Bästa löparskor på nätet – Allt du behöver veta vid köp av löparskor

bästa löparskor på nätet 2022

Det finns en hel del du behöver tänka på vid köp av löparskor. I denna artikel reder jag ut begreppen och hjälper er hitta bland bästa löparskor på nätet 2022.

Jag har ett par år jobbat som expert hos en rådgivningssida där jag tipsar om bästa produkter inom en rad olika områden gällande träning. Det är främst löpning som jag är expert inom och eftersom jag själv haft löpning som passion genom hela mitt liv är det där min största expertis finns.

bästa löparskor på nätet 2022

Jag testar årligen i en stor mängd av löparskor som kommer ut på marknaden för att kunna få en bild av vilka som är bästa löparskor på nätet. Främst genom att besöka olika fysiska butiker och prova mig fram genom utbudet. Men också genom att själv köpa (onödigt) många löparskor under ett år.

Eftersom jag springer minst en gång om dagen behöver jag ha många löparskor i användning samtidigt. Här tänkte jag gå lite närmare in på området och tipsa om de skor som jag tycker att är bäst på marknaden just nu.

Dessa har jag sammanställt utifrån vanliga frågor som jag fått genom åren.

Bästa löparskor på nätet 2022

bästa löparskor på nätet 2022

Det har hänt enormt mycket gällande löparskor under de senaste åren. Jag skulle nästan vara beredd att säga att produktutvecklingen för tillfället är den snabbaste någonsin. Det är bra ur konsumentsynpunkt eftersom allt fler får tillgång till allt bättre löparskor till bättre priser.

Samtidigt kan det vara förvirrande. Hur vet man vilka skor som passar för just mina behov? Längst ner har jag sammanställt några vanliga frågor att tänka på vid när du vill hitta bästa löparskor på nätet för just dina behov. Här är mina val för bästa löparskor på nätet 2022:

Löparskor bäst i test 2022?

löparskor bäst i test 2022

Det är omöjligt att generellt sett säga vilka löparskor som är bäst på marknaden eftersom det delvis är en smaksak. Löparskor med bra dämpning har blivit väldigt populära under de senaste åren och det går inte att bortse från att Nike är det klart populäraste märket på marknaden. Det är också detta märke jag valt när jag köpt mina löparskor de senaste åren.

Det är också många som specifikt söker efter löparskor med kolfiberplatta efter alla framgångar som Nikes modeller haft på gatulopp runtom i världen under de senaste åren.

Det har även gjort att många andra märken börjat ta fram skomodeller med inbyggd kolfiberplatta under de senaste åren tack vare populariteten. Det var också i ett par kolfiberskor från Nike som Andreas Almgren satte det omtalade inomhusrekordet i 3000 meter.

Jag anser själv att Nike Air Zoom Alphafly NEXT% är bästa löparskor på nätet 2022. Löpkänslan är oerträffad och kan inte jämföras med något annat på marknaden. Skorna ger en studsande och responsiv känsla som garanterat kommer att hjälpa dig till snabbare tider i löpspåret.

En annan stor fördel med skon är att den är väldigt skonsam mot benen, vilket hjälper dig att hålla dig skadefri.

Den är rätt dyr, så därför är det inte en skomodell för alla. Det är också en skomodell som är främst ämnad för tävling, även om jag själv personligen använder den på de flesta av mina träningspass just nu. Det kan alltså finnas behov av att ha fler modeller hemma i garderoben om du vill spara dessa skor för tävlingar.

Bästa löparskor som träningsskor

Om du vill prestera bra på tävling är det också att rekommendera att du tränar även i andra skor, som t.ex. Nike Air Zoom Tempo NEXT%. Det ger en betydligt bättre känsla i löpningen när du väl väljer att ta fram premiummodellen.

Nike Air Zoom Tempo NEXT% är också en modell med en synlig Zoom Air-enhet ger responsiv dämpning, men den saknar kolfiberplatta. Det är såklart inte samma löpkänsla som på Nike Air Zoom Alphafly NEXT%, men det är ändå en riktigt prisvärd modeller. Inte minst tack vare hållbarheten.

Vilka löparskor använder eliten – Nike Air Zoom Alphafly eller Nike ZoomX Vaporfly?

vilka löparskor använder elitlöpare?

Det är omöjligt att förbise att största delen av elitlöpare använder sig av Nike Air Zoom Alphafly Next% eller föregångaren Nike ZoomX Vaporfly Next%. Det gäller såväl hos svenska elitlöpare och utländska. Även om många svenska elitlöpare sponsras av andra skomärken är det någon av dessa skor de sätter på fötterna när det drar ihop sig till tävling. Det har vi sett många exempel på under de senaste åren.

Alla som testat dessa två modeller vet att de löpkänslan är utomordentlig. Det är ingen tillfällighet att mängder av rekord slagits med dessa två skomodeller på fötterna.

Skomodellerna hos eliten har aldrig varit mer ensidig än vad den är i dagsläget. I dagsläget använder sig i princip alla elitlöpare av skor med kolfiberplattor som Nike Air Zoom Alphafly Next% eller Nike ZoomX Vaporfly Next% (ovan). Även Adidas har lanserat en premiummodell av tävlingsskor med kolfiberplatta de senaste åren. Vi har sett allt fler elitlöpare med dessa skor på fötterna under tävlingsdagen de senaste åren. Själv föredrar jag dock Nikes modeller.

Vilken är då den modell som främst används hos elitlöpare? Det är svårt att svara på. I dagens maratonlopp i Tokyo använde sig Eliud Kipchoge av Alphafly, men vi har också sett mängder av elitlöpare använda Vaporfly under rekordlopp det senaste året.

Vilken sko som egentligen bättre är alltså svårt att svara på. Jag personligen gillar Alphafly bättre eftersom mina fötter gillar den högre sulan på grund av mina problem med Mortons Neurom. Men samtidigt har även Vaporfly en tillräckligt bra dämpning för att slippa dessa problem.

Vaporfly är något lättare och har en något högre häldropp, vilket anses ge bättre rullning i löpsteget. Det kan också vara orsaken till att flera i eliten föredrar denna modell. Men vilken modell som är bättre är egentligen en smaksak enligt mig. Fördelen med Vaporfly är att du hittar betydligt fler färger på modellen och att den är något förmånligare än Alphafly.

Jag har tidigare skrivit en recension om de tidigare modellerna av Nikes Vaporfly-modeller som ni kan läsa här. Mer om ZoomX Vaporfly NEXT% kan ni även läsa om i en skild artikel.

Bästa löparskor med bra dämpning för tunga löpare

Det finns en modell av löparskor som jag kan rekommendera för alla nybörjare och de som är skadebenägna – Nike React Infinity Run Flyknit 2. Denna skomodell är också utmärkt för tunga löpare tack vare den utmärkta dämpningen. Jag kan även rekommendera denna som en av bästa löparskor för dåliga knän.

Jag har själv köpt två olika par av Nike React Infinity Run Flyknit 2 till min flickvän under det senaste året. Hon är nybörjare inom löpning och behöver löparskor med bra dämpning för att undvika vanliga löparrrelaterade skador hos nybörjare.

Detta är också en skomodell som utvecklats specifikt för minska risken för belastningsrelaterade skador. Den har också en bredare framfot som gör att den passar de flesta modeller av fötter.

Bästa billiga löparskor 2022

Då det gäller billiga och prisvärda löparskor är det få modeller på marknaden som slår Nike Pegasus 38. Denna klassiska löparsko fick ett ansiktslyft under fjolåret då den både ficke en bredare framfot och mer skummaterial i mellansulan. Det gör att den är både mer bekväm och ger mer dämpning än tidigare modeller.

Redan tidigare var det en av de mer hållbara av alla löparskor på marknaden och numera är det också en av de bästa bland mängdskor om du letar efter billiga modeller av löparskor.

Detta är också en av de löparskor som jag kan rekommendera för vardagsbruk på grund av hållbarheten och det faktum att det finns oerhört många färger att välja bland hos modellen.

Bästa löparskor för löpband 2022

Då det gäller löparskor för löpband behövs i allmänhet inte samma dämpning eftersom löpband ofta har inbyggd dämpning. Speciellt om du använder någon av de bästa modellerna av löpband 2022.

Själv har jag använt mig av modellen Nike Zoom Fly i flera år för träning på löpband och tycker att de är utmärkta för ändamålet. Detta är en stabil och samtidigt lätt sko. Den har dock en betydligt hårdare sula än någon av ovan nämnda modeller, vilket både har sina fördelar och nackdelar. För löpband känns det dock optimalt.

Bästa löparskor till marathon

bästa löparskor till marathon

Vilka löparskor är bäst för marathon? Jag kan rekommendera ovan nämnda skor från Nike för tävlingsdagen. Men eftersom båda modellerna är både dyra rekommenderar jag att man springer med andra skor i uppbyggnadsträningen. Nike Air Zoom Tempo NEXT% och Nike React Infinity Run Flyknit 2 är två bra alternariv.

Det finns även flera andra bra alternativ på marknaden. Hoka One One har lanserat skor med bra dämpning och kolfiberplatta den senaste tiden, som Carbon x2. Det är både snabba och skonsamma skor för den som springer mycket.

Löparskor som vardagsskor

bästa löparskor som vardagsskor 2022

Generellt sett är det bra att särskilja löparskor från vardagsskor. Du nöter på skorna även i vardagen och skorna förlorar lätt sina spetsegenskaper om du använder dem alltför ofta.

Om du dock söker specifikt löparskor som promenadskor eller vardagsskor är det inte lika viktigt med egenskaper som dämpning och pronationsstöd. Då kan du främst sikta in dig på att helt enkelt hitta skor som tilltalar dig stilmässigt och är bekväma.

bästa löparskor som vardagsskor 2022

Löparskor som vardagsskor behöver heller inte ha så mycket extra utrymme i tåpartiet. För det stilmässiga är det sällan eftersträvansvärt med för stora skor.

Bland löparskor som ofta används som vardagsskor hittar vi modeller som Adidas Ultraboost 22. Det är både bekväma och snygga skor för vardagsbruk.

Vilka löparskor på vintern?

vilka löparskor på vintern

Då det gäller löparskor för vintern ställer det sina skilda krav. Den som springer utomhus bör definitivt satsa på ett par löparskor med dubbar. De vintrar vi har i dagsläget gör också att det kan vara bra att införskaffa löparskor som tål vatten.

Det finns flera märken på marknaden just nu som har löparskor med gore-tex. Dessa är speciellt utformade för att tåla vatten och hålla fötterna torra även vid krävande väderomständigheter.

Detta är också löparskor som andas bra. Det är för övrigt även en detalj att komma ihåg vid valet av löparskor. Välj gärna skor som har bra andningsförmåga för att undvika svettiga fötter. Speciellt vid vinterlöpning är det viktigt att ha löparskor som andas bra.

Hur välja löparskor på nätet?

Hur välja löparskor på nätet?

En vanlig fråga bland nybörjare som söker bästa löparskor på nätet är hur man skall välja löparskor. För det första handlar det om att tänka på när det är tänkt att du skall använda löparskorna. Kommer du att använda dem vid vinterlöpning utomhus eller blir det främst på löpband? Gillar du att springa i terräng? Allt detta inverkar på valet av löparskor.

Tåutrymme på löparskor är också en vanlig fråga som jag personligen får när jag ger råd åt nybörjare. Gällande detta är mitt råd att alltid välja minst en storlek större än på vanliga skor. Många är rädda för att skorna skall falla av eller kännas lösa vid användning.

När du vant dig vid att ha rejält med tåutrymme är dock detta inget du tänker på. Det är alltid viktigast att det finns rejält med svängrum i tårna för att löparskorna skall kännas sköna.

Hur ska löparskor kännas?

hur ska löparskor kännas?

Löparskor och tåutrymme är en fråga som återkommer även i detta fall. När du trycker på tårna skall det finnas ett glapp på några centimeter från tåspetsen till främre delen av skon.

Detta är speciellt viktigt om du springer längre sträckor. Annars kommer du garanterat att få sjuka tånaglar efter längre löpsträckor.

I övrigt är även löpkänslan individuell. Men en sak som jag speciellt vill göra er uppmärksamma på är att välja löparskor med bra energiåtergivning. Pröva gärna skor innan du köper. Om de känns stumma är löparskorna sällan optimala för annat än löpning på löpband.

Vad ska man tänka på vid köp av löparskor på nätet

bästa löparskor online 2022

Valet av löparskor är bland det mest komplexa som finns. Vid valet finns det många olika saker att beakta. Här är några av dessa:

  • Användningsändamål: Först och främst är det användningsändamålet, något som vi går närmare in på nedan. Du behöver veta i vilka sammanhang du främst kommer att använda dina löparskor.
  • Kroppsbyggnad och erfarenhet: Vi har också alla olika kroppsbyggnad och bakgrund. Det inverkar i hög grad på de skor som du bör använda. Många nybörjare har problem som gör att de bör hitta löparskor som är bra för knän eller löparskor som är bra för hälsenan – bara för att nämna några vanliga löparrelaterade problem.
  • Dina fötter: Självklart bör skorna också sitta bra på fötterna. Om du har breda fötter kan du inte tvinga in dig i smala skor oavsett om skomodellen i övrigt skulle vara optimal för dig. Numera har som tur allt fler märken börjat tillverka mer universella modeller som skall passa de flesta fötter.
  • Budget: Ofta går kvalitet ofta hand i hand med pris – men inte alltid. Om du springer mycket och vet att du kommer att använda löparskor ofta är du säkert beredd att betala mer för ett par löparskor.

Vilka löparskor ska man köpa?

vilka löparskor ska man köpa 2022

Du bör först och främst tänka praktiskt snarare än på design och det visuella när det gäller löparskor. Eftersom löpning är slitsamt för ben och leder bör de passa just dina unika behov.

De som har problem med hälsenan bör helst välja löparskor utan hälkappa. Löparskor som är bra för hälsenan finns det faktiskt en hel del av på marknaden just nu i och med att allt fler valt att tillverka löparskor med mjuk hälkappa.

Den som har breda fötter bör också se till att hitta löparskor för breda fötter. Detta är två exempel på saker att beakta vid val av löparskor. Bekvämlighet är bland de första faktorerna att beakta.

Vilka löparskor passar mig?

vilka löparskor passar mig?

Det är individuellt vilka löparskor som passar just dig. Den som är överviktig bör tänka på att ha bra dämpning på skorna. I början av 2010-talet var det en trend med löparskor med barfotakänsla. Nu kan vi dock se att allt fler skotillverkare istället tillverkar skor med allt bättre dämpning. Hit är bland annat Nike pionjär som med sina Vaporfly och sub 2 hour-projekt tog fram flera modeller med maximal dämpning.

Det visade sig nämligen att flera elitlöpare i projektet önskade skor med bra dämpning snarare en tunna och minimalistiska löparskor. Löparskor för tunga löpare och överviktiga bör alltid ha bra dämpning. Några undantag från denna regel finns inte.

Hur många löparskor behöver man?

hur många löparskor behöver man

Antalet löparskor som behövs är främst beroende på hur flitigt du har dem i användning. Om du endast springer ett par gånger i veckan och undviker att använda skorna i vardagen kan ett par räcka.

Om du springer varje dag bör du åtminstone två par löparskor i användning. Om du använder dem för ofta finns risken att svett och annan fukt gör att material i sulan och ovandel av skon blir nötta i förtid.

Skorna bör alltid vara helt torra inför varje användning för skorna skall hålla så länge som möjligt. Undvik att använda löpskor i vardagen om du vill att de skall behålla sina spetsegenskaper så länge som möjligt.

Hur många mil kan löparskor användas?

hur många mil kan löparskor användas

En vanlig fråga för den som söker löparskor är hur många mil man kan använda dessa innan det är dags att överge dem. Det finns inget entydigt svar på denna fråga.

Nötning på skorna beror både på användaren och kvalité på skon. Om du har ett lätt löpsteg och skon även är riktigt hållbar kan du lätt använda dessa i minst 200 mil innan du behöver byta.

Men det handlar mycket om löpkänsla. Om du märker att skorna förlorat dämpning och även med ögonmått kan se att sulan format sig efter användning, kan det vara dags att överge skorna.

Sammanfattning – bästa löparskor på nätet 2022

Det finns alltså en hel del att tänka på vid köp av löparskor och här har jag gått igenom några vanliga frågor som jag ofta fått genom åren.

Jag hoppas att jag kunnat hjälpa er i sökandet efter bästa löparskor på nätet för just dina önskemål och krav. Om det finns frågor är det bara att skicka dessa i kommentatorsfältet eller maila dem till benny.sjolind@gmail.com.

Vanliga frågor om löparskor på nätet

Vilka löparskor passar mig?

Detta är individuellt. Tänk framförallt på i vilka sammanhang du använder löparskorna och hur du är byggd. Om du är nybörjare eller överviktig är det en bra idé att skaffa löparskor med bra dämpning.

Hur ska löparskor kännas?

Till skillnad från skor som används i vardagen skall gärna finnas extra tåutrymme på löparskor. Ta gärna en storlek större än du vanligtvis använder för att vara på säkra sidan.

Vilka löparskor är bäst?

Detta är svårt att ge ett svar på. Den skomodell som är bäst för vissa, kan vara ett dåligt val för andra. Eftersom vi alla har olika bakgrund och olika löpstil finns det flera faktorer att beakta när man väljer löparskor.

Hur många löparskor behöver man?

Det beror till stor del på hur ofta de används. Om du springer alla dagar i veckan kan det behövas minst 3 olika skomodeller att välja mellan. Detta eftersom löparskor håller längre om man låter dem luftas ordentligt mellan användning. För de som springer 3 dagar i veckan kan till och med ett par räcka.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *