Tips på bästa spinningcykeln för hemmabruk

bästa spinningcykeln för hemmaträning

Det finns en hel del som skiljer en spinningcykel från en motionscykel. Det kan alla som använt sig av en spinningcykel på gym vittna om. Det har också blivit betydligt vanligare att man numera köper en helt egen spinningcykel för hemmabruk, vis av alla dess fördelar som dessa cyklar har. Spinningcyklarna är också oftast betydligt stadigare till sin konstruktion än en motionscykel, något som gör att man kan köra riktigt effektiva pass på denna. Här tar jag fram bästa spinningcykeln för hemmabruk 2024.

Speciellt olika typer av intervaller är det bra att både kunna köra sittande och stående utan att behöva oroa sig för att söndra cykeln. Själv har jag kört otaliga timmar på olika spinningcyklar i mina dar. Främst är det under skadeperioder då spinningcykeln kommit till användning, men är man riktigt klok ser man till att variera träningen ibland med alternativ träning… och då är spinningcykeln ett riktigt bra alternativ.

Den ökade populariteten kan bero på att många vant sig vid hur smidigt hjulen rullar på spinningcyklarna på gymmet och därför hellre väljer dessa framför vanliga motionscyklar när det blir dags att köpa en för hemmet. Det är också en väldigt skonsam med bevisade hälsoeffekter och en effektiv träningsmetod både för nybörjare och de som är vana vid träning.

Motståndet i en spinningcykel skapas av ett svänghjul som generellt är större och mer robust jämfört med hjulen på en vanlig motionscykel. Dessutom är ramen på spinningcyklar ofta kraftigare och stabilare för att kunna hantera mer intensiv belastning.

Bästa spinningcykeln för hemmabruk 2024 – I denna guide

 1. Tacx Neo Bike Plus – Bäst i test spinningcykel 2024
 2. Abilica Premium Pro – Bästa spinningcykel i mellanprisklassen
 3. Wahoo KICKR Bike V2 – Bästa spinningcykel i premiumklassen
 4. Bowflex Velocore 22i – Spinningcykel med bästa skärm
 5. Gymstick FTR Indoor Racer – Bästa billiga spinningcykel
Bästa spinningcykeln för hemmabruk 2024

Här tar jag fram de bästa spinningcyklarna som finns på marknaden, där jag tagit hänsyn olika prisklasser och behov. Utöver svänghjulets storlek finns det andra viktiga aspekter att tänka på när du ska köpa en spinningcykel för hemmabruk. Längre ner redogör jag för viktiga saker att beakta vid köp av spinningcykel.

Här är bästa spinningcykeln för hemmabruk 2024:

1. Tacx Neo Bike Plus – Bäst i test spinningcykel 2024

bästa i test spinningcykel 2024

Tacx Neo Plus lanserades sent under fjolåret och har snabbt blivit toppvalet bland många cykelentusiaster världen över. Det är en toppmodern spinningcykel som kombinerar en tränare och en motionscykel. Den ger en realistisk cykelkänsla med sitt avancerade svänghjul, Virtual Shifting, Gear Feel och utförssimmulering.

Jag har tidigare rekommenderat Tacx Neo Bike Smart som den bästa spinningcykeln på marknaden, men Neo Bike Plus har flera uppdaterade funktioner som gör den bättre. Du kan läsa mer i detalj om denna cykel i ett skilt inlägg. Här fokuserar jag främst på att jämföra de två premiummodellerna från Tacx. Vilka är då skillnaderna mellan Tacx Neo Plus och Tacx Neo Bike Smart?

Tacx Neo Bike Plus och Tacx Neo Bike Smart är båda premiumcyklar för inomhuscykling som ger en realistisk cykelupplevelse. Det finns dock några viktiga skillnader mellan de två modellerna.

Styret och växlarna har fått en ny design för förbättrad ergonomi på Tacx Neo Bike Plus. Växlarna känns nu mer som riktiga landsvägsväxlar, och du kan anpassa dem så att de matchar växlingsstilarna hos Shimano, SRAM eller Campagnolo. Sätesröret är också smalare med 10 mm, vilket kan göra det bekvämare för förare med kortare ben.

Tacx Neo Bike Plus kommer även med två nya vevlängder: 165 mm och 167,5 mm. Detta ger dig fler alternativ för att hitta rätt passform för din körstil.

Nackdelen med Tacx Neo Bike Plus är att den är betydligt dyrare än Tacx Neo Bike Smart. Tacx Neo Bike Plus är med andra ord en mer raffinerad och användarvänlig inomhuscykel än Tacx Neo Bike Smart.

Den bättre ergonomi, fler vevlängdsalternativ och ger en bekvämare åktur för cyklister med kortare ben. Men den är också dyrare. Om du letar efter bästa möjliga inomhuscykelupplevelse är Tacx Neo Bike Plus det bättre valet. Men om du har en budget är Tacx Neo Bike Smart fortfarande ett av de bästa alternativen på marknaden för runt halva priset för den hos Tacx Neo Bike Plus.

Tacx Neo Bike Plus är mitt val som bästa spinningcykeln för hemmabruk 2024.

2. Abilica Premium Pro – Bästa spinningcykel i mellanprisklassen

bästa spinningcykeln i mellanprisklassen

Abilicas premium spinningcykel kombinerar en förstärkt ram med komponenter av högsta kvalitet. Den är utrustad med magnetiska bromsar som säkerställer en tyst drift. Dess tunga svänghjul på hela 30 kg tillhandahåller höga belastningsmöjligheter för intensiva träningspass.

Denna cykel innehåller en lättanvänd cykeldator som inte bara visar vanliga mätvärden som avstånd, hastighet och kadens, utan också Watt-belastningen under träningen. Handtaget är stort och robust, erbjudande både bockstyre och traditionella spinninghandtag för en mångsidig träningsupplevelse.

Cykeln kommer med kombinationspedaler kompatibla med SPD, vilket gör det möjligt att använda specifika cykelskor. Dessutom är den förberedd för montering av flaskhållare på ramen, vilket tillför praktisk bekvämlighet.

3. Wahoo KICKR Bike V2 – Bästa spinningcykel i premiumklassen

bästa spinningcykel i premiumklassen

Wahoo KICKR Bike har även den tagit marknaden med storm sedan den lanserades och version 2 är en uppgraderad version av den populära modellen som lanserades i Norden under 2020. Detta är min favorit bland spinningcyklar i premiumklassen tack vare dess mångsidighet. Den är inte billig, men här har du allt du kan tänkas behöva från en spinningcykel.

Wahoo KICKR Bike V2 erbjuder en avancerad Wi-Fi-uppkoppling för en snabb, stabil och alltid pålitlig anslutning, idealisk för att möta de mest krävande cykelutmaningarna.

Den uppdaterade versionen av BIKE inkluderar KICKR Direct Connect, vilket möjliggör en hårdkopplad anslutning till din router för kontinuerlig och säker dataöverföring. Dessutom säkerställer Wi-Fi en effektiv och stabil koppling mellan enheter samt automatiserar mjukvaruuppdateringar.

KICKR Bike kombinerar KICKRs erkända svänghjulsteknologi och exakta effektmätning med ny teknologi för att efterlikna känslan av utomhuscykling. Dess nya ERG Easy Ramp-teknologi ger en mjuk övergång från stillastående till höga watt, vilket underlättar återupptagande av kadens.

Wahoos användarvänliga app gör det enkelt att konfigurera din KICKR BIKE så att den motsvarar din vanliga cykels exakta inställningar. Du kan även skräddarsy de virtuella växlarna för att spegla din vanliga cykel.

Bland funktionerna finns möjlighet att enkelt anpassa setup, programmerbara virtuella växlar, och en simulerad lutning på upp till +20% och -15% för en verklighetstrogen cykelupplevelse. Maximal effekt har ökats till 2500 watt, med en noggrannhet på +/-1%.

4. Bowflex Velocore 22i – Spinningcykel med bästa skärm

spinningcykel med bästa skärm display

Detta är en spinningcykel som visar vägen mot framtiden gällande vad som är möjligt att skapa gällande träningsverktyg för hemmet.

Bowflex VeloCore 22i är en topprankad spinningcykel tack vare dess unika Leaning Mode, som erbjuder en realistisk cyklingupplevelse genom att simulera cykelns lutning. Detta läge förhöjer träningspasset genom att göra det mer dynamiskt och närmare känslan av att cykla utomhus. Dessutom kan VeloCore användas i ett Stationary Mode för en mer traditionell spinningsupplevelse.

Den tekniska profilen för denna cykel inkluderar både lutnings- och stillastående lägen, samt magnetiskt motstånd med 100 olika nivåer.

Cykeln är utrustad med en 22-tums HD-pekskärm som visar viktiga träningsdata som tid, distans, kaloribränning, puls och kadens. Den har också den inbyggda JRNY Experience (medlemskap köps separat) och är kompatibel med populära träningsappar som Zwift och Peloton. För en förhöjd upplevelse inkluderar den integrerade Bluetooth-högtalare.

För ytterligare mångsidighet, kommer VeloCore med två 1,35 kg hantlar och en hållare, en Bluetooth-pulsmätare för armen, dubbla pedaler som är anpassade för både fotkorg och SPD, och en justerbar formad sadel. Styret kan också justeras i både höjd och avstånd, och en praktisk hållare för telefon eller surfplatta är inkluderad.

5. Gymstick FTR Indoor Racer – Bästa billiga spinningcykel

bästa billiga spinningcykel för hemmabruk

Skall jag köpa en motionscykel eller spinningcykel? Det är en vanlig fråga som många ställer sig. Jag rekommenderar en spinningcykel på grund av känslan du har när du trampar trots att även motionscyklar blir allt bättre för varje år som går. Även då du går ner i prisklasserna till under 5000 kronor som denna från Gymstick får du en modell som ger en riktigt bra känsla i cyklingen.

Gymstick FTR Indoor Racer har ett alldeles utmärkt pris/kvalitetsförhållande och är min favorit som bästa billiga spinningcykel för hemmabruk. Framförallt imponerar den för sin stabilitet och kvalitet för denna prisnivå.

Det är en spinningcykel designad för att leverera både prestanda och estetik till ditt hemmagym. Dess 18 kg svänghjul, kombinerat med en tyst drivrem, erbjuder en jämn och behaglig pedalupplevelse. Detta gör FTR Indoor Racer till ett utmärkt val för de som söker fördelarna med en spinningcykel över en traditionell motionscykel.

Med sin tävlingsinriktade design, en robust ram, möjligheten för dubbelriktad pedaling och en justerbar stång, är den idealisk för effektiva och mångsidiga träningspass året runt.

Cykeln är även utrustad med en användarvänlig dator som ger väsentlig träningsdata och motivation för regelbunden användning. Datorn är dessutom kompatibel med pulsbälten som använder 5 kHz-teknologi.

Läs också: Bästa löpband för hemmet

Att tänka på vid köp av spinningcykel

bästa spinningcykeln

När du köper en spinningcykel finns det flera faktorer att tänka på för att säkerställa att du får en cykel som uppfyller dina behov och preferenser:

 • Komfort och justerbarhet: Leta efter en cykel med justerbar sits och styre. Detta gör att du kan ställa in cykeln så att den passar din längd och räckvidd, vilket garanterar ett bekvämt och effektivt träningspass.
 • Motståndsnivåer: Kontrollera vilken typ av motståndssystem cykeln använder (t.ex. magnetiskt eller friktion) och om den erbjuder ett brett utbud av motståndsnivåer. Detta gör att du kan variera intensiteten i dina träningspass.
 • Stabilitet och byggkvalitet: En välbyggd, stabil cykel klarar intensiva träningspass och håller längre. Kontrollera cykelns maximala viktkapacitet och kvaliteten på dess konstruktion.
 • Svänghjulets vikt: Svänghjulets vikt påverkar hur smidig och realistisk cykelupplevelsen är. Tyngre svänghjul ger i allmänhet en mer stabil och realistisk körkänsla.
 • Drivsystem: Det finns två typer av drivsystem – kedja och rem. Remdrift är vanligtvis tystare och kräver mindre underhåll men kan vara dyrare.
 • Display: Vissa cyklar levereras med en konsol som visar träningsmätvärden som hastighet, avstånd, tid och kaloriförbränning. Avancerade modeller kan erbjuda pulsmätning och förinställda träningsprogram.
 • Storlek och bärbarhet: Tänk på cykelns storlek och om den får plats i ditt träningsutrymme. Vissa cyklar har transporthjul för enkel förflyttning.
 • Ljudnivå: Om du bor i en lägenhet eller planerar att träna tidigt på morgonen eller sent på kvällen bör du leta efter en cykel som är tystgående.
 • Pris och garanti: Bestäm din budget och jämför den med cykelns funktioner och garanti. En längre garanti kan tyda på bättre byggkvalitet.
 • Ytterligare funktioner: Vissa cyklar har extrautrustning som vattenflaskhållare, hantelhållare eller möjlighet att ansluta till fitnessappar för en mer interaktiv upplevelse.

Sammanfattning – Bästa spinningcykeln för hemmabruk 2024

Här har jag tagit fram min favorit som bästa spinningcykeln för hemmabruk inom en rad olika kategorier. Främst har jag fokuserat på de olika priskategorierna, men vid valet av bästa spinningcyklar har jag lagt speciellt fokus på konstruktion, användarvänlighet, svänghjulets storlek och andra liknande funktioner som är viktiga vid val av spinningcykel.

Mitt val som bästa spinncykeln för hemmabruk 2024 är Tacx Neo Bike Plus tack vare den realistiska känsla den ger och de många moderna funktionerna.

Hoppas jag kunnat hjälpa dig på vägen mot att hitta den optimala spinningcykeln för just dina behov!

Läs också: Bästa hopfällbara löpband

Vanliga frågor om spinningcyklar

Vad är skillnaden mellan en spinningcykel och en vanlig motionscykel?

Spinningcyklar är utformade för att efterlikna upplevelsen av att cykla på en landsvägscykel. De har vanligtvis ett tyngre svänghjul, en mer aggressiv körställning och är byggda för högintensiva träningspass. Vanliga motionscyklar, som upprättstående eller liggande cyklar, är mer avsedda för avslappnad träning och erbjuder bekväma sittplatser och varierade trampställningar.

Hur justerar jag en spinningcykel så att den passar mig?

Justera sitthöjden så att ditt ben har en lätt böjning när pedalen är i sin lägsta punkt. Rikta in styret så att det är i nivå med eller något ovanför sätet. Se till att ditt knä är rakt ovanför din fot när du sitter ner och pedalen är parallell med marken.

Kan spinning hjälpa till med viktminskning?

Ja, spinning kan vara ett effektivt sätt att gå ner i vikt. Det är ett högintensivt kardiovaskulärt träningspass som förbränner ett betydande antal kalorier, särskilt i kombination med en balanserad kost och regelbunden motion.

Är spinning lämpligt för nybörjare?

Ja, absolut. Spinning kan anpassas till alla konditionsnivåer. Nybörjare kan börja med lägre motstånd och gradvis öka intensiteten i takt med att de bygger upp styrka och uthållighet.

Hur ofta ska jag använda en spinningcykel för att få effektiva resultat?

Det beror på dina träningsmål, men i allmänhet är 3-5 gånger i veckan i 30-60 minuter varje session effektivt för att förbättra kardiovaskulär kondition och muskeluthållighet.

Vad ska jag ha på mig för en spinningklass?

Använd fukttransporterande träningskläder för att hålla dig sval och torr. Vadderade cykelbyxor kan ge extra komfort, och skor med styva sulor eller specifika cykelskor kan förbättra din pedaleffektivitet.

Vad ska jag ha på mig för en spinningklass?

Använd fukttransporterande träningskläder för att hålla dig sval och torr. Vadderade cykelbyxor kan ge extra komfort, och skor med styva sulor eller specifika cykelskor kan förbättra din pedaleffektivitet.

Bygger spinning muskler?

Spinning tonar främst musklerna i underkroppen (vader, hamstrings, quadriceps och sätesmuskler) och hjälper till att bygga uthållighet snarare än volym. Det är inte fokuserat på större muskeluppbyggnad som tyngdlyftning.

Vilket underhåll kräver en spinningcykel?

Kontrollera och dra åt bultar och skruvar regelbundet, rengör cykeln för att avlägsna svett och skräp, smörj alla rörliga delar efter behov, och om det är en kedjedriven cykel, kontrollera ibland kedjespänningen. Se alltid tillverkarens riktlinjer för specifika underhållsrekommendationer.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *