Våren är här – En höjdpunkt för oss löpare!

löpning på malta

Våren har alltid varit en av mina favoritårstider och nu är den äntligen här! När jag bodde i Finland var det alltid en fantastisk känsla att kunna börja springa på barmark efter månader av löpning i snö och halka.

Det gäller speciellt om man är maratonlöpare och förbereder sig inför någon av de många tävlingar som snart är här. Månaderna april till juni är hektiska månader med många tävlingar på schemat och är det också under dessa månader som det är dags att börja vässa formen ytterligare med snabbare pass.

För svenskar är Göteborgsvarvet och Stockholm Marathon höjdpunkten för många och den senare nämnda har jag deltagit i många gånger under mina dagar som maratonlöpare och det var alltid en höjdpunkt för året. När jag tänker tillbaka på mina år som löpare är kanske förberedelserna inför detta lopp som jag minns bäst.

Mitt senaste lopp var 2018 då jag var i min bästa form hittills i mitt liv. Efter att ha tränat runt 130 km per vecka i snitt under flera månader kändes det som att jag flög fram under den sista månaden inför tävlingen.

Tyvärr förstörde värmen på drygt 30 plusgrader förutsättningarna för rekordtider, men jag lyckades ändå göra en av mina bästa tider någonsin när jag sprang på 2:48. Målet att underskrida 2:40 var tyvärr omöjligt för mig i denna värme – även om jag älskar värme.

Just nu är jag i lite av en mellanfas då det gäller att tävlingar. Ni som känner mig vet att jag drabbades av en hjärtinfarkt förra maj efter ett halvmaraton här på Malta. Det gjorde att jag var tvungen att ta det lugnt större delar av fjolåret. Men nu är jag äntligen tillbaka med tuffare pass igen.

Jag kommer dock sannolikt att vänta ett tag innan jag ens funderar på att börja tävla igen. För mig är det just nu alldeles tillräckligt att ha möjligheten att njuta av löpningen. Hälsan är det viktigaste av allt och att ens kunna springa är en gåva i sig.

De trailskor jag införskaffade till min flickvän i helgen. Enligt henne är dessa de mest bekväma vandringsskorna hon haft hittills i sitt liv. Dessa är av modellen Nike React Pegasus Trail 4.

Och det behöver inte ens vara löpning. Jag kan också uppskatta vandringar tillsammans med min flickvän och har nyligen köpt trailskor/vandringsskor som är optimala för ändamålet. Traillöpning är också något som jag i allt högre grad kör för att kunna njuta av naturen fullt ut.

Från och med nu kommer jag att börja dela med mig av mina veckoprogram och vad jag sysslar med här på Malta. Något som jag gjorde tidigare, men som jag haft ett uppehåll med sedan Gentlemannaguiden blev stor på den svenska marknaden. Men efter att jag sålde den sajten i slutet av 2022 har jag nu mer tid att lägga på denna sajt.

Jag tränar mycket styrketräning just nu. Det är något som blir extra viktigt när man kommer upp i åldern. Jag skall försöka ladda upp videon från mina styrkepass på YouTube så att ni får ta del av mina tips. Jag försöker alltid träna styrka på ett sätt så att jag bibehåller min flexibilitet med tanke på löpningen. Det sista du vill som löpare är nämligen att bli stor och klumpig.

Denna vecka kommer jag också att tipsa om många intressanta löparrelaterade ämnen här på min sajt. Så häng med denna vecka – våren är en av de bästa årstiden för oss löpare om du frågar mig!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *