De bästa roddmaskinerna för hemmet – Här är alla toppval för 2024

bästa roddmaskiner 2024

Att ro på en roddmaskin kan vara ett utmärkt sätt att stärka kroppens alla muskelgrupper, samtidigt som det boostar din konditionsförmåga. När du letar efter en lämplig roddmaskin för ditt hem, finns det vissa aspekter att beakta. Det finns många alternativ tillgängliga, men alla har inte bästa kvalitet. Några av de mer prisvärda valen har magnetiska bromssystem, vilket ibland resulterar i ett mindre verklighetstroget motstånd. Här tar jag fram bästa roddmaskiner 2024 för att du skall ha lättare att hitta rätt bland allt utbud.

Topproddmaskiner tenderar att använda luftbroms, vilket ger ett jämnt och realistiskt motstånd, liknande känslan av att ro i vatten. På senaste tiden har det även dykt upp modeller med vattenresistens där paddlar snurrar i en vattenfylld tank. Deras ökande popularitet kan tillskrivas det autentiska och lugnande ljudet de producerar.

Nedan hittar du en översikt av några av de roddmaskiner jag personligen anser vara de bästa på marknaden just nu. Jag har lagt särskild vikt vid aspekter som motstånd, design och användarvänlighet i min bedömning. Längre ner har jag listat alla de saker som är värda att tänka på vid köp av roddmaskin för hemmabruk.

Mina val – Bästa roddmaskiner för hemmet 2024

 1. Bäst i test roddmaskin 2024: Concept2 Model D med PM5
 2. Bästa alternativ till Concept2 roddmaskin: Finnlo Aquon Evolution
 3. Mest prisvärda roddmaskin 2024: Master Fitness R6030
 4. Bästa billiga roddmaskin 2024: Casall Rower R600 Pro
 5. Bästa roddmaskin med vattenmotstånd 2024: Hammer WaterEffect 3D
 6. Bästa roddmaskin för små utrymmen: Master Fitness R610
 7. Bästa roddmaskin med både luft och magnetiskt motstånd: Master Fitness R6040

Bästa roddmaskiner 2024

Mitt toppval som bästa roddmaskin 2024 – Concept2 Model D med PM5.

Det finns många bra modeller av roddmaskiner på marknaden och de blir hela tiden mer avancerade. Här tar jag fram bästa roddmaskiner 2024 och förklarar varför jag valt respektive maskin som mina favoriter:

1. Concept2 Model D med PM5 – Bäst i test roddmaskin 2024

bäst i test roddmaskin 2024

Många gym i Sverige har valt denna roddmaskin som sitt förstahandsval och den är onekligen den mest populära på marknaden. Jag har kört på denna i många år på olika gym och det var därför ett givet val att jag valde denna när jag köpte en roddmaskin för hemmabruk. Det är få andra roddmaskiner som gett samma känsla när jag testat dem.

En annan orsak till att valet föll på just Concept2 är hållbarheten. Trots att den inte är den billigaste på marknaden får man helt enkelt bästa möjliga valuta för pengarna. Konstruktionen är såpass stabil att den tål tuff användning i många år. Om den mot förmodan skulle gå sönder finns också bra tillgänglighet på delar och den har även en garanti på två år.

Det finns med andra ord många orsaker till att välja en produkt som är beprövad och populär. Men även dess egenskaper är i toppklass.

Concept2 erbjuder ett sofistikerat luftmotståndssystem med 10 justerbara nivåer. När du ökar dragkraften anpassar motståndet sig mjukt, vilket säkerställer en behaglig roddupplevelse.

bäst i test roddmaskin 2024

Dess PM5-skärm erbjuder mer teknologi än tidigare varianter, presenterar en riklig uppsättning data som kan sparas på ett USB-lagringsmedel. Denna insamlade träningsinformation kan även delas och jämföras online, vilket ger användaren en chans att mäta sitt framsteg mot andra.

Ett intressant inslag är möjligheten att låta flera Concept2-maskiner tävla i realtid.

Denna roddmaskin är konstruerad för dig som värdesätter både hållbarhet och användarvänlighet. Den är lämplig för alla, från professionella idrottare till nybörjare.

Detta är min favorit bland bästa roddmaskiner 2024 och ett självklart val för dig som vill vara säker på att få valuta för pengarna.

Fördelar:

 • Pris/kvalitet
 • Stabilitet
 • Mångsidighet

Nackdelar:

 • Liten och mörk display

2. Finnlo Aquon Evolution – Bästa alternativ till Concept2 roddmaskin

Bästa alternativ till Concept2 roddmaskin 2024

Här är en roddmaskin som står sig väl i jämförelse med Concept 2 med avseende på dess funktioner. Finnlo Aquon Evolution erbjuder en jämn roddrörelse, mycket tack vare en sits som glider mjukt längs en stadig aluminiumbana.

Med ett avstånd mellan fotstöden på bara 9 cm, får användaren en känsla av autentisk rodd. Denna roddmaskin återskapar verklighetstrogna roddförhållanden. Med en sittnivå på 45 cm liknar den de sittplatser som finns i proffsroddbåtar.

Träningsdisplayen är också imponerande med all den information den tillhandahåller. Dess justerbara design gör att du kan ha ögonen på den oavsett din roddposition.

Utöver 12 förinställda träningsprogram, erbjuder den också ett avancerat program där du kan utmana datorn – en stor motivationshöjare!

Roddmaskinens dator har lagringskapacitet för upp till 4 användare, vilket är praktiskt om flera i hemmet planerar att använda den. Även om Concept 2 har en fördel när det kommer till kompatibilitet med appar, så matchar Finnlo Aquon Evolution den i andra aspekter.

Fördelar:

 • Fin roddkänsla
 • Bra träningsprogram
 • Stabil
 • Ergonomisk

Nackdelar:

 • Något dyr
 • Synkning till appar

3. Master Fitness R6030 – Mest prisvärda roddmaskin 2024

mest prisvärda roddmaskin 2024

Denna roddmaskin erbjuder verkligen mycket för sitt pris, givet alla de funktioner den kommer med. Särskilt märkbart är maskinens genomarbetade design. Master Fitness R6030 har en sittplats på 50 cm i höjd, vilket ger större komfort jämfört med många andra roddmaskiner. Pedalernas placering är också närmare varandra, vilket gör ro-upplevelsen mer bekväm.

Ett annat smart inslag är fjärrstyrningen på roddhandtaget, vilket förenklar justering av roddmotståndet.

R6030 kombinerar luft- och magnetiskt motstånd, vilket ger en överlägsen träningskänsla jämförbar med de bästa modellerna där ute. Det är också smidigt att fälla upp maskinen och flytta den med hjälp av dess transporthjul.

För dem med begränsat utrymme hemma, är denna roddmaskin definitivt vara ett bra val!

Fördelar:

 • Mångsidig
 • Prisvärd
 • Ergonomisk

Nackdelar:

 • Kan ta tid att vänja sig vid den som van användare av roddmaskiner

4. Casall Rower R600 Pro – Bästa billiga roddmaskin 2024

bästa billiga roddmaskin 2024

Casall är en av världens mest kända märken gällande träningsredskap internationellt. Roddmaskinen R600 Pro är ett prisvärt alternativ som tillhandahåller alla nödvändiga funktioner för användning i hemmet.

Casall R600 Pro är den nyaste modellen av roddmaskiner fårn märket, och i denna version har ramen blivit längre, fotpedalerna anpassats och dragfunktionen förbättrats.

Maskinen kombinerar luft- och magnetmotstånd för en imponerande roddupplevelse. Med sin stabila konstruktion som väger 47 kg, står den stadigt under användning. Den stora LCD-skärmen är också ett plus, eftersom den tydligt visar användbar information såsom roddtag, sträcka, tidsåtgång och dragfrekvens.

En annan fördel är dess kompatibilitet med trådlösa pulsbälten och dess 12 olika träningsprogram. Ett extra plus med denna roddmaskin är dess förmåga att rymma längre individer, med kapacitet att bekvämt passa dem som är upp till 2 meter långa.

Detta är mitt val som bland bästa roddmaskiner i budgetklassen 2024.

Fördelar:

 • Bra display
 • Stabil
 • Prisvärd

Nackdelar:

 • Hastighet och watt saknas på display

5. Hammer WaterEffect 3D – Bästa roddmaskin med vattenmotstånd 2024

bästa roddmaskin med vattenmotstånd 2024

Roddmaskiner med vattenmotstånd har blivit oerhört populära de senaste åren tack vare deras verklighetstrogna roddkänslan. Hammer WaterTech 3D är en roddmaskin som framhäver sex distinkta roddtekniker med många gripalternativ – en särskild egenskap bland konkurrenterna!

Dess stödstänger simulerar äkta vattenmotstånd, och de tillagda viktalternativen ger fler motståndsoptioner. Utformningen av maskinen prioriterar ergonomi för en produktiv men skonsam träningsupplevelse.

Den förstärkta aluminiumskenan är tillräckligt lång för att bekvämt passa användare som är längre än 2 meter, och garanterar optimal rörlighet. Med sex roddalternativ och varierade greppval kan du säkerställa att inget träningspass känns monotont.

Vattenbehållaren kan fyllas med upp till 17 liter, med tydliga indikationer för sex olika motståndsnivåer, där den sjätte nivån är den högsta.

För att förhöja din träningsupplevelse, kan du integrera appar som Kinomap genom din mobilkamera. För de som söker en extra utmaning finns möjligheten att tävla mot den inbyggda datorn i Race-lägen.

Bland bästa roddmaskiner med vattenmotstånd är Hammer WaterEffect 3D en av toppmodellerna 2024.

Fördelar:

 • Möjlighet till 6 st olika roddstilar
 • Passar även för människor
 • Verklighetstrogen roddkänsla

Nackdelar:

 • Dyr roddmaskin

6. Master Fitness R610 – Bästa roddmaskin för små utrymmen

bästa budgetalternativ roddmaskiner 2024

Ytterligare en billig roddmaskin som håller bra kvalitet är Master Fitness R610. Trots sitt enkla utseende ger den värd för pengarna. Maskinen har en magnetbroms och ett svänghjul som utmanar även de mer erfarna träningsentusiasterna.

Man kan lätt justera motståndet med en vridknapp och handtaget känns skönt i handen. Kort sagt, så är det är ett bra köp även om prislappen är låg.

Så, finns det några nackdelar? Dragsnöret skulle ha tjänat på att vara av metall istället för fiber, även om fiber är hållbart. Dessutom saknar den anpassningsbara remmar för fotstorlek, vilket skulle ha varit användbart.

Trots dessa mindre nackdelar har roddmaskinen många fördelar, däribland en klar skärm som är lätt att avläsa. Dess skena, som kan fällas upp enkelt, är av bra längd för dess prisklass och kräver minimalt utrymme när den inte är i bruk.

Detta gör den till ett idealiskt val för de som begränsat utrymme hemma.

Fördelar:

 • Priset
 • Bra för hemmabruk
 • Tyst

Nackdelar:

 • Saknar justering för fotlängd

7. Master Fitness R6040 – Bästa roddmaskin med både luft och magnetiskt motstånd

Bästa roddmaskin med både luft och magnetiskt motstånd

Master Fitness R6040 är utrustad med ett kombinerat bromssystem som använder både luft och magnetiskt motstånd, vilket ger ett kraftfullt drag och flera träningsalternativ.

Jag uppskattar verkligen att den kommer med en IR/fjärrkontroll direkt i handtaget. Detta tillåter justering av motståndet direkt där du håller, så att du inte behöver böja dig för att nå kontrollpanelen. Jag önskar att fler roddapparater hade denna praktiska funktion.

Denna enhet är robust konstruerad och passar till och med de mest krävande användarna. Den sträcker sig full längd, så även längre individer kan träna utan besvär.

Det är inte ovanligt att roddmaskiner lider av små skärmar som gör det utmanande att se träningsdata. Men på denna modell har man en generös skärm med tydliga nummer, vilket underlättar översikten av din träning.

Om du letar efter en tillförlitlig träningsmaskin till hemmet som ger valuta för pengarna, kan detta vara det rätta valet för dig.

Fördelar:

 • Slitstark
 • Bekväm
 • Tekniken

Nackdelar:

 • Rätt tung

Att tänka på vid köp av roddmaskin

att tänka på vid köp av roddmaskin

Som jag nämnde ovan finns det flera saker att tänka på när du funderar på att köpa en roddmaskin för hemmabruk. Här listar jag några av de viktigaste punkterna:

Typ av motstånd

Roddmaskiner kommer med olika typer av motstånd, bland annat:

 • Luftmotstånd: Fungerar genom att en fläkt skapar motstånd när den roterar. Motståndet ökar ju snabbare du ror.
 • Magnetiskt motstånd: Använder magneter för att skapa ett ständigt och justerbart motstånd.
 • Vattenmotstånd: Här används en vattentank och roterande blad för att efterlikna känslan av att ro på öppet vatten.
 • Hydrauliskt motstånd: Använder hydrauliska cylindrar för att skapa motstånd. Välj den typ som bäst passar dina behov och preferenser.

Storlek och förvaring

Vissa roddmaskiner kan vara skrymmande. Om du har begränsat utrymme, leta efter en modell som kan fällas ihop eller ställas upp vertikalt för enklare förvaring.

Display/monitor

En bra skärm kan visa allt från tid, distans och kaloriförbrukning till watt och hjärtfrekvens. Om du är teknikintresserad kan det också vara bra att kolla om roddmaskinen kan kopplas till appar eller andra enheter för uppföljning och träningssessioner.

Komfort

Se till att sädet är bekvämt, att fotstöden är justerbara och att handtaget ligger bra i handen.

Byggkvalitet och stabilitet

En robust och stabil maskin kommer att känna sig säkrare, vara mer slitstark och troligen ha en längre livslängd.

Användarvikt och längd

Se till att maskinen kan hantera din vikt och att skenan är tillräckligt lång om du är en längre person.

Pris

Priserna varierar mycket beroende på märke, funktioner och kvalitet. Bestäm din budget först och fundera på vilka funktioner som är mest viktiga för dig.

Recensioner och varumärkesrykte

Kolla in recensioner online och undersök varumärkets rykte. Det kan ge dig en bra uppfattning om produktens kvalitet och funktioner.

Garanti och service

Kolla upp vilken typ av garanti som erbjuds och hur enkelt det är att få service eller reservdelar om det skulle behövas.

Extra funktioner

Vissa roddmaskiner kommer med extra funktioner som pulsmätare, program för olika träningspass eller möjlighet att koppla upp mot virtuella tävlingar online.

Innan du bestämmer dig för en specifik modell kan det vara en bra idé att prova några olika i en sportaffär eller ett gym för att känna vilken typ av roddmaskin som känns bäst för dig.

Vilken roddmaskin är bäst 2024 – Vilken roddmaskin ska jag köpa?

bästa roddmaskiner 2024

Ovan har jag redogjort för bästa roddmaskiner 2024. Mycket beror på dina behov och preferenser, samt hur mycket du är villig att spendera. Det är dock en investering för din hälsa och välmående så därför rekommenderar jag alltid att du satsar på bästa möjliga kvalitet när du köper en roddmaskin.

Roddmaskin som träning – En jämförelse med annan träning

Roddmaskin som träning - En jämförelse med annan träning

Träning på en roddmaskin kan vara mycket effektiv och ger en fullständig kroppsträning. Det är värt att notera att den bästa träningen ofta är den du trivs bäst med och kan hålla fast vid regelbundet. Många personer kan dra nytta av att variera sin träning för att hålla motivationen uppe och ge kroppen en välbalanserad träning.

Låt mig jämföra den med andra typer av träning:

Roddmaskin vs. löpband

Muskler involverade: Roddmaskinen tränar både överkroppen och underkroppen, medan löpband fokuserar mer på benen och kardiovaskulär kondition.

Skaderisk: Löpning på ett löpband kan medföra en högre risk för skador i knän och fötter än rodd, särskilt om tekniken inte är korrekt eller om det finns befintliga skador.

Kaloriförbränning: Kaloriförbränningen kan vara liknande mellan de två, beroende på intensiteten av träningen, men roddmaskinen kan erbjuda en mer omfattande muskelträning.

Roddmaskin vs. spinningcykel

Muskler involverade: Båda erbjuder kardiovaskulär träning, men roddmaskinen involverar mer överkroppsmuskulatur.

Skaderisk: Spinningcykel kan vara mildare för leder än rodd om man har problem med ryggen eller axlarna.

Kaloriförbränning: Kaloriförbränningen kan vara liknande, beroende på intensiteten.

Roddmaskin vs. cykel

Denna jämförelse liknar den ovan för spinningcykel.

Roddmaskin vs. löpning

Liknar jämförelsen med löpbandet. Löpning utomhus kan dock variera mer beroende på terräng, lutning och väderförhållanden.

Roddmaskin vs. stakmaskin

Muskler involverade: Båda maskinerna erbjuder en helkroppsträning. Stakmaskinen (ofta associerad med skidåkning) fokuserar mer på armarna, axlarna och överkroppen, men involverar också benen.

Skaderisk: Båda maskinerna är låg-impact och skonsamma för lederna.

Kaloriförbränning: Beroende på intensiteten kan de vara jämförbara.

Roddmaskin vs. crosstrainer

Muskler involverade: Båda erbjuder en helkroppsträning, men rörelseprofilerna skiljer sig åt.

Skaderisk: Båda är låg-impact.

Kaloriförbränning: Kan vara liknande, beroende på intensiteten.

Är roddmaskin bra träning?

Är roddmaskin bra träning?

Att träna på en roddmaskin är utmärkt träning. Jag har tidigare i denna artikel redogjort för några av orsakerna till att det är bra träning på roddmaskin är bra träning. Här kommer en fullständig list på varför roddmaskin är bra träning:

Helkroppsträning

Roddmaskinen involverar flera stora muskelgrupper i kroppen, inklusive ben, rygg, armar och mage. Det betyder att du kan få en effektiv helkroppsträning med endast en övning.

Kardiovaskulär kondition

Rodd hjälper till att förbättra din kardiovaskulära kondition eftersom det ökar hjärtfrekvensen och förbättrar cirkulationen.

Låg påverkan

Rodd är en lågimpaktsträning, vilket innebär att den är skonsam mot lederna. Detta gör den lämplig för personer med vissa skador eller för de som vill undvika hög-impact aktiviteter som löpning.

Anpassningsbar

De flesta moderna roddmaskiner har justerbara motståndsnivåer, vilket gör det möjligt för användaren att anpassa sin träning baserat på deras fitnessnivå.

Kaloriförbränning

Eftersom rodd är en intensiv träning kan du bränna ett betydande antal kalorier på kort tid, vilket kan hjälpa till med viktminskning eller vikthantering.

Styrka och uthållighet

Utöver de kardiovaskulära fördelarna kan regelbunden träning på en roddmaskin också hjälpa till att bygga styrka och uthållighet i de involverade muskelgrupperna.

Mental fokus

Som med många former av uthållighetsträning kan rodd också vara meditativt och hjälpa till att förbättra mental skärpa och fokus.

Om du överväger att börja använda en roddmaskin, se till att du får rätt teknik från början. Felaktig teknik kan leda till skador eller minska effektiviteten av din träning. Det kan vara värt att ta några lektioner eller titta på instruktionsvideor online för att se till att du roddar korrekt.

Sammanfattning – Bästa roddmaskiner 2024

bästa roddmaskin för hemmabruk 2024
Hammer roddmaskin WaterEffect 3D – Ett av toppvalen 2024

Här har jag tagit fram bästa roddmaskiner 2024. Jag har även redogjort för viktiga saker att tänka på vid köp av bästa roddmaskin för hemmabruk, samt jämfört träning på roddmaskin med annan typ av träning.

För dig som letar efter en skonsam träningsform till löpning eller cykling är roddmaskinen närmast optimal optimal. Du kan köra effektiva träningspass i hemmamiljö samtidigt som du njuter av TV-program eller musik.

Hoppas jag kunnat hjälpa er en bit på vägen mot att hitta bästa roddmaskin för just dina behov och önskemål!

Vanliga frågor om roddmaskiner 2024

Vilka fördelar har roddmaskiner jämfört med andra konditionsmaskiner?

Roddmaskiner tränar upp till 85% av kroppens muskler, inklusive ben, rygg, armar och bål. De ger en fullständig kroppsträning, bränner många kalorier, har låg inverkan (vilket minimerar risken för skador), och de kan anpassas för alla träningsnivåer.

Hur mycket utrymme behöver jag för en roddmaskin?

De flesta roddmaskiner är omkring 2,5 till 3 meter långa. Det är bäst att ha ytterligare utrymme framför och bakom maskinen för enkel tillgång. Vissa modeller kan också fällas ihop för enklare förvaring.

Vad är skillnaden mellan luftmotstånds- och vattenmotstånds-roddmaskiner?

Luftmotståndsroddmaskiner använder ett flyghjul och fläktblad för att skapa motstånd, vilket kan justeras genom att ändra luftflödet. Vattenmotståndsroddmaskiner har ett slutet vattentank-system där bladen roterar i vattnet för att skapa motstånd, vilket simulerar känslan av att ro på vatten närmare.

Hur mycket borde jag spendera på en roddmaskin?

Priset varierar beroende på märke, funktioner och byggkvalitet. För en grundläggande modell kan du förvänta dig att betala mellan 2000-5000 kr, medan premiummodeller kan gå upp till 20 000 kr eller mer.

Är roddmaskin bra för viktminskning?

Ja, roddmaskin är ett effektivt verktyg för viktminskning. Eftersom det ger en helkroppsträning kan du bränna ett betydande antal kalorier på kort tid, särskilt med högintensiva intervallträningar (HIIT).

Kan jag använda en roddmaskin om jag har ryggproblem?

Även om rodd är låg inverkan och kan vara bra för många med ryggproblem, bör du alltid rådfråga en läkare eller fysioterapeut innan du påbörjar någon ny träningsform, särskilt om du har befintliga hälsoproblem.

Hur ofta bör jag rengöra och underhålla min roddmaskin?

Det är bra att torka av din roddmaskin efter varje användning för att ta bort svett och smuts. Djupare rengöring och underhåll, som att kontrollera och justera delar, bör utföras varje månad eller enligt tillverkarens rekommendationer.

Vilken teknik bör jag använda när jag ror?

En korrekt roddteknik börjar med en “fångstposition” där du sitter med böjda knän och sträckta armar. När du ror, skjut först med benen, följt av en rotation i bålen och dra sedan armarna till bröstet. Återgå till startpositionen genom att först sträcka ut armarna, luta dig framåt och sedan böja knäna.

Vilka är bästa roddmaskiner 2024?

Det är svårt att avgöra vilken som är bästa roddmaskin för just dina behov. Mycket beror på din kroppsbyggnad, budget och andra behov, som t.ex. roddkänsla. På min lista har jag dock tagit fram en del modeller som jag utifrån tester gillar att använda mig av. Flera av dessa modeller har också fått höga behov i produkttester runtom i världen.

Tags from the story
,
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *