Bästa löparskor för maraton och halvmaraton 2024 – Här är mina val!

bästa löparskor för maraton och halvmaraton 2024

Vi är snart inne i tävlingssäsongen både i Sverige och många andra länder runtom i Europa. Det innebär också att många av oss vill uppdatera vår skogarderob med nya modeller av löparskor. Här tar jag fram bästa löparskor för maraton och halvmaraton 2024.

Det finns några skomodeller som dominerar marknaden då det gäller tävlingsskor för maraton- och halvmaratonsträckan. Främst bland elitlöpare har både Nike och Adidas i många år synts bland de flesta av topplöparna på de främsta större tävlingar runtom i världen.

Det innebär inte att man inte hittar högklassiga löparskor från andra märken för dessa sträckor. Men det man kan konstatera är att det är svårt att slå dessa jättar då det handlar om prestanda hos skorna – i alla fall utifrån egen erfarenhet.

Trenden bland löparskor för maraton och halvmaraton

Bästa löparskor för maraton och halvmaraton 2024

Den stora trenden bland löparskor för maraton och halvmaraton är lättviktsskor med bra dämpning. Det som i dagsläget kan te sig som en självklarhet är långtifrån just detta.

När jag påbörjade maratonlöpningen 2011 tävlade majoriteten av elitlöparna och till och med motionärer med löparskor med väldigt låg drop och tunna sulor. Då var vi också inne i en period där vi inspirerades av barfotalöpningen. Jag minns att jag ända fram till 2017 sprang mina maratonlopp med väldigt tunna sulor på mina tävlingsskor.

Allt ändrades när Nike introducerade sina löparskor med kolfiberplatta i sulan i samband med Breaking2-projektet där bland annat Eliud Kipchoge försökte spränga 2-timmars gränsen på Formel 1-banan Autodromo Nazionale Monza i Italien 6:e maj 2017. Vid tillfället bar han ett par skor under namnet Vaporfly Elite, som senare skulle släppas till allmänheten under namnet Nike Zoom Vaporfly 4%.

Det blev en oerhörd rush efter dessa skor och jag var en av de lyckliga som lyckades få tag på ett par. Det var också dessa skor som jag bar när jag sprang Stockholm Marathon 2018. Efter det har jag endast tävlat i Nike Vaporfly eller Nike Alphafly – deras andra premium tävlingssko med kolfiberplatta.

Bästa löparskor för maraton och halvmaraton 2024

Det var inte endast kolfiberplattan med sin utmärkta energiåtergivning som innebar en revolution för utvecklingen bland maratonskor. Även det lätta ZoomX-skummaterialet längs hela skon ger ett dämpningssystem med oerhört bra energiåtergivning. Tiden var inne för “maximalism” i löparskor för maraton och halvmaratonsträckan.

Efter detta har de flesta framstående märken tagit fram sina egna modeller av löparskor med kolfiberplatta eller -stavar. Många kallar också dessa skor för “superskor” numera.

Bästa löparskor för maraton och halvmaraton 2024

Det finns alltså flera orsaker till att du bör överväga att införskaffa lätta löparskor med kolfiberplatta eller -stavar om du vill skapa dig bästa möjliga förutsättningar för ett bra maraton eller halvmaratonlopp. Här är enligt mig bästa löparskor för maraton och halvmaraton 2024:

Nike Alphafly 2

Det finns en orsak till att Nike Alphafly 2 är en av de mest populära maratonskorna på marknaden. Den andra versionen av Alphafly känns både mjukare och snabbare än dess föregångare och är ett tillförlitligt val för både hel- och halvmaraton. Jag använder denna sko dagligen även för träning just nu.

Det finns Zoom Air-enheter och ZoomX-skummaterial längs hela skon som levererar ett oerhört behagligt dämpningssystem. Detta hjälper dig att hålla dig skadefri oavsett underlag. Jag springer mestadels på betong och då är dessa skor det bästa valet. Energiåtergivningen är alldeles utmärkt och det märks inte minst när du kör snabbare intervaller.

Men det är inte bara dämpningen som är utmärkt. Det är också en mycket lätt sko där kolfiberplattan längs hela skon ger en framåtdrivande känsla i löpningen. Den tunna yttersulan i gummi ger ett utmärkt grepp på alla underlag.

Jag rekommenderar att du väljer än storlek större än vad du är van med när du köper ett par av Nike Alphafly 2 eftersom de är aningen små i storleken.

Adidas Adizero Adios Pro 3

marathon skor test 2024

Vid sidan om Nike Alpafly 2 är Adidas Adios Pro 3 de vanligaste skorna att se hos elitlöpare på maraton- och halvmaratonlopp runtom i världen. Vad skiljer då egentligen de båda modellerna åt?

Enligt mig är Adidas Adios Pro 3 en mer utpräglad elitsko än Alphafly 3. Båda skorna ger en unik framåtdrivande känsla, men designen på sulan hos Adios Pro 3 är mer rundad, vilket ger bättre övergång i löpsteget. Något som främjar främst de med utpräglad framfotalöpning. Eftersom jag lider av Morton Neurom föredrar jag den extra dämpning i framfoten som Alphafly har.

Adidas Adios Pro 3 är definitivt en av de snabbaste och bästa löparskorna på marknaden för maraton och halvmaraton 2024. Men om du inte är elitlöpare rekommenderar jag istället Adidas Prime X (längre ner).

Nike Vaporfly 3

Nike Vaporfly 3 är märkets andra premiumsko med kolfiberplatta längs hela mellansulan. Jag har ägt samtliga modeller sedan modellen släpptes till allmänheten 2017 och nyligen har den senaste modellen släppts.

Vid sidan av Alphafly är detta en av de vanligaste löparskorna bland elitlöpare och det leder oss in på frågan vad som egentligen skiljer de båda modellerna åt? Svaret på den frågan är bland annat vikten. Med en vikt på ca. 180 gram är det den lättaste skon i förhållande till nivån av dämpning på marknaden. Sulan är dock aningen tunnare på denna sko i förhållande till Alphafly.

Trots den tunnare sulan är dämpningen alldeles tillräcklig för att skydda känsliga ben från de stötar som ett maraton eller halvmaraton ger. Sulan på den nyaste modellen av Nike Vaporfly känns också aningen mjukare än hos föregångarna.

Adidas Prime X Strung

marathon skor test 2024

En tredje löparsko som jag kan rekommendera för maraton och halvmaraton är Adidas Prime X. Detta är en av de bäst dämpade och samtidigt snabbaste skorna på marknaden. Vid sidan av Nike Alphafly var Adidas Prime X min mest använda sko under fjolåret.

Trots den oerhört tjocka sulan känns Prime X riktigt lätt. Framförallt ger de kolfiberstavar som finns placerade i mellansulan en av de bästa frånskjuten som jag upplevt hos ett par löparskor. Det känns bokstavligen som att du springer på en studsmatta när du springer i skorna.

Hos den nyaste modellen Adidas Prime X Strung har överdelen också uppdaterats och skorna känns bekvämare än någonsin tidigare.

En av få nackdelar med löparskorna är att överdelen är rätt instabil och därför är den kanske inte lämplig för löpare som överpronerar. Du bör också främst hålla dig till löpning på asfalt när du använder skorna eftersom du lätt kan vrida vristerna vid ojämnheter.

Men om du siktar på att slå rekord på maraton eller halvmaraton är detta mitt val. Speciellt som nybörjare med känsliga ben.

Andra bra alternativ

bra halvmaraton och maraton skor 2024

Det finns såklart många andra bra märken på marknaden för löparskor. Bland annat är de bästa modellerna av löparskor från Hoka One One, Asics och Saucony väldigt populära på marknaden. Bra snabba och väldämpade halvmaraton- och maratonskor från dessa märken är bland annat Hoka One One Carbon X3, Asics Metaracer och Saucony Endorphin.

Också New Balance FuelCell är en tävlingssko som är värd att hålla koll på för dig som letar efter bästa löparskor för maraton och halvmaraton 2024.

Bland uppstickarna märks också modellen Kiprun KD900X som är ett budgetalternativ bland löparskor med kolfiberplatta. Löparskor från Kiprun är något vi med säkerhet kommer att få höra betydligt mer från i framtiden.

Men ovan nämnda modeller från Nike och Adidas är dock de som jag ser som de klart bästa om du letar löparskor för maraton eller halvmaraton. Dessa två märken har resurserna att ligga i täten gällande utvecklingen av ny materialteknik samt design och levererar ständigt löparskor med förbättrade egenskaper.

Att tänka på när du köper löparskor för maraton och halvmaraton

Att välja rätt löparskor för ett maraton är avgörande för att få ett bekvämt och framgångsrikt lopp. Här är några saker att tänka på när du köper löparskor för ett maratonlopp:

  • Passform: Den viktigaste faktorn är att få rätt passform. Skorna ska kännas bekväma men inte trånga. Det ska finnas tillräckligt med utrymme i tåboxen för att tårna ska kunna vickas, men inte så mycket att foten rör sig inuti skon. Se till att prova skorna i slutet av dagen när dina fötter är som störst.
  • Stöd: Leta efter skor som ger stöd för dina fötter och vrister. Beroende på din fottyp och löpsteg kan du behöva en sko med mer eller mindre stöd. En fotspecialist kan hjälpa dig att avgöra vilken nivå av stöd du behöver.
  • Dämpning: Maratonlöpning kan utsätta fötterna och lederna för stor påfrestning, så leta efter skor som har bra dämpning. Hur mycket dämpning du behöver beror på dina personliga preferenser och din löpstil.
  • Andningsförmåga: Löparskor som låter dina fötter andas och förhindrar att de blir för svettiga eller varma kan hjälpa till att förebygga blåsor och andra fotproblem.
  • Vikt: Skornas vikt kan påverka din prestation. Lättare skor kan hjälpa dig att springa snabbare, men ger kanske inte lika mycket stöd eller dämpning. Numera har många tillverkare löparskor som både är lätta och bra dämpade. Ovan fick du flera exempel på denna typ av skor.
  • Hållbarhet: Se till att skorna är tillräckligt tåliga för att hålla under hela maratonträningen och själva loppet.
  • Varumärke: Olika skomärken har olika funktioner och utformningar, så det är viktigt att hitta ett märke som fungerar bra för dig. Prova skor från några olika märken för att hitta rätt passform och funktioner för dina fötter.
  • Terräng: Tänk på vilken terräng du kommer att springa i. Om maratonloppet sker på en stig eller i ett kuperat område kan du behöva skor med bättre grepp. Det viktigaste är ändå att se till att skorna har tillräckligt bra grepp på våt asfalt ifall det är regnigt på tävlingsdagen.
Tags from the story
, , ,
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *