Vilken löparklocka ska jag välja? Här är mina val till bästa GPS-klockor för löpning 2023

vilken löparklocka ska jag välja 2023

Det finns många GPS-löparklockor på marknaden just nu och utvecklingen är oerhört snabb på området. Det kan göra det svårt att välja bland utbudet. Vilken löparklocka ska jag välja 2023? Här försöker jag hjälpa er på vägen och väljer mina favoriter bland löparklockor på marknaden.

Det är inte endast bland löparskor och löpband som utvecklingen är snabb just nu. Varje år kommer nya förbättrade modeller bland GPS-klockor ut på marknaden. Om du inte är så insatt inom området och står i beredskap att köpa din första GPS-löparklocka kan det göra valet ännu svårare.

Vilken löparklocka ska jag välja 2023?

Vilken löparklocka ska jag välja 2023?

När du väljer löparklocka finns det flera viktiga kriterier att hålla koll på. En vanlig fråga som jag ofta får är följande – vilken löparklocka ska jag välja 2023? Det är inte alldeles enkelt att svar på eftersom vi alla har olika behov. Om du är en van löpare har du troligen mer avancerade behov än nybörjare. Även den budget vi har till förfogande inverkan på valet.

Eftersom det är löparklockor vi pratar om är det viktigt att hålla i minnet att de även uppfyller de specifika krav som löpning i våra förhållande kräver… och då pratar jag inte om Malta, utan svenska förhållanden.

Längre ner listar jag några av de viktigaste sakerna att hålla i tanke när du väljer GPS-löparklockor 2023.

Bästa GPS-löparklockor 2023


mest populära gps löparklocka 2023

bästa premium gps löparklocka 2023

bästa nya gps löparklocka 2023
bästa billiga gps löparklocka 2023

bästa resultatmätning gps löparklocka 2023

Garmin Forerunner 245 – Mest populära GPS-löparklocka 2023

populäraste gps löparklocka 2023

Garmin Forerunner 245 är den mest populära av alla GPS-löparklockor på marknaden, både i Sverige och internationellt. Det finns flera orsaker till detta. Framförallt är detta en av de mest prisvärda löparklockorna på marknaden med många funktioner till ett förmånligt pris.

Den har en rad funktioner och möjligheter som gör den till ett utmärkt verktyg för att spåra träningspass och övervaka träningsframsteg. Framförallt gillar jag att klockan har många och stabila knappar för navigering. Det gör det enkelt att växla mellan olika fönster bland annat vid intervallpass.

Konstruktionen är också en av de stabilaste bland alla löparklockor på marknaden och du kan i princip behandla klockan hur du vill utan att den tar skada.

Fördelar:

 • Exakt GPS-spårning: Garmin är kända för sin exakta data på sina GPS-klockor. Forerunner 245 utgör inget undantag och den hittar också snabbt satelliterna, så att du snabbt kan komma igång med träningspasset.
 • Avancerade löpningsmått: Klockan levereras med avancerade löpmätningar som t.ex. kadens, steglängd och markkontakttid som ger detaljerad insikt i din löpprestation.
 • Bra pris: Med ett pris på under 3000 kronor är detta en väldigt prisvärd GPS-löparklocka med tanke på dess funktioner och hållbarhet.
 • Lång batteritid: Klockan har en batteritid på upp till 7 dagar i smartwatch-läge och upp till 24 timmar i GPS-läge, vilket gör den idealisk för långa träningspass och utomhusaktiviteter.
 • Vattenresistent design: Forerunner 245 har en vattenresistent design som gör den lämplig för simning och andra vattenbaserade aktiviteter.

Nackdelar:

 • Begränsade smartphonemeddelanden: Klockan visar endast grundläggande smartphone-notiser, såsom inkommande samtal, sms och kalenderpåminnelser. Den stöder inte appar från tredje part eller meddelanden från sociala medier.
 • Inget inbyggt betalningssystem: Forerunner 245 stöder inte mobila betalningar, vilket kan vara en nackdel för användare som föredrar att lämna plånboken hemma under träning.
 • Begränsade anpassningsmöjligheter: Det går visserligen att anpassa urtavlan, men klockan är begränsad då det gäller att ändra klockans utseende.
 • Inget inbyggt Wi-Fi: Till skillnad från flera andra moderna smartwatches har Forerunner 245 inget inbyggt Wi-Fi, vilket innebär att den måste anslutas till en smartphone eller dator för att synkronisera data och uppdatera programvara.

På det stora hela är Garmin Forerunner 245 ett utmärkt val för löpare som vill ha en pålitlig GPS-löparklocka med de viktigaste funktionerna som behövs. Om du vill ha en mångsidig hälsomätning i din löparklocka är det inte det bästa valet, men speciellt för nybörjare är detta en av de GPS-löparklockor som jag skulle rekommendera.

Garmin Forerunner 955 – Bästa premium GPS-löparklocka 2023

bästa premium gps löparklocka 2023

Garmin hade två stora nyheter för löpare under fjolåret när man släppte löparklockorna Forerunner 955 och 255. Båda blev sedermera väldigt populära, där framförallt Forerunner 955 prisats runtom i världen som en av världens främsta premium GPS-löparklocka. Samtidigt lanserades också Forerunner 955 Solar, som kan laddas med solenergi.

Denna har en Power Glass™ solcell som ger upp till 20 dagars batteritid normalt Smartwatch-läge och upp till 49 timmar i GPS-läge. Med alla dess unika funktioner är detta en av de klart mest avancerade bland alla GPS-löparklockor på marknaden.

Det som gör att klockan är så bra är att den förutom alla funktioner för löpning även utvecklats till en komplett smartwatch för att följa hälsan och återhämtningen över hela dygnet. Här är några andra funktioner där Garmin 955 utmärker sig.

Fördelar:

 • Pekskärmsgränssnitt: Forerunner 955 Solar har en alltid påslagen fullfärgsdisplay som är lätt att läsa, även i direkt solljus. Den responsiva pekskärmen kompletterar den traditionella designen med 5 knappar.
 • Träningsberedskap: Klockan ger dagliga insikter om hur redo kroppen är att dra nytta av träning genom att ta hänsyn till sömn, återhämtningstid, HRV-status och ytterligare mätvärden.
 • HRV-status: Idrottare kan spåra hjärtfrekvensvariabiliteten under sömnen för att få en bättre kontroll över återhämtningen och en övergripande bild av välbefinnandet.
 • Morgonrapport: När klockan är kopplad till en smartphone ger den en anpassad rapport om dagens väder, förslag till dagliga träningspass, den senaste nattens sömn och HRV-status.
 • Race Widget: Idrottare kan visa information om tävlingsförberedelser, inklusive en tävlingsdagsspecifik prestationsförutsägelse, tävlingsdagens väder och en nedräkningsklocka, allt i en widget.
 • Insikter om uthållighet i realtid: Klockan övervakar och spårar ansträngningsnivåer i realtid under en löpning eller cykling.
 • Inbyggda kartor i färg: Forerunner 955 Solar ger idrottare inbyggda kartor i fullfärg för att hålla sig på rätt spår och gå hela vägen.
 • Avancerade funktioner för hälsa och välbefinnande: Klockan innehåller handledsbaserad Pulse Ox4 som övervakar syremättnadsnivåerna i blodet och ger avancerade hälso- och friskvårdsfunktioner.

Nackdelar:

 • Dyr: Som med alla GPS-klockor i premiumklassen kan du räkna med att betala minst 5000 kronor. Det gäller också Garmin 955 som har ett pris på närmare 6000 kronor och närmare 7000 kronor för Garmin 955 Solar.
 • Begränsat betalningssystem: Klockan erbjuder enbart begränsat stöd för Garmin Pay Bank, vilket kan ställa till det om du vill ha möjligheten att betala med din klocka under löpturer.
 • Begränsade smartklockfunktioner: Trots alla framsteg vi sett hos Garmins GPS-klockor, så har Forerunner 955 fortfarande begränsade smartklocksfunktioner i jämförelse med klockor som Apple Watch eller Galaxy Watch.
 • Ingen röststyrning: Det kan tyckas vara en överflödig lyx, men faktum är att många smartwatches numera har röststyrning. Det är dock något som saknas hos Garmin Forerunner 955.

Garmin Forerunner 965 – Bästa nya löparklocka 2023

Nylanserade Forerunner 965 är definitivt en GPS-löparklocka som konkurrerar om titeln som bästa löparklocka på marknaden. I jämförelse med modellen 955 finns det några betydliga uppdateringar där framförallt en ny AMOLED-skärm erbjuder bättre ljusstyrka och mer levande färger. Det märks också en ökad detaljrikedom på kartor där du erbjuder högre zoomnivåer.

Även displayens storlek har blivit en aning större, medan klockans tjocklek minskat med 1,2 mm. Ytterligare en uppdatering är att man nu även erbjuds en modell i titan.

Här är några ytterligare uppdateringar som också kan ses som fördelar:

 • Ny USB-C Garmin-laddningskabel
 • Nya funktionen Training Load Ratio
 • Funktion för kronisk träningsbelastning
 • Inbyggd löpdynamik utan någon sensor.
 • Förnyat användargränssnitt för att på sätt och vis matcha Garmin Epix AMOLED-enheterna.
 • Fullt stöd för Physio TrueUp 2.0 (Unified Training Status, även om Forerunner 955 nu också har stöd för detta).

Nackdelar:

 • Ingen solcellsutgåva av 965 (som finns på 955)
 • Ingen EKG-hårdvara internt
 • Likt alla löparklockor i premiumskiktet är detta en rätt dyr pjäs med 7399 kronor som riktpris.

COROS PACE 2 – Bästa billiga GPS-löparklocka 2023

bästa billiga gps löparklocka 2023

COROS Pace 2 är den löparklocka som Eliud Kipchoge använder. Även flera andra kända löparprofiler ingår i stallet av användare av COROS löparklockor. Däribland berglöparna Emelie Forsberg och Kilian Jornet använder sig av löparklockor från COROS. COROS är ett rätt obekant märke bland löparklockor för många, men under de senaste åren har speciellt en modell från märket blivit populärt.

Vid sidan om Garmin 245 är detta den löparklocka som jag tycker att har bäst pris/kvalitetsförhållande.För 2199 kronor får du en löparklocka med alla de funktioner du behöver och mycket mer. Detta är ungefär halva priset i jämförelse med de flesta andra premiumklockor på marknaden.

Intressant är även att jämföra priset med Garmins Forerunner 45 som på många jämförelsesajter blivit utnämnd till bästa budgetval bland GPS-löparklockor. Ordinarie pris på denna ligger på 1 990 kronor, trots att funktionerna inte ligger på samma nivå som det COROS Pace 2 kan erbjuda.

Här är några av fördelarna med COROS PACE 2:

 • Lätt vikt: COROS PACE 2 är en av de lättaste GPS-sportklockorna på marknaden och väger endast 29 gram. Detta gör den bekväm att bära under träning och dagliga aktiviteter.
 • Bekvämt armband i silikon: Detta är också en av de bekvämaste GPS-löparklockorna jag ägt med dess mjuka silikonarmband. Till bekvämligheten bidrar också såklart ovan nämnda vikten.
 • Lång batteritid: Klockan har en batteritid på upp till 20 dagar i standardläge och upp till 30 timmar i GPS-läge. Detta innebär att du kan använda den under långa perioder utan att behöva ladda den.
 • Avancerade GPS-funktioner: Klockan använder avancerad GPS- och GLONASS-teknik för att spåra din position exakt. Den stöder också navigations- och ruttfunktioner, så att du kan skapa rutter och följa dem under träningspasset.
 • Omfattande konditionsuppföljning: Klockan spårar en rad olika fitnessmått, inklusive steg, förbrända kalorier, puls och sömnkvalitet. Den har också en rad träningslägen för olika aktiviteter som löpning, simning, cykling med mera.
 • Anslutning till smarttelefoner: COROS PACE 2 ansluts till din smartphone via Bluetooth, så att du kan ta emot meddelanden, styra musikuppspelning med mera.

Ytterligare några intressanta funktioner på klockan är den muskelvärmekarta och styrketräningsprogram som finns på klockan. Efter ditt pass kan du titta på en muskelvärmekartan för att se vilka muskelgrupper som fått arbeta mest per dag, vecka eller månad. Detta kan hjälpa dig att bygga upp dina följande träningspass.

Styrketräningsprogrammet innehåller över 200 övningar och uppbyggnad redan inlagda för överkropp, underkropp, mage och rygg med mer. COROS PACE 2 registrerar automatiskt dina kroppsrörelser och övervakar din hjärtfrekvens för att beräkna brända kalorier.

Nackdelar:

 • Begränsade smartklocksfunktioner: Även om COROS PACE 2 erbjuder vissa smartklocksfunktioner, till exempel notiser och musikkontroll, har den inte alla de funktioner som du hittar på en dedikerad smartklocka.
 • Ingen pekskärm: Klockan använder knappar för navigering, vilket kan vara mindre intuitivt än ett pekskärmsgränssnitt.
 • Begränsad anpassning: Urtavlan och andra inställningar är något begränsade, så du kanske inte kan anpassa klockan helt och hållet efter dina önskemål.
 • Svårnavigerad: Den kanske största orsaken till att inte välja COROS Pace 2 är enligt mig att den har en snurrknapp för navigering mellan olika skärmar. Detta är aningen svårt att hantera medan du springer.

Polar Vantage V2 – GPS-löparklocka med bästa resultatmätning 2023

gps löparklocka med bästa resultatmätning 2023

Polar var mitt val av GPS-löparklockor medan jag bodde i Finland. Det som jag gillade mest med Polars löparklockor var deras rena gränssnitt både på display och i deras app. Det var oerhört enkelt att få fram nyttig resultatdata efter varje utfört löppass och även under löppassen var det enkelt att följa med fart och annan data.

Ytterligare en bra sak med Polars löparklockor är att jag upplever att deras data uppdateras snabbare än på andra GPS-löparklockor på marknaden. Med andra ord ser du förändringar snabbare både när du ökar och sänker tempot. Det är speciellt bra under intervaller och liknande fartpass.

Nackdelen med tidigare modeller av Polars löparklockor är att deras laddningsfunktioner ofta rostade igen och vattentätheten var usel. Även knapparna lossnade på grund av dåliga material. Det har man nu åtgärdat på de flesta av modellerna.

Polar Vantage V2 är en högklassig GPS-löparklocka som är utrustad med en rad avancerade funktioner med alla nämnda fördelar, där även tidigare nackdelar åtgärdats.

Fördelar:

 • Avancerad spårningsfunktion: Polar Vantage V2 har en responsiv och snabb resultatmätning. Den ger också detaljerade mätvärden för din puls, förbrända kalorier och andra viktiga prestationsindikatorer.
 • Lång batteritid: Vantage V2 har en batteritid på upp till 40 timmar i träningsläge, vilket gör den idealisk för långa träningspass eller flerdagarsevenemang.
 • Bekväm och lättviktigt: Klockan är tillverkad av högkvalitativa material och är utformad för att vara bekväm och lätt.
 • Omfattande sömnspårning: Vantage V2 spårar dina sömnmönster och ger detaljerad information om din sömnkvalitet, inklusive hur länge du tillbringade i varje sömnstadium.
 • Smarta coachningsfunktioner: Klockan har en rad coachingfunktioner som kan hjälpa dig att förbättra dina prestationer och nå dina träningsmål. Detta inkluderar personliga träningsplaner, träningsförslag med mera.

Nackdelar:

 • Dyr: Polar Vantage V2 är en sportklocka i premiumklassen, vilket innebär att den kommer med en relativt hög prislapp.
 • Begränsad integrering av smarttelefoner: Även om Vantage V2 kan ansluta till din smartphone för att ta emot notiser och andra uppdateringar är integrationen inte lika sömlös som hos flera andra smartklockor på marknaden.
 • Begränsat appstöd: Polar Flow-appen, som används för att spåra din träning och synkronisera data med klockan, är inte lika robust som vissa andra fitnessappar på marknaden. Dock är den data som du får ut från din träning snygg och detaljerad.
 • Ingen inbyggd musiklagring: Till skillnad från vissa andra sportklockor har Vantage V2 ingen inbyggd lagring för musik, vilket innebär att du måste bära med dig din telefon eller musikspelare om du vill lyssna på musik under din träning.
 • Ingen pekskärm: Vantage V2 använder fysiska knappar för att navigera i menyer och välja alternativ, vilket kan vara mindre intuitivt för vissa användare än ett pekskärmsgränssnitt.

Vad ska man tänka på vid val av löparklocka?

Vad ska man tänka på vid val av löparklocka?

Vid valet av löparklocka finns många faktorer att beakta. Bland annat dessa:

 • Noggrannhet: När du köper en GPS-klocka för löpning är noggrannheten en viktig faktor att ta hänsyn till. Det är viktigt att klockan exakt kan följa ditt tempo, din sträcka och din position under hela löpningen. Leta efter klockor med högkvalitativa GPS-sensorer som kan ge exakta avläsningar även i områden med dålig GPS-signal.
 • Batteritid: Batteritiden är en viktig faktor att ta hänsyn till, särskilt för långdistanslöpare. Välj en GPS-klocka som har en batteritid som kan räcka under hela din löprunda. Vissa klockor har långvariga batterier som kan hålla i upp till 24 timmar, medan andra kan behöva laddas ofta.
 • Datavisning: Tänk på datadisplayen på GPS-klockan, eftersom den kan påverka din löparupplevelse avsevärt. Välj en klocka som visar de data du behöver under dina löprundor, till exempel distans, tempo, puls och förbrända kalorier. Displayen ska också vara lätt att läsa, särskilt i mörker och starkt solljus.
 • Komfort och hållbarhet: Det är viktigt med en GPS-klocka som är bekväm att ha på sig och som klarar av de hårda kraven vid löpning. Överväg klockor med andningsbara remmar som är lätta och bekväma att bära under längre perioder. Leta också efter klockor med hållbara material som tål att utsättas för svett och fukt.
 • Kompatibilitet: Tänk på GPS-klockans kompatibilitet med din telefon, dator och andra enheter. Välj en klocka som kan synkronisera data med din telefon eller dator för att följa dina framsteg över tid. Vissa klockor levereras också med appar som kan ge ytterligare insikter och träningsplaner.
 • Pris: Priset på en GPS-klocka kan variera avsevärt beroende på vilka funktioner och möjligheter den erbjuder. Tänk på din budget och välj en klocka som erbjuder de funktioner du behöver till ett pris du har råd med. Vissa GPS-klockor är dyrare men har avancerade funktioner som kanske inte är nödvändiga för alla löpare.
 • Varumärkets rykte: När du väljer en GPS-klocka bör du ta hänsyn till varumärkets rykte. Leta efter klockor från välrenommerade märken som är kända för sin kvalitet och tillförlitlighet. Att läsa recensioner från andra löpare kan också hjälpa dig att identifiera märken och modeller som är populära bland löpare.

Detta är endast några av alla funktioner att beakta, men de kunde ändå sägas vara bland de viktigaste. I mitt tycke är GPS-mottagningen oerhört viktig, dvs. att den snabbt kommer igång med mätningen. Men även vettig navigering är väldigt viktigt enligt mig.

Numera har också de mest avancerade modellerna funktioner som hjälper till att mäta sömn och allmänhälsa. De är också uppkopplade mot appar som hjälper dig hålla koll på dessa parametrar. På så sätt tangerar flera löparklockor de funktioner man ser hos så kallade Smartwatches.

Sammanfattning – Vilken löparklocka ska jag välja 2023?

Vilken löparklocka ska jag välja 2023? Ovan har jag listat några av mina favoriter på marknaden just nu. Som nämnt är utvecklingen väldigt snabb inom detta område, så det kan finnas skäl att uppdatera listan när nya modeller kommer ut på marknaden. Men det som nämnda modeller erbjuder kommer du att få de allra nödvändigaste funktionerna som du behöver från en GPS-löparklocka 2023.

Sedan handlar det bara om att tänka till lite extra om det finns någon speciellt egenskap du letar efter och göra din efterforskning på den modell du är intresserad av. Lycka till med jakten på den perfekta löparklockan för just dina behov!

Vanliga frågor om GPS-löparklockor 2023

Vilken löparklocka ska jag välja?

När du väljer löparklocka skall du utgå från dina egna behov och budget. I premiumklassen har Garmin Forerunner 955 generellt lovprisats för sina funktioner, medan Garmin Forerunner 245 är den mest populära löparklockan på marknaden. COROS Pace 2 är ett bra budgetalternativ.

Vilken löparklocka är bäst i test 2023?

Garmin Forerunner 955 är en av de absolut bästa GPS-löparklockorna sett till dess mångsidighet både för träning och återhämtning. Det är också den optimala klockan för förberedelse inför tävling. Håll också utkik efter nylanserade Garmin Forerunner 965 som nu kommer med Amoled-display för bättre synlighet.

Vilket märke är bäst bland GPS-löparklockor?

Garmin är klart dominerande på marknaden för GPS-löparklockor och de ligger också i täten för nya innovationer inom området. Den senaste tiden har modellerna från Garmin fått mer avancerade funktioner för mätning av allmänhälsa. En bubblare inom området är COROS som tagit fram flera bra modeller de senaste åren.

Vilken är bästa löparklocka med gps och musik?

Garmin Forerunner 245 med musik är en av de mest populära löparklockorna med både gps och musik. Denna har fått bra recensioner för sin hållbarhet och mångsidighet.

Vilken är bästa löparklocka med spotify?

Garmin Vivoactive 4 är en av de bästa GPS-löparklockorna med möjlighet till att spela upp musik direkt från Spotify.

Vilken är bästa löparklocka med karta?

Nya löparklockan Garmin Forerunner 955 erbjuder färgkarta med Amoled-skärm och är en av de absolut bästa på marknaden inom området.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *