Löparskor med bäst dämpning 2024 – Här är modellerna som ger dig bästa löpkänslan

löparskorna med bästa dämpning 2024

De senaste åren har trenden gått alltmer mot väl dämpade och lätta löparskor. Om du följt löpningen en längre tid kanske du minns att det fanns en stark barfotatrend för drygt tio år sedan. Det finns onekligen fördelar även med att lägga in löppass med barfotaskor om du springer riktigt mycket, men största delen av dina pass gör du klokt i att springa med väl dämpade skor för att undvika skador. Här tar jag fram löparskor med bäst dämpning 2024.

Nedan listar jag mer i detalj orsakerna till varför det är viktigt med bra dämpning på löparskor. Som sagt handlar det mycket om att förebygga skador, men det är också betydligt skönare att springa med väl dämpade skor – speciellt på hårda underlag.

Nuförtiden har också många tillverkade börjat satsa på allt lättare modeller som har bra energiåtergivning i mellansulan och även bra rullning. Även detta har gjort stor skillnad för att göra löpkänslan allt bättre för alla typer av löpare. Speciellt om du är nybörjare är det viktigt med bra dämpning på löparskorna för att undvika onödiga skador.

I min guide för bästa löparskor online 2024 kan du läsa mer om vad du bör tänka på när du köper löparskor.

Löparskor med bäst dämpning 2024

Löparskor med bäst dämpning 2024

Det finns fler modeller än någonsin tidigare på marknaden bland väl dämpade löparskor. Jag har undvikit att plocka med de bästa löparskorna med kolfiberplatta i denna guide, främst eftersom dessa är betydligt dyrare och i vissa fall även mindre hållbara.

Här är mina val till löparskor med bäst dämpning 2024:

1. Asics Gel-Nimbus 26

När du springer i ASICS GEL-Nimbus 26 får du njuta av en molnliknande dämpning. Denna uppdaterade, lättviktiga och neutrala löparsko utlovar att ge dig den mjukaste och smidigaste löparupplevelsen någonsin.

Genast när du kliver in i skorna omfamnas du av den mjuka OrthoLite™ X-55-sulan. Den mjuka vävda överdelen ger dig en perfekt passform och optimal ventilation, vilket bidrar till en bekväm och fräsch känsla under hela träningspasset. Tungan på skon, som nu sträcker sig till ankeln, erbjuder ytterligare flexibilitet och komfort.

Den nya PureGEL™-tekniken i kombination med FF BLAST™ PLUS-dämpningen, erbjuder en ännu mjukare landning. Löparskon är dessutom extra hållbar tack vare AHAR™-gummisulan som ger ökad slitstyrka. Detta är en av mina favoriter till löparskor med bäst dämpning 2024.

Det var i och med modellen ASICS Gel-Nimbus 25 som märket tog ett nytt steg mot komfort i löparskor och nya ASICS Gel-Nimbus 26 som nyligen lanserats har endast små förändringar gjorts på succémodellen. Läs mer om ASICS GEL-Nimbus 25 här.

Den nya modellen är en lansering som vi alla löparfantaster sett fram emot! Speciellt om du gillar mjuka löparskor med utmärkta dämpande egenskaper.

2. ASICS Novablast 4

löparskor med bäst dämpning

Nyligen lanserades ASICS Novablast 4 och detta är en riktig höjdare för dig som gillar väl dämpade löparskor. Denna modell har en uppdaterad mellansula och yttersula för en mer energifylld löpkänsla.

Slitstarka FF BLAST™ PLUS ECO gör att du får en mjukare landningar och ett mer responsivt avstamp i varje steg. Dessutom bidrar AHAR™-yttersulan till en trampolinliknande spänstig tillbakastuds i steget.

En bredare plös förbättrar passformen vid mellanfoten och gör att den glider mindre. Även den stretchigare och mer ventilerade överdelen bidrar till bättre bekvämlighet för fötterna. En riktig höjdare som vi bjöds på bland de sista lanseringarna för året från ASICS och definitiv en av mina favoriter bland löparskor med bäst dämpning 2024.

3. On Cloudeclipse

On Runnings bäst dämpade löparskor 2024

Att det råder en stor efterfrågan på maximalt dämpade löparskor råder det ingen tvekan om. Ett av bevisen för detta är när ett av de hetaste märkena bland löparskor på marknaden, On Running, nyligen lanserade sin bäst dämpade löparskor hittills i form av Cloudeclipse.

Cloudeclipse har en maximalt dämpad mellansula med Helion™ superfoam, som mjukhet och skydd mot stötar. Samtidigt gör det att du behåller fjädringen i steget utan extra vikt. Allt detta innebär extra komfort för lederna och uthållighet i benen även under längre löprundor. 

Även stabiliteten har förbättras i form av en flexibel Speedboard® och med en ovandel i konstruerad mesh som både ger bra andning och en åtsittande passform.

4. Saucony Triumph 21

löparskor med bäst dämpning 2024

Saucony Triumph 21 är en bekväm och neutral löparsko, perfekt anpassad för daglig träning. Denna nya modell är lättare än tidigare versioner och är särskilt framtagen för löpare som vill optimera sin träning.

En av skons utmärkande egenskaper är dess PWRRUN+-teknologi, vilket garanterar en fantastisk dämpning och fjädring under löpning. Dessutom har skon utrustats med en nyligen omdesignad snörning som erbjuder en perfekt passform.

Saucony Triumph 21 kompletteras av en vadderad plös och en mjuk krage, vilka bidrar till en 360-graders passform. Dessa detaljer säkerställer att du kan uppleva ultimat komfort under varje kilometer av din löpning.

5. Hoka One One Bondi 8

löparskorna från Hoka med bästa dämpning

HOKA Bondi 8 är en neutral löparsko som fått ett rykte om sig som en av de bäst dämpade löparskorna i världen. Dess enorma mängd skum bidrar till en oöverträffad mjukhet, vilket ger komfort under både korta och långa löprundor.

Skon förstärker instegskomforten med sin vadderade hälkrage, som passar perfekt runt hälen. För att minska trycket från skosnörena över fotens ovansida, är även plösen vadderad. Mesh-ovandelen är både tunn och lätt, vilket ger ökad andningsförmåga för fötterna i varma förhållanden.

En viktig funktion hos HOKA Bondi 8 är den interna hälkappan, som effektivt ‘låser’ fötterna på plats för att ge en säker känsla. Skumpolstringen i hälen förstärker denna känsla ytterligare. Skons robusta sula ger en känsla av att springa högre, medan dess Meta-Rocker-teknik säkerställer en mjukare övergång.

6. Nike ZoomX Invincible Run Flyknit 3

nike löparskor med bäst dämpning 2024

Nike Invincible 3 erbjuder maximalt stöd tack vare sin höga stödteknik som kombinerar dämpning och stabilitet på strategiska platser för att skydda din fot från överpronation. Den erbjuder dessutom överlägsen dämpning under fötterna tack vare Nike ZoomX-dämpning i form av en rocker och extra skumhöjd, vilket garanterar en ultramjuk landning med varje steg och skydd mot markpåverkan.

Dessutom säkerställer det responsiva Nike ZoomX-skummet en smidig och fjädrande övergång till nästa steg. En annan nyckelfunktion är Flyknit-ovandelen som ger optimal ventilation i de områden där din fot blir mest uppvärmd. Denna robusta och hållbara ovandel håller foten skyddad och stadigt på plats, medan billow-kablarna bidrar till extra stabilitet och stöd.

Invincible 3 har också en våffelmönstrad sula som är designad utifrån data insamlad från löpare över hela världen. Detta resulterar i en sula som ger perfekt grepp vid precis rätt tidpunkt.

7. New Balance Fresh Foam More v4

new balance löparskor med bästa dämpning 2024

New Balance Fresh Foam More V4 är märkets mest dämpade sko hittills. Skon har uppgraderats till att vara 80 % mjukare än sin föregångare, med en energiåtergivning som ökats med 5 %. Tack vare nya tekniska framsteg har New Balance lyckats kombinera maximal dämpning och mjukhet utan att kompromissa med stabiliteten.

Denna stabilitet uppnås genom flera designfunktioner, såsom en bas under mellanfoten som breddats med 8 mm och en yttersula konstruerad med ett styvare gummi under hälen och mellanfoten för ökad torsionsstyvhet. Stabiliteten förstärks ytterligare av designen på mellansulans ovandel, som höjs runt hälen och mellanfoten. Detta gör att löparen faktiskt står i mellansulan snarare än på den, vilket säkerställer en stabil rörelse framåt.

More V4:s ovandel är konstruerad av en robust teknisk mesh som passar foten perfekt. Detta material är både lätt och ventilerande, vilket ger optimal komfort under löpningen. Ovandelen pryds även av reflekterande detaljer för att öka synligheten under mörka löprundor.

8. adidas Adizero Prime X2 Strung

löparskor med bästa dämpning 2023

adidas Adizero Prime X2 Strung är en av mina absoluta favoriter bland löparskor med kolfibersula. Här känns det verkligen som att du springer på en studsmatta i löpningen, såpass bra energiåtergivning har sulan. Adidas Prime X2 Strung marknadsfördes som “olagligt snabb” när den lanserades tidigare i år på grund av den höga sulan som inte tillåts bland elitlöpare på tävlingar som anordnas av World Athletics.

För “normala” motionärer är det dock fullt lagligt att sätta personliga rekord med skon på fötterna.

En av de stora nyheterna med adizero Prime är den revolutionerande STRUNG-överdelen, som är baserad på en enorm mängd data insamlad från idrottare. Detta dynamiska material är helt anpassat till idrottarens behov, noga placerat och programmerat, tråd för tråd, för att säkerställa optimal prestanda.

STRUNG-materialet känns som en andra hud på foten, vilket ger maximal komfort och perfekt stöd under din löptur. Dessutom bidrar ENERGYRODS i löpsulan till minskad energiförlust, vilket gör att varje steg du tar blir mer effektivt. Skon är även utrustad med tre lager av Lighstrike Pro, vilket ger en fantastisk dämpning och en otroligt responsiv känsla.

En av nackdelarna med denna modell är det höga priset. Men sett till löpkänsla är denna en av de allra bästa på marknaden bland löparskor med bäst dämpning 2024.

9. Hoka Clifton 9

löparskor med bästa dämpning 2024

HOKA Clifton 9 har genomgått omfattande uppdateringar för att skapa en ännu smidigare och lättare löparupplevelse. Bland annat har ovandelen förnyats och yttersulan har fått en ny design, vilket lovar en helt ny löpupplevelse.

Med en ökad stapelhöjd på 3 mm, finns det mer material mellan dig och marken, vilket minskar påverkan du känner vid varje steg. Detta åstadkoms med ett nytt, mer responsivt skum som ger förbättrad dämpning.

Värt att notera är att den andningsbara veganska mesh-överdelen har tagits bort helt och hållet, och överflödiga overlays har även de tagits bort. Dessa förändringar bidrar till en lättare sko, men du får även en mjukare häl i utbyte för extra komfort.

I denna artikel kan du läsa mer om nya HOKA Clifton 9.

10. Saucony Endorphin Shift 3

löparskor med bäst dämpning 2023

Saucony Endorphin Shift 3 har i sin senaste version uppgraderats med en förhöjd bädd av PWRRUN-dämpning som nu är 3 mm tjockare än tidigare, för att ge optimalt stöd vid varje steg. Den innovativa SPEEDROLL-tekniken gör att löparen får ut mer av varje steg, vilket gör skon idealisk för alla distanser och dagar i veckan.

Dessa skor är särskilt praktiska för de dagar då du önskar att dina skor skulle ge extra stöd.

En ny funktion är den smalare TPU-hälremmen, som effektivt minskar vikten av skon utan att kompromissa med hälpassformen. Dessutom har överdelen förbättrats med en mer andningsbar mesh, vilket ger komfort hela dagen.

En annan förbättring är det nya centrala hälspåret för torsion, vilket gör det lättare än någonsin att landa och rulla foten framåt.

11. Adidas Ultraboost Light

löparskor med bäst dämpning 2024

Adidas Ultraboost Light levererar riktigt bra energiåtergivning vid varje steg. Dess BOOST Light teknologi garanterar en ultralätt löparupplevelse, samtidigt som den ger oöverträffad energiåtergivning och dämpning, vilket gör varje steg smidigt och kraftfullt.

Skon har även en anpassad PRIMEKNIT+-ovandel, som ger extra komfort och stöd till löparen. Dessutom bidrar LEP-systemet till en smidig övergång från steg till steg, vilket förstärker löpupplevelsen ytterligare.

Jag har även tidigare skrivit om nya Adidas Ultraboost Light, som du kan läsa om på länken.

12. Asics Gel-Kayano 30

löparskor med bästa dämpning 2024

ASICS GEL-Kayano 30 erbjuder den perfekta balansen mellan komfort och stabilitet för löpare. En av dess centrala funktioner är 4D GUIDANCE SYSTEM™, som erbjuder enastående stabilitet och stöd för varje steg du tar under träningspass och lopp.

Skorna är utrustade med en ny mellansula som använder FF BLAST™ PLUS ECO-dämpning. Detta, i kombination med ASICS omtalade GEL™-teknik, säkerställer en mjuk och fjädrande landning.

Gel-Kayano har en teknisk mesh-ovandel för hög andningsförmåga, vilket håller dina fötter svala och torra. En annan stor fördel med ASICS GEL-Kayano 30 är dess hållbarhet. Skon är tillverkad av minst 75 % återvunnet material, vilket gör att du bidrar till en mer hållbar framtid. Dessutom har den en AHARPLUS™ hälplugg, vilket gör att yttersulan håller längre.

Mer info hittar du i följande artikel om nya ASICS GEL-Kayano 30 löparskor.

13. On Cloudmonster

löparskor med bäst dämpning 2023

On Cloudmonster är en löparsko designad för komfort på långa sträckor. Den utnyttjar Helion™-teknologin, vilket är den mest omfattande molnbaserade tekniken hittills, tillsammans med Speedboard® för att ge mer explosivitet. Skon har en radikal design vid framfoten som skall be bättre rullning i steget och därmed minska tröttheten på längre sträckor.

Ovandelen på skon är gjord av ett nätmaterial, vilket bidrar till en mjuk och bekväm känsla vid användning. Detta material tillåter även utmärkt ventilation och andningsförmåga, vilket gör skon idealisk för långvarigt bruk.

14. Mizuno Wave Rider 27

köp mizuno wave rider 27

Mizuno Wave Rider 27 är en neutral löparsko som kombinerar dämpning och stabilitet på ett utmärkt sätt. Ett viktigt inslag i skon är den övre mellansulan som är utrustad med MIZUNO ENERZY FOAM. Detta material erbjuder oöverträffad dämpning och energiåtergivning, vilket ger skon dess unika känsla.

Kombinationen av MIZUNO WAVE-teknologin och WAVE PLATE bidrar till den perfekta balansen mellan dämpning och stabilitet, vilket gör att du kommer att känna ett bra framåtdriv under löprundorna. Dessutom har Wave Rider 27 en ny ovandel som perfekt omsluter foten.

15. Puma Deviate Nitro 2

köp puma deviate nitro 2 online 2024

PUMA Deviate Nitro 2 har ett så kallat NITRO Foam, som levererar precis den responsiva dämpning du behöver. Dessutom ingår INNOPLATE, som fungerar som en hävstång, och driver dig framåt med varje steg du tar.

Denna sko har också PUMAGRIP, vilket ger utmärkt grepp på alla underlag. Ovandelen av andningsbar mesh ser till att dina fötter förblir svala och fräscha. Dessutom innehåller skon en lätt och luftig plös, samt ett TPU-hälstycke för att säkerställa nödvändig stabilitet under löpningen.

16. Nike InfinityRN 4

nya nike infinityRN 4 löparskor

InfinityRN 4 representerar en helt ny upplaga av en älskad löparsko från Nike, med en stötdämpning som säkerställer en mjuk löprörelse. Denna modell introducerar deras senaste skummaterial, Nike ReactX, vilket levererar 13 % ökad energirespons jämfört med det traditionella Nike React-skummet, vilket bidrar till ett energifyllt och elastiskt löpsteg.

ReactX bidrar till att sänka mellansulans CO2-fotavtryck med minst 43 % i jämförelse med Nike React, vilket gör denna sko till ett miljövänligt val. Här har man också sammanfört ReactX-skummet med Flyknit för att skapa den bästa passformen som Nike Running någonsin har utvecklat, vilket innebär att du kan känna dig säker i varje steg tack vare en stödjande, andningsbar och mjuk övre del.

Detta är en sko som levererar komfort i varje steg med stil. Mer om nya Nike InfinityRN 4 hittar du i följande inlägg.

17. Saucony Kinvara 14

saucony Kinvara 14 löparskor

Saucony Kinvara 14 är lättare än sin föregångare utan att för den sakens skull ge avkall på dämpningen. Den är utrustad med PWRRUN-foam i mellansulan, vilket säkerställer en extremt mjuk landning. Den har också fortsättningsvis en PWRRUN+-dämpning för att driva dig framåt.

Denna sko är byggd för att tåla vardagsslitage och har allt du behöver även för snabbare pass, samt tävlingar.

Här var mina val till löparskor med bäst dämpning 2024. Hoppas jag kunnat hjälpa er på vägen mot att välja rätt par för just dina behov!

Varför är det viktigt med bra dämpning på löparskor?

Varför är det viktigt med bra dämpning på löparskor?

Dämpningen i löparskor spelar en viktig roll för både komfort och skadeförebyggande. Oavsett om du är en tillfällig joggare eller en erfaren maratonlöpare kan bra dämpning i dina skor ha stor betydelse för din löpupplevelse och långsiktiga hälsa. Här är några skäl till varför det är viktigt:

  • Stötdämpning: Dämpningens primära funktion är att absorbera den stöt som uppstår när foten slår i marken. Detta är särskilt viktigt eftersom kraften som utövas på din kropp under löpning kan vara upp till 2,5 gånger din kroppsvikt. Utan tillräcklig dämpning kan denna kraft leda till onödig stress på dina leder, särskilt i knän, vrister och fötter.
  • Komfort: Tillräcklig dämpning bidrar till den allmänna komforten, vilket kan vara avgörande för om du njuter av din löprunda eller inte. Om dina skor inte är bekväma är det mindre troligt att du fortsätter med din löprutin. En väldämpad sko kan också minska risken för blåsor och andra obehag.
  • Förebyggande av skador: Genom att minska belastningen på de nedre extremiteterna kan bra stötdämpning bidra till att förebygga belastningsskador som benhinneinflammation, stressfrakturer, löparknä och plantar fasciit. För personer som redan har vissa sjukdomar, t.ex. artrit eller andra ledproblem, blir bra stötdämpning ännu viktigare.
  • Förbättrad prestation: Dämpning kan bidra till bättre löpresultat. Genom att minimera trötthet och obehag kan löparen hålla tempot och formen under längre perioder, vilket leder till förbättrade tider och distanser.
  • Energiåtergivning: Vissa avancerade löparskor använder dämpningsteknik som inte bara är utformad för att absorbera stötar utan också för att ge energiåterföring. Det innebär att en del av energin från stöten återförs till löparen, vilket kan bidra till att förbättra effektiviteten och minska tröttheten.
  • Stöd och stabilitet: Samtidigt som dämpningen ger komfort och stötdämpning bidrar den också till det övergripande stödet och stabiliteten i en löparsko. Detta kan vara särskilt viktigt för löpare som överpronerar (rullar foten inåt) eller underpronerar (rullar foten utåt) när de springer.
  • Anpassning till olika terränger: Olika löpterräng kräver olika typer av dämpning. Till exempel kräver löpning på hårda ytor som betong skor med mer dämpning för att absorbera stöten. Å andra sidan kan trailrunningskor ha mindre dämpning men mer stabilitetsfunktioner för att klara ojämna ytor.

Vanliga frågor om löparskor och dämpning

Vilka är fördelarna med löparskor med bra dämpning?

Bra dämpning i löparskor kan absorbera den belastning som löpning innebär för leder och muskler. Det kan minska risken för skador som benhinneinflammation och stressfrakturer. Dessutom kan dämpning öka komforten, förbättra prestandan och förbättra den totala löpupplevelsen.

Vilka är de märken som har löparskor med bäst dämpning?

Några populära märken som är kända för sina dämpade löparskor är Hoka One One, Brooks, ASICS, New Balance och Nike. Vilket märke som är “bäst” beror dock ofta på den enskilda löparens fotform, löpstil och personliga preferenser.

Hur kan jag avgöra om en löparsko har tillräckligt med dämpning?

Det enklaste sättet att avgöra dämpningen i en sko är att prova den och se hur den känns. Du kan också söka efter specifikationer och recensioner på nätet. I skobeskrivningarna anges ofta typ och mängd av stötdämpning. Slutligen kan ett proffs i en specialiserad löparbutik vägleda dig till skor med önskad nivå av dämpning.

Vilka typer av dämpningsmaterial används vanligtvis i löparskor?

De vanligaste typerna av dämpningsmaterial är EVA (etylen-vinylacetat), polyuretan, gel och luft- eller gasfyllt skum. Varje material har sina egna styrkor och svagheter när det gäller hållbarhet, stötdämpning och vikt.

Är mer dämpning alltid bättre i en löparsko?

Inte nödvändigtvis. Även om dämpning kan ge komfort och skydd mot stötar, kan för mycket dämpning minska stabiliteten och kännas mindre responsivt. Det beror verkligen på individuella preferenser och löpstil. Vissa löpare kanske föredrar en mer minimalistisk sko som ger bättre återkoppling till marken.

Slits dämpade löparskor ut snabbare?

Hållbarheten hos en löparsko beror på många faktorer, inklusive typ och kvalitet på de material som används, löparens vikt, löpstil och terräng. Även om dämpade skor kan slitas ut tidigare på grund av dämpningsmaterialets komprimerande egenskaper, betyder det inte nödvändigtvis att de slits ut snabbare.

Hur ofta bör jag byta ut mina löparskor?

I regel rekommenderas vi byta ut löparskor var 50:e mil, men jag personligen använder ofta löparskor en bra bit över 100 mil innan jag slutar använda dem. Detta varierar dock beroende på faktorer som löparens vikt, löpstil och vilken typ av underlag du vanligtvis springer på. Kontrollera om det finns tecken på överdrivet slitage på dämpningen eller yttersulan.

Är dämpade löparskor bättre för långdistanslöpning?

Många långdistanslöpare föredrar skor med mer dämpning för att absorbera de upprepade stöten och ge komfort under många mil. Vissa föredrar dock mindre dämpning för en mer responsiv känsla. Det är en fråga om personliga preferenser och löpstil.

Är dämpade löparskor endast lämpliga för löpare med specifika fottyper eller pronationsproblem?

Nej, dämpade löparskor är inte uteslutande avsedda för någon specifik fottyp eller pronationsproblem. Även om vissa skor kan ha funktioner som är inriktade på över- eller underpronation, är dämpning i sig en funktion som kan gynna alla typer av löpare genom att ge komfort och minska stötkrafterna.

Hjälper dämpade löparskor till att förebygga skador?

Även om dämpade löparskor kan minska belastningen på leder och muskler är de bara en faktor när det gäller att förebygga skador. Andra viktiga faktorer är rätt löpform, tillräcklig återhämtning och styrketräning. Ingen sko kan helt eliminera risken för skador, men rätt sko kan verkligen hjälpa till.

Tags from the story
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *