Bästa löparskor på nätet – Allt du behöver veta vid köp av löparskor

bästa löparskor

Det finns en hel del du behöver tänka på vid köp av löparskor. I denna artikel reder vi ut begreppen och hjälper er hitta bland bästa löparskor på nätet 2020.

Jag har ett par år jobbat som expert hos en rådgivningssida där jag tipsar om bästa produkter inom en rad olika områden gällande träning. Det är främst löpning som jag är expert inom och eftersom jag själv haft löpning som passion genom hela mitt liv är det där min största expertis finns.

Jag testar årligen i en stor mängd av löparskor som kommer ut på marknaden för att kunna få en bild av vilka som är bästa löparskor på nätet. Främst genom att besöka olika fysiska butiker och prova mig fram genom utbudet. Men också genom att själv köpa (onödigt) många löparskor under ett år.

Eftersom jag springer minst en gång om dagen behöver jag ha många löparskor i användning samtidigt. Här tänkte jag gå lite närmare in på området och tipsa om de skor som jag tycker att är bäst på marknaden just nu.

Dessa har jag sammanställt utifrån vanliga frågor som jag fått genom åren.

Bästa löparskor på nätet just nu

Det har hänt enormt mycket gällande löparskor under de senaste åren. Jag skulle nästan vara beredd att säga att produktutvecklingen för tillfället är den snabbaste någonsin. Det är bra ur konsumentsynpunkt eftersom allt fler får tillgång till allt bättre löparskor till bättre priser.

Samtidigt kan det vara förvirrande. Hur vet man vilka skor som passar för just mina behov? Här har jag sammanställt några vanliga frågor att tänka på vid när du vill hitta bästa löparskor på nätet för just dina behov.

Vad ska man tänka på vid köp av löparskor på nätet

Valet av löparskor är bland det mest komplexa som finns. Vid valet finns det många olika saker att beakta. Först och främst är det användningsändamålet, något som vi går närmare in på nedan.

Vi har också alla olika kroppsbyggnad och bakgrund. Det inverkar i hög grad på de skor som du bör använda. Många nybörjare har problem som gör att de bör hitta löparskor som är bra för knän eller löparskor som är bra för hälsenan – bara för att nämna några vanliga löparrelaterade problem.

bästa löparskor 2020

En av de populäraste löparskorna i alla kategorier Nike Pegasus har fått nya egenskaper. I Nike Pegasus 37 finns utökad stötdämpning och bredare passform i framfoten.

Vilka löparskor ska man köpa?

Då det gäller löparskor bör du först och främst tänka praktiskt snarare än på design och det visuella. Eftersom löpning är slitsamt för ben och leder bör de passa just dina unika behov.

De som har problem med hälsenan bör helst välja löparskor utan hälkappa. Löparskor som är bra för hälsenan finns det faktiskt en hel del av på marknaden just nu i och med att allt fler valt att tillverka löparskor med mjuk hälkappa.

Den som har breda fötter bör också se till att hitta löparskor för breda fötter. Detta är två exempel på saker att beakta vid val av löparskor. Bekvämlighet är bland de första faktorerna att beakta.

bästa löparskor för nybörjare

Japanska ASICS är oerhört populärt i löparvärlden och även i Sverige har märket varit bland de största en längre tid. Det finns många klassiska modeller som varit populära under åren och dessa uppdateras ständigt.

Men ASICS har även lanserat helt nya skomodeller under de senaste åren. Här är ett exempel på en sådan i form av ASICS Novablast som lanserade i mars 2020. Detta är en modell som uppdateras med en mellansula i det nya materialet Flytefoam Blast är utformad enligt de senaste trenderna.

Denna kan speciellt rekommenderas för de som nyss startat med löpning och söker löparskor till ett förmånligt pris och bra kvalitet. Här finns enormt bra dämpning. Den har också en yttersulan är gjord i AHARplus-gummi, som gör skon otroligt slitstark och hållbar.  

Vilka löparskor passar mig?

Precis som jag nämnde ovan är det individuellt vilka löparskor som passar just dig. Den som är överviktig bör tänka på att ha bra dämpning på skorna. I början av 2010-talet var det en trend med löparskor med barfotakänsla.

Nu kan vi se att allt fler skotillverkare istället tillverkar skor med allt bättre dämpning. Hit är bland annat Nike pionjär som med sina Vaporfly och sub 2 hour-projekt tog fram flera modeller med maximal dämpning.

Det visade sig nämligen att flera elitlöpare i projektet önskade skor med bra dämpning snarare en tunna och minimalistiska löparskor. Löparskor för tunga löpare och överviktiga bör alltid ha bra dämpning. Några undantag från denna regel finns inte.

bästa löparskor online

En skomodell som jag själv är speciellt förtjust i för tillfället är Nike Air Zoom Tempo NEXT% (bilden överst). Sko har en utpräglad racer-konstruktion, men är ytterst slitstark och skonsam för benen.

Det finns Nike ZoomX-skum i fotbädden som ger en oslagbar energiåtergivning och fjädrande steg i löpningen. Jag kan rekommendera denna för löpare på alla nivåer. Något dyr i jämförelse till många andra skomodeller. Men den är definitivt värd sitt pris om man tar i beaktande hållbarhet och kvalitet.

Vilka löparskor är bäst?

Det är omöjligt att generellt sett konstatera vilka löparskor som är bäst på marknaden. Löparskor med bra dämpning har alltså blivit väldigt populära under de senaste åren.

vilka löparskor är bäst

Det är också många som specifikt söker efter löparskor med kolfiberplatta efter alla framgångar som Nikes modeller haft på gatulopp runtom i världen under de senaste åren.

Det har även gjort att många andra märken börjat ta fram skomodeller med inbyggd kolfiberplatta under de senaste åren. Ovan syns modellen Nike ZoomX Vaporfly NEXT% som satt många rekord under det senaste åren på olika lopp runtom i världen. Det var också i dessa skor som Andreas Almgren satte det omtalade inomhusrekordet i 3000 meter.

Jag har tidigare skrivit en recension om de tidigare modellerna av Nikes Vaporfly-modeller som ni kan läsa här. Mer om ZoomX Vaporfly NEXT% kan ni även läsa om i en skild artikel.

Vilka löparskor använder eliten?

Det är omöjligt att förbise att största delen av elitlöpare använder sig av Nike Air Zoom Alphafly Next% eller föregångaren Nike ZoomX Vaporfly Next%.

Alla som testat dessa två modeller vet att de löpkänslan är utomordentlig. Det är ingen tillfällighet att mängder av rekord slagits med just dessa två skomodeller. Faktum är att många löpare förlorat sina skokontrakt genom att på tävlingsdagen plocka fram någon av dessa skomodeller snarare än de som de har kontrakt med.

Skomodellerna hos eliten har aldrig varit mer ensidig än vad den är i dagsläget. I dagsläget använder sig i princip alla elitlöpare av Nike Air Zoom Alphafly Next% eller Nike ZoomX Vaporfly Next%.

Hur välja löparskor på nätet?

En vanlig fråga som ovana löpare ställer är hur man skall välja löparskor. För det första handlar det om att tänka på när det är tänkt att du skall använda löparskorna. Kommer du att använda dem vid vinterlöpning utomhus eller blir det främst på löpband? Gillar du att springa i terräng?

Allt detta inverkar på valet av löparskor.

Tåutrymme på löparskor är också en vanlig fråga som jag personligen får när jag ger råd åt nybörjare.

Gällande detta är mitt råd att alltid välja minst en storlek större än på vanliga skor. Många är rädda för att skorna skall falla av eller kännas lösa vid användning.

När du vant dig vid att ha rejält med tåutrymme är dock detta inget du tänker på. Det är alltid viktigast att det finns rejält med svängrum i tårna för att löparskorna skall kännas sköna.

Hur ska löparskor kännas?

Löparskor och tåutrymme är en fråga som återkommer även i detta fall. När du trycker på tårna skall det finnas ett glapp på några centimeter från tåspetsen till främre delen av skon.

Detta är speciellt viktigt om du springer längre sträckor. Annars kommer du garanterat att få sjuka tånaglar efter längre löpsträckor.

I övrigt är även löpkänslan individuell. Men en sak som jag speciellt vill göra er uppmärksamma på är att välja löparskor med bra energiåtergivning. Pröva gärna skor innan du köper. Om de känns stumma är löparskorna sällan optimala för annat än löpning på löpband.

Vilka löparskor på vintern?

Då det gäller löparskor för vintern ställer det sina skilda krav. Den som springer utomhus bör definitivt satsa på ett par löparskor med dubbar. De vintrar vi har i dagsläget gör också att det kan vara bra att införskaffa löparskor som tål vatten.

Det finns flera märken på marknaden just nu som har löparskor med gore-tex. Dessa är speciellt utformade för att tåla vatten och hålla fötterna torra även vid krävande väderomständigheter.

Detta är också löparskor som andas bra. Det är för övrigt även en detalj att komma ihåg vid valet av löparskor. Välj gärna skor som har bra andningsförmåga för att undvika svettiga fötter. Speciellt vid vinterlöpning är det viktigt att ha löparskor som andas bra.

Hur många löparskor behöver man?

Antalet löparskor som behövs är främst beroende på hur flitigt du har dem i användning. Om du endast springer ett par gånger i veckan och undviker att använda skorna i vardagen kan ett par räcka.

Om du springer varje dag bör du åtminstone ha ett par löparskor i användning. Om du använder dem för ofta finns risken att svett och annan fukt gör att material i sulan och ovandel av skon blir nötta i förtid.

Skorna bör alltid vara helt torra inför varje användning för skorna skall hålla så länge som möjligt. Undvik att använda löpskor i vardagen om du vill att de skall behålla sina spetsegenskaper så länge som möjligt.

Hur många mil kan löparskor användas?

En vanlig fråga gällande löparskor är hur många mil man kan använda dessa innan det är dags att överge dem. Det finns inget entydigt svar på denna fråga.

Nötning på skorna beror både på användaren och kvalité på skon. Om du har ett lätt löpsteg och skon även är riktigt hållbar kan du lätt använda dessa i minst 200 mil innan du behöver byta.

Men det handlar mycket om löpkänsla. Om du märker att skorna förlorat dämpning och även med ögonmått kan se att sulan format sig efter användning, kan det vara dags att överge skorna.

Löparskor till marathon

Vilka löparskor är bäst för marathon? Jag kan rekommendera ovan nämnda skor från Nike för tävlingsdagen. Men eftersom båda modellerna är både dyra och ömtåliga rekommenderar jag att man springer med andra skor i uppbyggnadsträningen.

Det finns många bra alternativ på marknaden. Både Brooks och Hoka One One har lanserat skor med bra dämpning och kolfiberplatta den senaste tiden. Det är både snabba och skonsamma skor för den som springer mycket.

Löparskor på nätet till bra pris

I takt med att produktteknologin utvecklas har också priserna kommit nere på flera modeller. Asics GT-2000 är en modell som ofta rekommenderas till nybörjaren som vill ha löparskor av hög kvalitet till bra pris.

löparskor till bra pris

Under vintern är det också ett bra tillfälle att köpa löparskor eftersom detta är lågsäsong för de flesta löpare. Då kan du göra riktiga kap bland bästa löparskor på nätet.

Löparskor till löpband

Till vinter är det vanligt att söka efter löparskor för inomhuslöpning. Löparskor inomhus behöver inte nödvändigtvis ha samma egenskaper som när du löper på asfalt.

bästa löparskor till löpband

Löpband har oftast inbyggd stötdämpning som gör att det känns mjukare att springa på. För löpband har jag ofta rekommenderat Nike Zoom Fly 3. Det är en hållbar sko med kolfiberplatta. Den har inte samma energiåtergivning eller “studs” som de dyrare modellerna, men känslan är utmärkt på löpband.

Löparskor som vardagsskor

Generellt sett är det bra att särskilja löparskor från vardagsskor. Du nöter på skorna även i vardagen och skorna förlorar lätt sina spetsegenskaper om du använder dem alltför ofta.

Om du dock söker specifikt löparskor som promenadskor eller vardagsskor är det inte lika viktigt med egenskaper som dämpning och pronationsstöd. Då kan du främst sikta in dig på att helt enkelt hitta skor som tilltalar dig stilmässigt och är bekväma.

Löparskor som vardagsskor behöver heller inte ha så mycket extra utrymme i tåpartiet. För det stilmässiga är det sällan eftersträvansvärt med för stora skor.

snygga löparskor som vardagsskor

Bland löparskor som ofta används som vardagsskor hittar vi modeller som Adidas Ultraboost 20. Det är både bekväma och snygga skor för vardagsbruk.

Sammanfattning – bästa löparskor på nätet

Det finns alltså en hel del att tänka på vid köp av löparskor och här har jag gått igenom några vanliga frågor som jag ofta fått genom åren.

Jag hoppas att jag kunnat hjälpa er i sökandet efter bästa löparskor på nätet för just dina önskemål och krav. Om det finns frågor är det bara att skicka dessa i kommentatorsfältet eller maila dem till benny.sjolind@gmail.com.

Vanliga frågor om löparskor på nätet

Vilka löparskor passar mig?

Detta är individuellt. Tänk framförallt på i vilka sammanhang du använder löparskorna och hur du är byggd. Om du är nybörjare eller överviktig är det en bra idé att skaffa löparskor med bra dämpning.

Hur ska löparskor kännas?

Till skillnad från skor som används i vardagen skall gärna finnas extra tåutrymme på löparskor. Ta gärna en storlek större än du vanligtvis använder för att vara på säkra sidan.

Vilka löparskor är bäst?

Detta är svårt att ge ett svar på. Den skomodell som är bäst för vissa, kan vara ett dåligt val för andra. Eftersom vi alla har olika bakgrund och olika löpstil finns det flera faktorer att beakta när man väljer löparskor.

Hur många löparskor behöver man?

Det beror till stor del på hur ofta de används. Om du springer alla dagar i veckan kan det behövas minst 3 olika skomodeller att välja mellan. Detta eftersom löparskor håller längre om man låter dem luftas ordentligt mellan användning. För de som springer 3 dagar i veckan kan till och med ett par räcka.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *