Dagens träningspass och summering av veckan

Idag var det igen dags för ett alternativt träningspass, denna gång med vattenlöpning. Detta eftersom jag under gårdagens långspass ännu hade skadekänningar i mitt högra ben. Oavsett om jag är skadad eller inte kunde jag göra detta med vattenlöpning som en del av mina rutiner dagen efter ett långpass eftersom det definitivt är en av de bästa träningsformerna för återhämtning.

simhall
Simhallen i Vasa

Även om vattenlöpning oftast klassas som återhämtande träning går det även att utföra dessa pass i riktigt bra tempo och med hyfsat hög puls. Eftersom jag lämnade bort det tunga partiet i maratonfart under gårdagens långpass beslöt jag mig istället för att utföra dagens vattenlöpning i form av intervaller. Jag tycker att detta även i övrigt är det bästa sättet att dra vattenlöpningspassen på, eftersom passet annars riskerar att bli rätt tråkigt. Som tur är intervallpassen i vatten betydligt skonsammare för benen än löpning på land, vilket även gör att man kan utföra betydligt fler intervallpass i veckan om man även kör alternativt med vattenlöpning.

Dagens träningspass påbörjades med 45 minuter i gymmet och därefter 60 minuter vattenlöpning. Jag började vattenlöpningen med 50 meter uppvärmning och sedan drog jag första intervallen i 50 meter hårdare fart. Resten av intervallerna körde jag sedan i intervaller på 100 meter hårt och 25 meter vila. Sista intervallen drog jag 200 meter i ett sträck. Totalt blev det 1000 meter vattenlöpning med följande intervaller;1×50 m.-6×100 m.-1×200 m.

simhallsgym
Simhallens gym. Inte lika snyggt som Wasa Sports Club, men med det nödvändigaste som behövs för ett styrkepass.

En riktig genomkörare med andra ord där jag var tvungen att tänja mig till det yttersta för att orka med de sista intervallerna. Jag har kommit fram till att 1000 meter ligger rätt så nära den maximala mängd man orkar på en timme om man kör riktigt hårt utan någon längre vila. Det låter kanske inte långt, men då skall man komma ihåg att vattenlöpning är något helt annat än simning. Farten ligger långt ifrån den man har när man simmar.

Nedan har jag summerat veckans träning. Det får bli ungefärliga mängder denna vecka eftersom det är närapå omöjligt att översätta de mängder man gör på crosstrainern och i bassängen till löpta kilometrar. Det får helt enkelt göras på den magkänsla jag har utifrån hur hårt jag dragit passen. Allmänt kan konstateras att jag denna vecka kört betydligt fler intervallpass än vad jag annars brukar göra på grund av min alternativa träning. Detta har varit möjligt eftersom dessa pass inte alls belastar kroppen som ett intervallpass på löparmatta eller bana.

Jag har en känsla av att jag snarast underskattat än överdrivit den träning som jag genomfört denna vecka. Men det är naturligtvis omöjligt att veta. På crosstrainern kommer man snabbt upp i kilometrar, men jag har räknat ut mina kilometermängder delvis beroende på tidsåtgången och delvis utifrån ansträngning. Torsdagens pass kom jag upp till ca. 33 kilometer på crosstrainern och spinningcykeln, medan jag endast räknat det till 17 km i min sammanställning.

Nästa vecka siktar jag på att återuppta min löpning i vanlig ordning igen med mängder på minst 120 kilometer löpning. Jag tror att det kan vara möjligt eftersom mitt ben som nämnt inte är överbelastat. Jag har själv utforskat mitt ben under veckoslutet och kommit fram till att det måste vara frågan om att en nerv är i kläm. Jag masserade själv den onda punkten igår och kände hur det strålade efter hela benet. Efter massagen märkte jag hur spänningen släppte i hela benet och idag har jag knappt alls ont i benet. Jag skall dock inte bli alltför positiv innan jag prövat benet med löpning… Imorgon har jag i alla fall behandling hos fysioterapeuten igen.

Måndag 7.1: Vila (förkylning)

Tisdag 8.1: Länk 10,3 + styrka gym

Onsdag 9.1: Förmiddag: 8 km Crosstrainer + styrka gym

Eftermiddag: 45 min. vattenlöpning + gym (simhall) tot. ca. 10 km

Torsdag 10.1:  Spinning 45 min., Crosstrainer 45 min. totalt ca. 17 km

Fredag 11.1: Förmiddag: 60 min. Crosstrainer 15,2 km

Eftermiddag: länk 8 km

Lördag 12.1:  Långlänk 24 km

Söndag 13.1: Vattenlöpning 1x50m-6x100m-1x200m, totalt ca. 12 km + styrka (simhallen)

Totalt 8 träningspass ca. 104,5 km

efter träning simhall
Alltid lika skönt att ta igen sig efter ett väl genomfört intervallpass.
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *