Bästa trailskor 2024 – Här är modellerna att satsa på just nu!

bästa trailskor 2023

Terränglöpning, även känd som traillöpning, har vuxit sig alltmer populär bland löpare. Jag uppskattar själv variationen och fördelarna med att löpa i terrängen, särskilt för ledernas välmående och för att bryta upp den vanliga träningsrutinen. Denna typ av löpning skiljer sig betydligt från att springa på plana ytor som asfalt eller löparbanor, och kräver därför en sko som hanterar ojämn och ofta utmanande terräng. Här tar jag fram bästa trailskor 2024.

För att navigera säkert på stigar med lera, våta stenar och oregelbunden terräng behövs skor med starkt och mångsidigt grepp. En yttersula med djupa och varierande mönster är speciellt viktigt.

Terränglöparskor måste också vara slitstarka och skydda fötterna från hinder som stenar och rötter. Förstärkt tåskydd och slitstarka material är avgörande för dessa skor.

Bästa trailskor 2024

bästa trailskor 2024
 1. Nike React Pegasus Trail 4 GTX
 2. Adidas Terrex Agravic Flow Trail GTX 2.0
 3. New Balance Hierro V8
 4. Saucony Peregrine 14
 5. ASICS TRABUCO MAX 3
 6. Altra Lone Peak 8
 7. Hoka Speedgoat 5
 8. Nike ZoomX Ultrafly
 9. Salomon Pulsar Trail Pro 2
 10. Hoka Mafate Speed 4

Ojämn terräng kräver dessutom skor som erbjuder bra stöd och stabilitet för att förebygga skador som vrickningar. Lyckligtvis utvecklas terränglöparskor snabbt, med nya och förbättrade modeller som regelbundet dyker upp på marknaden.

Här tar jag fram mina favoriter bland bästa trailskor på marknaden just nu:

1. Nike React Pegasus Trail 4 GTX

bästa nike trailskor 2024

Nike React Pegasus Trail 4 GTX är en mångsidig trailrunningsko som passar för olika terränger. Detta är mitt val som bästa trailskor 2024 inte minst tack vare dess bekvämlighet. Det är dessa skor som både jag och min flickvän valde när vi införskaffade trailskor.

Den har en vattentät GORE-TEX-överdel och en responsiv React-mellansula för utmärkt stötdämpning och energiåtergivning.

Yttersulan erbjuder bra grepp på varierande underlag. Detta är enligt mig en av de trailskor med den snyggaste designen och löpkänslan är responsiv och snabb.

bästa trailskor 2024

Dessa är både lätta och sköna både för löpning och vandringar. En av få nackdelar som jag kan komma på med dessa trailskor är att greppet inte är det bästa för mer teknisk terräng på grund av att yttersulan inte har så ett tillräckligt spårdjup för detta ändamål.

Om du springer i utmanande terräng rekommenderar jag någon av de andra modellerna jag nämner nedan.

bästa trailskor dam 2024

2. Adidas Terrex Agravic Flow Trail GTX 2.0

bästa adidas trailskor 2024

Adidas Terrex Agravic Flow Trail GTX 2.0 har mottagit flera utmärkelser för dess lätta, bekväma och mångsidiga design. Denna modell passar olika terrängtyper och är idealisk för både tävling och daglig träning.

Yttersulan i Continental™-gummi ger utmärkt grepp. Adidas har visat stor satsning på produktutveckling inom traillöpning, med entusiastiskt mottagande hos deras senaste modeller.

Denna modell tillsammans med några av de med kolfibersula längre ner på listan är de som jag skulle satsa om du deltar i tävlingar eller träning med utmanande terräng.

bästa trailskor dam 2024

3. New Balance Hierro V8

bästa trailskor 2024

Nya New Balance Hierro V8 är även den en av de bästa terrängskorna på marknaden. Den har en marknära kontakt, samtidigt som den är väldigt lätt och responsiv. Definitivt en av de skönaste trailskorna på marknaden 2024!

Skon erbjuder också väldigt bra dämpning med sitt Fresh Foam-material, samtidigt som sulan Vibram-ytterulan ger bra grepp på de flesta underlag. Jag gillar även att den har en förlängd sula på bakdelen som ger extra stabilitet i terrängen.

bästa trailskor för män 2024

4. Saucony Peregrine 14

bästa saucony trailskor 2024

Saucony Peregrine är en riktig klassiker inom traillöpning med många trogna användare. En av fördelarna med modellen är dess hållbarhet och bekvämlighet. I den nya modellen av skon, Saucony Peregrine 14, har dämpningen förbättrats och skon känns bekvämare än någonsin tidigare.

Greppet har alltid varit i toppklass och i den nya modellen har detta ytterligare förbättrats med sin WRTRAC-yttersula i gummi och ett mångsidigt 5mm-mönster.

En av nackdelarna är att tidigare känts aningen hård, men med förbättrad dämpning och flexibilitet är det nu en av de bästa trailskorna på marknaden enligt mig.

bästa trailskor för herr 2024

5. ASICS TRABUCO MAX 3

bästa ASICS trailskor 2024

Nya ASICS TRABUCO MAX 3 är precis som namnet antyder en maximalt dämpad trailsko. Detta är en utveckling som vi ser i allt högre grad inom traillöpningen, precis som inom landsvägslöpning – lätta och väl dämpade löparskor.

Trots den höga sulprofilen finns det gott om stöd i skon tack vare GUIDESOLE™-tekniken. Precis som hos andra populära skomodeller från ASICS har denna sko en FF BLAST™ PLUS-dämpning i mellansulan som hjälper till att absorbera stötar.

TRABUCO MAX 3 har en ASICSGRIP™-yttersula som ger utmärkt grepp på de flesta underlag. Enligt mig är detta en av de bästa nya lanseringarna från ASICS detta år såhär långt och ett tydligt bevis på att ASICS på allvar gett sig in i leken i den snabbt växande trailkategorin.

6. Altra Lone Peak 8

bästa Altra trailskor 2024

Om du har breda fötter är Altras löparskor bland det bästa du kan köpa. De har nämligen en väldigt bred tåbox som passar de flesta fottyper. Deras trailskor är bland de mest populära i världen och det finns flera orsaker till detta.

Just Altra Lone Peak är en av deras mest populära trailskor vid sidan av Altra Timp. Lone Peak 8 har en något lägre sulprofil som ger en nära markkontakt. Om du vill ha mer dämpning är det dock Timp du skall satsa på.

Det är en flexibel sko som ger väldigt bra löpkänsla i teknisk terräng. Ett extra plus också för hållbarheten på skorna. En nackdel är att skon har ett väldigt lågt hälparti som kan göra att grus eller småsten kan hamna i skorna.

7. Hoka Speedgoat 5

Bästa Hoka trailskor 2024

Hoka Speedgoat 5 är globalt populär bland Hoka-fans för dess enastående dämpning, aggressivt grepp och bekväm passform. Skon har 5 mm dubbar för utmärkt grepp på varierande underlag, från lös jord till våta stenar. Den säkrar greppet i uppförs- och nedförsbackar och har en rymlig tåbox.

Dess ventilerade ovandel håller fötterna svala, medan den veckade plösen håller skräp borta och den bekväma hälkragen minimerar skav och blåsor. Denna modell rekommenderas särskilt för bredfotade som behöver stöd och dämpning.

8. Nike ZoomX Ultrafly

snabbaste trailskorna 2024

Nike ZoomX Ultrafly är designad för snabbhet och prestanda, med input från elitlöpare. Den har ZoomX-skum för responsiv dämpning, en Flyplate i kolfiber för framdrivning och en Vibram-yttersula för grepp.

Den är idealisk för tävlingar och är en av de absolut snabbaste trailskorna på marknaden. En av få nackdelar jag hittar med skon är att den är rätt dyr med ett pris på drygt 3000 kronor.

9. Salomon Pulsar Trail Pro 2

bästa Salomon trailskor 2024

Salomon är ett av världens mest kända märken för trailskor i världen och det var också ett par Salomon trailskor jag använde när jag första gången stiftade bekantskap med traillöpningen 2018.

Trailskor från Salomon har alltid haft bra terrängegenskaper, innovatörer som de är, men enligt mig har de flesta av modellerna ändå varit aningen styva och haft rätt dålig flexibilitet samt dämpning. På det området har dock mycket hänt de senaste åren och nu har Salomon en mängd olika modeller som både är lätta och har bra dämpning.

En av dessa är nyligen lanserade Pulsar Trail Pro 2 som likt Nike Ultrafly är en sko med kolfiberplatta i mellansulan. Med andra ord är detta kanske främst en utpräglad tävlingssko. Men med utmärkt hållbarhet är den också lämplig för träning.

En av orsakerna till att denna sko hamnar högt uppe i min rankning är också dessa utmärkt pris/kvalitetsförhållande. För en bra bit under 2000 kronor (1384 kr hos Outnorth) får du en snabb och flexibel trailsko som är en glädje att springa i.

10. Hoka One One Mafate Speed 4

bästa Hoka terrängskor 2024

Hoka One One Mafate Speed 4 är en lättare och mer flexibel sko jämfört med Speedgoat 5. Den har en ProFly-mellansula för dämpning och responsivitet. Skons Vibram® Megagrip-yttersula med Litebase™ säkrar greppet i svår terräng.

Ovandelen i vävd jacquard erbjuder en åtsittande och bekväm passform.

Vilka Trailskor ska jag välja?

vilka trailskor ska jag välja

När du köper trailrunningskor är det viktigt att tänka på flera viktiga faktorer för att säkerställa komfort, säkerhet och prestanda i terrängen. Här är några saker att överväga vid köp av trailskor:

 1. Passform och komfort: Passformen ska vara åtsittande men inte för tight. Tårna ska ha utrymme att röra sig och det ska inte finnas några obekväma tryckpunkter. Kom ihåg att fötterna kan svullna under långa löprundor, så tänk på detta när du provar skor.
 2. Grepp och dragkraft: Leta efter skor med bra grepp som klarar olika typer av terräng. Yttersulan bör ha djupa och robusta mönster (ojämnheterna på sulan) för grepp på lera, grus och andra ytor.
 3. Dämpning och stöd: Dämpning hjälper till att absorbera stötar, men hur mycket du behöver beror på personliga preferenser och vilken typ av terräng du springer i. Vissa löpare föredrar mer dämpning för komfort, medan andra vill ha mindre för bättre markkänsla. Tänk också på vilket stöd skon ger, särskilt om du har specifika behov som stöd för hålfoten.
 4. Hållbarhet: Trailrunningskor bör vara tillräckligt slitstarka för att klara tuff terräng. Leta efter starka ovandelsmaterial och en välkonstruerad yttersula.
 5. Vattenresistens och andningsförmåga: Beroende på vilken miljö du ska springa i kan du behöva skor som är vattenavvisande men samtidigt andas. Vattentäta skor är bra för våta förhållanden, men de kan ha sämre andningsförmåga.
 6. Skydd: Bra trailrunningskor bör erbjuda skydd mot stenar, rötter och andra hinder. Funktioner som en förstärkt tåhätta och stenplattor under foten kan vara bra.
 7. Vikt: Lättare skor kan vara bekvämare för långa distanser, men de kan erbjuda mindre skydd och hållbarhet. Tyngre skor kan ge mer stöd och skydd men kan kännas otympliga på längre löprundor.
 8. Heel-to-Toe Drop: Detta är skillnaden i höjd mellan hälen och tån. Ett lägre drop (0-4 mm) främjar en mer naturlig löpform, medan ett högre drop (6-12 mm) kan ge mer dämpning och stöd för hälen.
 9. Personlig löpstil och terräng: Tänk på din löpstil och den typiska terräng du kommer att springa i. Olika skor är bättre lämpade för steniga, leriga eller bergiga stigar.
 10. Märke och recensioner: Ibland passar specifika märken vissa fotformer bättre. Det är också bra att läsa recensioner och eventuellt rådfråga andra traillöpare om rekommendationer.

Hur stora ska trailskor vara?

bästa trailskor 2024

Trailrunningskor bör i allmänhet vara lite större än dina vanliga löparskor. Här är några viktiga punkter att tänka på när du väljer storlek på trailskor:

Utrymme för tån

Det är viktigt att ha lite extra utrymme i tåboxen. Det förhindrar att tårna slår i framsidan av skon, särskilt i nedförsbackar. En bra tumregel är att ha ungefär en tumbredds utrymme mellan slutet på din längsta tå och slutet på skon.

Säker passform

Även om du vill ha extra utrymme i tån ska resten av skon sitta säkert. Din fot får inte glida runt inuti skon, eftersom det kan leda till blåsor och instabilitet i ojämn terräng.

Ta hänsyn till svullnad

Fötterna tenderar att svullna under långa löprundor, särskilt i varmt väder eller i utmanande terräng. Något större skor kan hantera denna svullnad.

Olika märken, olika storlekar

Skostorleken kan variera mellan olika märken och även mellan olika modeller av samma märke. Prova alltid trailskor, helst senare på dagen när dina fötter är lite svullna, för att hitta den bästa passformen.

Strumpfaktorn

Tänk på hur tjocka strumpor du planerar att använda. Tjockare strumpor kan kräva lite mer utrymme i skon.

Snörningsteknik

En korrekt snörningsteknik kan hjälpa till att säkra passformen om skon känns lite stor.

Kom ihåg att komfort och stabilitet är avgörande för trailrunningskor, så det är viktigt att prova olika storlekar och modeller för att se vad som fungerar bäst för dina fötter och din löpstil.

Varför ska man ha trailskor?

varför ska man ha trailskor

Trailskor är särskilt utformade för terränglöpning och har flera fördelar jämfört med vanliga löparskor när det gäller trailrunning:

 • Förbättrat grepp: De har djupare och mer aggressiva slitbanor som ger bättre grepp och stabilitet i ojämn, hal eller stenig terräng. Detta hjälper till att förhindra halka och fall.
 • Ökad hållbarhet: Trailskor är byggda för att klara de tuffa förhållandena på stigar, inklusive stenar, lera och rötter. De har ofta förstärkta material och skyddande funktioner som tåskydd för att öka deras livslängd.
 • Bättre stöd och stabilitet: Dessa skor är utformade för att ge bättre ankelstöd och har en mer åtsittande passform för att stabilisera foten på ojämn mark. Detta minskar risken för fotledsstukningar och andra skador.
 • Skydd under foten: Trailrunningskor har ofta tjockare sulor och ibland en skyddande stenplatta som skyddar fötterna mot vassa föremål och ojämna ytor.
 • Vattentålighet: Många trailskor har vattenavvisande material eller ett vattentätt membran som håller fötterna torra i våta förhållanden, vilket är ett vanligt scenario i trailspår.
 • Anpassningsförmåga till varierande underlag: De är utformade för att hantera en rad olika underlag, från leriga stigar till steniga berghällar, vilket ger en mer mångsidig sko för olika trailförhållanden.

Sammanfattning – Bästa trailskor 2024

bästa trailskor

Här har jag tagit fram mina favoriter bland bästa trailskor 2024. Jag har även givit er mina bästa tips för vad ni bör tänka på vid köp av trailskor, samt svarat på några vanliga frågor gällande trailskor överlag.

Hoppas jag kunnat hjälpa dig på vägen mot att hitta bästa trailskor för just dina behov!

Vanliga frågor om trailskor

hur stora ska trailskor vara
Vilka egenskaper bör jag leta efter i trailskor?

Leta efter skor med bra grepp, slitstarka yttersulor och skyddande funktioner som tåskydd. Skorna bör också ge stabilitet, vara lätta och ha en bekväm passform. Vattentålighet och andningsförmåga är också viktigt, beroende på vilken miljö du ska springa i.

Hur skiljer sig trailrunningskor från vanliga löparskor?

Trailrunningskor är utformade för terräng och har därför mer aggressiva slitbanemönster för bättre grepp. De har vanligtvis en robustare konstruktion för att skydda mot stenar, rötter och andra hinder i terrängen. De har också ofta en mer skyddande tåhätta och ger bättre sidostöd än vanliga löparskor.

Kan jag använda trailrunningskor på vägar?

Även om du kan använda trailrunningskor på vägar är de särskilt utformade för terrängförhållanden och ger kanske inte samma komfort eller effektivitet på trottoaren som löparskor för landsväg.

Hur ofta bör jag byta ut mina trailrunningskor?

Det varierar beroende på skons kvalitet och hur ofta du använder dem, men generellt bör du överväga att byta ut dem efter ca. 800 km Håll utkik efter tecken på slitage, t.ex. minskad slitbana eller sämre dämpning.

Hur viktigt är det med vattentäthet i trailrunningskor?

Vattentäthet är viktigt för att hålla fötterna torra i våta förhållanden, vilket kan hjälpa till att förebygga blåsor och obehag. Vattentäta skor kan dock ha sämre andningsförmåga, så tänk på dina vanliga löpförhållanden när du väljer.

Hur ska trailrunningskor passa?

De bör ha en åtsittande passform för att förhindra att foten rör sig inuti skon, vilket kan orsaka blåsor. Se dock till att det finns tillräckligt med utrymme i tåboxen för att foten ska kunna svullna och tån röra sig, särskilt i nedförsbackar.

Finns det specifika trailrunningskor för olika typer av terräng?

Ja, vissa skor är utformade för specifika terrängtyper. Till exempel kan skor för steniga eller bergiga stigar ha mer tåskydd och en styvare sula, medan skor för leriga förhållanden kan ha djupare dobbar för bättre grepp.

Finns det olika dämpningsalternativ för trailrunningskor?

Ja, trailrunningskor finns med olika dämpningsnivåer, från minimal till maximal dämpning. Valet beror på personliga preferenser och vilken typ av terräng du ska springa i. Mer dämpning kan ge bättre stötdämpning för steniga, ojämna stigar, medan minimal dämpning kan ge en bättre markkänsla för jämnare stigar.

Tags from the story
,
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *