Här är bästa träningsmaskinen till hemmagymmet för löpare

bästa träningsmaskinen till hemmagymmet för löpare

Det är ingen fråga om att styrketräning är viktigt för alla, även för löpare. Dessutom blir det viktigare ju äldre du blir att hålla igång muskelstyrkan eftersom man ju blir svagare ju äldre man blir. Vilken är då den bästa träningsmaskinen till hemmagymmet för löpare? Jag har en egen favorit som jag tipsar om här.

Jag har haft för vana att träna löpning så gott som dagligen i hela mitt liv, periodvis till och med två gånger per dag. Efter hjärtinfarkten förra året var jag dock tvungen att ändra om i upplägget lite och det tog ett bra tag att komma tillbaka till gammal form.

Nu känns det dock som att jag är nära att igen kunna återuppta mitt gamla schema med både intervaller och långpass, varvat med lugnare pass. I flera månader har jag främst satsat på intervaller i form av 7-10 x 3 minuter med 1,5 minuters joggvila och det har givit bra effekt.

Den enda regeln jag haft har varit att jag måste få in ett löppass varannan dag och ett styrkepass varannan dag. Men rätt ofta har det blivit både och under en och samma dag.

Nu känns det äntligen som att jag är tillbaka i gammal god form och löpsteget känns både avslappnat, samtidigt som jag har bra driv i steget. Men det är inte endast mina löppass som jag har att tacka för att jag gjort dessa framsteg. En av de träningsmaskiner som jag köpte för ett par veckor tycker jag även att har gjort mycket för att ge mig ett bättre och mer avslappnat löpsteg.

Hyperextension-bänk för ryggträning – Den mest underskattade träningsmaskinen för löpare

Bästa träningsmaskinen till hemmagymmet för löpare

När man utser bästa träningsmaskin för löpare måste man såklart ta i beaktande olika löpares individuella skillnader. Men det finns ändå en träningsmaskin som jag tycker att är underskattad och som bör finnas i varje löpares hemmagym – åtminstone då det gäller styrketräning. För cardio rekommenderar jag även roddmaskiner och löpband.

Det är väl känt att rumpan är det som snabbast försvagas när man springer mycket. Även den nedre ryggen är ett problemområde för många löpare – inklusive mig. Med en hyperextension-bänk slipper man åt alla dessa muskler effektivt. Du känner riktigt hur du sträcker ut och stärker övre rumpan samt den nedre ryggen.

Denna maskin är också väldigt effektiv för att träna sidorna av magen, även så kallade “Love Handles”. Även dessa muskler är rätt knepiga att komma åt på ett effektivt sätt med andra maskiner, men med en hyperextension-bänk blir allt mycket enklare.

Mitt val – MAXXUS Hyperextension

Mitt val blev sist och slutligen träningsmaskinen MAXXUS Hyperextension. Det beror inte på att den är den bästa på marknaden. Jag har mina träningsmaskiner ute på terrassen och i det maltesiska vädret tär det rätt hårt på maskinerna i mitt hemmagym. Därför är jag inte speciellt intresserad av att satsa på det bästa som finns på marknaden.

Men med det sagt är MAXXUS en riktigt prisvärd träningsmaskin. Det viktigaste är att du satsar på en variant med fotplatta för bästa möjliga komfort och det har denna maskin. För drygt 2000 kronor får du allt du behöver från denna typ av maskiner.

Den går att justera efter längd och det finns även vadderade dynor som motverkar obehag vid tryckpunkter. Det finns Pro-varianter som är både mer stabila och har bekvämare dynor, men då får man också räkna med att betala det dubbla priset.

Med det sagt, en Hyperextension-bänk tycker jag att är bästa träningsmaskinen till hemmagymmet för löpare och ett måste för dig som vill satsa på vanliga problemområden för löpare.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *