Bästa redskap för hemmaträning

bästa redskap för hemmaträning 2024

Redskap för hemmaträning blev oerhört populära under pandemin. Då vi inte längre kunde bege oss iväg till gymmen behövde vi hitta andra sätt att träna upp styrkan. Men vad behövs egentligen för hemmaträning? Här tar jag fram bästa redskap för hemmaträning 2024.

Oavsett om du har gymkort eller inte rekommenderar jag att du också har ett set av vikter och träningsutrustning för träning hemma. Det ger dig helt andra möjligheter att få till ett pass snabbt och enkelt, istället för att varje gång behöva ta dig till gymmet. För mig ger det en oerhörd tidsbesparing och har också gett bra resultat.

Är hemmaträning effektivt?

bästa träningsverktyg för hemmet

När vi tvingades till att träna hemma var det många av oss som märkte att det är minst lika effektivt med hemmaträning som på gym. I många fall t.o.m. mer effektivt eftersom vi slipper lägga tid på transport till gymmet och tillbaka.

Det är speciellt praktiskt och tidseffektivt för alla som jobbar hemifrån att kunna ta en kort paus för träning t.ex. under lunchpausen. Själv kör jag ofta ett pass på morgonen innan jag börjar jobba sommartid. Vintertid kör jag mina löppass lite senare, runt 8-tiden, och kör därför för det mesta mina styrkepass när jag kommit hem.

Mest eftertraktade gymutrustning

Bästa sajter med redskap för hemmaträning

Jag har två favoritsajter när jag letar efter redskap för hemmaträning. Decathlon.se är platsen med den mest prisvärda utrustningen för hemmaträning. Om du letar efter förmånliga träningsbänkar, vikter och kettlebells är detta en utmärkt destination. Här på Malta har jag köpt all utrustning därifrån.

Utbudet är dock ännu bättre på Träningsmaskiner.se och här hittar du ett stort antal vikter och annan träningsutrustning.

Läs också: Bästa justerbara hantlar

Vad behövs för hemmaträning?

bästa redskap för träning hemma

Det är förvånansvärt få redskap som behövs för att få till effektiv hemmaträning. Det viktigaste är att du har mångsidiga redskap för hemmaträning som ger flera olika möjligheter.

Här tar jag fram de redskap som jag tycker att är mest effektiva för hemmaträning och som jag själv köpt under det senaste året.

Bästa redskap för hemmaträning 2024

När man lägger upp en lista över bästa redskap för hemmaträning kommer det alltid att vara en stor dos av subjektivitet involverad. Till stor del handlar det om hur stor budget du har för inköp av redskap för hemmaträning.

Jag, precis som de flesta andra är intresserad av att hitta bästa möjliga träningsredskap som ger bäst valuta för pengarna. Här har jag tagit fram bästa redskap för hemmaträning 2024 främst utifrån faktorer som prisvärdhet och funktionalitet. Utifrån min syn på saken är viktigt att det skall finnas möjlighet att köra många olika övningar, samtidigt som träningsredskapen tar lite plats i hemmet.

Bästa redskap för hemmaträning – hantlar

bästa redskap för hemmaträning hantlar

Hemmaträning med hantlar är oerhört effektivt. Jag rekommenderar speciellt så kallade hexhantlar som ger dig möjligheten till att göra många olika övningar på marken. Nedan ger jag dig några exempel på var du hittar bra övningar online med hantlar hemma.

Hantlarna ovan från Decathlon är de som jag har hemma just nu. Jag tycker att dessa är några av de mest prisvärda hexhantlarna på marknaden. Denna typ av hantlar är oftast riktigt dyra, men dessa tycker jag att har en skälig prisnivå. De är gummibelagda och skyddar därför golvet mot stötar. Det är också riktigt stabila hantlar som kommer att hålla i en livstid.

Denna typ av hantlar finns i allt från 2,5-22,5 kg, vilket är tillräckligt oavsett om du är nybörjare eller hållit på med styrketräning en längre tid. Jag har vikter i allt från 5-15 kg och det räcker rätt långt. Det börjar dock vara dags att införskaffa hantlar på 20 kg snart för min del.

Det verkar dock som att de ändrat form, utseende och viktskala på de hexhantlar som finns tillgängliga på Decathlon i dagsläget, men med bibehållen prisnivå. Med andra ord är det fortsättningsvis riktigt prisvärda hexhantlar du hittar hos Decathlon.

Mest prisvärda multigym 2024

mest prisvärda multigym 2023

Här är en av mina senaste investeringar till mitt hemmagym som jag köpte i mars 2023. I och med detta köp behöver jag inte längre det gymmedlemskap som jag ännu har hos Fort Fitness här i Sliema.

Med denna maskin kommer jag nämligen åt de breda ryggmusklerna och kan även träna bröstmuskler, rumpa, framlår, biceps och triceps effektivt.

Ursprungligen var planen att införskaffa ett så kallat Fitness Tower, men jag kom fram till att denna maskin var betydligt mer mångsidig och prisvärd.

På tal om prisvärdhet, så torde detta multigym vara ett av de mest prisvärda på marknaden. Priset på denna typ av maskiner brukar i regel ligga på en bra bit över 10.000 kronor, men detta är runt 6000 kr.

bästa redskap för hemmaträning

Detta multigym skall egentligen se ut såhär, men vi har ännu inte lagt på det skydd som kom med köpet.

Mest prisvärda bänk för styrketräning

mest prisvärda bänk för styrketräning 2024

En träningsbänk ger dig oerhört många möjligheter till effektiv styrketräning. Jag kommer att förevisa bra övningar lite längre fram här på bloggen.

Just denna bänk från Corength som jag införskaffade under fjolåret är en av de absolut mest prisvärda på marknaden. För under tusenlappen får du en bänk som du kan använda i många olika positioner och även använda för magövningar.

Det är kanske inte den mest stabila av alla träningsbänkar, men även det har sina fördelar. Det gör den enkel att flytta runt på terrassen och gör att den inte skadar underlaget – även om det naturligtvis är bäst att köpa till en gummimatta som underlag om du har ömtåligt golv.

Prisvärda dipställningar

mest prisvärda dipställningar

Ett annat användbart träningsverktyg för hemmet som jag kan rekommendera är dessa justerbara dipställningar. De ger många möjligheter till att träna upp allt från mage och rygg, till bröst och triceps.

prisvärda dipställningar

Även dehär dipställningarna är lätta att flytta, men samtidigt stabila för många olika övningar.

Bästa redskap för hemmaträning – kettlebell

bästa redskap för hemmaträning kettlebell

Hemmaträning med kettlebell är även det något som jag kan rekommendera om du vill få till effektiv hemmaträning. Precis som gällande hexhantlar är också kettlebells online rätt dyra. Hos Decathlon finns dock en uppsättning riktigt prisvärda kettlebells som håller bra kvalitet. Dessa kommer likt hantlarn ovan från märket Corength.

Jag har en uppsättning av kettlebells på allt från 4 kg till 16 kg och det täcker behovet både för min och min flickväns gemensamma träning. Jag började med att införskaffa de lägre vikterna och har köpt på mig tyngre vikter efterhand.

Även dessa är som sagt riktigt prisvärda och de har även gummibelagd botten för att skydda golvet. Dessa är enligt mig de mest prisvärds av alla kettlebells du hittar på nätet!

Bästa redskap för hemmaträning – band

bästa produkter för hemmaträning motståndsband

Ytterligare en träningsform som jag kan rekommendera är hemmaträning med band. Det gäller både mer elastiska motståndsband som du kan använda både för ben- och armträning, samt kortare och stabilare band som lämpar sig för effektiv benträning.

Jag införskaffade nyss en uppsättning högkvalititativa motståndband från Flowlife. Speciellt då det gäller benträning kan jag rekommendera att du väljer motståndband i tyg istället för gummi. Det kommer att spara dig mycket smärta då gummit inte “luggar” håret på dina ben. Ovan är paketet Flowband Hip 3-pack. slitstarkt material, som har tre olika motståndsnivåer.

bästa motståndsband på nätet

Då det gäller elastiska motståndsband behöver du en uppsättning av olika längder och styrkor. Det ger dig möjligheten att växla band mellan olika övningar. Dessa från Flowlife håller bästa möjliga kvalitet och är verkligen att rekommendera.

Att tänka på vid köp av träningsutrustning för hemmet

Att tänka på vid köp av träningsutrustning för hemmet

När du köper träningsutrustning för hemmet finns det några saker du bör tänka på:

  • Dina träningsmål: Vad vill du uppnå med din träning? Vill du gå ner i vikt? Bli starkare? Bättre kondition? När du vet vad du vill uppnå kan du välja träningsutrustning som hjälper dig att nå dina mål.
  • Ditt utrymme: Hur mycket utrymme har du i ditt hem? Om du har begränsat utrymme kanske du vill välja utrustning som är kompakt och lätt att förvara. Om du har mycket utrymme kan du välja utrustning som är större och mer mångsidig.
  • Din budget: Träningsutrustning kan vara dyr, så det är viktigt att bestämma en budget innan du börjar handla. Du kan hitta bra utrustning till alla prisklasser, så det finns ingen anledning att spendera mer än du behöver.
  • Dina träningspreferenser: Vilka typer av träning tycker du om? Om du gillar att springa kan du välja en löpband eller en träningscykel. Om du gillar att lyfta vikter kan du välja vikter, en skivstång eller en träningsmaskin.

Hemmaträning som ger resultat

hemmaträning som ger resultat

Detta var några av de prylar för hemmaträning som jag kan rekommendera och som ger dig allt du behöver för effektiv hemmaträning. Om du vill ha inspiration till bra övningar för hemmaträning finns mängder av videon över hemmaträning online på Youtube.

Här tar jag fram några Youtube-kanaler som jag och min flickvän följer regelbundet gällande övningar för hemmaträning:

Hemmaträning med kettlebell

Den Youtube-kanal vi följer mest frekvent då det handlar om hemmaträning med kettlebell är Roxanne Russel. Hon har riktigt inspirerande och bra övningar för hela kroppen. Här är exempel på en av de träningssessioner vi kört många gånger.

Hemmaträning med hantlar

Bland de Youtube-kanaler vi följer rätt ofta då det handlar om hemmaträning med hantlar är Mr and Mrs Muscle. Här hittar du inte endast bra övningar med hantlar, utan även för motståndsband. Här är exempel på en av de träningssessioner vi kört:

Hemmaträning med band

Det finns också många Youtube-kanaler om du letar efter hemmaträning med band. Ovan nämnda Mr and Mrs Muscle har många bra övningar med motståndsband, men även kanalen House Active har riktigt bra övningar. Här är bra övningar för dig som vill träna upp bakdelen med hjälp av motståndband:

Vanliga frågor om hemmaträning

Hemmaträning eller gym?

Det behöver inte vara antingen eller. Det är bra att ha ett set för hemmaträning om du få till ett pass snabbt och enkelt, utan att behöva ta dig iväg till gymmet.

Vad behövs för hemmaträning?

Det är förvånansvärt få redskap du behöver för att få till effektiv hemmaträning. En uppsättning hantlar och kettlebells täcker de flesta av dina behov. Även motståndsband ger många olika alternativ till din hemmaträning.

Är hemmaträning effektivt?

Det finns många olika möjligheter att få till effektiva träningspass hemma. Med några få träningsverktyg kan du träna upp samtliga muskelgrupper i hemmamiljö.

Hur bra är hemmaträning?

Hemmaträning är precis så bra som du själv gör den. Den stora fördelen är att du kan spara tid och få till många fler övningar genom att träna hemma istället för i gymmet.

Var hittar man bra övningar för hemmaträning online?

Det finns många bra övningar för hemmaträning på Youtube. Det gäller oavsett om du letar efter övningar för hemmaträning med vikter, hemmaträning med kettlebell eller band. Du hittar absolut flest övningar för hemmaträning på engelska, men det finns även ett bra utbud av övningar på svenska.

Var hittar man hemmaträning som ger resultat?

Egentligen är denna typ av frågeställning felaktig. All träning ger resultat på sitt sätt. Det viktigaste är att du rör på dig. Det viktigaste är att du vet vilka målsättningar du har med träningen. Sedan är det bara att leta fram effektiva övningar via t.ex. Youtube.

Vilka är bästa redskap för hemmaträning?

Detta är helt beroende på din budget. Om du vill bygga upp ett komplett hemmagym med skivstänger och bänkar kommer det att kosta en del. För de flesta räcker det dock med ett set hexhantlar och kettlebells för att få till effektiv och mångsidig styrketräning hemma.

Vilka är bästa vikter för hemmaträning?

Jag rekommenderar hexhantlar och kettlebells om du vill ha bra och mångsidiga vikter för hemmaträning. Med hjälp av dessa kan du variera träningen i all oändlighet.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *