Bästa löparskor för maraton och halvmaraton 2024 – Här är mina val!

bästa löparskor för maraton och halvmaraton 2024

Våren är här och snart är det tävlingssäsong både i Sverige och många andra länder runtom i Europa. Det innebär också att många av oss vill uppdatera vår skogarderob med nya modeller av löparskor för att vässa våra tider i tävlingar. Här tar jag fram bästa löparskor för maraton och halvmaraton 2024.

Det finns några skomodeller som dominerar marknaden då det gäller tävlingsskor för maraton- och halvmaratonsträckan. Främst bland elitlöpare har både Nike och Adidas i många år synts bland de flesta av topplöparna på de främsta större tävlingar runtom i världen. Men de senaste åren har flera utmanare dykt upp på marknaden och bland dessa märks bland annat Hoka och Saucony som har flera snabba modeller i sitt utbud just nu.

Det är främst bland löparskor med kolfiberplatta i mellansulan du skall leta om du söker efter de snabbaste löparskorna på marknaden för halvmarathon och marathon.

Det innebär inte att man inte hittar högklassiga löparskor från andra märken för dessa sträckor. Men det man kan konstatera är att det är svårt att slå dessa jättar då det handlar om prestanda hos skorna – i alla fall utifrån egen erfarenhet.

I denna guide:

Bästa löparskor för maraton och halvmaraton 2024
 1. Nike Alphafly 3
 2. Saucony Endorphin Pro 4
 3. New Balance FuelCell Supercomp Elite V4
 4. Hoka Cielo X1
 5. Nike Vaporfly 3
 6. Nike Alphafly 2
 7. Adidas Adizero Adios Pro 3
 8. Adidas Prime X Strung 2

Trenden bland löparskor för maraton och halvmaraton

Bästa löparskor för maraton och halvmaraton 2024

Den stora trenden bland löparskor för maraton och halvmaraton är lättviktsskor med bra dämpning. Det som i dagsläget kan te sig som en självklarhet är långtifrån just detta.

När jag påbörjade maratonlöpningen 2011 tävlade majoriteten av elitlöparna och till och med motionärer med löparskor med väldigt låg drop och tunna sulor. Då var vi också inne i en period där vi inspirerades av barfotalöpningen. Jag minns att jag ända fram till 2017 sprang mina maratonlopp med väldigt tunna sulor på mina tävlingsskor.

Allt ändrades när Nike introducerade sina löparskor med kolfiberplatta i sulan i samband med Breaking2-projektet där bland annat Eliud Kipchoge försökte spränga 2-timmars gränsen på Formel 1-banan Autodromo Nazionale Monza i Italien 6:e maj 2017. Vid tillfället bar han ett par skor under namnet Vaporfly Elite, som senare skulle släppas till allmänheten under namnet Nike Zoom Vaporfly 4%.

Det blev en oerhörd rush efter dessa skor och jag var en av de lyckliga som lyckades få tag på ett par. Det var också dessa skor som jag bar när jag sprang Stockholm Marathon 2018. Efter det har jag endast tävlat i Nike Vaporfly eller Nike Alphafly – deras andra premium tävlingssko med kolfiberplatta.

Bästa löparskor för maraton och halvmaraton 2024

Det var inte endast kolfiberplattan med sin utmärkta energiåtergivning som innebar en revolution för utvecklingen bland maratonskor. Även det lätta ZoomX-skummaterialet längs hela skon ger ett dämpningssystem med oerhört bra energiåtergivning. Tiden var inne för “maximalism” i löparskor för maraton och halvmaratonsträckan.

Efter detta har de flesta framstående märken tagit fram sina egna modeller av löparskor med kolfiberplatta eller -stavar. Många kallar också dessa skor för “superskor” numera.

Bästa löparskor för maraton och halvmaraton 2024

bästa löparskor för maraton och halvmaraton 2024

Det finns alltså flera orsaker till att du bör överväga att införskaffa lätta löparskor med kolfiberplatta eller -stavar om du vill skapa dig bästa möjliga förutsättningar för ett bra maraton eller halvmaratonlopp. Det är dock absolut inget måste.

Det gäller att komma ihåg att en stor del av löparna springer för upplevelsen och då finns ingen orsak att välja de snabbaste och dyraste premiumskorna på marknaden.

Det går precis lika bra att spring i ett par bekväma löparskor med bra dämpning som du hittar för ett betydligt billigare pris. Det viktigaste är trots allt att skorna passar för din personliga löpstil och dina behov. Om du t.ex. behöver löparskor mot pronation är detta egenskaper att prioritera framför allt annat.

Med det sagt så siktar trots allt den stora allmänhet på att förbättra sina personbästan på ett maraton eller halvmaraton och då finns det snabba och bekväma carbonskor att välja bland.

Här är enligt mig bästa löparskor för maraton och halvmaraton 2024:

1. Nike Alphafly 3

Jag kan definitivt rekommendera Nike Alphafly 3 för dig som letar efter bästa löparskor för maraton och halvmaraton 2024. Detta är en av de absolut snabbaste skorna på marknaden just nu. Här kan du läsa mer om denna modell.

Men den har ett väldigt högt pris och kan också vara aningen svår att få tag på, så därför kommer jag att främst fokusera på lite andra modeller med liknande egenskaper.

Detta är definitivt en av de bästa löparskorna från Nike för snabbare tider, men en stor del av elitlöpare använder även Nike Vaporfly 3 och Alphafly 2. Modeller som är precis lika bra för amatörer.

2. Saucony Endorphin Pro 4

En av de modeller som nyligen lanserat och som imponerar på mig med sin lätta vikt och utmärkta löparegenskaper är Saucony Endorphin Pro 4. Denna är oerhört kön på fötterna tack vare en tunn plös och dess mjuka sula.

Om du letar efter en löparsko för att sätta personliga rekord på maraton eller halvmaraton 2024 är detta ett säkert val.

3. New Balance FuelCell Supercomp Elite V4

New Balance har gjort mycket rätt med sina senaste lanseringar av löparskor. New Balance FuelCell Supercomp Elite V4 har en mjuk mellansula med enormt bra energiåtergivning. Ett perfekt upplägg i träningen inför ett maraton eller halvmaraton är att använda FuelCell Rebel V4 för träning och spara denna för tävling.

Du kan läsa mer om denna skomodell i ett inlägg som jag skrev i samband med lanseringen. Detta är en modell som kommer att finnas med på många topplistor över bästa löparskor för maraton och halvmaraton under 2024.

4. Hoka Cielo X1

Hoka är ett av de snabbast växande bland alla märken för löparskor just nu vid sidan av On. Det är också ett av de märken som flitigast av alla tagit fram nya modeller av löparskor med kolfiberplatta i mellansulan. Mach X, Bondi X och Rocket X2 är bara några av de modeller som lanserats under det senaste året. X står alltså för carbon-versionen av deras löparskor.

Det är dock den senaste modellen av deras racingskor Cielo som nyligen lanserades som är deras hittills snabbaste och samtidigt bästa löparskor för halvmaraton och maratonsträckan.

Hoka Cielo X1 har en överdimensierad mellansula med klar Rockgeometri som är både väldämpande och framåtdrivande. Om du vill prestera personbästan under årets tävlingar är detta ett riktigt bra val. Helt klart en av de bästa modellerna av löparskor från Hoka One One vid sidan av nya Hoka Mach 6 enligt mig.

5. Nike Vaporfly 3

bästa nike löparskor för maraton och halvmaraton 2024

Nike Vaporfly 3 är märkets andra premiumsko med kolfiberplatta längs hela mellansulan. Jag har ägt samtliga modeller sedan modellen släpptes till allmänheten 2017 och nyligen har den senaste modellen släppts.

Vid sidan av Alphafly är detta en av de vanligaste löparskorna bland elitlöpare och det leder oss in på frågan vad som egentligen skiljer de båda modellerna åt? Svaret på den frågan är bland annat vikten. Med en vikt på ca. 180 gram är det den lättaste skon i förhållande till nivån av dämpning på marknaden. Sulan är dock aningen tunnare på denna sko i förhållande till Alphafly.

Trots den tunnare sulan är dämpningen alldeles tillräcklig för att skydda känsliga ben från de stötar som ett maraton eller halvmaraton ger. Sulan på den nyaste modellen av Nike Vaporfly känns också aningen mjukare än hos föregångarna.

Detta är definitivt en av mina val som bästa löparskor för maraton och halvmaraton med tanke på dess mångsidighet.

6. Nike Alphafly 2

Det finns en orsak till att Nike Alphafly 2 är en av de mest populära maratonskorna på marknaden. Den andra versionen av Alphafly känns både mjukare och snabbare än dess föregångare och är ett tillförlitligt val för både hel- och halvmaraton. Jag har använt denna modell i över ett år och den bibehåller fortsättningsvis sina egenskaper trots att den redan har drygt 1000 km under bältet.

Det finns Zoom Air-enheter och ZoomX-skummaterial längs hela skon som levererar ett oerhört behagligt dämpningssystem. Detta hjälper dig att hålla dig skadefri oavsett underlag. Jag springer mestadels på betong och då är dessa skor det bästa valet. Energiåtergivningen är alldeles utmärkt och det märks inte minst när du kör snabbare intervaller.

Men det är inte bara dämpningen som är utmärkt. Det är också en mycket lätt sko där kolfiberplattan längs hela skon ger en framåtdrivande känsla i löpningen. Den tunna yttersulan i gummi ger ett utmärkt grepp på alla underlag.

Jag rekommenderar att du väljer en storlek större än vad du är van med när du köper ett par av Nike Alphafly 2 eftersom de är aningen små i storleken.

7. Adidas Adizero Adios Pro 3

marathon skor test 2024

Vid sidan om Nike Alpafly 2 är Adidas Adios Pro 3 de vanligaste skorna att se hos elitlöpare på maraton- och halvmaratonlopp runtom i världen. Vad skiljer då egentligen de båda modellerna åt?

Enligt mig är Adidas Adios Pro 3 en mer utpräglad elitsko än Alphafly 3. Båda skorna ger en unik framåtdrivande känsla, men designen på sulan hos Adios Pro 3 är mer rundad, vilket ger bättre övergång i löpsteget. Något som främjar främst de med utpräglad framfotalöpning. Eftersom jag lider av Morton Neurom föredrar jag den extra dämpning i framfoten som Alphafly har.

Adidas Adios Pro 3 är definitivt en av de snabbaste och bästa löparskorna på marknaden för maraton och halvmaraton 2024. Men om du inte är elitlöpare rekommenderar jag istället Adidas Prime X (längre ner).

8. Adidas Prime X 2

marathon skor test 2024

En tredje löparsko som jag kan rekommendera för maraton och halvmaraton är Adidas Prime X 2. Detta är en av de bäst dämpade och samtidigt snabbaste skorna på marknaden av denna dimension.

Trots den oerhört tjocka sulan känns Prime X riktigt lätt. Framförallt ger de kolfiberstavar som finns placerade i mellansulan en av de bästa frånskjuten som jag upplevt hos ett par löparskor. Det känns bokstavligen som att du springer på en studsmatta när du springer i skorna.

Hos den nyaste modellen Adidas Prime X Strung 2 har överdelen också uppdaterats och skorna känns bekvämare än någonsin tidigare.

Du bör främst hålla dig till löpning på asfalt när du använder skorna eftersom du lätt kan vrida vristerna vid ojämnheter. Men om du siktar på att slå rekord på maraton eller halvmaraton är detta mitt val. Speciellt som nybörjare med känsliga ben.

Att tänka på när du köper löparskor för maraton och halvmaraton

Att välja rätt löparskor för ett maraton är avgörande för att få ett bekvämt och framgångsrikt lopp. Här är några saker att tänka på när du köper löparskor för ett maraton- eller halvmaratonlopp:

 • Passform: Den viktigaste faktorn är att få rätt passform. Skorna ska kännas bekväma men inte trånga. Det ska finnas tillräckligt med utrymme i tåboxen för att tårna ska kunna vickas, men inte så mycket att foten rör sig inuti skon. Se till att prova skorna i slutet av dagen när dina fötter är som störst.
 • Stöd: Leta efter skor som ger stöd för dina fötter och vrister. Beroende på din fottyp och löpsteg kan du behöva en sko med mer eller mindre stöd. En fotspecialist kan hjälpa dig att avgöra vilken nivå av stöd du behöver.
 • Dämpning: Maratonlöpning kan utsätta fötterna och lederna för stor påfrestning, så leta efter skor som har bra dämpning. Hur mycket dämpning du behöver beror på dina personliga preferenser och din löpstil.
 • Andningsförmåga: Löparskor som låter dina fötter andas och förhindrar att de blir för svettiga eller varma kan hjälpa till att förebygga blåsor och andra fotproblem.
 • Vikt: Skornas vikt kan påverka din prestation. Lättare skor kan hjälpa dig att springa snabbare, men ger kanske inte lika mycket stöd eller dämpning. Numera har många tillverkare löparskor som både är lätta och bra dämpade. Ovan fick du flera exempel på denna typ av skor.
 • Hållbarhet: Se till att skorna är tillräckligt tåliga för att hålla under hela maratonträningen och själva loppet.
 • Varumärke: Olika skomärken har olika funktioner och utformningar, så det är viktigt att hitta ett märke som fungerar bra för dig. Prova skor från några olika märken för att hitta rätt passform och funktioner för dina fötter.
 • Terräng: Tänk på vilken terräng du kommer att springa i. Om maratonloppet sker på en stig eller i ett kuperat område kan du behöva skor med bättre grepp. Det viktigaste är ändå att se till att skorna har tillräckligt bra grepp på våt asfalt ifall det är regnigt på tävlingsdagen.
Tags from the story
, , ,
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *