Bästa löparskor för vintern 2024 – Här är alla mina favoriter!

bästa löparskor vinter 2024

Vintern är snart här på allvar och det har blivit dags att förbereda sig för mer utmanande väglag för alla löparfantaster. Men det faktum att det snart är vinter är ingen ursäkt för den som vill ge sig ut på en löprunda vintertid. Numera finns riktigt bra löparskor som är anpassade för vinterlöpning. Här tar jag fram bästa löparskor för vinter 2024.

När man väljer löparskor för vinter finns det en rad saker att tänka på. Av dessa är greppet och vattentäthet bland de viktigaste, men längre ner har jag också sammanfattat ytterligare punkter som är bra att tänka på vid val av löparskor för vinterföre.

Mina val:

 1. Bäst i test löparskor för vinter 2024: Icebug NewRun BUGrip
 2. Bästa dämpning på löparskor för vinter 2024: Hoka Speedgoat 5 GTX Ice
 3. Bästa nya löparskor för vintern 2024: Nike InfinityRN 4 GORE-TEX
 4. Bästa terrängsko för vintern 2024: Asics Gel-Fujisetsu 3 GTX
 5. Icebug löparskor med bäst dämpning 2024: Icebug Arcus BUGrip GTX
 6. Bästa alllround löparsko för vintern 2024: Saucony Peregrine ICE+ 3
 7. Bäst för breda fötter: Icebug Pytho6 BUGrip
 8. Bästa allroundsko för all typ av terräng: Merrill Agility Peak 5 GTX
 9. Bästa vardagssko för vintern: Nike Pegasus Shield
 10. Bäst för vandring: Icebug Rover BUGrip GTX

Bästa löparskor för vinter 2024

bästa löparskor vinter 2024

Det som är bra med teknikens utveckling är att vi nu har allt bättre löparskor även för vinterlöpning. De modeller som nu finns på marknaden är lättare och har bättre grepp, men framförallt är många modeller också tillverkade i funktionsmaterial som håller fukten borta från dina fötter.

Här är bästa löparskor för vinter 2024:

1. Icebug NewRun BUGrip GTX – Bäst i test 2024

bäst i test löparskor vinter 2024

Icebug är ett populärt varumärke i Sverige gällande löparskor utrustade med isdubbar. Pytho är en av deras storsäljare genom åren som använts av många vinterlöpare.

En mer modern skomodell som erbjuder både komfort och funktionalitet för väglöpning är Icebug Newrun BUGrip. Denna sko kombinerar lättvikt med de nödvändiga funktionerna för att klara av vinterlöpning.

Den har 17 BUGrip®-dubbar på undersidan som är tillverkade av karbidstål, vilket säkerställer utmärkt grepp på hala underlag. Även om du tidvis råkar springa på asfalt är dessa dubbar väldigt hållbara.

NewRun BUGrip kommer med ett vattenskyddande GORE-TEX®-membran och ett BOA® Fit snörsystem för optimal passform. Jag uppskattar särskilt skons mjuka stötdämpning och den breda sulan som erbjuder stabilitet i snöiga förhållanden.

Tåboxens generösa utrymme gör den lämplig för dem med breda fötter. Jag rekommenderar dessa löparskor både för nybörjare och mer erfarna löpare för dess utomordentliga grepp och komfort.

Dessa är samtidigt också bästa Icebug löparskor för vinterförhållanden enligt mitt tycke.

Fördelar:

 • Bekväm
 • Bra grepp
 • Hållbar

Nackdelar:

 • Inte optimal för terränglöpning

2. Hoka Speedgoat 5 GORE-TEX Spike – Bäst dämpning

bästa löparskor för vinter 2024

HOKA One One Speedgoat är en terrängsko som blivit en favorit bland terrängskor för många på grund av dess utmärkta dämpning och hållbarhet. Speedgoat 5 GTX Ice är vintervarianten av denna sko och som namnet indikerar är den utformad för att hantera även glatta ytor som is.

Detta är möjligt genom de Carbide-isdubbar som finns på yttersulan. Denna sula har även materialet Vibram Megagrip, ett gummi känt för sitt utomordentliga grepp. Kanske undrar du över beteckningen GTX, som återfinns på flera terräng- och vinterskor. Det representerar GoreTex, vilket garanterar att dina fötter förblir torra under löpning.

Dessa skor är ett utmärkt val, särskilt för de som är benägna att skada sig och behöver extra dämpning. Liksom Icebug NewRun BUGrip har dessa skor också en bred sulbas för ökad stabilitet i vinterväder.

Bland bästa Hoka löparskor för vintern är detta en skomodell att satsa på.

Fördelar:

 • Dämpning
 • Stabilitet
 • Bra även för terränglöpning

Nackdelar:

 • Tungan känns aningen kort

3. Nike InfinityRN 4 GORE-TEX – Bästa nya löparskor vintern 2024

bästa nya löparskor för vinter 2024

En av de bästa nyheterna bland löparskor för vintern 2024 är Nike InfinityRN 4 med GORE-TEX. Nike InfinityRN 4 är redan i sig riktigt bekväma löparskor som jag kan rekommendera för löpning året runt.

Men när man även lade till GORE-TEX för vattentäthet och förbättrade yttersulans grepp blev denna även mer lämplig för löpning i snö och på vått underlag. De har dock inga broddar, så på detta område är löparskor från bland annat Icebug betydligt mer mångsidig för vinterlöpning.

Om du gillar löparskor från Nike är dessa dock ett utmärkt alternativ. Skorna är oerhört bekväma med sin stretchiga överdel och löpkänslan är utmärkt.

Fördelar:

 • Bra dämpning
 • Skön passform
 • Håller fötterna torra

Nackdelar:

 • Inga broddar på yttersulan

4. Asics Gel-Fujisetsu 3 G-TX – Bästa terrängsko för vintern

bästa löparskor för vintern 2024

Asics är erkända för deras pålitliga skor speciellt för deras utmärkta pronationsstöd, och många svenska löpare föredrar dem. En av deras populära skomodeller för vinterförhållanden är Gel-FujiSetsu.

Denna sko är designad för att hantera snöiga och hala ytor med 14 isdubbar på sulan. De har behållit de kvaliteter som gjort deras skor eftertraktade, inklusive användningen av Flytefoam i mellansulan – ett lätt och responsivt material som ger en behaglig löpkänsla.

Denna modell har även GoreTex-material på ovandelen, vilket håller fötterna torra när man springer på blöta ytor. Skon erbjuder god stabilitet för alla typer av ytor, och den är lämplig för både väglöpning och terräng.

Om du tidigare har använt Asics löparskor är detta ett utmärkt val för vinteranvändning.

Fördelar:

 • Prisvärd
 • Bra terrängsko
 • Skön dämpning

Nackdelar:

 • Kan kännas smal för breda fötter

5. Arcus BUGrip GTX – Icebug löparskor med bäst dämpning

löparskor med bästa dämpning från icebug 2024

En skomodell som har många likheter med löparskor från Hoka One One är Arcus från Icebug. Detta är deras mest dämpade skomodell för vinterförhållanden och en sko som erbjuder hög komfort, låg vikt och ett suveränt grepp.

Skorna är döpta efter arcusmolnet och är tillverkade för att kännas som ett moln under dina fötter. Likt förstnämnda NewRun är Arcus är ett bra val för långpass, och transportlöpning till och från jobbet.

På grund av den höga sulan är skorna kanske inte optimal för terränglöpning, men funkar även där. Skorna har en rocker i mellansulan avlastar framfoten och hälen. Detta bidrar även till ett bra driv i löpsteget.

Du hittar också 13 BUGrip®-dubbar på yttersulan av karbidstål – precis som hos alla Icebug löparskor för vinterförhållanden.

Fördelar:

 • Bra dämpning
 • Lätta
 • Utmärkt grepp

Nackdelar:

 • Kan vara instabila i sidled vid terränglöpning

6. Saucony Peregrine ICE+ 3 – Bästa allroundsko

bästa allroundsko för vinterlöpning 2024

Är skor med isdubbar ett måste hos löparskor för vintern? Enligt mig är det att föredra eftersom det är enda sättet att helt kunna förlita sig på det grepp som skorna ger.

Men det finns vissa skor utan isdubbar/broddar som fortfarande har helt bra grepp. En av dessa är Saucony Peregrine ICE+ 3 som saknar broddar, men som ändå ger stabilt grepp på både isiga och snöiga ytor.

Denna sko har också ett unikt konstruktionssystem som maximerar komforten. Dessutom är skon utrustad med en vattenresistent teknologi och ytterligare förstärkning vid tårna för ökad hållbarhet.

Även om den är idealisk för vinterlöpning, skulle jag ändå undvika att springa på extremt hala ytor med dem. Det är en bra allroundsko för de vintern, men kanske främst om du planerar att springa på snö snarare än is. Framförallt utmärker sig dessa skor för deras hållbarhet och bekvämlighet – precis som många andra modeller av löparskor från Saucony.

Fördelar:

 • Mångsidig
 • Skön passform
 • Andas bra

Nackdelar:

 • Sämre grepp på blank is

7. Icebug Pytho6 BUGrip – Bäst för breda fötter

bästa löparskor för breda fötter vinter 2024

Detta är en riktig klassiker från Icebug som hängt med i många år. Icebug BUGrip är en bra allroundsko med bra löpkänsla både i terräng och på väg.

Den har har en vridstyv sula, utmärkta vattenavvisande egenskaper och en rymlig tåbox för breda fötter. Detta är ett säkert val som jag rekommenderar speciellt för dig med breda fötter.

En av få nackdelar är att dämpningen inte är den bästa. Men eftersom snö ger bra dämpning i sig är detta sällan ett problem. Det viktigaste är att skon erbjuder stabilitet i löpningen och det är något som denna sko verkligen gör.

Fördelar:

 • Utmärkt grepp
 • Bred tåbox
 • Bra i terräng

Nackdelar:

 • Inte den bästa dämpningen

8. Merrill Agility Peak 5 – Bästa löpkänsla för terräng

bästa löparsko för vinter terräng

Många väljer vanliga terrängskor när de springer under vintertid. Skälet till detta är oftast att skorna redan i sig har bra grepp tack vare deras gummidubbar och vattentäta Goretex-ovandel.

De fungerar bra på snöiga och våta ytor, men kan fortfarande vara osäkra på isiga ytor. Ett populärt val för terränglöpning är Merrells modell Agility Peak som i den senaste upplagan har fått reducerad vikt och förbättrad stötdämpning.

Med en Vibram® MegaGrip® sula ger den ett imponerande grepp och stadighet. En annan fördel med denna upplaga är den flexibla ovandelen som passar de flesta fotformer. Den erbjuder också stöd för de som har pronation eller supination.

Fördelar:

 • Lätt
 • Bra dämpning
 • Utmärkt grepp på de flesta underlag

Nackdelar:

 • Sämre grepp på is

9. Nike Air Zoom Pegasus Shield – Bästa vardagssko för vintern

Bästa vardags löparskor för vintern 2024

En av de mest populära löparskorna internationellt är Pegasus från Nike. Den är en allsidig löparsko som ger valuta för pengarna. Den senaste versionen, kallad SHIELD, har en vattentät yta som hjälper till att hålla fötterna torra när man springer på blöta ytor, vilket gör den lämplig även för vinterbruk.

Till skillnad från sina föregångare har denna modell förstärkts med extra stötdämpning i mellansulan. Detta är särskilt fördelaktigt för dem som likt mig har problem som Mortons Neurom.

Dess botten har ett speciellt mönster som ger utmärkt grepp på både snöiga och våta ytor. Även om SHIELD kanske inte är det främsta valet för isig terräng, fungerar den utmärkt som en mångsidig vintersko.

Den är mycket prisvärd och hållbar samtidigt som den håller fötterna torra och bekväma i alla väderlekar. Ett stort plus också för den snygga designen som gör att den kan användas även som vardagssko.

Fördelar:

 • Prisvärd
 • Hållbar
 • Bra löpkänsla

Nackdelar:

 • Inte lämplig för löpning på is

10. Icebug Rover BUGrip – Bästa vandringsskor

Bästa vandringsskor med dubbar för vinter 2024

Ytterligare en skomodell från Icebug som är utmärkt för vinterlöpning är Rover BUGrip® GTX. Precis som Pytho är detta en väldigt populär vinterko tack vare dess mångsidighet. Denna är dock en mer utpräglad vandringssko, trots att den även är designad för löpning.

Det är framförallt i dess prisvärdhet som denna sko utmärker sig. Den är mycket hållbar och bekväm. Den har en ovandel i ett mjukt material som är bluesign®-certifierat. Den har även ett GORE-TEX®-membran som håller fötterna torra.

Snörystemet BOA® Fit tillsammans med en vadderad hälkappa ger även en riktigt skön passform. Vilka är då skillnaderna mellan Rover, Pytho och Newrun BUgrip från Icebug? Mellansulan på både Pytho och Rover är mer vridstyv än på NewRun vilket är något som avlastar foten på ojämna underlag.

Med andra ord är även denna modell mer lämplig även för löpning i terräng än modellen jag placerade först på min lista.

På denna modell hittar du även 19 BUGrip®-dubbar i karbidstål på yttersulan. Detta är en av de saker som gjort löparskor från Icebug så oerhört populär för löpning i vinterförhållanden.

Om du letar efter bästa vandringsskor för vintern är Icebug Rover ett givet val.

Fördelar:

 • Mångsidig
 • Hållbar
 • Grepp

Nackdelar:

 • Dämpningen

Att tänka på när man väljer löparskor för vinter

vad skall man tänka på vid köp av löparskor för vinter

Att välja rätt löparskor för vintern är viktigt för att garantera säkerhet, komfort och optimal prestanda under kalla, våta och hala förhållanden. Här är några faktorer som du bör tänka på när du väljer löparskor för vintern:

Dragkraft och grepp

Leta efter skor med yttersulor som är utformade för grepp på våta, isiga eller snöiga ytor. Vissa vinterskor har isdubbar/broddar eller speciella mönster för att förbättra greppet.

Jag skulle definitivt satsa på modeller med isdubbar eftersom det ger ett tillförlitligt grepp även på is och gör så att du kan springa mer avslappnat även på ishalka.

Vattentäthet

Välj skor med vattentät eller vattenavvisande ovandel, t.ex. de som är tillverkade av GORE-TEX eller andra vattentäta material. Detta håller dina fötter torra i snöiga eller regniga förhållanden.

Isolering

För extremt kalla förhållanden kan du välja skor med extra isolering för att hålla fötterna varma. Se dock till att de andas för att förhindra överdriven svettning.

Det är viktigt att se till att skorna andas bra. Som tur har de flesta tillverkare i allt högre grad börjat prioritera detta och de flesta modeller andas bra numera.

Stöd för fotleden

Högre skaftade skor kan ge extra ankelstöd och förhindra att snö eller vatten tränger in i skon. Detta är speciellt viktig om du springer i terräng eller på ojämna underlag.

Skydd för tårna

Vissa vinterlöparskor har förstärkta tåhättor som skyddar tårna mot kyla och eventuella stötar mot hård snö eller is. Detta gör också så att skorna håller längre än “normala” löparskor för andra delar av året.

Reflekterande element

Vinterdagarna kan vara korta och mörka. Skor med reflekterande element ökar synligheten under löprundor tidigt på morgonen eller på kvällen.

Flexibilitet

Kallt väder kan göra vissa material stela. Se till att skon förblir flexibel även i kallare temperaturer för komfort och naturlig fotrörelse. Som tur är detta något som i de flesta fall beaktats hos tillverkare av löparskor för vinterförhållanden.

Passform

Prova alltid skorna med de strumpor som du planerar att använda under vinterlöpningen. Det ger en bra passform eftersom vinterstrumpor ofta är tjockare.

Andningsförmåga

Även om isolering och vattentäthet är viktigt är andningsförmågan, precis som jag nämnde ovan, lika viktig. En sko som släpper ut fukt förhindrar fukt och den kalla känsla som det kan orsaka.

Hållbarhet

Vinterförhållanden kan vara tuffa för skorna. Leta efter skor tillverkade av slitstarka material som klarar utmaningarna med vinterlöpning.

Dämpning

Precis som i alla andra löparskor är tillräcklig dämpning avgörande för komfort och skadeförebyggande. Här kan dock tilläggas att underlaget i sig ofta är dämpande under vinterhalvåret, så jag brukar inte lägga samma vikt vid dämpningen vid val av löparskor för vintern.

Snabbtorkande

Om skorna blir blöta är de som torkar snabbt redo för nästa löprunda tidigare. Om du väljer löparskor med Gore-Tex på ovandelen får du dessa snabbtorkande egenskaper på köpet.

System för stängning

Tänk på hur skon stängs. Traditionella snören, snabbsnören eller till och med kardborreband kan göra skillnad, särskilt när du bär handskar.

Pris

Även om det är viktigt att investera i ett par bra löparskor för vintern finns det alternativ i många olika prisklasser. Bestäm din budget och hitta den bästa skon inom det intervallet.

Var hittar man bästa löparskor för vintern 2024?

Var hittar man bästa löparskor för vintern 2024?

Det finns flera saker som skiljer sig åt från när man söker bästa löparskor för övriga delar av året i jämförelse med vinterlöpning. Stora aktörer som Nike och Adidas satsar inte riktigt på löparskor för vårt nordiska klimat och har därför inga riktiga alternativ med löparskor med dubbar.

Därför är det en bra idé att leta hos sajter som Icebug, Outnorth, Outdoorexperten, Scandinavian Outdoor och Skistart när du letar efter bästa löparskor för vinter 2024. Även svenska Icebug är en sajt som har ett väldigt bra rykte då det gäller att tillverka löparskor speciellt utformade för vinterföre.

Sammanfattning

I denna artikel har jag tagit fram bästa löparskor för vinter 2024. Jag har valt ut mina favoriter utifrån en mängd olika faktorer som grepp, prisvärdhet och andra faktorer som man bör beakta vid köp av löparskor.

Det finns en rad olika faktorer att beakta vid köp av löparskor för vintern och jag har tagit fram en lista på alla dessa faktorer i denna artikel.

Jag hoppas att jag i denna guide kunnat hjälpa er på vägen för att hitta bästa löparskor för vinter 2024 för just dina behov!

Läs också: Bästa löparskor i alla kategorier

Vanliga frågor – Bästa löparskor för vinter

Varför behöver jag särskilda löparskor för vinter?

Vinterskor för löpning är oftast designade för att ge bättre grepp på isiga och snöiga underlag. De kan också erbjuda bättre isolering för att hålla dina fötter varma i kalla förhållanden.

Vad ska jag leta efter när jag köper löparskor för vintern?

När du väljer vinterlöparskor bör du leta efter skor med ett vattentätt material, god isolering, och en sula som ger bra grepp på hala underlag.

Kan jag använda mina vanliga löparskor under vintern?

Det är möjligt att använda vanliga löparskor under vintern, men det rekommenderas inte, särskilt inte på isiga eller snöiga vägar, eftersom de kanske inte ger tillräckligt med grepp eller värme.

Hur tar jag hand om mina vinterskor för löpning?

Efter varje användning, rengör dem från smuts och snö. Låt dem torka naturligt i ett välventilerat område. Undvik att placera dem nära en värmekälla eftersom det kan skada materialet.

Hur länge håller ett par vinterlöparskor?

Livslängden på vinterlöparskor varierar beroende på hur ofta de används och på vilka underlag. Det sägs ofta att de i genomsnitt håller mellan 500 till 800 kilometer. Men enligt egen erfarenhet kan de bästa modellerna hålla upp till 2000 kilometer.

Vad är skillnaden mellan trail-löparskor och vinterlöparskor?

Medan både trail- och vinterlöparskor är designade för att ge bättre grepp på ojämna ytor, är vinterlöparskor särskilt designade för att hantera kalla och våta förhållanden med bättre isolering och vattentäta material.

Kan jag använda vinterlöparskor året runt?

Det går att använda vinterlöparskor året runt, men de kan vara för varma och tunga för sommarbruk.

Behöver jag särskilda strumpor när jag använder vinterlöparskor?

Det rekommenderas att använda tjockare, fukttransporterande strumpor under vintern för att hålla fötterna torra och varma.

Vilka är bästa löparskor för vinter 2024?

Det beror mycket på dina behov och vilken typ av löpträning du utövar. Om du planerar att springa främst i terräng eller på asfalt har du troligen helt olika typer av prioriteringar. Även typ av fot inverkar på valet. I min lista har jag tagit fram mina favoriter till bästa löparskor 2024 utifrån en mängd olika faktorer.

Tags from the story
,
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *