Insta360 X4 recension – Allt du behöver veta om den nya populära actionkameran

Insta360 X4 recension

Ända sedan jag postade en video både på Instagram och i en löpargrupp på Facebook har jag fått många förfrågningar vilken kamera jag använder mig av för att filma. Vissa har t.o.m. frågat om det är en drönare jag använder. Svaret på denna fråga är att det är den nya actionkameran Insta360 X4 som jag använder. Eftersom det finns så stort intresse för denna har jag här sammanställt mina erfarenheter i en Insta360 X4 recension.

Det finns onekligen ett stort intresse för ny teknik bland löpare – speciellt om det handlar om teknik som kan tillföra något hos oss. I ett samhälle där innehållsproduktion för sociala medier blir allt vanligare är det allt viktigare att ha bra verktyg för detta ändamål.

Hittills har det varit rätt svårt att ensam få till bra videon eller bilder när man springer, även med de bästa actionkamerorna på marknaden som GoPros modeller. Men det håller på att ändras snabbt. Ett märke som det senaste året har revolutionerat marknaden är Insta360 som fick stor genomslagskraft internationellt med sin modell Insta360 X3.

I april kom en ny modell ut från märket när Insta360 X4 lanserades och den har avsevärda förbättringar i jämförelse med den tidigare modellen. Jag har tidigare skrivit om de tekniska specifikationerna i en skild artikel, så här kommer jag istället att gå igenom mina egna erfarenheter och skriva om den i enklare termer. Vilken nytta har man av Insta360 X4 som löpare och hur kommer man snabbt igång med att använda den?

Recension av Insta360 X4 actionkamera

Recension av Insta360 X4 actionkamera

Jag kom först i kontakt med Insta360:s actionkamera när jag såg en snygg video hos en löpare som jag följer och frågade vilken modell han använder. Först trodde jag att det var en drönare som han använde, men det visade sig vara actionkameran Insta360 X3 som har en funktion med en osynlig selfie-stick.

Jag beslöt mig för att skaffa denna actionkamera och begav mig genast till en teknikaffär här på Malta. När jag kom fram visade det sig dock att det redan fanns en nyare modell på marknaden och i dagens snabbrörliga värld lönar det sig aldrig att köpa en äldre modell oavsett prisskillnaden. Därför blev det helt enkelt att köpa modellen från Insta360:s hemsida istället.

Det visade sig dock finnas många alternativa paket att välja på och jag var främst intresserad av det som maximerar min nytta som löpare. Efter lite efterforskning beslöt jag mig för paketet “Get-Set Bundle” som har en “Invisible Selfie Stick” i paketet. Det är dock bra att komma ihåg att även lägga till ett microSD Card om du inte har det sedan tidigare eftersom det inte ingår.

insta360 X4 recension

Priset på detta paket var €597 (utan microSD Card) och jag lade också till Insta360 FlexiCare för €33.99, så att man har obegränsad möjlighet att byta ut kameran under en treårsperiod om den får något fel. Den har såklart även normal garanti, men av erfarenhet vet jag att det är bra att ha denna möjlighet eftersom leverantören har en tendens att börja klaga om man vill byta ut en kamera mer än en gång.

Jag funderade också på paketet “No Drone No Problem” med extra lång selfie-stick, men kom snabbt fram till att du inte behöver en så lång selfie-stick för att få till bra videon under löpturer. Det skulle snarast vara ett problem att bära på under löpturer.

En av de videon som jag gjort med Insta360 X4.

Är Insta360 X4 lätt att använda?

En av frågorna jag fått om kameran är huruvida den är lätt att använda. Både ja och nej. Jag är väldigt lat med att läsa instruktioner och brukar i regel testa mig fram först och lära mig längs vägen.

Med tanke på hur mycket funktioner det finns på denna kamera är det lätt att bli överväldigad och jag har i ärlighetens namn endast skrapat på ytan gällande vad som är möjligt såhär långt.

Det viktigaste för mig har varit att lära mig hur man springer och filmar och sedan överför filmerna till mobilen och datorn för att användas där. Sedan får jag lära mig mer om hur man gör videona snyggare genom redigering senare.

Med den 360 graders vy som finns på kameran kan du vara säker på att fånga det mest i din omgivning när du springer – runt hela kameran. På så sätt är den väldigt lätt att använda. Du behöver främst tänka på att lägga kameran i olika höjder när du filmar om du vill fånga olika vinklar.

Är den inte krånglig att springa med då? På denna punkt överraskar den positivt. Den är oerhört lätt och jag har t.o.m. sprungit långpass med den i handen under hela löpturen utan att störas avsevärt. Om du inte vill ha något i händerna är det enkelt att bara ta med en löparryggsäck och placera den där medan du springer och sedan plocka fram den när du känner att det är dags att filma.

Nu är jag redan så van med denna kamera att jag inte ens behöver sakta ner farten när jag skall filma. Jag trycker bara på Play-knappen och drar ut den osynliga selfie-pinnen när jag vill ha en video. Även med selfie-pinnen fullt utdragen är den lätt att springa med. Stabil och lätt.

Mest framstående egenskaper på Insta360 X4

the best action camera for runners 2024

Det är utan tvekan den drönarliknande effekten som Insta360 X4 har som är dess största fördel i jämförelse med de flesta andra modellerna av actionkameror på marknaden. En riktigt cool effekt som visar vilka möjligheter det finns i framtiden för att göra snygga och unika videon. Mig veterligen har t.ex. inte GoPro denna möjlighet på sina actionkameror ännu.

Jag skrev tidigare om bästa drönare för löpning, men problemet med dessa är att de fortsättningsvis kräver för mycket manuell inblandning vid löpningen. Att hålla ordning på en drönare inverkar enligt min mening för mycket på löpningen för att det skall vara värt det.

Med Insta360 X4 har du inte riktigt samma räckvidd, men istället har du full kontroll och kan som nämnt springa hela vägen utan att behöva stanna in för att förbereda filmning.

Videokvaliteten är också utmärkt på Insta360 X4 med 8K på den nyaste modellen. Du har även möjlighet att redigera med AI. Fråga mig dock inte vad det innebär i praktiken eftersom jag inte utforskat denna funktion ännu. Jag hänvisar ännu en gång till min tidigare artikel om kameran om du är en tekniknörd som vill läsa på om alla tekniska möjligheter med kameran.

Jag kommer säkert inom kort att uppdatera detta inlägg när jag utforskat fler av funktionerna på kameran.

Om redigering med Insta360 X4

Som sagt är jag väldigt lat då det gäller att läsa instruktioner och det gjorde också att det infann sig en viss irritation först när jag skulle överföra mina videon till min mobil. Filmerna är så enorma att de knappast ens ryms på din mobil. Du kan heller inte ladda över dem i 360 grader direkt från appen till din mobil.

Men det skulle visa sig att det finns en ytterst snabb och enkel funktion för att få ner exakt den video du vill ha både till mobil och din dator så att du kan ladda upp dem t.ex. på dina sociala medier.

1. Ladda först ner Insta360-appen

Det du behöver göra först när du köpt din kamera är att ladda ner Insta360-appen.

2. Synka din kamera med appen

När du vill ladda upp de filmer du tagit med din Insta360 X4 kamera, så synkar du helt enkelt kameran till appen genom att klicka på “Connect” i “Settings”. Genom Bluetooth kommer de filmer/bilder du tagit med kameran automatiskt att finnas tillgängliga i albumet i appen.

3. Snabbredigera dina videon för att få tillgång till dem

Då det gäller redigering är detta ett område där jag med all säkerhet får lov att återkomma lite senare. Det finns nämligen så många olika funktioner som jag inte utforskat ännu. Här fokuserar jag endast på hur du snabbt och enkelt får tillgång till dina videon på mobilen och/eller dator.

Som nämnt kan du inte endast ta en video och klicka på “Export”. För det första tar detta enormt utrymme och för det andra har videon knappast rätt vinkel så att du kan använda den på sociala medier.

hur redigera i insta360 x4

Istället gör du enligt följande om du vill snabbredigera och få tillgång till dina videon:

  1. Klicka på den videon du vill få tillgång till.
  2. Klicka på “Quick”. Där kan du sedan med spela upp videon och med fingret styra de vinklar du vill filma. Tryck sedan på den röda knappen längst ner för att filma önskat klipp. Den video du spelat in via denna funktion kan du sedan överföra till din mobil genom att klicka på “Transfer”.
  3. Videon är klar att användas!

Som sagt är detta endast en snabbgenomgång för hur du snabbt får över dina videon till mobilen så att du kan använda dem. Jag kommer senare att börja gå igenom alla de olika funktioner som finns tillgängliga för redigering så att jag även kan lägga till dem i denna guide.

Det är bara att klicka på den röda “Record-knappen” och sedan välja vy som du vill ha till din färdiga video via “Quick” efter att du gått in på en av dina videon.

Det gröna området indikerar det område som du valt att spela in.

insta360 x4 recension

När du är klar är det bara att överföra till telefonen och videon är klar att användas där det önskas.

Är Insta360 X4 värd att köpa?

Detta var en snabbrecension om Insta360 X4 för alla nyfikna därute. Jag kommer att lite längre fram dela med mig mer om mina erfarenheter både i detta inlägg och i andra inlägg framöver.

Men redan här och nu kan jag säga att detta är ett av mina bästa köp gällande elektronik under de senaste åren. Den tillför mycket för den som vill ha möjlighet att ta fram unikt material i form av videon för många olika sammanhang. Det är inte endast en cool pryl att ha för innehållsskapande för sociala medier. Det är också riktigt roligt att analysera sitt löpsteg och ta fram videon för att föreviga sina äventyr.

Det är såklart inte endast för löparen som detta är en av de bästa actionkamerorna på marknaden just nu. Den kan användas för resor, familjeäventyr och andra sporter. Faktum är att Insta360 marknadsför sig hårdast mot sporter som dykning, cykling, motorcykel och andra äventyrligare sporter.

Det billigaste alternativet, standardpaketet, av Insta360 X4 ligger på nästan €600. Det kan tyckas vara rätt dyrt för många i jämförelse med en av de mest populära actionkamerorna på marknaden, GoPro 12, som kostar drygt €300. Men det går inte ens att jämföra dessa två kameror i form av prestanda och möjligheter.

Speciellt om du vill ha den drönarliknande effekten när du springer finns det ett alternativ framför alla andra just nu och det är Insta360 X4.

Kommentera gärna här eller skicka mig frågor via min mail eller mina sociala medier om du har ytterligare frågor gällande Insta360 X4.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *