Bästa solglasögon för löpning 2024 – Här är allt du behöver veta om löparglasögon!

bästa solglasögon för löpning 2024

Tävlingssäsongen är här på allvar och det innebär också att många börjar kika efter accessoarer för löpning i utomhusförhållanden. En av dessa är solglasögon för löpning som blivit allt populärare i och med att de blivit bättre och effektivare. Framförallt är de numera så lätta att det knappast ens känns att de sitter på näsan. Här tar jag fram bästa solglasögon för löpning 2024.

Det finns dock en hel del att tänka på när du väljer solglasögon för löpning. Vad är egentligen skillnaden på solglasögon för löpning och cykling? Vad är skillnaden mellan billiga och dyra solglasögon för löpning? Detta är bara några av de frågor som ofta uppkommer gällande löparglasögon. I denna artikel svarar jag på detta och mycket mer.

Fördelar med att bära solglasögon vid löpning

Fördelar med att bära solglasögon vid löpning

Innan jag går över till bästa solglasögon för löpning 2024 tar jag fram en fråga som jag ofta får. Är det egentligen nödvändigt att bära solglasögon vid löpning? Själv har jag inte haft solglasögon vid löpning tidigare, men har nu börjat använda dem. Här är några av fördelarna med att använda solglasögon vid löpning:

 • Skydd mot UV-strålar: Solglasögon med 100 % UV-skydd kan skydda dina ögon från solens skadliga strålar, som kan orsaka grå starr, makuladegeneration och andra ögonproblem.
 • Minskad bländning: Polariserade solglasögon kan minska bländning från reflekterande ytor som vatten, snö eller trottoar, vilket gör det lättare att se och minskar ansträngningen för ögonen.
 • Förbättrad syn: Tonade linser kan öka kontrasten, vilket gör det lättare att se terrängen och potentiella faror som stenar, gupp eller gropar på vägen eller stigen.
 • Komfort: Solglasögon kan skydda ögonen från vind, damm och skräp, vilket minskar ögonirritation och trötthet under långa löprundor.
 • Stil: Solglasögon kan vara en snygg modeaccessoar som också kan öka ditt självförtroende och hjälpa dig att känna dig bekvämare under dina löprundor.

På det hela taget är solglasögon ett enkelt men effektivt verktyg för att skydda ögonen och förbättra din prestation och komfort under löpning, särskilt under soliga eller ljusa dagar.

Bästa solglasögon för löpning 2024

Bästa solglasögon för löpning 2024

Det finns många olika märken som har solglasögon speciellt utformade för löpning. Men egentligen lämpar sig många av modellerna för många olika idrottsformer som skidåkning, cykling och löpning.

Det kan dock finnas fördelar att använda sig av solglasögon som är främst menade att användas för löpning. Framförallt eftersom de ofta är både lättare och mer avskalade än solglasögon för t.ex. cykling. Här har jag tagit fram mina favoriter till bästa solglasögon för löpning 2024:

1. Oakley Sphaera – Bästa nya solglasögon för löpning 2024

Det är ingen tvekan om att nya Oakley Sphaera är ett av de hetaste produktsläppen på marknaden bland solglasögon för löpning 2024. Sin vana trogen har Oakley här tagit fram en design som inte bara är snygg. Den har också alla de kvaliteter som kännetecknar ett par sportglasögon av högsta kvalitet.

De är oerhört lätta och på Sphaera har man också sett till att ta bort den lapp på näspartiet som irriterar lite hos en annan av deras mest populära modeller bland löparglasögon, Encoder (nedan).

Oakley Sphaera är skapad för att leverera prestanda oavsett sport, men speciellt för löpning är denna klocka optimal. Sphaera har ett brett synfält som gör att du inte missar något. Den har också samma ypperliga Prizm™ Lens Technology som gör synfältet kristallklart samtidigt som hållbarheten är i toppklass.

Jag har tappat mina Oakley Encoder-solglasögon otaliga gånger i asfalten utan det syns en enda skråma. De har samma Prizm Lens teknologi.

Ytterligare en sak som gör dessa speciellt är den lätta ramen i O Matter™ som är designad för att även passa med hjälmar. Den har en främre ventil för förbättrad luftcirkulation, något som är speciellt bra i varmt väder som här på Malta.

Unobtainium®-näskuddar och formgjutna öronskydd gör att dessa sitter bekvämt samtidigt som de ger ett säkert grepp även under svettiga förhållanden.

2. Oakley Encoder – Bäst i test löparglasögon 2024

Bäst i test löparglasögon 2024

Den modell av löparglasögon som jag har är Oakley Encoder som jag efter mycket prövande fram och tillbaka till slut valde. Enligt mig är dessa inte endast en av de bästa solglasögonen för löpning, utan även en av de snyggaste modellerna.

De är tillräckligt breda för huvudet och har snygga linjer. De hålls också bra på huvudet och gör heller inte så att du får ont bakom öronen efter långvarig användning. Dessa kan jag verkligen rekommendera för all typ av löpning.

Nackdelen är priset som är bland de högsta av alla löparglasögon från Oakley, men med tanke på kvaliteten är de enligt mig väl värd sitt pris. Jag använde dem nämligen dagligen i Maltas hetta förra året och trots att jag av misstag tappade dem flertalet gånger i marken syns inga repor alls i glaset.

Ur rent estetisk synpunkt var Oakley Sutro en modell som jag också kollade noga på innan jag till slut valde Encoder. Sutro är en modell som på kort tid blivit oerhört populära både till idrott och som modestatement. Fördelen med dessa är att de är aningen billigare än Encoder.

3. Oakley Radar EV Path – Mest populära solglasögon för löpning 2024

Mest populära solglasögon för löpning 2024

Det finns par klassiska sportglasögon som en längre tid varit bland de mest populära för idrottare. Oakleys Radar EV Path är onekligen snygga och håller bra kvalitet oavsett idrottsform.

Dessa är gjorda av Oakleys egna material O Matter, som är ett slittåligt och samtidigt väldigt lätt material. De kanaliserar luft och håller ditt ögonparti svalt utan överdriven svettning – något jag verkligen värdesätter sommartid på Malta.

De har också en bekväm passform med zoner av unobtainium som håller dem säkert på plats oavsett vilken löpsträcka du utövar.

4. Oakley Corridor MT – Bästa solglasögon för löpning 2024

bästa Oakley solglasögon för löpning 2024

Oakley är världens mest kända märke för sportglasögon och i början av 2023 presenterade man sina första solglasögon specifikt för löpare: Corridor och Actuator. Corridor har Oakleys Prizm Lens Technology, som är resultatet av årtionden av tester i labb och på fält. Detta är en teknik som förbättrar detaljrikedom, djupuppfattning och de ger även en exakt färginställning.

Oakley tog inspiration från löpare för att skapa Corridor. De har en svepande fullskärmdesign för optimal täckning från alla vinklar medan du springer. Om du letar efter bästa möjliga kvalitet från ett av världens ledande märken är det Oakley Corridor du skall satsa på.

De är mycket lätta och bekväma samt erbjuder ett perfekt skydd även mot starkt solljus.

5. Bliz Breeze – Bästa budgetmodell 2024

bästa billiga löparglasögon 2024

Bliz är ett annat märke bland sportglasögon som blivit väldigt populära tack vare att de är så förmånliga. Av de modeller som är speciellt gjorda för löpning märks Hero, Breeze, Matrix Nano och Fusion Nano. Av dessa modeller gillar jag speciellt Breeze med dess något bredare lins i jämförelse med andra modeller av löparglasögon från Bliz. De är tillverkade i TR90, ett högteknologiskt material med låg vikt och mycket hög flexibilitet.

Framförallt är det mångsidigheten som imponerar. Du kan justera tempelspetsarna och nässtycket för bästa komfort och även byta ut ramen mot ett huvudband, samt lägga till eller ta bort ramens ovandel utefter dina preferenser. De är utrustade med Hydro Lens Technology™. En okrossbar X-PC med hög optisk kvalitet för klar och skarp sikt i olika väderförhållanden.

Linsen har också ett komplett UV-skydd, minimalt brytningsfel, repskydd samt vattenavstötande egenskaper. Ytterligare en bra sak med solglasögon är att linserna är avtagbara och kan enkelt bytas ut mot andra linsfärger och filterkategorier när väderförhållandena ändras.

6. Goodr OG – Bästa billiga löparglasögon 2024

bästa billiga solglasögon för löpning 2024

Goodr Wrap G är ett utmärkt val för dig som letar efter billiga solglasögon för löpning. Trots ett pris på endast drygt 500 kronor erbjuder dessa solglasögon mycket för valuta för pengarna. De är lätta, bekväma och mångsidiga solglasögon som kan användas både till löpning och till vardags (finns i många olika färger).

Du får såklart inte toppklass på linserna i denna prisklass, men de har UV400-linser som skyddar dig mot UV-A och UV-B strålning. Framförallt är detta väldigt hållbara solglasögon med beaktande av prislappen.

Generellt sett är Goodr ett riktigt bra och prisvärt märke som snabbt blivit populärt hos löpare.

7. Spektrum Klinger – Snyggaste solglasögon för löpning 2024

bästa solglasögon för löpning 2024

Om du letar efter snygga och högpresterande sportglasögon för löpning är detta ytterligare en modell jag kan rekommendera. Inte minst eftersom dessa är betydligt billigare än Oakley Encoder.

Spektrum Klinger är märkets snabbaste modell hittills och de har en lättvikstram som är konstruerad i biobaserade polyamid. Dessa solglasögon har också bästa möjliga linser från välkända Zeiss som skurna till ett minimum för att bli lättare. Men de erbjuder ändå ett perfekt solskydd för de flesta typer av aktiviteter.

Solglasögon har fullt justerbara skalmar och dubbla nose pads som gör dem väldigt bekväma att bära. En annan stor fördel är den bruna Zeisslinsen med multi-layer guldfinish som ger ökad konstrast under soliga eller molniga dagar. Dessa solglasögon ger även ett bra djup i färgerna och bra bildåtergivning i både skogs- och bergsmiljö.

8. Northug Performance Gold Standard – Bästa justerbara passform

mest anpassningsbara solglasögon för löpning 2024

Ytterligare en väldigt bra modell av solglasögon för löpning är Northugs Performance Gold Standard-serie som är premiumlinjen från märket. En av de stora fördelarna med dessa multisportglasögon är att de kommer med en utbytbar över- och underram, som är exklusiv just Gold-serien.

De har Northugs patenterade SwiftClick™-system för ett snabbt och smidigt byte av linser. De har även justerbara skalmändar och näsdel för förbättrad passform. Även linserna på dessa sportglasögon är av väldigt bra kvalitet. De är vattenavvisande medan Oleofob beläggningen förhindrar att fett och smuts fastnar på glasen.

Denna modell från Northug finns i flera olika färger på skalmarna och på linserna.

Snyggaste solglasögon för löpning 2024 – Några ord om stil

Ovan tog jag fram mina favoriter till bästa solglasögon för löpning 2024. Bland dessa hittade du också några riktigt snygga solglasögon för löpning, som t.ex. Oakley Corridor och de som jag själv äger, Oakley Encoder.

Detta är multisport-solglasögon av högsta kvalitet, men orsaken till att jag inte tog med dessa i listan är att de har en näsbrygga som bryter synfältet en aning. Enligt mig är dock dessa en av de absolut snyggaste solglasögonen för löpning på marknaden.

Med andra ord var stil ett rätt viktigt kriterium för mig när jag valde mina solglasögon för löpning.

Bästa solglasögon för löpning 2024

Då det gäller stil i övrigt anser jag att du bör se till att solglasögonen är tillräckligt stora för ditt ansikte om du skall välja snygga löparglasögon. Ett av de vanligaste misstagen man gör när man köper solglasögon för löpning är att man köper alltför smala varianter som gör att du riskerar likna en amerikansk Hillbilly.

Om du väljer någon av ovan nämna solglasögon riskerar du inte detta problem.

Vilken färg på solglasögonen är bäst för löpning?

löparglasögon dam bäst i test 2024

När det gäller solglasögon för löpning är den viktigaste faktorn den skyddsnivå de erbjuder mot skadliga UV-strålar. Därför rekommenderas det att välja solglasögon med linser som har 100 % UV-skydd, oavsett färg.

Med det sagt finns det vissa linsfärger som kan vara fördelaktiga för löpning i specifika miljöer eller väderförhållanden.

Till exempel är grå eller rökfärgade linser ett bra val för ljusa och soliga dagar eftersom de minskar den totala ljusstyrkan utan att förvränga färgerna. Bruna eller bärnstensfärgade linser är ett bra alternativ för förhållanden med svagt ljus, till exempel vid löpning tidigt på morgonen eller sent på kvällen, eftersom de förbättrar kontrasten och djupuppfattningen.

Gula eller orange linser kan också förbättra kontrasten och djupuppfattningen i svagt ljus, men kan förvränga färgerna.

I slutändan beror valet av linsfärg på personliga preferenser och de specifika förhållanden som du kommer att springa under. Det är en bra idé att prova olika färger och testa dem i olika ljusförhållanden för att se vilken som fungerar bäst för dig.

Vad är skillnaden mellan billiga och dyra solglasögon för löpning?

Vad är skillnaden mellan billiga och dyra solglasögon för löpning?

Vad är egentligen skillnaden mellan billiga och dyra solglasögon för löpning? Priserna skiljer sig nämligen avsevärt mellan de allra billigaste och dyraste modellerna på marknaden. Dessa kan skilja sig åt i flera avseenden, här är några av dessa:

 • Linsernas kvalitet: Dyrare solglasögon för löpning har vanligtvis linser av högre kvalitet som ger bättre klarhet, kontrast och skydd mot skadliga UV-strålar. Dessa linser kan också ha antireflex- och polariserande beläggningar som minskar bländning och förbättrar synligheten.
 • Material och hållbarhet: Dyrare löparsolglasögon är ofta tillverkade av material av högre kvalitet, till exempel titan eller kolfiber, vilket gör dem mer hållbara och kapabla att tåla det slitage som uppstår vid utomhusaktiviteter.
 • Passform och komfort: Dyrare löparsolglasögon är ofta utformade för att sitta säkrare och bekvämare i ansiktet, med funktioner som justerbara näspads och tinningspetsar som förhindrar att de glider och studsar under fysisk aktivitet.
 • Varumärke och design: Märkesnamn och design kan också påverka priset på löparsolglasögon. Högklassiga märken tar ofta mer betalt för sina solglasögon på grund av deras rykte, marknadsföring och designfunktioner.

På det hela taget kan dyrare solglasögon för löpning erbjuda bättre prestanda, hållbarhet och stil, men billigare alternativ kan fortfarande ge tillräckligt skydd och funktionalitet för tillfälliga löpare. I slutändan beror valet av bästa solglasögon för löpning på personliga preferenser och behov.

Att tänka på när du köper solglasögon för löpning

Att tänka på när du köper solglasögon för löpning

När du köper solglasögon för löpning finns det flera faktorer att ta hänsyn till för att säkerställa att du väljer rätt par för dina behov. Här är några saker att tänka på:

 • UV-skydd: Det är viktigt att leta efter solglasögon som ger 100 % skydd mot både UVA- och UVB-strålar. Detta skyddar dina ögon från skadlig strålning och förebygger ögonskador, inklusive grå starr och makuladegeneration.
 • Passform: Solglasögonens passform är avgörande för löpning. Du måste se till att de sitter kvar på ansiktet utan att glida eller studsa runt. Leta efter ett par med gummiblandningar för näsan och brännspetsar som ger ett säkert grepp. Du kan också överväga omslutande modeller som ger bättre täckning och en bra passform.
 • Linsernas färg och nyansering: Linsernas färg och nyansering påverkar din syn när du springer. Grå linser ger en neutral färgbalans och är idealiska för ljusa förhållanden, medan bärnstenslinser förbättrar kontrasten och är perfekta för svaga ljusförhållanden. Gula linser är också bra för svaga ljusförhållanden och kan bidra till att minska ansträngningen i ögonen.
 • Linsmaterial: När det gäller linsmaterial är polykarbonat ett populärt val för solglasögon för löpning eftersom det är lätt, slagtåligt och ger utmärkt klarhet. Glaslinser är också ett alternativ men tenderar att vara tyngre och dyrare.
 • Ventilation: Löpning kan få dig att svettas, och det kan leda till att solglasögonen imma och försämra din syn. Leta efter solglasögon med tillräcklig ventilation, t.ex. små ventilationsöppningar eller nätpaneler, för att förhindra imma.
 • Pris: Det är därför viktigt att du sätter upp en budget och håller dig till den. Du kan hitta solglasögon av god kvalitet till ett rimligt pris, men det är värt att investera lite mer om du planerar att använda dem ofta eller i tuffare förhållanden.

Vad är skillnaden mellan solglasögon för löpning och cykling?

Vad är skillnaden mellan solglasögon för löpning och cykling?

Även om både löpar- och cykelsolglasögon är utformade för att skydda ögonen från skadliga UV-strålar och ge klarhet i synen finns det några viktiga skillnader mellan de två:

 • Ramdesign: Solglasögon för cykling är vanligtvis utformade så att de omsluter ansiktet för att ge en bra passform och minska vindmotståndet. Solglasögon för löpning har å andra sidan ofta en mer strömlinjeformad ram som är lätt och bekväm under långa användningsperioder.
 • Färg på linsen: Cykelsolglasögon har vanligtvis linser med en mörkare toning för att minska bländning och öka kontrasten i ljusa förhållanden, medan solglasögon för löpning ofta har ljusare tonade linser som ger bättre synlighet i sämre ljusförhållanden.
 • Täckning: Solglasögon för cykling har ofta större linser som ger större täckning och skydd mot vind och skräp, medan solglasögon för löpning kan ha mindre linser för att minska vikten och ge bättre periferisk syn.
 • Hållbarhet: Cyklingsolglasögon är utformade för att tåla cyklingens hårda krav, som kan innebära krascher, grov terräng och ständig rörelse. Solglasögon för löpning är fortfarande hållbara, men behöver kanske inte vara lika robusta.

Vanliga frågor om solglasögon för löpning

Varför ska jag ha solglasögon när jag springer?

Solglasögon för löpning skyddar mot skadliga UV-strålar, minskar bländning och ökar kontrasten, vilket gör det lättare att se hinder på vägen eller stigen.

Hur väljer jag rätt solglasögon för löpning?

Välj solglasögon med en omslutande design för att ge maximal täckning och skydd mot solen. Välj också linser som är polariserade och har en antireflexbeläggning för att minska bländningen.

Vilken färg på linserna är bäst för solglasögon för löpning?

Grå eller bruna linser är det bästa valet för solglasögon för löpning eftersom de inte ändrar färgerna nämnvärt och ger en klar och exakt bild av din omgivning.

Kan jag ha solglasögon för löpning även när det är molnigt ute?

Ja, UV-strålar finns fortfarande kvar när det är molnigt, och solglasögon kan hjälpa till att skydda ögonen och förbättra sikten.

Hur kan jag se till att mina solglasögon sitter kvar när jag springer?

Numera är designen på de bästa solglasögonen för löpning utformad för att hålla dem på plats, så risken är liten att de halkar av. Se bara till att välja modeller som är lätta och har en omslutande näsbrygga.

Kan jag använda receptbelagda solglasögon för löpning?

Ja, du kan använda receptbelagda solglasögon för löpning. Överväg att rådgöra med din optiker för att få rätt recept och ram som passar dina behov.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *