Hur mina nya vanor gett nytt liv i min löpning

Som jag nämnde i ett tidigare inlägg är jag nu tillbaka till gammal god form och kan springa på bra fart på de flesta av mina löppass. Där nämnde jag också hur mina nya vanor hjälpt mig både att må bättre och även prestera bättre som löpare.

Det handlar främst om att se till att äta hälsosamt de flesta av mina måltider, sova 7-8 timmar varje natt och träna regelbundet. Jag kör löpning nästan varje dag och har nu börjat få in både intervaller och långpass i mitt schema igen.

En annan sak som jag också tycker att hjälper mig mycket i min löpning är att varje dag köra med massagepistol både innan ett löppass och innan jag går och lägger mig. Jag ser till att massera åtminstone nedre ryggen och höftböjare med massagepistolen varje dag. Genom att göra detta kan jag t.o.m. fuska lite med stretchingen och ändå känna mig flexibel i löpsteget.

Jag har alltid varit aningen stel i höftböjaren och nedre ryggen om jag inte stretchat tillräckligt. Men med hjälp av min massagepistol känner jag mig ung och fräsch i min löpning igen – något som inte säger så lite eftersom jag redan fyllt 47. 🙂

vilken massagpistol skall man köpa 2024?

Jag rekommenderar massagepistolen Flowgun One som är den bästa jag testat såhär långt. Den är liten och praktisk, men har samtidigt en imponerande slaglängd på 12 mm trots sin storlek. Även gummihandtaget gör att den är lätt att hålla i många olika grepp.

Jag äger i dagsläget 6 massagepistoler, varav Theragun Elite var min tidigare favorit, men denna har nu övertagit positionen som nummer ett som bästa massagepistol på marknaden just nu.

bästa massagepistolen 2024

Detta är en av de verktyg som jag önskar att jag hade tidigare när jag körde som tuffast med en veckomängd på 120-150 km i veckan, men bättre sent än aldrig.

Jag märker också att det är många som frågar efter bästa solglasögon för löpning just nu när det är varmt även i Sverige. Jag tipsar om dessa i ett skilt inlägg, men om ni vill ha ytterligare tips är ni välkomna att maila mig eller skicka ett DM via t.ex. mitt Instagram-konto.

På tal om prylar – en av mina senast införskaffade prylar för löpning är min Insta360 X4 actionkamera som jag efter mycket research nyligen införskaffade. Det finns en hel del att lära om funktionerna på denna ännu, men utifrån mina första löpturer med den verkar det lovande. Jag har laddat upp en video på både Instagram och YouTube från mitt löppass på 20 km runt Valletta imorse.

bästa actionkamera för löpning 2024

Jag har dock inte lagt några större ansträngningar på editering ännu, så kvaliteten är lite sisådär ännu. Speciellt på YouTube blev videon lite suddig av någon anledning. Måste läsa på där lite. 🙂

Men det är fantastiskt hur mycket du kan göra med de nyaste prylarna på marknaden just nu. Framförallt imponeras jag av funktionen med det som kallas “Invisible Selfie Stick” som ger intrycket av att du filmas av en drönare medan du springer. Det finns även möjligheten att köpa till en ännu längre Selfie Stick vid behov.

Är det inte jobbigt att springa med denna kamera och selfie-stick kanske du frågar? Faktiskt inte, denna är oerhört lätt och inverkar åtminstone inte på min löpning. Men om du inte vill ha något i händerna så är det ju bara att stoppa den t.ex. i en löparväska om du äger en sådan.

Nytillkomna läsare märker kanske att jag har ett stort fokus på löparskor här på sajten och detta är också lite av min passion. Jag försöker hålla er uppdaterade om alla nya modeller som kommer ut på marknaden och kommer nästa vecka att lansera ett nyhetsbrev som gör det enklare att följa med alla nyheter på marknaden, med allt från nya löparskor till nya löparklockor och andra prylar av intresse för löparen.

Min träning denna vecka:

Som jag lovade i början av veckan lägger jag här upp min träning denna vecka:

Måndag 24.6:

Långpass 25 km i 4:30-tempo

Tisdag 25.6:

Morgon: Styrketräning 1,5 h på hela kroppen.

Kväll: 10km lugnt, ca. 4:40 min./km

Onsdag 26.6:

Morgon: Intervaller 10×3 minuter, 1,5 minuter joggvila (totalt 15 km).

Detta är ett träningspass som jag kan rekommendera för löpare på alla nivåer. Det tar bort stressen över att behöva tänka på farten när du springer. Ett vanligt problem vid löpning är att man fixerar sig för mycket vid vilken fart man håller på löppassen istället för att fokusera på känslan för dagen.

Kväll: Styrketräning 1h, fokus på ben och rumpa

Torsdag 27.6:

Morgon: Styrketräning 2h på hela kroppen

Kväll: Lätt löppass 10km

Fredag 28.6:

Kväll: 12 km löpning i ca. 4:20 min./km + 1 h styrka

Lördag 29.6:

Kväll: Styrketräning 1 h på hela kroppen

Söndag 30.6:

Långpass 20 km i 4:30-tempo

Totalt 92 km löpning och 5 pass styrketräning

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *