Löpskor med den bästa dämpningen och energiåtergivningen

löpskor med bästa dämpningen sommar 2020

Sommaren är snart här och löpsäsongen är i full gång. Då det gäller löpningen finns det egentligen bara en materiell detalj som är absolut nödvändig och det är skorna. Men hur vet vi vilka som är de bästa för just våra behov? Här tar vi fram lite testresultat som sajten Testfakta nyligen publicerade gällande skorna med den bästa dämpningen och energiåtergivningen.

Testfakta testade åtta olika modeller av löpskor för kvinnor med en prislapp på högst 2000 kronor. Alla skor testades av 11 erfarna kvinnliga löpare både vid normal löpning och i laboratioriförhållanden, där skornas dämpning och energiåtergivning mättes.

Bra löpskor är viktigt både för att få ut den maximala effekten av träningen och för att minska risken för skador. Men vad som är en bra löpsko varierar såklart från person till person.

När du springer ligger hela din kroppstyngd på en fot i taget. Något som ställer höga krav på löpskorna. Speciellt för den som är otränad. Därför är bra dämpning speciellt viktigt för nybörjare och tungt byggda löpare.

Löpskor med bästa stötdämpningen

Dämpningen testades i laboratorium med hjälp av en tryckkänslig platta, där elva kvinnor sprang med alla åtta skor över plattan.

Bäst resultat gällande stötdämpning fick märket Sauconys modell Triumph 17, följt av Hoka One och Adidas. Märket Altra fick sämst resultat med avseende på stötdämpning.

Löpskor med bästa energiåtergivningen

Erfarna löpare har oftast byggt upp den rätta muskulaturen och samtidigt den rätta löptekniken för att minska på belastning från löpning. Bland dessa löpare är kanske energiåtergivningen eller den så kallade återstudsen mer intressant.

I dessa sammanhang har Nike hållit sig starkt framme för att marknadsföra sina skor som energiåtergivande. Alltså att löparen får mer energi tillbaka än normalt i löpsteget tack vare skummaterialet i sulan. Hur fungerar det i praktiken och finns andra skor med liknande egenskaper?

I laboratorietestet skapades en metod för att testa energiåtergivningen hos skorna. Trots att den allmänna uppfattningen är att det råder ett motsatsförhållande mellan bra dämpning och energiåtergivning, visade testet att så inte behöver vara fallet.

I testet var det Sauconys Triumph 17 som gav det bästa resultatet både gällande dämpning och energiåtergivning.

Också Nike Zoom Pegasus 36 fick bra resultat gällande energiåtergivning.

Förutom laboratorietesten sprang testlöparna även på grus och bana med skorna. Efter varje löptur bedömde löparna skornas egenskaper och stabiliteten hos skorna.

Då det gäller stabilitet rankade löparna märket Brooks högst. Men även Adidas Boost 20 och Saucony fick höga vitsord gällande stabilitet. Brooks fick även höga vitsord gällande löpegenskaper generellt, tätt följt av Saucony och Adidas. Löparna rankade skorna från Allra som de sämsta i båda av kategorierna.

Bästa löpskorna enligt testet:

  1. Saucony Triumph 17
  2. Adidas Ultraboost 20
  3. Brooks Ghost 12
  4. Nike Air Zoom Pegasus 36
  5. New Balance 1000 v10
  6. Hoka One One Clifton 6
  7. Asics Gel-Nimbus 22
  8. Altra Torin 4 Plush

Här är resultatet från testet. Klicka för att få upp bilden i hela rutan:

laboratorietest av löpskor

Min egen bedömning av resultaten

Man skall komma ihåg att dessa test trots allt endast visade resultaten från ett ytterst begränsat urval av skor. Då det gäller mitt eget favoritmärke Nike testades t.ex. inte någon av mina favoritmodeller Zoom Fly 3 eller Nike Vaporfly Next%. Två skomodeller som har erkänt bra egenskaper gällande de två nämnda faktorerna.

Här testades ju modellen Pegasus som visserligen är en av Nikes populäraste skor, men samtidigt är det en sko som är väldigt avskalad. Även om jag själv aldrig använt skon regelbundet har jag redan vid skoaffären kunnat konstatera att den inte är speciellt bra dämpad i jämförelse med de Nike-modeller jag använder.

Det samma gäller säkert flera andra märken. Det är dock intressant som experiment och man skulle gärna se fler liknande tester utföras på marknaden för att få en mer objektiv bild av olika skomodeller.

Men då det gäller löpning handlar det trots allt mycket om vad som passar ens egna fötter och löpstil. Därför är det svårt att säga exakt vad som passar trots att en sko skulle ha de bästa testresultaten.

Tags from the story
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *