Bästa Saucony löparskor 2024 – Här är modellerna att känna till just nu

bästa saucony löparskor

Saucony är ett märke som har imponerat på mig under de senaste åren. De löparskor man lanserat har i regel medfört stora förbättringar på deras modeller och just nu är det ett av de märken med det bästa utbudet av löparskor på marknaden. Här tar jag fram bästa Saucony löparskor på marknaden 2024.

Det är en stor konkurrens på marknaden för löparskor just nu och märken som Hoka och One tar snabbt nya marknadsandelar världen över. Det dock Nike och Adidas som ännu är klart största märken bland löparskor.

Det äldsta av märken för löparskor är Saucony, som grundades 1898. Enligt mig är detta ett av de märken med bäst utbud av löparskor just nu. De lanseringar som Saucony kommit med under det senaste året har varit lyckade och de har nu ett stort utbud av bra modeller för de flesta typer av löpare. 

1. Saucony Hurricane 24 – Bästa dämpning och stöd

bästa saucony löparskor

När Saucony Hurricane 24 kom ut på marknaden i år var det en efterlängtad lansering. Förra modellen kom nämligen ut för tre år sedan. Baserat på mina tester är detta en sko som överraskar positivt på de flesta områden.

Dämpningen är alldeles utmärkt med sitt dubbla lager av skum. Överst hittar du PWRRUN PB som är ett skum som hittills funnits endast i märkets snabbaste modeller. Under det hittar du ytterligare ett lager av PWRRUN EVA skum som bidrar till stabilitet.

Skon har även en Center Path-teknologi med högre sidoväggar och asymmetrisk profil som “guidar” foten rätt i löpningen. En bred plattform bidrar till ytterligare stabilitet.

Precis som övriga skor från Saucony är denna modell även riktigt bekväm. Definitivt en av de bästa lanseringarna från Saucony detta år!

2. Saucony Triumph 22 – Mest mångsidiga löparskor från Saucony

saucony triumph 22

Triumph är en modell som legat högt uppe på mina listor över bästa löparskor en längre tid. Det är främst bekvämligheten hos denna skomodell som gjort att jag gärna använder dem för dagliga löpturer.

I den senaste modellen märks också flera förbättringar i löparegenskaperna. Man använder sig nu av ett PWRRUN PB-skum som känns mer responsivt. Energiåtergivningen är alldeles utmärkt i skon.

Dessutom har man gjort sulbasen bredare och skon känns nu mer stabil än tidigare. Triumph har en längre tid varit en av de mest hållbara skomodellerna på marknaden och även den nyaste modellen utmärker sig på denna punkt.

Om du letar efter en löparsko för vardagliga löpturer är Triumph 22 ett utmärkt val som mängdsko.

3. Saucony Endorphin Pro 4 – Bästa löparskor med kolfiberplatta

bästa saucony löparskor med kolfiberplatta

Saucony Endorphin Pro är oerhört populära på marknaden. Detta är en skomodell som utmärker sig framförallt för dess bekvämlighet och lätta vikt. När du tar på dig skorna känns det som att ta på sig en strumpa.

Detta är samtidigt en av Saucony snabbaste skomodeller, där man kombinerar skumteknologierna PWRRUN PB och PWRRUN HG i mellansulan. Man har även lagt till en kolfiberplatta i fullängd för att få fram ytterligare spänst i löpsteget.

Nyaste modellen Saucony Endorphin Pro 4 är definitivt en modell att överväga om du vill ha en snabb sko till tävlingar som marathon eller halvmarathon.

saucony endorphin speed 4

Saucony Endorphin Speed 4 är en skomodell med liknande design, men betydligt billigare prislapp. Skillnaden är att denna saknar PWRRUN HG i mellansulan. Men också denna modell är mycket populär bland löpare för sin snabba design och bekvämlighet.

4. Saucony Endorphin Elite – Snabbaste Saucony löparskor

saucony endorphin elite snabbaste saucony skor

Det tog fyra år att ta fram Saucony Endorphin Elite och det skulle visa sig att detta var en löparsko utöver det vanliga. Med en ultrasnabb design med SPEEDROLL-teknologin i spetsen som ger en aggressiv framåtrullning och en lutande kolfiberplatta ger denna sko en oerhörd skjuts i löpsteget.

Det ultralätta PWRRUN HG-skummet gör även detta till en av de lättaste och snabbaste löparskorna på marknaden.

Den andra modellen Saucony Endorphin Elite kommer att lanseras under våren 2025 och är en av de mest efterlängtade lanseringarna på marknaden just nu.

5. Saucony Guide 17 – Bästa pronationsstöd

bästa saucony löparskor

Guide är en av Sauconys trotjänare då det gäller löparskor med pronationsstöd. Den senaste modellen av skon har fått en bredare plattform, högre sidoväggar och en asymmetrisk profil för att guide ditt löpsteg i rätt riktning. 

Saucony Guide 17 har en PWRRUN-mellansula och mjuk PWRRUN+ som kramar fotlederna.

Om du vill ha en prisvärd löparsko som samtidgt är väldigt stabil är Saucony Guide 17 en modell att satsa på. Gällande löparegenskaperna når den inte riktigt upp till nivåerna som Triumph 22 och Hurricane 24 har, men den är helt klart värd sitt pris.

6. Saucony Peregrine 14 – Bästa trailskor

bästa saucony trailskor

Saucony Peregrine är en tillförlitlig trailsko som imponerar, inte minst för sitt grepp och marknära kontakt. Den har en mellansula i PWRRUN och en PWRTRAC yttersula som passar de flesta terrängtyper. 

Även Peregrine är prisvärd med tanke på allt den har att erbjuda. Du får en väldigt hållbar sko som passar många olika terrängtyper för ett pris som ligger en bit under vad som är det normala för trailskor.

Men med tanke på hur snabb utvecklingen är hos trailskor i allmänhet bör nog Saucony tillföra mer flexibilitet och göra skon lite lättare om man vill tävla med andra märken i framtiden.

Vanliga frågor om Saucony löparskor

Vem äger Saucony?

Saucony ägs av Wolverine World Wide, Inc, ett företag som också äger flera andra skomärken som Merrell, Sperry och Hush Puppies.

När grundades Saucony?

Saucony grundades 1898 i Kutztown, Pennsylvania, USA.

Var tillverkas Sauconys skor?

Även om Saucony är ett amerikanskt märke tillverkas de flesta av deras skor i fabriker i Asien, främst i länder som Kina och Vietnam.

Är Saucony-skor bra för löpning?

Ja, Saucony-skor anses allmänt vara utmärkta för löpning. De är kända för sin komfort, dämpning, hållbarhet och stöd, vilket gör dem populära bland både motionärer och professionella löpare.

Är Saucony rätt i storlek?

I allmänhet anses Saucony-skor vara trogna storleken. Detta kan dock variera beroende på den specifika modellen och fotformen. Det är ofta rekommenderat att prova dem på eller se Sauconys storleksguide.

Vilken Saucony-sko är bäst för mig?

Vilken Saucony-sko som passar dig bäst beror på din löpstil, fotform och vilken typ av terräng du springer i. Till exempel är Saucony Ride eller Triumph bra för neutrala löpare, medan Guide- eller Omni-modellerna passar för dem som behöver stabilitet.

När släpper Saucony nya skor?

Saucony är i allmänhet väldigt transparenta med sina lanseringsdatum och släpper nya skomodeller i en jämn ström under ett år. Under detta år har man i regel släppt en ny skomodell per månad.

Tags from the story
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *