De snabbaste löparskorna i världen just nu

världens snabbaste löparskor

De senaste åren har bevittnat monumentala framsteg inom skoteknik, där biomekanik kombineras med banbrytande material för att ge löparna en oöverträffad fördel. Med varumärken som djupdyker i forskning och löpare som blir allt mer kräsna erbjuder dagens marknad en uppsjö av valmöjligheter för löpare som vill kapa sekunder och till och med minuter på sin tid. Här tar jag fram de snabbaste löparskorna i världen just nu.

De senaste åren har löparskor med kolfiberplatta i mellansulan revolutionerat löparvärlden och vi ser nu allt snabbare löparskor på marknaden, där tillverkare tävlar om att ta fram lättare och mer responsiva sulor i sina löparskor. Det är med andra ord mer spännande än någonsin tidigare för alla som gillar löparskor.

15 snabbaste löparskorna i världen 2024

12 snabbaste löparskorna i världen 2024

Det är en utmaning att hänga med i utvecklingen då det handlar om nya löparskor som lanseras, men det är iallafall tydligt att så gott som alla tillverkare satsar på någon typ av kolfiberplatta i mellansulan när man tar fram nya modeller av snabba löparskor.

Många särskiljer på “snabbaste löparskor för 5 km och 10 km“, och “snabbaste löparskor för halvmarathon och marathon” när de listar bästa löparskor för olika ändamål. Enligt mig är det inte riktigt nödvändigt, såvida det inte handlar om banlöpning. Där är det såklart bäst med spikskor.

Då det gäller löpning på asfalt och andra hårda underlag är alla skor på listan nedan riktigt snabba, oavsett om det handlar om korta sträckor som 5 km eller ända upp till marathonsträckan. Det faktum att t.o.m. elitlöpare i den yttersta eliten använder sig av dessa löparskor med kolfibersula och rejäl sula även på korta gatlopp säger en del om detta faktum.

Här är de snabbaste löparskorna i världen just nu:

1. Nike Alphafly 3 – Snabbaste Nike löparskor 2024

snabbaste löparskorna i världen 2024

Med ett världsrekord i marathon och en mängd världstider på många olika sträckor redan innan dess lansering är det ingen tvekan om att detta är en riktigt snabb sko. Det var därför heller ingen överraskning att intresset för Nike Alphafly 3 var enormt när den lanserades den 4 januari 2024. Faktum är att skon sålde slut på 60 (!) sekunder efter att den kom ut på Nike:s hemsida.

Det mest uppmärksammade rekordet som Nike Alphafly 3 stått för är Kelvin Kiptums världsrekord i Chicago Marathon i början av oktober 2023. Men redan i London Marathon 2023 lades grunden för intresset när både Sifan Hassan och Geoffrey Kamworor bar skorna.

Det kommer snart nya chanser för dig som är intresserad av att lägga beslag på ett par av dessa snabba skor. Själv var jag en av de lyckliga som lyckades få tag på ett par av den vita prototypmodellen av Nike Alphafly 3. Den nya gula färgen av skomodellen är den som snart kommer att lanseras i större mängder för allmänheten.

2. Adidas Adizero Adios Pro Evo 1 – Snabbaste Adidas löparskor 2024

snabbaste löparskorna i världen 2024

En annan av världens absolut snabbaste löparskor är Adidas Adizero Adios Pro Evo 1. I sin tävlingsdebut satte skon ett nytt världsrekord för kvinnor när Tigist Assefa vann på 02:11:53. Många andra topptider har noterats med löpare som burit Adidas Adizero Adios Pro Evo 1 sedan dess.

Skon är extremt lätt och otroligt snabb. Den är utformad för att hjälpa maratonlöpare att prestera på topp och är 40% lättare än någon annan tävlingssko som adidas har skapat, på endast 138 gram.

Lightstrike Pro-skum kombineras med den senaste tekniken i yttersulan, fjäderlätt mesh och en unikt formad framdel som har testats i laboratorium för att förbättra löpekonomin.

Den stora nackdelen är priset, som ligger en bra bit över 5000 kronor, vilket gör det till en sko som främst är avsedd för elitlöpare.

3. ASICS Metaspeed Sky+ – Snabbaste ASICS löparskor 2024

Ytterligare en löparsko som bevisligen är snabb är ASICS METASPEED SKY+, som har en mängd löpare som gjort anmärkningsvärda resultat i den.

De senaste uppdateringarna av METASPEED SKY+ är omfattande. Skon har en ännu lättare ovandel, vilket bidrar till en övergripande känsla av viktlöshet, en avgörande aspekt för löpare som vill minska luftmotståndet och förbättra hastigheten.

Den nydesignade mellansulan är en annan höjdpunkt, konstruerad för att ge bättre stöd och komfort under höghastighetslöpningar.

En annan nyhet som gör detta till en så snabb sko är kolfiberplattan i full längd. Mellansuleskummet med en utmärkt responsivitet är en annan aspekt som bidrar till ett fjädrande steg. Det arbetar tillsammans med kolfiberplattan för att skapa en responsiv plattform som säkerställer att energiåterföringen maximeras vid varje steg.

Det innebär att löparen kan spara mer energi, vilket är särskilt fördelaktigt under de senare delarna av ett lopp när uthålligheten börjar avta.

4. Hoka Rocket X2 – Snabbaste Hoka löparskor 2024

snabbaste löparskor

Det finns många trogna användare av Hokas löparskor i löparvärlden och HOKAs Rocket X2 är märkets snabbaste löparskor just nu – åtminstone fram tills dess att nya Hoka Cielo X1 lanseras.

Detta är en modell som gjorts om helt och hållet i samarbete med elitlöpare för att göra dig snabbare än någonsin. Här hittar du en geometriskt formad kolplatta som ligger mellan två lager av ultra-responsivt nytt skum.

Det finns även en ny teknisk överdel i syntetiskt mesh som omsluter foten och skon har även fått en mer strömlinjeformad design med en smalare tunga. Ytterligare en bra sak för stabiliteten är den interna fotburen som ger en låsning av mellanfoten.

5. New Balance FuelCell Supercomp Elite V3

snabbaste löparskorna 2023

New Balance är ett märke som är främst känt för deras Fresh Foam material och de erbjuder några av de bäst dämpade löparskorna på marknaden. New Balance FuelCell SC Elite v3 har även den riktigt bra dämpning, men även maximal energiåtergivning för ett framåtdrivande steg. Den 1:a februari kommer nya New Balance SC Elite V4 ut på marknaden och den förväntas vara en av de snabbaste löparskorna på marknaden efter lanseringen.

På New Balance FuelCell SC Elite V3 hittar du en kolfiberplatta under namnet Energy Arc, som är placerad mitt i den fjädrande FuelCell-mellansulan i två lager. Jag gillar också den fasta passformen i ovandelen med en integrerad plös.

6. Nike Vaporfly 3

världens snabbaste löparskor

Det är ingen frågan om vilka löparskor som dominerar bland elitlöpare i världen på marathonsträckan just nu. Ända sedan man lanserade första versionen av Vaporfly har den synts på elitlöpare världen över. Den senaste modellen fick stora uppdateringar när den lanserades i början av året och numera är den både lättare och mjukare än någonsin tidigare.

Även den andra versionen av skon används ännu flitiligt bland topplöpare världen över – något vi bland annat kunde se på världsmästerskapet i marathon nyligen. Här kan du läsa mer om skomodellen.

7. Adidas Adizero Adios 3

snabbaste löparskor 2023

En annan snabb löparsko som dominerar bland elitlöpare är Adidas Adizero Adios 3. I jämförelse med Nike Vaporfly upplever jag mellansulan som betydligt hårdare, trots att även denna sko har kolfiberstavar implementerade. Det som är speciellt bra med just denna modell är att den är väldigt framåtdrivande.

En annan bra sak med Adios 3 i jämförelse med Adios 2 är att den nu fått ett extra lager av dämpning i framfoten, vilket gör att även jag som lider av Mortons Neurom utan problem kan använda den.

8. Nike Alphafly 2

världens snabbaste löparskor 2023

Nike Alphafly 2 är ytterligare en löparsko som används flitigt bland världslöpare på maratonlopp världen över. Jag tycker själv att denna är en klar uppdatering i jämförelse med den första modellen. Den är både hållbarare och mjukare och ger en bättre löpkänsla.

Denna skomodell är den jag oftast använder på Maltas hårda betongunderlag, tillsammans med Adidas Adizero Adios 3.

9. Saucony Endorphin Elite

snabbaste löparskorna i världen 2023

Saucony Endorphin Elite är definitivt en av årets största nyheter bland löparskor med kolfiberplatta i mellansulan. Den har ett PWRRUN HG-skum, som ger en alldeles utmärkt energiåtergivning. Den omgjorda plattgeometrin ger ett framåtdriv som urskiljer sig från de flesta andra löparskor på marknaden.

Ytterligare en sak som jag gillar med skorna är hur väl överdelen omsluter och “kramar” foten. Detta är en löparsko som erbjuder riktigt bra stöd för foten trots att det är en neutral löparsko.

10. Saucony Endorphin Pro 3

världens snabbaste löparskor 2023

Saucony Endorphin Pro 3 har en kombination av ultralätt PWRRUN PB och en kolfiberplatta som hjälper till att driva dig framåt i löpsteget. Denna löparsko är redan inne på den tredje modellen och har blivit väldigt populär bland löpare som gillar Saucony löparskor.

Skon har en SPEEDROLL-teknik, samt förbättrad dämpning och en styv framfot. Det som är speciellt bra just med denna modell är att den nu även har en bättre passform med ett förbättrat hälstöd och ett modifierat snörningssystem.

11. Puma Fast-R Nitro Elite Run 75

snabbaste löparskor

PUMA Fast-R Nitro Elite Run 75 är en löparsko som är utformatd för att springa maratonlopp i högre hastigheter. Som ni kan se är Puma en av de tillverkare som utmärker sig med sin futuristiska design på sina snabbaste modeller.

Fast-R Nitro Elite har ett injicerat Nitro Elite-skum i mellansulan. Tillsammans med carbonplattan PWRPLATE får du maximal energiöverföring och oöverträffad löpningseffektivitet. Detta är också en väldigt bekväm löparsko med en strumpliknande passform.

12. Adidas Prime X 2 Strung

ADIZERO PRIME X 2 STRUNG

Nya Adidas Prime X 2 Strung ser vid en första anblick aningen klumpig ut med sin överdimensionerade mellansula. Den har en stapelhöjd på 50 mm i kombination med ett dubbelt kolfiberinfunderat plattsystem, något som gör att den inte är godkänt bland elitlöpare.

Detta är en extremt snabb sko där du verkligen känner en extrem energiåtergivning i sulan. Det känns nästan som att du springer på en trampolin. Den första modellen av Adidas Prime X var aningen instabil i sidled, men det har man nu åtgärdat med ett bredare och stabilare sulparti.

Prime X 2 är alltså inte godkänd för elitlöpare och du blir diskad om du använt den. Men för elitmotionärer och motionärer är det ok att använda den oavsett lopp för att slå nya personbästan. Det är ingen tvekan om att detta är en av de snabbaste löparskorna i världen just nu.

13. Asics Magic Speed 3

snabbaste löparskor i världen

ASICS är kanske mer känd för sina stabila och väldämpade löparskor. Men under de senaste åren har märket också tagit fram en del riktigt snabba modeller där Magic Speed 3 är en av de allra snabbaste.

Jämfört med de två första modellerna av skomodellen har den nu både mjukare dämpning och bättre stabilitet.

ASICS Magic Speed 3 har en en carbonplatta i full längd som ger bra framdrivning i löpsteget. I skon finns också den bekanta FF BLAST™ PLUS-dämpningen som ger både en lätt löparkänsla och bra stötdämpning. En sak som alltid varit bra med löparskor från ASICS är greppet och på denna sko hittar du ett ASICSGRIP™-yttersulan som är en av de bästa på marknaden.

14. On Cloudboom Echo 3

snabbaste löparskorna i världen just nu

Även märket On har sina trogna användare världen över. Cloudboom Echo 3 som lanserades i somras är märkets hittills snabbaste löparsko och har nu en ultralätt design tillsammans med en ny typ av dämpning.

I denna skomodell har en styv Carbon Speedboard® lagts till för ökad energiåtergivning. Ett nytt Pebax superfoam har även applicerats, vilket ger en vädligt responsiv landningskänsla. 

15. Nike Ultrafly

snabbaste traillöpningsskor 2023

Jag avslutar med ett par traillöpningsskor. Även inom detta område märker vi nu att olika märken börjat lägga in kolfiberplatta i mellansulan. En av de terränglöpningsskor som fick mycket uppmärksamhet när den lanserades var nya Nike Ultrafly terränglöpninsskor.

Nike:s designers ägnade över två år åt att noggrant testa och utveckla skon med input från elitidrottare inom Nike Trail innan den lanserades. Bland de egenskaper som utmärker sig är en så kallad Flyplate i kolfiber, som finns inlagd mellan ZoomX-skum och en tyginlindad mellansula. Denna kombination lovar att ge traillöpare förbättrad energiåtergivning

Nike Ultrafly har även en Vibrams sula som ger exceptionellt grepp i tuff terräng.

Detta var mina val av de snabbaste löparskorna i världen 2024. Våren är i regel en säsong där många nya modeller av löparskor lanseras, så därför kan vi förvänta oss förändringar denna lista inom kort. Bland annat förväntas skomodeller som HOKA Carbon X4 och Adidas Adizero Adios 4 snart lanseras – bara för att nämna några skomodeller.

För oss som älskar snabba löparskor är detta underbara nyheter. Häng med här på min sajt och bokmärk denna artikel om du vill följa med i utvecklingen!

Tags from the story
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *