Dagens backlöpning samt vår hälsotemavecka

Jag kör alltså ännu en vecka med rätt intensiv träning inför Jakob Marathon om drygt två veckor. Nu på morgonen körde jag det tuffaste passet med backintervaller som jag någonsin haft eftersom det blev totalt 10 km backlöpning med totalt 20 km löpning inklusive uppvärmningen och nedjoggningen.

PicsArt_1373463138364

Jag var riktigt trött under gårdagen, vilket troligen hade att göra med otillräcklig kolhydrattankning både under måndagskvällen och under tisdagen. Eftersom jag de flesta dagar kört två pass om dagen förbrukar jag enorma mängder kolhydrater, vilket gör att jag inte alltid hinner få i mig så mycket mat som jag borde mellan passen.

Igår kväll satsade jag dock lite extra på att få i mig så pass mycket så att jag skulle orka genomföra ett bra kvalitetspass nu på morgonen. Experimentet föll väl ut eftersom jag kände mig pigg redan under uppjoggningen fram till de backar som jag skulle köra backlöpningen vid.

Idag hade jag planerat att ännu lägga till en stycken intervall per backe från förra veckan backlöpning, både på den långa och flacka backen samt på den korta och branta backen. Totalt var det alltså frågan om 8×390 meter i den flacka backen och 8×240 meter i den branta backen.

Jag kände mig på hugget redan från den första intervallen, även om jag alltid försöker köra denna lite långsammare för att inte chocka kroppen i alltför hög grad. Jag kör alltid löpskolning innan jag påbörjar intervallerna, men eftersom man aldrig får upp pulsen på samma nivåer med löpskolningen är det bäst att ta det säkra före det osäkra.

Jag ser dock att jag höll ett rätt jämnt tempo på alla mina intervaller med tider mellan 1:28-1:29 på samtliga av mina intervaller i den långa och flacka backen. Detta har säkert delvis att göra med att jag tidvis körde i lite ojämn fart och öppnade för hårt med tider på 3:20 min./km under vissa av intervallerna. Det gjorde att jag i dessa kroknade rätt ordentligt i slutet.

Hur som helst är jag riktigt nöjd att jag orkade köra hela passet på en så bra nivå som jag gjorde. Även i den branta backen höll jag ut rätt bra och snittade de 8 intervallerna i denna backe på ungefär 52 sekunder, med den snabbaste på 51 sekunder.

Totalt fick jag alltså ihop 10 km backlöpning, vilket t.o.m. är mer än vad jag som mest sprang under mina backintervaller ifjol. Jag avslutade passet med en nedjoggning på 5,5 km vilket gjorde att det blev totalt 20 km löpning nu på morgonen.

Igår körde jag två lätta pass med 9,6 km löpning på morgonen samt ett ordentligt styrkepass för hela kroppen vid Wasa Sports Club. På kvällen blev det ännu en lätt återhämtande löppass på 10 km.

Ikväll blir det ännu ett lätt återhämtande löppass innan det är dags för en vilodag imorgon pga. vår Umeå-resa.

Backlöpning 10.7 varv 1-15backlöpning 10.7 varv 17-32
Mitt backlöpningsparti idag. Till vänster 8×390 meter samt mellanjoggningen och till höger 8×240 meter.

PicsArt_1373460635462
Efter min traditionella grötfrukost vilade jag lite och laddade sedan med lite rawfood för extra energi innan jag gav mig iväg på min backlöpning.

PicsArt_1373460691570
Bästa och godaste återhämtningsdrycken efter ett tufft pass. I denna finns alla de aminosyror som kroppen behöver. Man måste bara se till att få i sig den inom en halvtimme efter genomfört pass. Jag har blandat i en banan, 4 dl mjölk, 4 skopor proteinpulver och 2 dl frusna jordgubbar.

PicsArt_1373460817950
Vi har kört en riktig hälsovecka i vårt hushåll. Vi har handlat stora mängder grönsaker, örter och sallader och gör mat baserade på dessa. Inga onödiga kolhydrater är temat. Dessutom äter jag endast kyckling i köttväg, men det är inget nytt eftersom jag sällan äter kött inne i veckorna. Det blir mest kött då jag beslutar mig för att “grisa” till det ibland till veckosluten.

PicsArt_1373460942394
Dessutom har jag införskaffat ett bröd utan bakjäst. Hälsosammare, men definitivt inte godare.

PicsArt_1373460897008
Det har blivit en del gröna smoothies på sista tiden. Receptet finns under kategorin “recept” på balken ovan.

PicsArt_1373460757608
Igår såg jag reprisen på en av de bästa fotbollsmatcherna någonsin mellan Ghana och Chile i U-20 VM. Den slutade 4-3 till Ghana efter förlängning. Missa inte kvällens semifinal mellan Ghana och Frankrike på Eurosport. Ghana spelar en otroligt finessrik anfallsfotboll och flera av spelarna kommer helt säkert att bli stora stjärnor i framtiden.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *