De snabbaste löparskorna i världen just nu

snabbaste löparskorna i världen 2024

De senaste åren har bevittnat monumentala framsteg inom skoteknik, där biomekanik kombineras med banbrytande material för att ge löparna en oöverträffad fördel. Med varumärken som djupdyker i forskning och löpare som blir allt mer kräsna erbjuder dagens marknad en uppsjö av valmöjligheter för löpare som vill kapa sekunder och till och med minuter på sin tid. Här tar jag fram de snabbaste löparskorna i världen just nu.

De senaste åren har löparskor med kolfiberplatta i mellansulan (även kallade carbon-skor) revolutionerat löparvärlden och vi ser nu allt snabbare löparskor på marknaden, där tillverkare tävlar om att ta fram lättare och mer responsiva sulor i sina löparskor. Det är med andra ord mer spännande än någonsin tidigare för alla som gillar löparskor.

10 Snabbaste löparskor denna guide:

snabbaste löparskorna i världen 2024
  1. Nike Alphafly 3 – Snabbaste Nike löparskor 2024
  2. Adidas Adizero Adios Pro Evo 1 – Snabbaste Adidas löparskor 2024
  3. Hoka Cielo X1 – Snabbaste Hoka löparskor 2024
  4. Saucony Endorphin Pro 4 – Snabbaste Saucony löparskor 2024
  5. Mizuno Wave Rebellion Pro 2 – Snabbaste Mizuno löparskor 2024
  6. New Balance FuelCell Supercomp Elite V4 – Snabbaste New Balance löparskor 2024
  7. Nike Vaporfly 3 – Populär bland elitlöpare 2024
  8. Adidas Adizero Adios 3 – Favorit från Adidas bland elitlöpare 2024
  9. Nike Alphafly 2 – Mest hållbara supersko 2024
  10. Adidas Prime X 2 Strung – Väl dämpad fartraket från Adidas

16 snabbaste löparskorna i världen 2024

snabbaste löparskorna i världen 2024

Det är en utmaning att hänga med i utvecklingen då det handlar om nya löparskor som lanseras, men det är iallafall tydligt att så gott som alla tillverkare satsar på någon typ av kolfiberplatta i mellansulan när man tar fram nya modeller av snabba löparskor.

Många särskiljer på “snabbaste löparskor för 5 km och 10 km“, och “snabbaste löparskor för halvmarathon och marathon” när de listar bästa löparskor för olika ändamål. Enligt mig är det inte riktigt nödvändigt, såvida det inte handlar om banlöpning. Där är det såklart bäst med spikskor.

snabbaste löparskor från Saucony 2024
Nya Saucony Pro 4 imponerar med sin energiåtergivning.

Då det gäller löpning på asfalt och andra hårda underlag är alla skor på listan nedan riktigt snabba, oavsett om det handlar om korta sträckor som 5 km eller ända upp till marathonsträckan. Det faktum att t.o.m. elitlöpare i den yttersta eliten använder sig av dessa löparskor med kolfibersula och rejäl sula även på korta gatlopp säger en del om detta faktum.

Här är de snabbaste löparskorna i världen just nu:

1. Nike Alphafly 3 – Snabbaste Nike löparskor 2024

snabbaste löparskorna i världen 2024

Med ett världsrekord i marathon och en mängd världstider på många olika sträckor redan innan dess lansering är det ingen tvekan om att detta är en riktigt snabb sko. Det var därför heller ingen överraskning att intresset för Nike Alphafly 3 var enormt när den lanserades den 4 januari 2024. Faktum är att skon sålde slut på 60 (!) sekunder efter att den kom ut på Nike:s hemsida.

Även deras andra släpp i mars var en succé och faktum är att skon återigen är slutsåld mindre än en vecka efter nylanseringen. För den som vill köpa skon måste nu vänta tills det tredje släppet som äger rum i april – om man inte hittar skorna hos någon återförsäljare.

Det mest uppmärksammade rekordet som Nike Alphafly 3 stått för är Kelvin Kiptums världsrekord i Chicago Marathon i början av oktober 2023. Men redan i London Marathon 2023 lades grunden för intresset när både Sifan Hassan och Geoffrey Kamworor bar skorna.

Det kommer som sagt snart nya chanser för dig som är intresserad av att lägga beslag på ett par av dessa snabba skor. Själv var jag en av de lyckliga som lyckades få tag på ett par av den vita prototypmodellen av Nike Alphafly 3. Den nya gula färgen av skomodellen är den som snart kommer att lanseras i större mängder för allmänheten.

2. Adidas Adizero Adios Pro Evo 1 – Snabbaste Adidas löparskor 2024

snabbaste löparskorna i världen 2024

En annan av världens absolut snabbaste löparskor är Adidas Adizero Adios Pro Evo 1. I sin tävlingsdebut satte skon ett nytt världsrekord för kvinnor när Tigist Assefa vann på 02:11:53. Många andra topptider har noterats med löpare som burit Adidas Adizero Adios Pro Evo 1 sedan dess. Faktum är att fyra av sex löpare som kom på pallplaceringarna i London Marathon 2024 hade denna sko på fötterna.

Skon är extremt lätt och otroligt snabb. Den är utformad för att hjälpa maratonlöpare att prestera på topp och är 40% lättare än någon annan tävlingssko som adidas har skapat, på endast 138 gram.

Lightstrike Pro-skum kombineras med den senaste tekniken i yttersulan, fjäderlätt mesh och en unikt formad framdel som har testats i laboratorium för att förbättra löpekonomin.

Den stora nackdelen är priset, som ligger en bra bit över 5000 kronor, vilket gör det till en sko som främst är avsedd för elitlöpare. Med tanke på alla de framstående resultat som denna sko haft sedan lanseringen utmanar den definitivt i titeln om snabbaste löparskorna i världen 2024.

3. Hoka Cielo X1 – Snabbaste Hoka löparskor 2024

de snabbaste löparskorna från Hoka 2024

Den nylanserade Hoka Cielo X1 är en av världens snabbaste löparskor och definitivt Hokas snabbaste löparskor just nu. Den här fartmaskinen har konstruerats minutiöst för att ta bort all onödig vikt och samtidigt maximera energiåtergivning med en rejält dämpad mellansula.

Kärnan i Cielo X1:s snabbhet ligger i dess avancerade mellansulekonstruktion, med en bevingad kolfiberplatta som ligger mellan två lager av fjädrande PEBA-skum. Den här kombinationen ger en oöverträffad balans mellan dämpning och responsivitet som driver löparen framåt med varje steg.

Den aggressiva rockerformen på Cielo X1 är konstruerad för att ge ett effektivare löpsteg och underlätta en smidig övergång från hälisättning till tåavsättning. Detta designelement förbättrar inte bara framdrivningen utan minimerar också energiförlusten under löpcykeln, vilket gör att löparna kan hålla högre hastigheter under längre perioder.

Med fokus på att minimera vikten för att maximera hastigheten har Cielo X1 en ovandel i stickat material som andas och en kilförsedd tunga i stickat material som ger en åtsittande, bekväm passform utan att lägga på volym. Den lätta konstruktionen gör att löparna kan uppnå höga hastigheter utan att tyngas ned, vilket garanterar optimal prestanda i tävlingarna.

4. Saucony Endorphin Pro 4 – Snabbaste Saucony löparskor 2024

snabbaste löparskor från saucony 2024

Både Saucony Endorphin Pro 4 och Endorphin Speed 4 fick ett varmt mottagande när de nyligen lanserades. De tidigare modellerna av dessa skor har en lojal användarbas och därför var förväntningarna höga inför lanseringen.

Baserat på de recensioner modellen fått har uppdateringarna varit lyckade och den är nu snabbare och bekvämare än någonsin. Jag har själv testat skorna och imponeras av den lätta vikten, den tunna plösen och energiåtergivningen i skorna. Detta är en riktig fartraket som t.o.m. överträffar deras egna Endorphin Elite enligt mitt tycke.

Kärnan i Endorphin Pro 4: är den revolutionerande kombinationen av PWRRUN HG- och PWRRUN PB-skum i mellansulan. Denna branschledande fusion ger en oöverträffad balans mellan responsivitet och jämnhet, så att löpare kan uppleva explosiv energiåtergivning i varje steg och samtidigt bibehålla effektiviteten över långa distanser.

Det dubbla skumsystemet är utformat för att tillgodose de höga kraven i tävlingslopp och erbjuder hållbarhet utan att offra den lätta känslan som är avgörande för snabbhet.

Saucony har förbättrat Endorphin Pro 4 genom att integrera en hel kolfiberplatta, noggrant konstruerad för att förbättra den longitudinella styvheten. Denna funktion är avgörande för att maximera den metaboliska effektiviteten och säkerställa att varje uns av energi som löparen gör av med omvandlas optimalt till rörelse framåt.

5. Mizuno Wave Rebellion Pro 2 – Snabbaste Mizuno löparskor 2024

snabbaste löparskor i världen 2024

Nya Mizuno Wave Rebellion Pro 2 är en mångsidig roadracingsko som är idealisk för distanser från 5 km till ett helt maraton. Designen integrerar dubbla skumlager och en kolfiberförstärkt vågplatta, vilket ger en lätt, fjädrande känsla som hjälper till att slå nya rekord.

Skon har en exceptionell fjädring tack vare ENERZY LITE-skummet som är placerat i mellansulans bas och driver dig framåt med betydande energiåtergivning vid varje steg. ENERZY LITE+-lagret, som är placerat direkt under foten, ger mjukhet och stötdämpning samtidigt som det har en fjäderlätt vikt.

Omgiven av dessa skumlager finns den kolfiberförstärkta vågplattan som säkerställer stabilitet i steget utan att kompromissa med den mjuka dämpningen. Den här plattan samarbetar med Rebellion Pro 2:s Smooth Speed Assist-geometri för att underlätta ett energiskt och naturligt nedslag från mitten av foten.

På ovansidan har skon en förenklad konstruerad meshdesign för viktreduktion och förbättrad ventilation. Meshen kompletteras med en trippel snörning och ett invändigt stödband som håller fast mellanfoten för en tight passform. Mizuno har utrustat yttersulan med G3-gummi för att säkerställa ett pålitligt lättviktigt grepp, förstärkt med ytterligare G3-DR-gummi vid kritiska punkter för ökad uthållighet.

6. New Balance FuelCell Supercomp Elite V4 – Snabbaste New Balance löparskor 2024

snabbaste New Balance löparskor 2024

New Balance FuelCell SC Elite v4 imponerar på många områden och är en stark utmanare om titeln som världens snabbaste löparskor 2024. Den sätter en ny standard för New Balances prestandaskor med alla nya innovationer på modellen.

FuelCell SC Elite v4 är resultatet av ett omfattande forsknings- och utvecklingsarbete som syftar till att skapa en sko som ger överlägsen energiåtergivning utan att kompromissa med vikten. Kärnan i den innovativa designen är FuelCell-mellansulan, tillverkad av PEBA (polyeterblockamid), ett material som är känt för sin exceptionella elasticitet och energiåtergivning.

Denna banbrytande teknik säkerställer att löparna upplever ett kraftfullt lyft med varje steg, vilket driver dem mot mållinjen med ökad effektivitet.

New Balance har även introducerat Energy Arc-tekniken i FuelCell SC Elite v4. Denna funktion innehåller en sportspecifik kolfiberplattgeometri, perfekt ihop med strategiska hålrum i mellansulan. Resultatet är en betydande ökning av mängden energi som lagras och återförs, vilket förbättrar skons totala framdrivningsförmåga.

Skons rockerprofil är utformad för att underlätta en smidig och naturlig övergång från häl till tå, vilket speglar löparens naturliga gångcykel och minimerar energiförlusten under övergångsfasen. Denna funktion bidrar inte bara till skons effektivitet utan förbättrar också den övergripande komforten, så att löparen kan behålla sitt fokus och sin prestation under längre distanser.

Trots sin kraftfulla teknik är FuelCell SC Elite v4 förvånansvärt lätt med en vikt på bara 237 gram (8,4 oz), vilket säkerställer att den ökade hastigheten inte kommer på bekostnad av ökad volym. Yttersulan i massivt gummi ger slitstarkt grepp, så att löparen kan ta sig fram på olika underlag med självförtroende och stabilitet.

7. Nike Vaporfly 3 – Populär bland elitlöpare 2024

världens snabbaste löparskor

När vi pratar om snabba löparskor går det inte att bortse från Nike Vaporfly 3. Så pass populär är ändå modellen bland elitlöpare trots att alltså Nike Alphafly 3 redan lanserats.

Ända sedan man lanserade första versionen av Vaporfly har den synts på elitlöpare världen över. Den senaste modellen fick stora uppdateringar när den lanserades i början av 2023 och numera är den både lättare och mjukare än någonsin tidigare.

Även den andra versionen av skon används ännu flitiligt bland topplöpare världen över trots att den håller på att fasas ut. Något vi bland annat kunnat se på maratonlopp världen över. Här kan du läsa mer om skomodellen.

8. Adidas Adizero Adios 3 – Favorit från Adidas bland elitlöpare 2024

snabbaste löparskor 2024

En annan snabb löparsko som dominerar bland elitlöpare är Adidas Adizero Adios 3. I jämförelse med Nike Vaporfly och flera andra tävlingsskor med kolfiberplatta på marknaden, upplever jag mellansulan som betydligt hårdare, trots att även denna sko har kolfiberstavar implementerade. Det som är speciellt bra med just denna modell är att den är väldigt framåtdrivande.

Jag gillar denna skomodell väldigt mycket även i träningssyfte. Den är också väldigt hållbar och det märks att det är rak igenom kvalitet.

En annan bra sak med Adios 3 i jämförelse med Adios 2 är att den nu fått ett extra lager av dämpning i framfoten, vilket gör att även jag som lider av Mortons Neurom utan problem kan använda den.

Adidas själv benämner denna som en av de snabbaste löparskorna i världen baserat på alla framstående resultat idrottare haft med skorna på sina fötter. Det blir spännande att se vad den fjärde modellen kan bjuda på, en modell som snart kommer ut på marknaden.

9. Nike Alphafly 2 – Mest hållbara supersko 2024

världens snabbaste löparskor 2024

Nike Alphafly 2 är den modell som har den näst snabbaste tiden någonsin i ett marathon för herrar. Det var nämligen denna sko Eliud Kipchoge använde när han slog världsrekordet i marathon i Berlin 2022.

Jag har själv använt denna sko sedan februari 2023 och trots att den har en bra bit över 1000 km under bältet presterar den fortfarande på topp. Den är definitivt betydligt mer hållbar än första modellen, som jag ägde två par av. Det gäller både yttersulan och mellansulan, men framförallt överdelen. Ett parti som jag ofta gör hål på bland mina löparskor.

Definitivt en supersko som är väl värd sitt pris!

10. Adidas Prime X 2 Strung – Väl dämpad fartraket från Adidas

ADIZERO PRIME X 2 STRUNG

Adidas Prime X 2 Strung ser vid en första anblick aningen klumpig ut med sin överdimensionerade mellansula. Den har en stapelhöjd på 50 mm i kombination med ett dubbelt kolfiberinfunderat plattsystem, något som gör att den inte är godkänt bland elitlöpare.

Detta är en extremt snabb sko där du verkligen känner en extrem energiåtergivning i sulan. Det känns nästan som att du springer på en trampolin. Den första modellen av Adidas Prime X var aningen instabil i sidled, men det har man nu åtgärdat med ett bredare och stabilare sulparti.

Prime X 2 är alltså inte godkänd för elitlöpare och du blir diskad om du använt den. Men för elitmotionärer och motionärer är det ok att använda den oavsett lopp för att slå nya personbästan.

11. Hoka Rocket X2 – Snabb löparsko från Hoka

snabbaste löparskor

Det finns många trogna användare av Hokas löparskor i löparvärlden och HOKAs Rocket X2 är märkets näst snabbaste löparskor just nu.

Detta är en modell som gjorts om helt och hållet i samarbete med elitlöpare för att göra dig snabbare än någonsin. Här hittar du en geometriskt formad kolplatta som ligger mellan två lager av ultra-responsivt nytt skum.

Det finns även en ny teknisk överdel i syntetiskt mesh som omsluter foten och skon har även fått en mer strömlinjeformad design med en smalare tunga. Ytterligare en bra sak för stabiliteten är den interna fotburen som ger en låsning av mellanfoten.

12. Saucony Endorphin Elite – Populär fartraket från Saucony

snabbaste löparskorna i världen 2024

Saucony Endorphin Elite var en av fjolårets största nyheter bland löparskor med kolfiberplatta i mellansulan när den lanserades. Den har ett PWRRUN HG-skum, som ger en alldeles utmärkt energiåtergivning. Den omgjorda plattgeometrin ger ett framåtdriv som urskiljer sig från de flesta andra löparskor på marknaden.

Ytterligare en sak som jag gillar med skorna är hur väl överdelen omsluter och “kramar” foten. Detta är en löparsko som erbjuder riktigt bra stöd för foten trots att det är en neutral löparsko.

13. Puma FAST-R NITRO ELITE 2 – Snabbaste Puma löparskor 2024

snabbast puma löparskor 2024

Puma Fast-R Nitro Elite 2 är en löparsko som är utformad för att springa maratonlopp i högre hastigheter. Som ni kan se är Puma en av de tillverkare som utmärker sig med sin futuristiska design på sina snabbaste modeller.

Skon har ett högkvalitativt NITRO Elite-skum i mellansulan och en PWRPLATE i kolfiber som ger utmärkt dämpning och en framdrivande känsla. Detta är också en väldigt bekväm löparsko med en strumpliknande passform.

14. Asics Magic Speed 3 – Snabbaste ASICS löparskor

snabbaste löparskor i världen

ASICS är kanske mer känd för sina stabila och väldämpade löparskor. Men under de senaste åren har märket också tagit fram en del riktigt snabba modeller där Magic Speed 3 är en av de allra snabbaste.

Jämfört med de två första modellerna av skomodellen har den nu både mjukare dämpning och bättre stabilitet.

ASICS Magic Speed 3 har en en carbonplatta i full längd som ger bra framdrivning i löpsteget. I skon finns också den bekanta FF BLAST™ PLUS-dämpningen som ger både en lätt löparkänsla och bra stötdämpning. En sak som alltid varit bra med löparskor från ASICS är greppet och på denna sko hittar du ett ASICSGRIP™-yttersulan som är en av de bästa på marknaden.

15. On Cloudboom Echo 3 – Snabbaste On löparskor 2024

snabbaste löparskorna i världen just nu

Även märket On har sina trogna användare världen över. Cloudboom Echo 3 som lanserades i somras är märkets hittills snabbaste löparsko och har nu en ultralätt design tillsammans med en ny typ av dämpning.

I denna skomodell har en styv Carbon Speedboard® lagts till för ökad energiåtergivning. Ett nytt Pebax superfoam har även applicerats, vilket ger en vädligt responsiv landningskänsla. 

16. Nike Ultrafly – Snabbaste trailskor i världen 2024

snabbaste traillöpningsskor 2024

Jag avslutar med ett par traillöpningsskor. Även inom detta område märker vi nu att olika märken börjat lägga in kolfiberplatta i mellansulan. En av de terränglöpningsskor som fick mycket uppmärksamhet när den lanserades var nya Nike Ultrafly terränglöpninsskor.

Nike:s designers ägnade över två år åt att noggrant testa och utveckla skon med input från elitidrottare inom Nike Trail innan den lanserades. Bland de egenskaper som utmärker sig är en så kallad Flyplate i kolfiber, som finns inlagd mellan ZoomX-skum och en tyginlindad mellansula. Denna kombination lovar att ge traillöpare förbättrad energiåtergivning.

Nike Ultrafly har även en Vibrams sula som ger exceptionellt grepp i tuff terräng. Detta är definitivt en av de snabbaste löparskorna i världen 2024 då det gäller terränglöpning.

Detta var mina val av de snabbaste löparskorna i världen 2024. Våren är i regel en säsong där många nya modeller av löparskor lanseras, så därför kan vi förvänta oss förändringar denna lista inom kort. Bland annat förväntas skomodeller som HOKA Carbon X4 och Adidas Adizero Adios 4 snart lanseras – bara för att nämna några skomodeller.

För oss som älskar snabba löparskor är detta underbara nyheter. Häng med här på min sajt och bokmärk denna artikel om du vill följa med i utvecklingen!

Tags from the story
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *