Intresset för löpning rekordstort i Sverige – De största tävlingsloppen slutsålda

löparintresset är rekordstort i sverige 2024

Intresset för löpning är rekordstort i Sverige! Den slutsats kan man dra efter att siffrorna för deltagare i årets Göteborgsvarvet och Stockholm Marathon rullar in. Göteborgsvarvet är i maj är helt slutsålt och snart är även Stockholm Marathon det.

Det finns ingen entydig statistik på hur många löpare det finns i Sverige just nu. Enligt Riksidrottsförbundet/SCB fanns det drygt 2,5 miljoner löpare i Sverige 2022, vilket gjorde löpning till den näst mest populära motionsformen i Sverige efter vandring/gång. Baserat på deltagarantalen i årets största motions/tävlingslopp verkar det dock som att intresset för löpning fått en skjuts uppåt.

Läs också: Bästa löparskor för halvmaraton och maraton

adidas Stockholm Marathon snart slutsålt

hur många löpare finns det i sverige 2024

Intresset för årets adidas Stockholm Marathon har alltså nått nya höjder, vilket tvingar arrangören Marathongruppen att eventuellt stänga anmälan tidigare än planerat. Deltagarantalet har begränsats till 23 000 löpare och i nuläget återstår endast cirka 2500 platser. Noterbart är också att antalet anmälda deltagare från Sverige redan har slagit tidigare rekord.

Efter flera års minskning, delvis orsakad av pandemin, har intresset för loppet vänt kraftigt. Detta års upplaga av adidas Stockholm Marathon är på väg att bli det mest välbesökta sedan premiären 1979. Förra året deltog 16 773 löpare, en siffra som överträffades redan i mitten av februari.

Vi har sedan i höstas känt att vi kan slå rekord på årets adidas Stockholm Marathon och nu med 1,5 månad kvar känns det så otroligt roligt att vi kan säga att det kommer bli lapp på luckan. Maratonintresset har aldrig varit så stort och vi lockar också en yngre målgrupp än någonsin, säger David Fridell, verksamhetschef på Marathongruppen.

Det tidigare rekordåret 2014 hade 22 205 deltagare, varav 15 373 var boende i Sverige. För närvarande har redan 15 715 svenska löpare registrerat sig för loppet den 1 juni. Med den rådande anmälningstakten förväntas totala antalet deltagare nå cirka 24 000, vilket överstiger vad Marathongruppen anser vara hållbart för att kunna garantera en högkvalitativ upplevelse.

Tidigare år har anmälan ofta varit öppen fram till startdagen, men i år indikerar arrangören att anmälningstiden kan komma att avslutas tidigare.

Göteborgsvarvet 2024 är slutsålt

rekordstort intresse för löpning i Sverige 2024

I förrgår (15 april) meddelade man går Göteborgsvarvet att loppet redan är slutsålt rekordtidigt. Detta års upplaga av det välkända loppet har lockat rekordmånga deltagare, med ett fullsatt deltagartak på 50 000 löpare.

Arrangörernas beslut att sätta ett deltagartak på 50 000 personer speglar deras målsättning att säkerställa en högkvalitativ upplevelse och utmärkt service för alla löpare.

Enligt de flödesberäkningar vi gjort rekommenderas vi att stoppa här för att hålla den kvalité vi vill uppnå. Årets utfall tar vi såklart med oss in i planeringen för 2025, förhoppningsvis kan vi erbjuda ännu fler löpare att springa med oss då, säger Madelene Gimlegård, Brand Experience Manager – Göteborgsvarvet.

Läs också: Snabbaste löparskorna 2024

För de som missade chansen att anmäla sig till årets Göteborgsvarvet rekommenderas det att hålla utkik efter nästa års arrangemang och anmälningstillfällen. Planeringen för Göteborgsvarvet 2025 är redan igång, och målet är att fler löpare ska kunna delta.

För de som fortfarande önskar delta i årets festligheter finns möjlighet att anmäla sig till Cityvarvet, en kortare variant av Göteborgsvarvet. Detta lopp startar på Götaplatsen och erbjuder samma spektakulära målgång efter 4,3 kilometer.

Källa: Riksidrottsförbundet

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *