Tillbaka till gammal god form – Såhär gör jag för att hålla mig ung i kropp och knopp

löpning på malta 2024

Äntligen är jag tillbaka i gammal god form som jag var innan jag drabbades av hjärtinfarkt i början av maj ifjol. Det har varit en lång process som kunnat förkortas avsevärt om jag levt som jag lärt. Men bättre sent än aldrig och nu har jag äntligen hittat ett vinnande koncept som tagit mig till nästa nivå inom de flesta områden. Det är inget revolutionerande, men det är ändå enklare sagt än gjort för de flesta att faktiskt leva efter dessa principer.

Tyvärr är det ju så att många accepterar sina öden när man blir äldre och tror att det är en naturlig utveckling att gå ner sig. Visst blir det svårare med sämre ämnesomsättning och svagare muskler. Det går inte längre att endast förlita sig på goda gener när man blir över 45.

Jag har alltid levt hyfsat hälsosamt och tränat mycket, men det hindrade inte mig från att drabbas från hjärtinfarkt. Men troligen var det just mitt starka hjärta som räddade mig den dagen. Mentalt har det varit lite av en berg-och-dalbana efter detta. De flesta av dagarna tänker jag inte alls på det, medan jag andra dagar känner mig väldigt rädd och utsatt. Tänk om jag drabbas igen?

Med andra ord känner jag mig inte lika odödlig som tidigare. Jag skrev redan i samband med att jag hade hjärtinfarkten att jag skulle bli perfektionist efteråt. Naturligtvis går det inte så enkelt i verklighet. Alla har vi en tendens att falla tillbaka i gamla rutiner kort efter att vi avgivit våra löften.

Visst förbättrade jag flera av mina rutiner, men de flesta kom tillbaka. Jag kände mig aldrig sjuk på något sätt och även om jag tog det lugnt med träningen de första månaderna efter hjärtinfarkten så var det ändå rätt enkelt att hitta tillbaka till “normal” löpning och styrketräning.

Det mentala märktes kanske främst i löpningen eftersom jag ännu nästan ett år efteråt var lite rädd att köra hårt trots att läkare påstått att det är riskfritt. Då man inte kör några hårdare löppass är det också svårt att ta nästa steg och komma tillbaka till känslan man haft tidigare. Medicinerna har kanske också påverkat prestationen en aning – eller kanske det endast är vad jag intalat mig själv.

För några veckor började det nämligen lossna för mig. Det efter att jag i några månader radikalt ändrade mina vanor. Jag har nästan helt lämnat bort alkohol, börjat sova minst 8 timmar per natt och blivit oerhört strikt med min kosthållning. Det räcker inte längre med att endast äta hälsosamt, utan varje måltid bör främst tillföra näringsvärde till kroppen. Allt fokus på grönsaker och bär med andra ord.

Jag började också lägga ner tid på stretching och styrketräning på viktiga områden för löpningen.

Min ryggsträckare som gjort stor skillnad för att förbättra löpsteget, tillsammans med stretching.

Nu mår jag bättre än någonsin tidigare och även i träningen känns det oerhört bra. Äntligen kan jag nu springa avslappnat även i de högre farterna och känslan börjar som sagt vara den samma som innan hjärtinfarkten. Visst har jag även tidigare haft perioder då det känts bra. Men då har alltid fallit tillbaka till samma sega känsla inom kort.

Nu har dock den fina känslan hållit i sig i flera veckor och jag kan känna både i andningen och i benen att en stor ändring ägt rum.

Detta kan också vara en lärdom för alla andra därute. Åldern är endast en siffra om du ser till att ta hand om dig på bästa sätt. Jag har egentligen aldrig haft några problemområden eller skador (ta i trä), men det är ändå en nyansskillnad på att endast känna sig bra i kroppen eller att känna sig pigg och fräsch i både kropp och knopp varje dag. Skillnaden märks inte endast i träningen utan även i hur mycket du orkar uträtta på dagarna.

hälsokost

Eftersom jag har ett väldigt tufft arbetsschema just nu är det viktigt att jag har orken att prestera på alla områden. När du lever närmast som en elitidrottare kommer du att märka att du även blir mer positiv överlag, något som påverkar motivationen enormt mycket.

Om jag skulle välja en sak som är det viktigaste av allt för framgång både inom idrott och affärer är det en sak som sticker ut från mängden – kontinuitet. Det håller helt enkelt inte att pendla i motivation och humör alltför mycket om du skall prestera.

För mig var det kanske en kombination av allt som gjorde att jag tog tag i saker och ting för ett tag sedan. Kanske främst att jag inte kände att jag hade tillräckligt mycket ork för att göra allt som behöver göras under en dag. En dag tog jag beslutet att lägga hälsan framför allt annat och sedan dess har jag varit väldigt strikt på alla områden.

Här är de saker som jag försöker efterleva:

 • Minst 8 timmar sömn per natt.
 • Främst hälsokost, varje måltid måste ha stor övervikt av grönsaker. Asiatiskt kost i övervikt, vilket är enkelt med asiatisk flickvän.
 • Öka antalet måltider till minst 4 per dag. Mindre måltider och oftare.
 • Styrketräning minst varannan dag och löpning minst 5 dagar per vecka. Ofta blir det en kombination av både. Med detta upplägg kan du träna varje dag. Kontinuitet är det viktigaste i träningen. Jag har tränat så gott som varje dag hela mitt liv, så detta är aldrig ett problem.
 • Minska på kaffe och främst på förmiddagen. Aldrig efter kl. 15.
 • Drick stora mängder vatten varje dag.
 • Ersätt middag med grön smoothie eller sallad.
 • Drick alkohol endast i undantagsfall (finns ingen hälsosam mängd alkohol)
 • Djup och fokuserad stretching eller yoga varje dag. Djupandning är oerhört viktigt för hälsa och sömnkvalitet.
 • Ett kallbad varje dag. Antingen i havet eller vårt isbad hemma.
 • Jobba på positivt tänkande. Något som är så mycket enklare om man lever hälsosamt. Allt börjar från välmående.
 • Var strukturerad och hitta rutiner gällande allt.

Jag vet att många löpare är skeptiska till stretching, men då gäller det att komma ihåg att vi alla är byggda på olika sätt. Jag har rätt korta muskler och har rätt enkelt att bygga muskler. Det gör också att stretching är viktig för att jag skall få ut mitt löpsteg maximalt.

Det räcker heller inte med de korta stretchövningar många gör på tiotals sekunder. För att det skall göra någon skillnad lägger jag oftast ner minuter på varje enskild muskelgrupp och ser till att fokusera på andningen.

Att bada kallt gör också oerhört stor skillnad för välmåendet och prestationen. Kallbad används numera hos de flesta elitidrottare, så det är alltså en välbeprövad metod.

En av de bästa sakerna med att bo på Malta är att det är så varmt största delen av året. Jag märker hur bra kroppen mår av kombinationen av varmt klimat och kallbad, så därför ser jag till att hoppa i havet efter de flesta av mina löppass. Det isbadkar vi har hemma är också i flitig användning, men det är rätt dyrt att köpa all den is som behövs för ett bad då det går åt minst 8 stora påsar per bad (ca. 200 SEK/bad).

isbadkar

Men många har en större frys än oss, så då kan jag rekommendera att du istället köper någon av de stora isformar som finns för ändamålet.

Min regelbundna användning av massagepistoler och övriga verktyg för massage som TENS och fotmassage skall heller inte underskattas då det gäller återhämtningen. Jag använder i regel dessa varje dag efter avslutat pass på nedre rygg och nedre delen av rumpan. Efter att jag jobbat klart kör jag också massage på nacke och axlar med massagepistolerna.

Detta var bara några av mina tankar denna måndagskväll. Som alltid glömmer jag säkert bort mängder av saker som behöver justeras efter att jag postat detta, men då går jag helt enkelt och uppdaterar inlägget efteråt. 🙂

Jag skall så småningom börja lägga till mina träningsrutiner här på sajten i form av veckosammanfattningar. Dessa minns jag att var relativt populära när det begav sig. Å andra sidan hade jag då mer schemalagd träning när jag tävlade. Men eftersom jag inom kort siktar på att börja tävla igen kan det vara på sin plats att även få ordning på mitt träningsschema med tanke på löpning.

Om det vill sig väl kan min nästa nämligen tävling bli aktuell redan till hösten.

Kommentera gärna eller sänd mig ett mail om ni har frågor gällande detta eller något annat.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *