Veckosammanfattning av min träning

Denna vecka har mängdmässigt varit den tyngsta hittills på detta årets sida. Det finns veckor då jag tränat flera pass än denna veckas 9 träningspass, men i antalet kilometer har jag denna vecka kommit upp i en riktigt bra mängd. 151,67 km löpning blev det totalt denna vecka, varav 4 av träningspassen var sk. kvalitetspass.

morgonpass vald
Bild från dagens morgonpass.

Nu återstår det egentligen bara en vecka med dessa mängder innan det börjar vara dags att minska på mängden och så småningom formtoppa inför Stockholm Marathon. Till skillnad från ifjol måste jag säga att jag inte vet speciellt mycket om min potential i dagsläget. Ifjol hade jag vid det är laget kört redan i en månads tid kört långa sträckor i det måltempo som jag siktade på att hålla i Stockholm Marathon. I år har jag inte kunnat köra med samma upplägg då min skada omöjliggjorde ordentlig löpträning ända till början av april.

Men trots detta tar jag ingen större stress över varken form eller tidsmål inför Stockholm Marathon. Jag är bara lycklig att för första gången på detta års sida kunna genomföra mitt träningsprogram i enlighet med mina planer. Även om farterna ibland inte är så hårda som man kanske kunde hoppas på vid denna tid på året så är säsongen ung fastän loppet i Stockholm skulle gå dåligt.

Jag räknar med att komma desto starkare till tävlingarna i augusti och framåt. Då hoppas jag att på allvar kunna utmana de tider som jag lagt upp som målsättning inför denna säsong. Med det sagt så har jag inte kastat in handduken då det gäller att göra bra tider i Stockholm. Allt beror på hur kroppen börjar kännas när jag saktar ner på träningen efter nästa vecka.

Om jag utan problem kan köra längre sträckor på mina distanspass i 3:54 min./km så ser jag det inte som omöjligt att jag går in för att gå under 2:45 på maratonsträckan, eller åtminstone under 2:50. Men om man skall vara riktigt realistiskt så borde inte lite över en månad med hård löpträning räcka till för att springa på sådana tider. Farten på mina pass indikerar inte att jag hinner bli i en sådan form fram till Stockholm, även om mitt långpass förra veckan på 40 km visade att det kan finnas oväntade resurser att ta till…

Att jag dessutom kunnat köra 734,8 km de senaste 6 veckorna utan smärta i benet ger ju en viss förhoppning om att formen kan infinna sig när jag saktar ner mängden om en vecka. De senaste 6 veckorna har jag kört enligt följande km-mängder:

v. 13: 90 km

v. 14: 109,5 km

v. 15: 123,3 km

v. 16: 134,7 km

v. 17: 125,63 km

v. 18: 151,67 km

Hursomhelst är det perfekt att ha en vecka med fyra lediga dagar att ta till nästa vecka med tanke på träningen. Det kunde inte ha kommit lägligare med tanke på förberedelserna inför Stockholm Marathon.

Min träning denna vecka:

Måndag 29.4:

Intervaller 2-1-1-2-1-1 km, uppvärmning 4 km, nedjoggning 4, totalt 18 km löpning

Tisdag 30.4:

Morgon: Återhämtande löppass 11,31 km

Kväll: Löpning 9 km + lite styrka hemma

Onsdag 1.5:

Backlöpning 7×380 meter flack backe, 6×230 meter brant backe (8 km backlöpning), totalt 19,7 km löpning med uppvärmning och nedjoggning + Styrketräning hemma.

Torsdag 2.5:

Återhämtande löppass 15,6 km + styrketräning Wasa Sports Club

Fredag 3.5:

Morgon: 3 km uppvärmning, 12 km stegrande tempo 4:30-4:15 min./km, totalt 16 km löpning

Lördag 4.5:

Långpass 37 km

Söndag 5.5:

Morgon: Återhämtande löppass 12,5 km

Kväll: Löppass 13 km + styrketräning hemma

Totalt 9 stycken träningspass och 151,67 km löpning

PicsArt_1367776559402
Gårdagskvällens middag.

PicsArt_1367776504491
Iskall öl skall det vara. Ölen bör vara flera timmar i frysen för att komma till sin rätt.

PicsArt_1367776926464
Kvällens middag. Ingen direkt hälsokost, men en av mina absoluta favoriter i matväg. Problemet är att jag nästan äter ihjäl mig varje gång jag gör denna maträtt.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *