Sammanfattning av träningsveckan

Nu har allt det tunga jobbet gjorts inför mitt följande maratonlopp om lite mindre än två veckor. Jag minskade på mängden lite från förra veckan och fick ihop 9 stycken träningspass och 138 km löpning denna vecka. Den sista träningen för veckan blev intervaller 3×2 km i maratonfart. Nu återstår endast två veckor med rejäl nedtrappning innan tävlingen.

PicsArt_1373644002376

Det har varit en rätt tung vecka träningsmässigt. Det var inte speciellt förvånande att veckan skulle bli tung med tanke på att jag hade 173 km löpning och 12 stycken träningspass förra veckan. Jag fick ändå ihop 4 stycken kvalitetspass under veckan av vilka hälften kan klassas som lyckade.

Måndagens Yasso 800s (10x800m.) var veckans jobbigaste pass, kanske främst för att jag inte hunnit återhämta mig ordentligt efter förra lördagens långpass på 37 km. På onsdagen körde jag mitt längsta backpass någonsin med totalt 10 km backlöpning. Detta pass gick riktigt bra och jag hade relativt pigga ben under passet. Just backpassen ser jag, vid sidan om långpassen, som något av nyckelpassen i min löpträning. Ifall man kan genomföra dessa grymma backpass med en bra känsla har man ett kvitto på att man är i bra form.

På fredagen var det igen långpass på schemat. Jag körde det på fredagen eftersom jag föredrar att dra det sista långpasset exakt två veckor innan ett maratonlopp. Detta långpass gick dock riktigt tungt och jag kunde inte riktigt genomföra det enligt planerna. Jag var dock inte speciellt orolig över att detta eftersom jag var medveten om orsakerna till mina tunga ben.

Idag körde jag alltså det sista kvalitetspasset för veckan där jag försökte få in några långa drag i mitt tänkta maratontempo. Det blev 3×2 kilometer på 3:54 min./km. Det blev lite hårdare än mitt tänkta maratontempo på Jakob Marathon eftersom jag där tänkt köra i ett ungefärligt tempo på 4:01 min./km för att försöka underskrida 2:50. Mitt säsongmål att underskrida 2:45 får vänta tills Berlin Marathon 29.9.

Det sista passet för veckan gav riktigt positiva besked eftersom jag hade rätt lätta ben när jag startade passet. Under själva intervallerna fick jag nog kämpa för att hålla upp tempot, men inte mer än att jag kände att jag skulle ha kunnat öka ännu mer ifall jag haft lust. Om jag jämför känslan med hur det var inför Stockholm Marathon så måste jag säga att formen känns klart bättre nu än vid motsvarande tidpunkt inför detta lopp.

Det känns som att återhämtningen är snabb och att jag med endast några dagar av lättare träning genast får ett bättre flyt i min löpning. Kanske det är alla dagar med dubbla pass som nu börjar visa sig i återhämtningen…

Från och med imorgon är det dock jobbvecka igen, vilket åtminstone tillfälligt kommer att påverka min återhämtning. Det har varit riktigt skönt att kunna ta sig flera sömnturer under dagens lopp de senaste veckorna. Å andra sidan känns det rätt skönt att igen få “normaliserat” tillvaron.

Jag har varit riktigt lat de senaste veckorna och haft riktigt svårt att komma mig upp på morgnarna. Det har även synts på bloggen de senaste veckorna att jag varit rätt lat. Något som är lite underligt med tanke på hur mycket mer tid man haft till förfogande under dessa lediga dagar. Men det känns som att den vila som jag fått under semestern varit riktigt nödvändig med tanke på den takt jag kör med under resten av året.

Som tur blir det endast en vecka i jobb innan jag igen har semester. Då skall jag göra ett försök att vara lite produktivare än vid senaste försök.

Denna veckas träning:

Måndag 8.7:

Morgon: Yasso 800s (10×800 meter)+6×200 meter, totalt 19,4 km löpning inklusive uppvärmning och nedjoggning

Kväll: 11,5 km löpning + styrka Wasa Sports Club

Tisdag 9.7:

Morgon: 9,6 km löpning + styrka WSC

Kväll: 10 km löpning

Onsdag 10.7:

Morgon: Backlöpning 8×390 meter flack backe och 8×240 m. brant backe, totalt 20 km löpning med uppvärmning och nedjoggning

Kväll: 10 km löpning

Torsdag 11.7:

Vila

Fredag 12.7:

Långpass 30 km

Lördag 13.7:

14 km löpning + styrka WSC

Söndag 14.7:

Intervaller 3×2000 meter i maratontempo, totalt 14 km med uppvärmning och nedjoggning

Totalt 9 träningspass och 138 km löpning

PicsArt_1373820724460
Vackert och varmt under onsdagens backintervaller.

PicsArt_1373820646995
I veckan fick vi äntligen klart vårt lilla terrassprojekt.

PicsArt_1373820130174
Vi passade på och njöt av det hyfsat varma vädret på Strampen igår kväll.

PicsArt_1373820207548
Jag beställde först en kycklingrätt, men dessa portioner räcker ju inte till för att mätta en idrottsman…

PicsArt_1373820271006
…så jag blev tvungen att beställa in ytterligare lite mat för att bli åtminstone hyfsat mätt.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *