Här är löparutrustningen du behöver för ett maraton

vilken löparutrustning behövs för ett marathon

Att förbereda sig för ett maraton kräver engagemang, träning och rätt utrustning. Att investera i högkvalitativ löparutrustning är avgörande för att garantera komfort, minska risken för skador och förbättra prestationen. Vilken löparutrustning behövs för ett marathon? Efter åtskilliga genomförda maraton finns det en del löparprodukter som jag kan tycker att behövs för att både prestera på topp och undvika negativa överraskningar.

Årets stora maratonlopp för många svenskar närmar sig! Den 1 juni är det dags för årets Stockholm Marathon och som jag skrivit tidigare är årets upplaga redan slutsåld. Med andra ord är det ett rekordstort intresse för maraton just nu i Sverige. Här är några viktiga löparartiklar som behövs för ett maraton och är värda att investera i:

Bra löparskor

bästa löparskor för maraton 2024

Ett par välsittande, bekväma och stödjande löparskor är den viktigaste investeringen du kan göra. Leta efter skor som ger gott om dämpning, stabilitet och flexibilitet och som passar din fottyp och löpstil. Det kan vara värt att först besöka en specialiserad löpbutik där experter kan analysera din gångstil och rekommendera de bästa skorna för dina behov.

Därefter är det naturligtvis inget behov att köpa just skorna från denna butik om du hittar billigare alternativ online. Här är bästa löparskor för maraton 2024.

Tekniska löparkläder

Investera i fukttransporterande, andningsbara och lätta löparkläder tillverkade av tekniska material som polyester eller nylon. Dessa material hjälper till att reglera kroppstemperaturen och hålla dig torr.

Undvik bomull, eftersom det drar åt sig fukt och kan orsaka skav. Tänk på väderanpassade kläder, t.ex. långärmade tröjor för kallare temperaturer eller shorts och ärmlösa toppar för varmare förhållanden.

Många kvinnor väljer att springa i sportbehå eftersom dessa numera till stora delar påminner om ett vanligt löparlinne. Dessa är också sköna att springa i på tävlingsdagen om det är varmt väder.

Att ha nya löparkläder kan också ge en extra “push” för motivationen. Det är en signal för hjärnan att något extra är på gång.

Bra löpstrumpor

bästa löparstrumpor 2024

Högkvalitativa, fukttransporterande löparstrumpor kan göra stor skillnad när det gäller komfort och förebyggande av blåsor. Välj strumpor tillverkade av syntetiska material som polyester, akryl eller Coolmax, som hjälper till att transportera bort fukt från fötterna, vilket minskar friktionen och risken för blåsor.

Själv använder jag bland annat strumporna Nike Spark Lightweight som har en tunn design i svettavvisande teknik och mesh som ger en sval och torr känsla. Dessa har extra garn i fotbädden och fotleden som ger lätt dämpning och mjukt stöd i varje steg. Jag har även samma modell med lägre skaft, som ger en skön känsla vid sommarväder.

Jag kan också rekommendera Nike Race för dig som vill ha tunna och sköna löparstrumpor för tävlingsdagen.

Vätskesystem och midjebälten

Vilken löparutrustning behövs för ett marathon

I de flesta större lopp finns tillräckligt med vätskestationer, vilket gör att du sällan behöver bära egna sportdrycker eller vattenflaskor med dig. Men om du är nybörjare kan det vara en bra idé att ha en praktisk ryggsäck eller midjebälte för extra energi med sig under loppet.

Det är viktigt att hålla vätskebalansen under ett maratonlopp. Det finns flera alternativ, till exempel handhållna vattenflaskor, vätskebälten eller västar. Välj ett system som känns bekvämt och säkert och som ger enkel tillgång till vatten eller sportdryck.

Flipbelt höftband är ett populärt midjebälte som du kan använda för att bevara små energigels för extra energipåfyllning under loppet. Dessa energigels kan också ge nödvändig vätskepåfyllning och energi när det blir tufft i ett lopp.

Flipbelt är utan spännen som kan orsaka obekväma skava och är enkelt att dra på som ett par byxor, placera över eller under kläderna, och få lätt i dina grejer genom flera öppningar runt bandet. 

Jag rekommenderar inte att du bär med dig en hel vattenflaska varken i ett bälte eller i som handhållen eftersom detta är obekvämt oavsett nivå. Satsa hellre på en mindre löparväst/ryggsäck om du vill ha mer vätsketillgång under ett maratonlopp.

GPS-klocka för löpning

bästa gps löparklockor för marathon 2024

En GPS-löparklocka hjälper dig att följa ditt tempo, din distans, din puls och andra viktiga uppgifter under träningen och själva maratonloppet. Även om det inte är strikt nödvändigt kan denna investering ge värdefulla insikter och hjälpa dig att hålla dig på rätt spår med dina mål.

Om du siktar på en viss tid är det viktigt med en gps-löparklocka som visar ditt tempo i realtid och ditt genomsnittliga tempo. Det finns många bra gps-löparklockor på marknaden och du behöver inte satsa på de dyraste modellerna för att få bra mätning av ditt tempo under loppet – även om dessa kan ge många intressanta fakta från själva loppet och hjälpa till i träningen.

Näring

Vilken löparutrustning behövs för ett marathon

Att investera i lättsmälta energigels, tuggtabletter eller bars av hög kvalitet är viktigt för att upprätthålla energinivåerna under ett maraton. Experimentera med olika produkter under träningen för att hitta det som fungerar bäst för din kropp.

På lopp som Stockholm Marathon och andra större maratonlopp finns i regel väldigt bra utbud av tilltugg på sträckan, så du behöver sällan överdriva gällande detta. Men om du har en praktisk magväska eller liknande är det bra att stoppa ner några energigels för extra energi under loppet. Jag själv har ofta magvänliga energigels med mig under loppet.

Maurtens energigels är några av de mest populära på marknaden och speciellt bra för sin magvänliga sammansättning.

Produkter mot skavsår

Skavsår kan vara ett smärtsamt problem för maratonlöpare. Nu pratar jag inte främst om skavsår på hälarna eftersom de flesta är noga med att köra in sina löparskor innan ett maratonlopp. Men skavsår kan komma på de mest överraskande stället under ett så långt lopp som ett maraton.

Det räcker med att någon del av ett plagg gnider mot din hud för att du skall få skavsår. Vanliga platser att få skavsår under ett maraton är bröstvårtor och mellan benen.

Investera i produkter mot skav som vaselin, krämer eller smörjmedel som kan appliceras på områden som är benägna att skava, t.ex. på insidan av låren, underarmarna eller bröstvårtorna.

Jag brukar även se till att lägga på Compeed-plåster på hälarna och under trampdynorna för att undvika skavsår för säkerhets skull. Även mindre Compeed-plåster mellan tårna är bra att lägga på för att undvika skavsår mellan tårna. Som förebyggande åtgärd bör du se till att klippa tånaglarna och göra kanterna på dina tånaglar jämna.

Det kan vara en smärtsam upplevelse med tånaglar som börjar skava på tårna under loppet.

Kompressionsutrustning

Vilken löparutrustning behövs för ett marathon

Kompressionsplagg, som strumpor eller vadarärm, kan bidra till att förbättra blodcirkulationen, minska muskelvibrationer och främja snabbare återhämtning. Överväg att investera i kompressionskläder om du är benägen att drabbas av muskelvärk eller svullnad.

2XU är ett av de märken som är känt för sina kompressionsstrumpor av högsta kvalitet.

När du väljer bästa kompressionsstrumpor för löpning finns en del saker att beakta och i artikeln på länken har jag listat några saker att tänka på.

Solskydd

Det är viktigt att skydda huden mot solen, särskilt under långa löprundor. Investera i en lätt, andningsbar löparkeps eller visir och en högkvalitativ, svettbeständig solkräm för att skydda huden från skadliga UV-strålar.

Detta misstag har jag gjort åtskilliga gånger under olika maratonlopp. Kom ihåg att det inte endast är under loppet som du vistas ute i samband med ett maratonlopp, utan ett maratonlopp innebär också åtskilliga timmar ute i väntan på starten och efter själva loppet.

Se till att smörja in områden som axlar, panna och näsa extra väl.

Det är också en bra idé att investera i ett par bra och lätta solglasögon för löpning. Detta gör löpningen extra behaglig oavsett om solen är framme eller inte på dagen för maratonloppet.

Vilken löparutrustning behövs för ett marathon? Här har jag tagit fram de viktigaste löparprodukter som gör att du kan undvika negativa överraskningar och som gör att du kommer att förbättra din maratonupplevelse. Lycka till!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *