Att den hastighet som man håller på löparmattan inte motsvarar den hastighet som man har kapacitet till vid “normal” löpning borde väl vara klart för de flesta. Men hur mycket skiljer sig dessa två former av löpning åt och finns det några sätt att göra löpning på löparmatta mer lik den löpning som man bedriver utomhus eller på bana?
Som utlovat redovisar jag här lite av gårdagens intervallträning som lämnade bort från bloggen pga. att brorsan var på besök. Som jag vanligtvis brukar göra när det är frågan om träning på löpband drog jag en intervallstege i stegrande fart, denna gång i form av tusingar.
Jag började med en 3 kilometers uppvärmning och påbörjade sedan min intervallstege i ett tempo av 15,5 km/h och ökade sedan med 0,5 km/h för varje kilometersintervall så att jag avslutade de två sista i 19 km/h. Totalt blev det alltså 9x1000m i intervaller. Mina tusingar gick i följande ungefärliga km-tider, 3:52-3:40-3:37-3:30-3:27-3:19-3:12-3:07-3:07.
Jag har i flera sammanhang frågat mig vad detta kan motsvara i verkligheten eftersom jag med säkerhet kan säga att jag ännu inte har kapacitet att dra t.ex. 5-6x1000m på 3:07 vid banlöpning. Tider som jag utan vidare skulle klara av på löpband.
När man läser olika löparbloggar och hemsidor om löpning verkar det råda en stor oenighet kring vad de hastigheter som man har på löpband egentligen motsvarar vid “riktig” löpning. Några påstår att tiderna är direkt överförbara till normal löpning, medan andra mer tillförlitliga källor anser att 0,5-2 % lutning på löpbandet gör så att löpningen på löpband motsvarar löpning utomhus. En intressant artikel om detta hittar ni på följande blogg.
Helt klart är i alla fall att den rullningseffekt som finns på löpbandet inverkar på löpsteget. Man springer helt enkelt annorlunda på löpbandet jämfört med övrig löpning. En annan sak som även naturligtvis påverkar är väder och vind samt de riktningändringar som tillkommer vid löpning utomhus.
Trots allt detta är löpning på löpband en träningsform som kan rekommenderas och som bör ingå i varje seriös löpares veckoprogram vintertid om man inte har möjlighet att vistas större delen av vintern utomlands. Att dra intervallpass utomhos vintertid är som att be om att bli skadad. Dessutom är det nästan omöjligt att få upp den fart som man har kapacitet till eftersom det alltid finns en viss glideffekt vid löpning på snö, oavsett om den är bra packad eller inte.
Det gäller bara att vara medveten om realiteterna när det gäller hastigheterna som man håller på löpband så slipper man bli besviken när man testar på löpning på normalt underlag senare.
Hur brukar du springa på löpband? Springer du så att foten tar i bandet med hälen före, eller springer du på tårna? Märkte häromdan att det går lättare att springa på tårna, fast jag aldrig brukar springa så på löpband.
Jag tror nog att det mesta av löpningen görs med tårna före, även på löpband. Det brukar nog korrigera sig självt när man får löptekniken i skick. Mest brukar jag fundera på det här med hur jag lägger ner foten i samband med vanliga länkar samt distanspass utomhus, men det är absolut värt att tänka på även på löpband. Löptekniken brukar dock bli helt annorlunda på löpband, framförallt har jag märkt att man lätt börjar ta för långa steg. Ett faktum som även gör att man i högre grad riskerar att landa på hälarna, med högre skaderisk som följd.