats med en mjukare och lättare stötdämpning som de valt att kalla DNA LOFT v2.

👍Fördelar: Låg hälkappa, bekväma, bra rullning

👎 Nackdelar: Aningen tjock hälkappa

7. Nike Air Zoom Structure 25

bästa nike löparskor mot pronation 2024

Om du gillar Nikes löpskor har det alltid varit en utmaning att hitta bra modeller som hjälper till att stabilisera löpsteget. Serien Air Zoom Structure är modellen som du skall satsa på om du behöver en löparsko mot pronation från Nike. Denna skomodell har en Dynamic Support-teknologi som ger en stödjande stötdämpning. 

Jag har själv haft flera versioner av denna skomodell tidigare i mitt liv och vanligen har problemet varit en något stum mellansula. Men i de nyare modellerna har en hel del gjorts för att åtgärda detta. Numera är sulan responsiv och ger bra “studs” i steget.

Ovandelen på nya Nike Air Zoom Structure 25 är även bekvämare och mjukare än någonsin, där överdelen är tillverkad i en ventilerande ovandel i mesh. Skon har också en hållbar yttersula som gör att skorna håller för slitage. Allt detta gör denna skomodell till en av de mest prisvärda på listan över bästa löparskor mot pronation.

👍Fördelar: Hållbar, bra fjädring, lätt, prisvärd

👎 Nackdelar: Fortfarande inte den mest dämpade bland löparskor

8. Adidas Solar Glide 6

bästa adidas löparskor mot pronation 2024

Adidas har en av de mest populära löparskorna på marknaden i form av Ultra Boost. Detta är dock inte speciellt stabil i sidled och därför inte anpassad för löpare med överpronation. Adidas Solar Glide är isåfall ett bätte alternativ eftersom den förutom Adidas sköna Boost-material även har en stabilitetsskena som hindrar pronation i löpsteget.

Stabiliseringsskenan som kommer i form av ett “Linear Energy Push-system” ger ett balanserat löpsteg och den formgjutna hälkappan ger även en fixerad passform för att hälen skall kunna röra sig fritt.

Adidas har alltid gjort löparskor med bra stretchmaterial på ovandelen, som gör att de passar även breda fötter. Hos Solar Glide hittar du även en yttersula i Continental-gummi som ger bra grepp både på våta och torra underlag.

👍Fördelar: Skön dämpning, flexibel i hälpartiet, stabil

👎 Nackdelar: Rätt tunga löparskor

9. Mizuno Wave Inspire 20

bästa mizuno löparskor mot pronation 2024

Mizuno är inte ett av de mest kända bland märken i Sverige, men du hittar många bra löparskor i utbudet. Hit hör Mizuno Wave Inspire 20 som är deras antipronationssko. Denna modell kom nyss ut på marknaden (december 2023) och är nu skönare på fötterna än någonsin tidigare.

Jag imponeras speciellt av den sköna dämpningen som i denna modell erbjuder mer Enerzy-foam i mellansulan än hos tidigare modeller. Du får en fjädrande känsla i löpsteget samtidigt som en Mizuno Wave-platta bidrar med stablitet. I denna modell har den inre och yttre formen på plattan uppdateras och gjorts mer anatomiskt formad för att följa fotens naturliga form, något som förhindrar att fotvalvet sjunker.

Detta är med andra ord en av mina favoriter bland bästa löparskor mot pronation 2024 för dig med plattfot.

👍Fördelar: Skön dämpning, lätt känsla, bra grepp

👎 Nackdelar: Inte så snabba

Vad man bör tänka på när man köper löparskor mot pronation

Ovan hittade du mina val av bästa löparskor mot pronation 2024. När man lider av pronation betyder det att foten rullar inåt när den träffar marken under löpning. Detta kan leda till skador eller obehag om det inte hanteras korrekt, särskilt under längre löprundor eller intensiv träning.

Ett effektivt sätt att hantera pronation är att investera i rätt typ av löparskor. Här är några tips om vad man bör tänka på när man köper löparskor för pronation:

 1. Identifiera din pronationsgrad: Alla har en viss grad av pronation, men det är viktigt att avgöra om du har mild, måttlig eller kraftig pronation. Detta kan hjälpa dig att välja den rätta skotypen för dina behov.
 2. Stötdämpning: Skor designade för pronation har ofta extra stötdämpning i mellansulan, särskilt i bågregionen. Detta hjälper till att stabilisera foten och förhindrar överdriven inåtrotation.
 3. Stödjande mellansula: En stabil mellansula kan hjälpa till att rätta till fotens position och minska pronation. Titta efter skor med dubbel densitet i mellansulan eller med en så kallad medial post, vilket är ett hårdare material insatt på insidan av mellansulan.
 4. Fast hälkappa: En fast hälkappa håller hälen på plats och förhindrar överdriven inåtrotation.
 5. Löpanalys: Många löpbutiker erbjuder en kostnadsfri analys av ditt löpsteg. Genom att springa på ett löpband med videoanalys kan du få en bättre uppfattning om din pronationsgrad och vilken typ av sko som passar bäst för dig.
 6. Provning: Det är viktigt att prova flera olika modeller och märken. Vad som känns bekvämt och stödjande för en person kanske inte känns likadant för en annan.
 7. Tänk på livslängden: Precis som alla löparskor, kommer stödet i skor designade för pronation att minska över tiden. Byt gärna ut dina skor var 500-800 km beroende på din löpstil, vikt och var du springer.
 8. Konsultera en specialist: Om du har haft skador i foten, knät eller höften, eller om du känner smärta när du springer, kan det vara värt att konsultera en fysioterapeut eller ortoped för råd om lämpliga skor och eventuell behandling.

Vanliga frågor – Löparskor mot pronation 2024

Vad är pronation?

Pronation beskriver hur foten rullar inåt när man går eller springer. Det är en naturlig rörelse som hjälper till att absorbera stötar. Överpronation betyder att foten rullar inåt mer än vad som är normalt när man går eller springer.

Varför behöver jag skor mot pronation?

Om du överpronater kan detta leda till onödig belastning på dina fötter, ankler, knän och höft. Skor designade för överpronation hjälper till att korrigera fotens rullningsrörelse och ge bättre stöd.

Hur kan jag veta om jag överpronerar?

Ett sätt att ta reda på detta är genom en “gait analysis” hos en sportbutik eller hos en fysioterapeut. Även om du tittar på dina gamla löparskor kan du se om det finns ojämn slitage på insidan av sulan.

Är pronation detsamma som plattfot?

Nej, men personer med platta fötter har en högre tendens att överpronera. Däremot kan även personer med en normal fotbåge överpronera.

Hur ofta bör jag byta ut mina löparskor mot pronation?

Generellt rekommenderas att man byter ut sina löparskor efter cirka 600-800 kilometer. Men detta kan variera beroende på löparteknik, vikt och terräng.

Vilka märken är mest kända för löparskor mot pronation?

Många stora löparskomärken som ASICS, Brooks, New Balance och Saucony erbjuder modeller designade särskilt för överpronation.

Kan jag använda löparskor mot pronation även om jag inte löper?

Absolut, många tycker att dessa skor ger bra stöd även för vardagligt gående, särskilt om de har problem med överpronation.

Finns det någon skillnad mellan herr- och dammodeller av löparskor mot pronation?

Ja, dammodeller är ofta designade med hänsyn till kvinnors biologiskt skilda biomekanik, som smalare hälar och bredare framfötter.

Hur viktigt är det att bry mig om pronation när jag väljer löparskor?

Det är mycket viktigt om du vill undvika skador och förbättra din löpteknik. Fel skor kan orsaka problem längre upp i din kropp, såsom knä- och höftsmärtor.

Kan ortopediska inlägg hjälpa tillsammans med löparskor mot pronation?

Ja, för vissa kan ortopediska inlägg ge extra stöd och korrigering. Dock bör man konsultera en specialist när man kombinerar inlägg med löparskor för att säkerställa rätt passform och funktion.

Tags from the story
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *