Bästa löparskor på nätet – Allt du behöver veta vid köp av löparskor

bästa löparskor på nätet 2023

Det finns en hel del du behöver tänka på vid köp av löparskor. I denna artikel reder jag ut begreppen och hjälper er hitta bland bästa löparskor på nätet 2023.

Jag har ett par år jobbat som expert hos en rådgivningssida där jag tipsar om bästa produkter inom en rad olika områden gällande träning. Det är främst löpning som jag är expert inom och eftersom jag själv haft löpning som passion genom hela mitt liv är det där min största expertis finns.

Jag testar årligen i en stor mängd av nya löparskor som kommer ut på marknaden för att kunna få en bild av vilka som är bästa löparskor på nätet. Främst genom att besöka olika fysiska butiker och prova mig fram genom utbudet. Men också genom att själv köpa (onödigt) många löparskor under ett år.

Eftersom jag springer minst en gång om dagen behöver jag ha många löparskor i användning samtidigt. Här går jag närmare in på området och tipsar om de skor som jag tycker att är bäst på marknaden just nu.

Bästa löparskor 2023 – I denna guide:

Bästa löparskor på nätet 2023 – mina val

löparskor bäst i test 2023

Det har hänt enormt mycket gällande löparskor under de senaste åren. Jag skulle nästan vara beredd att säga att produktutvecklingen för tillfället är den snabbaste någonsin. Det är bra ur konsumentsynpunkt eftersom allt fler får tillgång till allt bättre löparskor till bättre priser.

Samtidigt kan det vara förvirrande. Hur vet man vilka skor som passar för just mina behov? Det finns ju en mängd olika kriterier som avgör vad som är bäst för just ens egna individuella behov.

Längst ner har jag sammanställt några vanliga frågor att tänka på vid när du vill hitta bästa löparskor på nätet för just dina behov. Här är mina val för bästa löparskor på nätet 2023:

Icebug NewRun BUGrip GTX – Bästa löparskor för vinter 2023

Bästa löparskor för vinter 2023

En modell av löparskor som jag kan speciellt kan rekommendera som bästa löparskor för vintern 2023/2024 är NewRun BUGrip GTX från Icebug. Detta är inte enbart en bekväm löparsko, utan också deras senaste tillskott för dem som föredrar att springa på asfalt snarare än terräng.

Göteborgsföretaget Icebug är välkänt för sina högklassiga löparskor med dubbar, där flera modeller av löparskor från Icebug ligger i toppen för dem som vill ha löparskor av bra kvalitet för vintern.

NewRun BUGrip GTX är en lättviktig version inom NewStride-familjen, framstående för sin bekvämlighet och löparkomfort. NewStride är designad för dem som väljer asfalt framför terräng och som önskar löpa året om.

NewStride GripTech är en lättviktig version utan inbyggt membran, men med utmärkta vattenresistenta kvaliteter, och är lika bekväm som dess vattentäta motsvarigheter. Sulan är välstödd med en bred bas, vilket ger både stabilitet och komfort under längre sträckor.

Yttersulan har 17 dynamiska GripTech-dubbar i hårdmetall som säkerställer utmärkt grepp på både isiga vägar och asfalt.

Nike Alphafly 2 – Löparskor bäst i test 2023

Löparskor bäst i test 2023

Det är omöjligt att generellt sett säga vilka löparskor som är bäst på marknaden eftersom det delvis är en smaksak. Löparskor med bra dämpning har blivit väldigt populära under de senaste åren och det går inte att bortse från att Nike och Adidas är de två klart populäraste märkena på marknaden – speciellt bland elitlöpare. Det är också dessa märken jag valt när jag köpt mina löparskor de senaste åren.

Det är också många som specifikt söker efter löparskor med kolfiberplatta efter alla framgångar som Nike och Adidas haft med dessa modeller på gatulopp runtom i världen under de senaste åren.

Det har även gjort att många andra märken börjat ta fram skomodeller med inbyggd kolfiberplatta under de senaste åren tack vare populariteten. Det var också i ett par kolfiberskor från Nike som Andreas Almgren satte det omtalade inomhusrekordet i 3000 meter för några år sedan.

bästa löparskor på nätet 2023

Snart kommer också nya Nike Alphafly 3 ut på marknaden och det kommer sannolikt att bli en av de mest populära löparskorna för marathonsträckan under 2024.

Jag anser själv att Nike Air Zoom Alphafly 2 är bästa löparskor på nätet 2023. Löpkänslan är oöverträffad och kan inte jämföras med något annat på marknaden. Skorna ger en studsande och responsiv känsla som garanterat kommer att hjälpa dig till snabbare tider i löpspåret. Jämfört med den första modellen av Nike Alphafly som kom ut på marknaden för några år sedan är dessa mjukare och har generellt sett en bättre löpkänsla.

bästa löparskor på nätet 2023

En annan stor fördel med skon är att den är väldigt skonsam mot benen, vilket hjälper dig att hålla dig skadefri.

Den är rätt dyr, så därför är det inte en skomodell för alla. Det är också en skomodell som är främst ämnad för tävling, även om jag själv personligen använder den på de flesta av mina träningspass just nu. Det kan vara bra att ha fler modeller av löparskor hemma i garderoben om du vill spara dessa för tävlingar.

ASICS Gel-Cumulus 25 – Bästa löparskor för nybörjare 2023

Bästa löparskor för nybörjare 2023

Vanligen har jag rekommenderat Asics GT-2000 som en stabil löparsko för nybörjare tillsammans med ASICS GEL-Kayano 30, och det är fortsättningsvis en mycket bra instegsmodeller. Men enligt mig finns det en ännu bättre modell om du letar förmånligare alternativ.

Nu anser jag att ASICS Gel-Cumulus 25 är bästa löparskor på nätet för nybörjare tack vare dess mångsidighet och goda dämpning. Förutom dämpningen känns den också stabil på marken och är också väldigt hållbar.

ASICS Gel-Nimbus 25 – Löparskor med bäst dämpning 2023

Löparskor med bäst dämpning 2023

Nya Asics Gel-Nimbus 25 är en skomodell fått utmärkta betyg för sin bekvämlighet och utmärkta dämpning sedan den släpptes i början av året. Asics löparskor har alltid haft bra dämpning, men Nimbus 25 har flera utmärkta uppdateringar som gör den både mer skonsam mot benen och skönare att springa i.

Den har också en lätt vikt och bättre energiåtergivning än tidigare modeller. Om du letar efter en prisvärd löparsko som både kan användas för träning och tävling kan jag rekommendera Asics Gel-Nimbus 25.

Läs mer i ämnet i mitt inlägg om löparskor med bästa dämpning 2023.

Nike InfinityRN 4 – Bästa löparskor med bra dämpning för tunga löpare

Bästa löparskor med bra dämpning för tunga löpare

Tidigare fanns en modell av löparskor som jag kunde rekommendera för alla nybörjare och de som är skadebenägna – Nike React Infinity 3. Jag har själv köpt två olika par av Nike React Infinity 3 till min flickvän under de senaste åren. Hon är nybörjare inom löpning och behöver löparskor med bra dämpning för att undvika vanliga löparrrelaterade skador hos nybörjare.

Denna skomodell var också bra för tunga löpare tack vare den utmärkta dämpningen.

Nyligen Nike dock lanserat en ersättande skomodell under namnet InfinityRN 4 som har ett nytt skummaterial med namnet Nike ReactX. Detta har hela 13% mer energiåtergivning än vad som fanns hos Nike React-skummaterialet.

Skon har också en bredare mellansula och en stretchig Flyknit övredel som ger en bekväm känsla oavsett fottyp. I denna artikel kan du läsa mer om den nya skomodellen Nike InfinityRN 4.

Detta är också en skomodell som utvecklats specifikt för minska risken för belastningsrelaterade skador. Den har också en bredare framfot som gör att den passar de flesta modeller av fötter.

Nu har Nike även lanserat en vintermodell i Gore-Tex av Nike InfinityRN 4, som är speciellt utformad för vårt krävande väder vintertid.

Hoka Clifton 9 – Bästa löparskor dam 2023

Bästa löparskor dam 2023

Behöver damer verkligen andra typer av löparskor än herrar? Jo, det finns en orsak till att tillverkare har skilda herr- och dammodeller på de flesta av sina löparskor.

Delvis beror det på att damer ofta har bredare och lägre fötter än herrar. De och också en lägre kroppsvikt och kortare steglängd och det ställer andra krav på löparskorna.

En modell som är väldigt populär bland kvinnor är Hoka Clifton 9 som har alla de egenskaper som man kan kräva av en bra löparsko för damer. Den finns även i bredare passform för att passa alla modeller av fötter. Det är en av Hoka:s mest populära skomodeller och fortsätter vara en storsäljare från år till år och är min favorit bland bästa löparskor för damer 2023.

ASICS Novablast 4 – Bästa löparskor herr 2023

Bästa löparskor herr 2023

Om du letar efter en träningssko av hög kvalitet skulle jag rekommendera nylanserade ASICS Novablast 4 speciellt för herrar som behöver en mångsidig och skön löparsko.

På den senaste modellen har man introducerat FF BLAST™ PLUS ECO-skummet, vilket säkerställer att du som löpare fortsätter att uppleva den anmärkningsvärda studsen och responsen som vi blivit vana med hos skon.

Jag skulle rekommendera denna som mängdsko för herrar för att sedan plocka fram någon av modellerna med kolfiberplatta till tävlingsdagen.

ASICS GEL-Kayano 30 – Bästa löparskor mot pronation 2023

Bästa löparskor mot pronation

Som bästa löparskor mot pronation just nu är ASICS GEL-Kayano 30 ett av de bästa valen. Denna sko har en 4D Guidance System-teknologi som ger maximalt stöd för foten. Den har även en ny PureGel-teknologi som tillsammans med FF Blast Plus Eco ger bra dämpning.

Om du letar efter bästa löparskor på nätet mot pronation finns det även flera andra löparskor jag kan rekommendera. Asics med sin modell GT-2000 i spetsen är erkänt stabila löparskor. Även Saucony Guide är en pålitlig skomodell mot överpronation. Nyligen lanserade Asics sin senaste modell, Asics GT-2000 12, som nu är bättre än någonsin tidigare.

Löparskor för pronation från som jag också kan rekommendera är Adidas Solarcontrol. Detta är löparskor som ger extra stabilitet tack vare adidas LEP 2.0. Skorna är designade för att guida varje nedtramp och driva dig framåt.

Hos ovandelen i mesh finns ett system som fixerar foten med strategiska zoner som ger ökat stöd och ventilation. Denna skomodell har genomgående fått bra recensioner hos användare.

Om du letar löparskor med pronationsstöd från Nike är det Zoom Structure 24 du skall satsa på.

Saucony Triumph 21 – Bästa löparskor för breda fötter 2023

Bästa löparskor för breda fötter 2023

För smal passform passform på löparskor är ett vanligt problem för många och det kan också orsaka flera olika löparrelaterade problem. Trots att många märken numera börjat lansera bredare passform på flera av sina skomodeller finns det mycket att förbättra inom området.

Saucony Triumph 21 är en av modeller jag kan rekommendera för dig som letar efter bästa löparskor för breda fötter 2023. Denna har bra dämpning och sitter också en mjuk och skön ovandel som passar utmärkt för breda fötter. Du kan läsa mer om nya Saucony Triumph 21 i detta inlägg.

Nike Pegasus 40 – Bästa billiga löparskor 2023

Bästa billiga löparskor 2023

Då det gäller billiga och prisvärda löparskor är det få modeller på marknaden som slår Nike Pegasus. Denna klassiska löparsko fick ett ansiktslyft för några år sedan då den både ficke en bredare framfot och mer skummaterial i mellansulan. Det gör att den är både mer bekväm och ger mer dämpning än tidigare modeller.

Redan tidigare var det en av de mer hållbara av alla löparskor på marknaden och numera är det också en av de bästa bland mängdskor om du letar efter billiga modeller av löparskor.

Detta är också en av de löparskor som jag kan rekommendera för vardagsbruk på grund av hållbarheten och det faktum att det finns oerhört många färger att välja bland hos modellen. Under 2023 lanseras den 40:e versionen av Pegasus – ett bevis så gott som något på den succé skomodellen haft i löparvärlden.

Om du letar efter bästa billiga löparskor under 1000 kr är Nike Revolution 7 en modell att satsa på. Den har flera av de egenskaper som även återfinns hos Pegasus, men till ett ännu lägre pris.

Hoka Speedgoat 5 – Bästa löparskor för terräng 2023

Bland bästa trailskor 2023 finns det några modeller som utmärker sig. Nike har under 2023 lanserat Pegasus Trail 4 GORE-TEX som är vattentäta terränglöparsko både för män och kvinnor. Detta är också utmärkta skor för vinterföre, men framförallt som terränglöpningsskor för resten av året om du vill hålla dig torr om fötterna.

En annan modell av löparskor för terränglöpning som fick mycket uppmärksamhet när den lanserades är Nike Ultrafly som togs fram tillsammans med elitlöpare inom området.

Men den löparsko som jag väljer som bästa löparskor för terräng är Hoka Speedgoat 5. Denna skomodell är oerhört populär bland Hoka-fans för dess enastående dämpning, aggressivt grepp och bekväm passform.

Speciellt uppskattar jag att den har en plös som håller skräp och snö från att hamna inne i skon.

Adidas Ultraboost Light – Bästa löparskor som vardagsskor

Bästa löparskor som vardagsskor

Generellt sett är det bra att särskilja löparskor från vardagsskor. Du nöter på skorna även i vardagen och skorna förlorar lätt sina spetsegenskaper om du använder dem alltför ofta.

Om du dock söker specifikt löparskor som promenadskor eller vardagsskor är det inte lika viktigt med egenskaper som dämpning och pronationsstöd. Då kan du främst sikta in dig på att helt enkelt hitta skor som tilltalar dig stilmässigt och är bekväma.

Löparskor som vardagsskor behöver heller inte ha så mycket extra utrymme i tåpartiet. För det stilmässiga är det sällan eftersträvansvärt med för stora skor.

Bland löparskor som ofta används som vardagsskor hittar vi modeller som Adidas Ultraboost. Det är både bekväma och snygga skor för vardagsbruk. Även ovan nämnda Nike Pegasus är löparskor som kan rekommenderas som vardagsskor. Här kan du läsa mer om nya Ultraboost Light som lanserades under våren.

Nike Free RN NN – Bästa löparskor som träningsskor 2023

Bästa löparskor som träningsskor

Det är också vanligt att använda löparskor som träningsskor på gym och andra aktiviteter förutom själva löpningen. Om du använder löparskor på gym kan det rekommenderas en lägre botten som gör skorna mer stabila i sidled. Förutom ovan nämnda Nike Pegasus 40 kan jag rekommendera Nike Free RN NN som en sko att använda för annan träning än löpning.

Den är stabil, skön på foten och snygg. Den har samtidigt alla de egenskaper som behöver för att utföra all typ av träning förutom löpning. Även för löpning är det möjligt – men inte optimalt – att använda den för.

Nike Zoom Fly 5 – Bästa löparskor för löpband 2023

Bästa löparskor för löpband 2023

Då det gäller löparskor för löpband behövs i allmänhet inte samma dämpning som på asfalt eller grusväg eftersom löpband ofta har inbyggd dämpning. Speciellt om du använder någon av de bästa modellerna av löpband 2023.

Själv har jag använt mig av modellen Nike Zoom Fly i flera år för träning på löpband och tycker att de är utmärkta för ändamålet. Detta är en stabil och samtidigt lätt sko. Den har en något hårdare sula än flera av ovan nämnda modeller, vilket både har sina fördelar och nackdelar. För löpband känns det dock optimalt.

Nike Zoom Fly 5 har en kolfiberplatta i mellansulan, men den har en hårdare sula än premiummodellerna. Speciellt om du lider av Mortons Neurom kan jag rekommendera denna skomodell.

Adidas Adizero Adios Pro 3 – Bästa löparskor för marathon 2023

Bästa löparskor för marathon 2023

Vilka löparskor är bäst för marathon? Jag kan rekommendera ovan nämnda skor från Nike för tävlingsdagen. Men eftersom båda modellerna är både dyra rekommenderar jag att man springer med andra skor i uppbyggnadsträningen. Nike Tempo och Nike React Infinity Run är två bra alternariv.

Det finns även flera andra bra alternativ på marknaden. HOKA har lanserat skor med bra dämpning och kolfiberplatta den senaste tiden, som Carbon x3. Det är både snabba och skonsamma skor för den som springer mycket.

Då det gäller bästa löparskor för maraton och halvmaraton 2023 finns det speciellt en modell som utmärker sig. Framförallt med de förbättringar som gjort på den senaste modellen av skorna. I version 3 av Adidas Adizero Adios Pro har mer skum lagts i framfoten och en mer aggressiv tåfjädring har adderats. Allt detta gör skon mjukare, stabilare och mer drivande i steget än den tidigare versionen.

För mig som lider av Mortons Neurom är speciellt mer skum i framfoten något som gör att den är betydligt skönare att springa i. Det gör även skon mer lämplig för övriga än elitlöpare om du siktar på att förbättra dina tider i ett maraton. Jag uppskattar också den breda tåbox som finns på skorna.

Adidas Adizero Adios Pro har alltid varit en snabb sko med utmärkt rullning och en av de absolut snabbaste på marknaden. Men nu har man tagit ett steg framåt med den senaste modellen.

Adidas Adizero Prime X 2 Strung – Löparskor med bäst löpkänsla 2023

Löparskor med bäst löpkänsla 2023

En annan löparsko som jag har väldigt positiva erfarenheter av är Adidas Adizero Prime X. Löpkänslan i dessa skor är annorlunda än vad du hittar hos någon annan löparsko på marknaden.

Nyligen lanserades också den senaste modellen av skon, Adidas Adizero Prime X 2 Strung. En löparsko som benämnts “olagligt snabb” för att avspegla det faktum att den inte är godkänd för tävlingar arrangerade av World Athletics. Med andra ord kan inte elitlöpare som vill få sina tider godkända använda den vid dessa tävlingar.

Men för elitmotionärer och motionärer är det ok att använda skorna, utan att behöva oroa sig för att personliga rekord inte skall bli godkända.

Känslan när du springer i dessa kan närmast liknas vid att springa på en trampolin med dess tjocka sula med ENERGYRODS – Adidas egna sula med kolfiberteknologi. Överdelen har tidigare känts aningen ostabil för löpare med pronation. Men detta har förbättrats tack vare Strung-överdelen.

Men då det gäller känsla i löpningen är det få modeller som slår Adidas Adizero Prime X 2.

Var hittar man bästa löparskor på nätet 2023?

Var hittar man bästa löparskor på nätet 2023?

Det finns många bra sajter online för löparskor just nu. Om du vet vilket märke du föredrar är det bäst att gå in genast på deras hemsidor för bästa möjliga utbud. Där får du tillgång till nya lanseringar snabbast och hittar också bäst utbud av skostorlekar. Det finns också möjlighet att få specialerbjudanden som medlem hos sajter som Nike och Adidas.

Om du däremot vill ha ett brett spektrum av olika märken att jämföra mellan kan jag rekommendera sajter som är specialiserade på löpning, som Runningdirect.se. Fördelen med en sajt som denna är att du även hittar specialpriser på olika modeller av löparskor, som du inte nödvändigtvis hittar direkt från märket.

Hos nämnda Runningdirect finns även många intressanta modeller av löparskor som du sällan hittar hos sajter som är inriktade på ett brett spektrum av idrotter. Det gör att du bland annat hittar ett bra utbud av bland annat löparskor med kolfiberplatta.

Outnorth är en sajt som jag kan rekommendera om du letar efter bästa möjliga utbud bland trailskor, men de har också ett riktigt bra utbud bland andra typer av löparskor.

Du kan även spara pengar på ditt köp genom sajter som samlar aktuella erbjudanden och koder. Expressen Rabattkoder brukar exempelvis alltid ha minst en adidas rabattkod som ger dig 10% på ditt köp.

bästa sajter för löparskor
bästa sajter för löparskor
bästa sajter för löparskor

Vilka löparskor använder eliten – Nike Alphafly, Nike Vaporfly eller Adidas Adizero Adios Pro 3?

vilka löparskor använder elitlöpare?

Det är omöjligt att förbise att största delen av elitlöpare använder sig av Nike Alphafly eller föregångaren Nike Vaporfly 3 just nu. Även Adidas Adizero Adios Pro 3 har blivit mer populär bland eliten.

Det gäller såväl hos svenska elitlöpare och utländska. Även om många svenska elitlöpare sponsras av andra skomärken är det någon av dessa skor de sätter på fötterna när det drar ihop sig till tävling. Det har vi sett många exempel på under de senaste åren.

Alla som testat dessa två modeller vet att de löpkänslan är utomordentlig. Det är ingen tillfällighet att mängder av rekord slagits med dessa två skomodeller på fötterna.

Men även många andra märken som ASICS och HOKA har lanserat premiummodeller av tävlingsskor med kolfiberplatta de senaste åren. Vi har sett allt fler elitlöpare med även dessa skor på fötterna under tävlingsdagen de senaste åren.

bästa löparskor träningsskor 2023

Skomodellerna hos eliten har aldrig varit mer ensidig än vad den är i dagsläget. För tillfället använder sig i princip alla elitlöpare av skor med kolfiberplattor som Nike Air Zoom Alphafly, Nike Vaporfly 3 (ovan) eller Adidas Adizero Adios Pro 3.

Själv föredrar jag främst Nikes modeller, men har alltså också kört många pass med Adidas Adizero Adios Pro 3 och Adidas PrimeX, som jag nämnde ovan.

En annan skomodell från Adidas som definitivt tävlar i prestanda med premiummodellerna från Nike är nämnda Adidas Adizero Adios Pro 3 (nedan). Även denna skomodell ser du ofta på topplöpare i olika halvmaraton och maratonlopp runtom i världen.

Vilka löparskor använder eliten 2023

Vilken är då den modell som främst används hos elitlöpare? Det är svårt att svara på. I världsrekordloppet i maraton i Berlin 2022 använde sig Eliud Kipchoge av Alphafly, men vi har också sett mängder av elitlöpare använda Vaporfly under rekordlopp det senaste året. I Boston Marathon 2023 hade tre främsta löparna bland herrarna Adidas Adizero Adios Pro 3 på fötterna.

Vilken sko som egentligen bättre är alltså svårt att svara på. Jag personligen gillar skor som Alphafly eller Prime X bättre eftersom mina fötter gillar den högre sulan på grund av mina problem med Mortons Neurom. Men samtidigt är även Vaporfly väldigt snabb och med en tillräckligt bra dämpning för att slippa dessa problem.

bästa marathonskor

Vaporfly är något lättare och har en något högre häldropp, vilket anses ge bättre rullning i löpsteget. Det kan också vara orsaken till att flera i eliten föredrar denna modell. Men vilken modell som är bättre är egentligen en smaksak enligt mig. Fördelen med Vaporfly är att den är något förmånligare än Alphafly.

Jag har tidigare skrivit en recension om de tidigare modellerna av Nikes Vaporfly-modeller som ni kan läsa här. Mer om nya Vaporfly 3 kan ni även läsa om i en skild artikel.

Vilka löparskor på vintern?

Vilka löparskor på vintern?

I det nordiska klimatet kan det på många ställen vara riktigt halt redan i oktober och då behövs också rätt skor för ändamålet.

En vanlig fråga jag får som löparexpert är om man behöver skilda löparskor för vinterlöpning? Om du skall kunna springa avslappnat utomhus på is och snö behövs definitivt dubbar på löparskorna.

Det ger en helt annan typ av löpkänsla oavsett väglag och numera är löparskor med dubbar även betydligt bättre dämpade, vilket gör att de skonar benen från skador.

bästa löparskor för vinter 2023

Då det gäller löparskor för vintern ställer det sina skilda krav. Den som springer utomhus bör definitivt satsa på ett par löparskor med dubbar. De vintrar vi har i dagsläget gör också att det kan vara bra att införskaffa löparskor som tål vatten.

Det finns flera märken på marknaden just nu som har löparskor med gore-tex. Dessa är speciellt utformade för att tåla vatten och hålla fötterna torra även vid krävande väderomständigheter.

bästa löparskor vinter

Detta är också löparskor som andas bra. Det är för övrigt även en detalj att komma ihåg vid valet av löparskor. Välj gärna skor som har bra andningsförmåga för att undvika svettiga fötter. Speciellt vid vinterlöpning är det viktigt att ha löparskor som andas bra.

Här har jag sammanfattat några av orsakerna till att du behöver skilda löparskor för vinterlöpning:

 1. Grepp: Vinterskor för löpning har ofta en sula som är designad för att ge bättre grepp på isiga och snöiga underlag. Detta minskar risken för att halka och skada sig.
 2. Värmeisolering: Vinterskor är oftast bättre isolerade än vanliga löparskor. Detta hjälper till att hålla fötterna varma i kallt väder, vilket inte bara är bekvämt utan också minskar risken för frostskador. Det är dock viktigt att du ser till att dessa löparskor även andas bra, så att fötterna inte börjar svettas.
 3. Vattentäthet: Många vinterskor är vattentäta eller åtminstone vattenresistenta. Detta är viktigt eftersom våta fötter snabbt kan bli kalla i låga temperaturer, vilket ökar risken för frostskador.
 4. Stöd och stabilitet: På vintern kan underlaget vara ojämnt på grund av snö och is. Vinterskor är ofta designade för att ge extra stöd och stabilitet på dessa underlag.
 5. Långvarighet: Genom att ha separata skor för vinterlöpning kan du förlänga livslängden på dina vanliga löparskor eftersom du inte utsätter dem för de tuffa vinterförhållandena.
 6. Komfort: Vinterskor är ofta lite tjockare och har en mer robust konstruktion, vilket kan ge extra dämpning och komfort under löpning i kallt väder.

Att tänka på vid köp av löparskor för terräng

Att tänka på vid köp av löparskor för terräng

När du köper löparskor för terränglöpning finns det flera viktiga faktorer att tänka på för att säkerställa att du får rätt sko för dina behov. Här är några tips att tänka på:

 1. Sulans grepp: Terränglöparskor bör ha en robust sula med djupa mönster för att ge bra grepp på ojämna ytor som lera, gräs och stenar.
 2. Skydd: Skorna bör erbjuda bra skydd mot stenar, rötter och andra hinder du kan stöta på i terrängen. Detta kan inkludera en förstärkt tådel och en stenplatta inbyggd i sulan.
 3. Stötdämpning: Även om terränglöpning ofta sker på mjukare underlag än asfalt, är det fortfarande viktigt med bra stötdämpning, särskilt om du springer längre sträckor.
 4. Passform: Skon bör sitta bekvämt och inte orsaka skav eller tryckpunkter. Det är en bra idé att prova skorna med de strumpor du planerar att springa i.
 5. Vattentäthet: Beroende på var och när du springer kan det vara värt att överväga en sko med vattentätt material, som GORE-TEX, för att hålla fötterna torra i våta förhållanden.
 6. Vikt: Lätta skor kan hjälpa dig att springa snabbare, men de kan också ha mindre stötdämpning och skydd. Det är en avvägning baserad på dina personliga preferenser och löparstil.
 7. Höjd på sulan: Vissa terränglöparskor har en tjockare sula för extra stötdämpning, medan andra är lägre till marken för bättre markkänsla.
 8. Hållbarhet: Terränglöpning kan vara tufft på skor, så det är värt att investera i ett par som är byggda för att hålla.

Hur välja löparskor på nätet?

Hur välja löparskor på nätet?

En vanlig fråga bland nybörjare som söker bästa löparskor på nätet är hur man skall välja löparskor. För det första handlar det om att tänka på när det är tänkt att du skall använda löparskorna. Kommer du att använda dem vid vinterlöpning utomhus eller blir det främst på löpband? Gillar du att springa i terräng? Allt detta inverkar på valet av löparskor.

Tåutrymme på löparskor är också en vanlig fråga som jag personligen får när jag ger råd åt nybörjare. Gällande detta är mitt råd att alltid välja minst en storlek större än på vanliga skor. Många är rädda för att skorna skall falla av eller kännas lösa vid användning.

När du vant dig vid att ha rejält med tåutrymme är dock detta inget du tänker på. Det är alltid viktigast att det finns rejält med svängrum i tårna för att löparskorna skall kännas sköna.

Hur ska löparskor kännas?

hur ska löparskor kännas?

Löparskor och tåutrymme är en fråga som återkommer även i detta fall. När du trycker på tårna skall det finnas ett glapp på några centimeter från tåspetsen till främre delen av skon.

Detta är speciellt viktigt om du springer längre sträckor. Annars kommer du garanterat att få sjuka tånaglar efter längre löpsträckor.

I övrigt är även löpkänslan individuell. Men en sak som jag speciellt vill göra er uppmärksamma på är att välja löparskor med bra energiåtergivning. Pröva gärna skor innan du köper. Om de känns stumma är löparskorna sällan optimala för annat än löpning på löpband.

Vad ska man tänka på vid köp av löparskor på nätet

bästa löparskor online 2023

Valet av löparskor är bland det mest komplexa som finns. Vid valet bästa löparskor på nätet finns det många olika saker att beakta. Här är några av dessa:

 • Användningsändamål: Först och främst är det användningsändamålet, något som vi går närmare in på nedan. Du behöver veta i vilka sammanhang du främst kommer att använda dina löparskor.
 • Kroppsbyggnad och erfarenhet: Vi har också alla olika kroppsbyggnad och bakgrund. Det inverkar i hög grad på de skor som du bör använda. Många nybörjare har problem som gör att de bör hitta löparskor som är bra för knän eller löparskor som är bra för hälsenan – bara för att nämna några vanliga löparrelaterade problem.
 • Dina fötter: Självklart bör skorna också sitta bra på fötterna. Om du har breda fötter kan du inte tvinga in dig i smala skor oavsett om skomodellen i övrigt skulle vara optimal för dig. Numera har som tur allt fler märken börjat tillverka mer universella modeller som skall passa de flesta fötter.
 • Budget: Ofta går kvalitet ofta hand i hand med pris – men inte alltid. Om du springer mycket och vet att du kommer att använda löparskor ofta är du säkert beredd att betala mer för ett par löparskor.

Vilka löparskor ska man köpa?

vilka löparskor ska man köpa 2023

Du bör först och främst tänka praktiskt snarare än på design och det visuella när det gäller löparskor. Eftersom löpning är slitsamt för ben och leder bör de passa just dina unika behov.

De som har problem med hälsenan bör helst välja löparskor utan hälkappa. Löparskor som är bra för hälsenan finns det faktiskt en hel del av på marknaden just nu i och med att allt fler valt att tillverka löparskor med mjuk hälkappa.

Den som har breda fötter bör också se till att hitta löparskor för breda fötter. Detta är två exempel på saker att beakta vid val av löparskor. Bekvämlighet är bland de första faktorerna att beakta.

Vilka löparskor passar mig?

vilka löparskor passar mig?

Det är individuellt vilka löparskor som passar just dig. Den som är överviktig bör tänka på att ha bra dämpning på skorna. I början av 2010-talet var det en trend med löparskor med barfotakänsla. Nu kan vi dock se att allt fler skotillverkare istället tillverkar skor med allt bättre dämpning. Hit är bland annat Nike pionjär som med sina Vaporfly och sub 2 hour-projekt tog fram flera modeller med maximal dämpning.

Det visade sig nämligen att flera elitlöpare i projektet önskade skor med bra dämpning snarare en tunna och minimalistiska löparskor. Löparskor för tunga löpare och överviktiga bör alltid ha bra dämpning. Några undantag från denna regel finns inte.

Hur många löparskor behöver man?

hur många löparskor behöver man

Antalet löparskor som behövs är främst beroende på hur flitigt du har dem i användning. Om du endast springer ett par gånger i veckan och undviker att använda skorna i vardagen kan ett par räcka.

Om du springer varje dag bör du åtminstone två par löparskor i användning. Om du använder dem för ofta finns risken att svett och annan fukt gör att material i sulan och ovandel av skon blir nötta i förtid.

Skorna bör alltid vara helt torra inför varje användning för skorna skall hålla så länge som möjligt. Undvik att använda löpskor i vardagen om du vill att de skall behålla sina spetsegenskaper så länge som möjligt.

Hur många mil kan löparskor användas?

hur många mil kan löparskor användas

En vanlig fråga för den som söker löparskor är hur många mil man kan använda dessa innan det är dags att överge dem. Det finns inget entydigt svar på denna fråga.

Nötning på skorna beror både på användaren och kvalité på skon. Om du har ett lätt löpsteg och skon även är riktigt hållbar kan du lätt använda dessa i minst 200 mil innan du behöver byta.

Men det handlar mycket om löpkänsla. Om du märker att skorna förlorat dämpning och även med ögonmått kan se att sulan format sig efter användning, kan det vara dags att överge skorna.

Sammanfattning – bästa löparskor på nätet 2023

Det finns alltså en hel del att tänka på vid köp av löparskor och här har jag gått igenom några vanliga frågor som jag ofta fått genom åren.

Jag hoppas att jag kunnat hjälpa er i sökandet efter bästa löparskor på nätet för just dina önskemål och krav. Om det finns frågor är det bara att skicka dessa i kommentatorsfältet eller maila dem till benny.sjolind@gmail.com.

Vanliga frågor om löparskor på nätet

Vilka löparskor passar mig?

Detta är individuellt. Tänk framförallt på i vilka sammanhang du använder löparskorna och hur du är byggd. Om du är nybörjare eller överviktig är det en bra idé att skaffa löparskor med bra dämpning.

Hur ska löparskor kännas?

Till skillnad från skor som används i vardagen skall gärna finnas extra tåutrymme på löparskor. Ta gärna en storlek större än du vanligtvis använder för att vara på säkra sidan.

Vilka löparskor är bäst?

Detta är svårt att ge ett entydigt svar på. Den skomodell som är bäst för vissa, kan vara ett dåligt val för andra. Eftersom vi alla har olika bakgrund och olika löpstil finns det flera faktorer att beakta när man väljer löparskor. Vi har också alla olika typer av fötter som kräver sina speciella skomodeller.

Hur många löparskor behöver man?

Det beror till stor del på hur ofta de används. Om du springer alla dagar i veckan kan det behövas minst 3 olika skomodeller att välja mellan. Detta eftersom löparskor håller längre om man låter dem luftas ordentligt mellan användning. För de som springer 3 dagar i veckan kan till och med ett par räcka.

Hur många mil kan du springa i ett par löparskor innan de behöver bytas ut?

Generellt sett brukar man säga att löparskor klarar upp till 500 km, men det beror till stor del på vald skomodell och hur du använder den. Om du använder skorna i regnväder och i terräng är livstiden ofta kortare. Jag använder ofta mina löparskor i drygt 1000 km innan jag byter ut dem. Sulans slitage, samt löpkänslan är bra att hålla koll på när du avgör om det är dags att byta ut löparskorna.

Är löparskor bra att gå i?

Jo, löparskor lämpar sig alldeles utmärkt att gå i för bästa möjliga komfort. Däremot är det inte idealiskt att använda löparskor till vardags om du vill ha längsta möjliga hållbarhet för dem till löpningen.

Tags from the story
Join the Conversation

3 Comments

 1. says: Eva Ani

  Hej,
  Stort tack för ett väldigt bra inlägg.
  Har själv kört med Nike infinity react 3 och älskade de.
  När jag skulle uppdatera skorna och köpa nya (exakt likadana) så hade man ändrat på plösen. Sjukt störande.
  Passformen på nya modellen känns också annorlunda då jag också lider av MN och smärtan kommer ganska fort med de nya:(. Har du några tips,.hur gör du för att klara av smärtan?

 2. says: Eva

  Hej,
  Stort tack för ett väldigt bra inlägg.
  Har själv kört med Nike infinity react 3 och älskade de.
  När jag skulle uppdatera skorna och köpa nya (exakt likadana) så hade man ändrat på plösen. Sjukt störande.
  Passformen på nya modellen känns också annorlunda då jag också lider av MN och smärtan kommer ganska fort med de nya:(. Har du några tips,.hur gör du för att klara av smärtan?

  1. says: Benny

   Hej Eva,

   Tack så mycket! 🙂 Har själv Infinity React 3 och flickvännen har både Infinity React 1 och 2, så jag förstår vad du menar. Det är definitivt en nedgradering av plösen i detta fall eftersom jag också gillar att skorna är tunna på det partiet.

   Det enda rådet jag har då det gäller Mortons Neurom är att ha skor med tjockt framparti på sulan, som t.ex. Nike Zoom Fly 5 och premiummodellerna Vaporfly 3 och Nike Alphafly har. Även Adidas Adizero Prime X har väldigt tjockt framparti på sulan och jag har inga problem med Mortons Neurom när jag använder nämnda skomodeller.

   Jag hade själv väldiga problem med Mortons Neurom tidigare, men som tur försvann problemen helt när jag hittade dessa skomodeller.

   Hoppas du hittar en skomodell som hjälper mot dina problem!

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *