Träningen som aggressionsdämpare

Bild: Guyon Morée

Såja, då var det första tempopasset för den nya säsongen avklarat. Det blev 8 km på exakt 32 minuter, vilket blir en snittid på 4:00 min./km över hela sträckan. Passet körde jag på löpband för att få en lite skonsammare övergång till de tuffa passen.

Jag började först med 3 km uppvärmning innan jag körde igång med tempodelen. Som sig bör kändes det rätt trögt under dagens tempopass. Flåset är i överraskande bra skick, men det tar ett tag att mjuka upp benen till den grad att ett naturligt löpsteg i de högre farterna blir möjligt. Men med tanke på omständigheterna gick det överraskande bra. Nu gäller det bara att mjuka upp benen ordentligt med noggrann stretching inför det följande tempopasset på torsdag.

Efter löppasset på totalt 13 km blev det ännu en timme med styrketräning.

Så kommer vi till dagens orsaker att träna. Idag väljer jag träningens aggressionsdämpande effekter som tema. De som inte känner mig så bra har kanske svårt att tro att jag kan ha ett hetsigt temperament. Det har blivit betydligt bättre med åren, men även i denna ålder kan jag ibland ha svårt att hålla tillbaka min ilska. När man blir äldre blir man bättre på att välja vad man utsätter sig för, vilket även har att göra med att man då lärt känna sig själv och sina svagheter. Men naturligtvis hör det faktum att man inte reagerar så starkt på diverse motgångar även på att man mognat och lärt sig ett och annat om livet.

Jag vet inte om dagens händelse var så stor sak egentligen, men dåligt bemötande inom kundservice kan få mig riktigt irriterad ibland. Och det var just det som jag råkade ut för under dagens besök till bilverkstaden. För ett par veckor sedan var jag och besiktade min bil, men det fanns några små saker att fixa för att få igenom den. Som vanligt bokade jag tid till bilverkstaden några hundra meter från besiktningsstationen eftersom det är bekvämast på det viset.

Jag har alltid varit lite tveksam till att boka tid till denna verkstad eftersom jag tycker att kundbetjäningen inte är på en sådan nivå som den borde vara. Man har helt enkelt känt sig ovälkommen på stället. När man kommer in genom dörren tar det en evighet innan personen bakom disken ens ser på en och man kan inte ens drömma om att få ett en enkel hälsning tillbaka. Ett leende har jag heller aldrig sett trots att jag besökt verkstaden i flera år nu.

Man kan väl säga att jag fick nog efter dagens besök. Jag är van vid att priset rusar iväg vid besök hos bilverkstaden och det orkar jag inte ens ta upp till diskussion, även om priset denna gång inte ens var trovärdigt med tanke på åtgärden och mängden timmar det borde ha tagit för att åtgärda det. Men att inte bry sig om att förklara åtgärderna eller tacka för besöket gör att kunden känner sig aningen oviktig. Som kund skall det ju inte behöva kännas som att man behöver ursäkta sig för sitt besök.

Nåja, det var i alla fall sista besöket hos denna bilverkstad. I detta fall känns det inte som hela världen att bli tvungen att köra den tredubbla sträckan för bättre service. Jag hade tänkt skriva ut namnet på bilverkstaden, men hindrade mig i sista stund…

Ok, det var orsaker till att träna detta handlade om. Orsaken då det gäller aggression och ilska är helt enkelt den att man får tillfälle att avreagera sig i samband med sitt träningspass och efteråt känns allt så mycket bättre. Ibland kan man till och med glömma vad man var så arg över efter att man genomfört sitt träningspass. Även om just dagens händelser knappast skulle ha bidragit till att förstöra min dag, så har de dagliga löpturerna ofta fått bli någon typ av terapisession där jag pratat ut om saker som jag irriterat mig på. Efteråt har det känts väldigt befriande och för det mesta har man kunnat lämna ilskan bakom sig.

Bild: Guyon Morée

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *