Sammanfattning av veckans träning

I och med dagens lugna länk på 15,2 km med styrketräning efteråt kan jag sammanfatta veckans träning. Det blev totalt 117,5 km löpning denna vecka, vilket är under min målsättning för denna vecka på 130 km. Orsaken till att det blev lite mindre träning än planerat denna vecka är att jag hade en förkylning i början av veckan vilket gjorde att jag missade ett träningspass.

Nästa vecka är det dock meningen att jag skall nå upp till 140 km löpning i enlighet med den plan som jag gjort upp. Ifall jag inte blir sjuk igen eller får någon annan belastningsskada är meningen att jag skall få in två dagar med dubbelpass och totalt 9 träningspass denna vecka.

När man börjar komma upp i dessa träningsmängder är man alltid på gränsen till överträning, speciellt när kroppen inte varit så länge van vid dessa mängder av löpning. Jag hann redan bli lite orolig över att jag fått en benhinneinflammation eftersom jag i samband med flera av de pass jag körde denna vecka hade mycket sjukt på insidan av underbenet.

Problemet var troligen att mina gamla länkskor hade för många kilometrar eftersom problemen så gott som försvann genast vid första länken med mina nya skor som jag köpte i fredags. Det är alltid mycket svårt att veta när det är dags att byta länkskor eftersom skorna nuförtiden är byggda så pass hållbara att det inte syns någon stor skillnad i ytstrukturen fastän man börjar krypa närmare 1500 km löpning i dem. Det gäller bara att själv hålla koll på sina kilometrar och se till att byta skor när man börjar komma ungefär till 1200 km löpning. Något som jag med dagens träningsmängd når upp till efter ca. 2 1/2 månaders träning. Detta lär bli ett rätt dyrt år…

Nedan är veckans träning i siffror:

Måndag 10.12:  Vila

Tisdag 11.12:  2 km uppvärmning, 7x1000m + 1x800m, nedjoggning 3km, (Botnihallen) se tider här

Onsdag 12.12: 8 km morgonlänk-Kväll länk 15,5 km + styrka gym rapport

Torsdag 13.12: 3km uppvärmn., 9x1000m, tot. 16 km (Wasa Sports Club) Rapport

Fredag 14.12: Morgonlänk 10 km + styrketräning (Wasa Sports Club) rapport

Lördag 15.12:  Distanspass 37,2km rapport

Söndag 16.12:  Länk 15,2 km + styrketräning hemma

Totalt: 117,5 km löpning

Ifall ni annars drabbats av benhinneinflammation finns det en bra tejpning nedan där man använder kinesiotejp. Jag gjorde själv denna tejpning när jag hade lite känningar i benhinnan i mitten av veckan och jag tyckte att det hjälpte rätt bra. Rent allmänt tycker jag att kinesiotejp hjälper speciellt bra vid små överbelastningsskador som de som sysslar med långdistanslöpning rätt ofta har.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *