Vilken löparklocka ska jag välja? Här är mitt val till bästa GPS-klocka för löpning 2023

vilken löparklocka ska jag välja 2023

Det finns många GPS-löparklockor på marknaden just nu och utvecklingen är oerhört snabb på området. Det kan göra det svårt att välja bland utbudet. Vilken löparklocka ska jag välja 2023? Här försöker jag hjälpa er på vägen och väljer min favorit bland löparklockor på marknaden.

Det är inte endast bland löparskor och löpband som utvecklingen är snabb just nu. Varje år kommer nya förbättrade modeller bland GPS-klockor ut på marknaden. Om du inte är så insatt inom området och står i beredskap att köpa din första GPS-löparklocka kan det göra valet ännu svårare.

Vad ska man tänka på vid val av löparklocka?

Vad ska man tänka på vid val av löparklocka?

Vid valet av löparklocka finns många faktorer att beakta. Bland annat dessa:

  • Noggrannhet: När du köper en GPS-klocka för löpning är noggrannheten en viktig faktor att ta hänsyn till. Det är viktigt att klockan exakt kan följa ditt tempo, din sträcka och din position under hela löpningen. Leta efter klockor med högkvalitativa GPS-sensorer som kan ge exakta avläsningar även i områden med dålig GPS-signal.
  • Batteritid: Batteritiden är en viktig faktor att ta hänsyn till, särskilt för långdistanslöpare. Välj en GPS-klocka som har en batteritid som kan räcka under hela din löprunda. Vissa klockor har långvariga batterier som kan hålla i upp till 24 timmar, medan andra kan behöva laddas ofta.
  • Datavisning: Tänk på datadisplayen på GPS-klockan, eftersom den kan påverka din löparupplevelse avsevärt. Välj en klocka som visar de data du behöver under dina löprundor, till exempel distans, tempo, puls och förbrända kalorier. Displayen ska också vara lätt att läsa, särskilt i mörker och starkt solljus.
  • Komfort och hållbarhet: Det är viktigt med en GPS-klocka som är bekväm att ha på sig och som klarar av de hårda kraven vid löpning. Överväg klockor med andningsbara remmar som är lätta och bekväma att bära under längre perioder. Leta också efter klockor med hållbara material som tål att utsättas för svett och fukt.
  • Kompatibilitet: Tänk på GPS-klockans kompatibilitet med din telefon, dator och andra enheter. Välj en klocka som kan synkronisera data med din telefon eller dator för att följa dina framsteg över tid. Vissa klockor levereras också med appar som kan ge ytterligare insikter och träningsplaner.
  • Pris: Priset på en GPS-klocka kan variera avsevärt beroende på vilka funktioner och möjligheter den erbjuder. Tänk på din budget och välj en klocka som erbjuder de funktioner du behöver till ett pris du har råd med. Vissa GPS-klockor är dyrare men har avancerade funktioner som kanske inte är nödvändiga för alla löpare.
  • Varumärkets rykte: När du väljer en GPS-klocka bör du ta hänsyn till varumärkets rykte. Leta efter klockor från välrenommerade märken som är kända för sin kvalitet och tillförlitlighet. Att läsa recensioner från andra löpare kan också hjälpa dig att identifiera märken och modeller som är populära bland löpare.

Detta är endast några av alla funktioner att beakta, men de kunde ändå sägas vara bland de viktigaste. I mitt tycke är GPS-mottagningen oerhört viktig, dvs. att den snabbt kommer igång med mätningen. Men även vettig navigering är väldigt viktigt enligt mig.

Numera har också de mest avancerade modellerna funktioner som hjälper till att mäta sömn och allmänhälsa. De är också uppkopplade mot appar som hjälper dig hålla koll på dessa parametrar. På så sätt tangerar flera löparklockor de funktioner man ser hos så kallade Smartwatches.

Vilken löparklocka ska jag välja 2023?

Vilken löparklocka ska jag välja 2023? Bra fråga – när du väljer löparklocka finns det alltså flera viktiga kriterier att hålla koll på. Men eftersom det ändå är löparklockor vi pratar om är det viktigt att hålla i minnet att de även uppfyller de specifika krav som löpning i våra förhållande kräver… och då pratar jag inte om Malta, utan svenska förhållanden.

I detta sammanhang finns det speciellt en klocka som jag tycker att har utmärkt pris/kvalitetsförhållande. COROS är ett rätt obekant märke bland löparklockor för många, men under de senaste åren har speciellt en modell från märket blivit populärt.

COROS Pace 2 är den löparklocka som Eliud Kipchoge använder. Även flera andra kända löparprofiler ingår i stallet av användare av COROS löparklockor. Däribland berglöparna Emelie Forsberg och Kilian Tornet använder sig av löparklockor från COROS.

Bästa löparklocka 2023 – COROS Pace 2

löparklocka bäst i test 2023

COROS Pace 2 är enligt mig bästa löparklocka på marknaden 2022. Detta inte minst för det utmärkta pris/kvalitetsförhållandet. För 2199 kronor får du en löparklocka med alla de funktioner du behöver och mycket mer. Detta är ungefär halva priset i jämförelse med de flesta andra premiumklockor på marknaden.

Intressant är även att jämföra priset med Garmins Forerunner 45 som på många jämförelsesajter blivit utnämnd till bästa budgetval bland GPS-löparklockor. Ordinarie pris på denna ligger på 1 990 kronor, trots att funktionerna inte ligger på samma nivå som det COROS Pace 2 kan erbjuda.

bästa löparklocka 2023

Lätt klocka

Bland de funktioner som imponerar är för det första vikten. Med endast 29 gram var COROS PACE 2 den lättaste GPS-klockan i världen när den lanserades. Oavsett om du är kvinna eller man är det alltid en speciell känsla att ha en fjäderlätt GPS-löparklocka på handleden.

Mycket bra batteritid

COROS PACE 2 har en batteritid på 30 timmar med konstant GPS-användning och 60 timmar om du växlar till UltraMax-läget. Laddningstiden från tomt till fullt batteri ligger på 2 timmar. För daglig användning (utan GPS) räcker batteriet 20 dagar. Alla dessa parametrar är i absolut toppklass.

Det innebär att du även får en utmärkt hälsoövervakare av funktioner som hjärtfrekvens och sömn, stegräkning, meddelanden och larm varje dag, utan att behöva fundera på batteriet under t.ex. semestern.

Bra upplyst display

vilken löparklocka ska man välja 2023

Speciellt vintertid är det nödvändigt med bra belysning på displayen. COROS Pace 2 har ett nattäge som alltid är på för nattaktiviteter. Detta är en belysning som är tillräckligt ljus för dina ögon att vänja sig vid och läsa i mörkret, men samtidigt tillräckligt dämpad för att bibehålla bästa möjliga batteriprestanda. Denna funktion stängs automatiskt av när träningen är slutförd eller solen går upp.

Perfekt för banlöpning

COROS Pace 2 har även ett banlöpningsläge som använder en patentskyddad algoritm. Denna säkerställer att din banlöpning och -träning mäts korrekt oavsett vilket spår du väljer.

Muskelvärmekarta och Personal Trainer

bästa löparklocka 2023

Ytterligare några intressanta funktioner på klockan är den muskelvärmekarta och styrketräningsprogram som finns på klockan. Efter ditt pass kan du titta på en muskelvärmekartan för att se vilka muskelgrupper som fått arbeta mest per dag, vecka eller månad. Detta kan hjälpa dig att bygga upp dina följande träningspass.

Styrketräningsprogrammet innehåller över 200 övningar och uppbyggnad redan inlagda för överkropp, underkropp, mage och rygg med mer. COROS PACE 2 registrerar automatiskt dina kroppsrörelser och övervakar din hjärtfrekvens för att beräkna brända kalorier.

Vilken löparklocka ska jag välja 2023? Med beaktande av prisnivå och funktioner faller mitt val definitivt på COROS PACE 2. Ingen annan löparklocka på marknaden har så många funktioner inbakade som ligger ens nära i prisnivå och därför är valet rätt lätt för min del.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *