Långpass 40 km på 2:56

Idag var det dags för det längsta långpasset inför Stockholm Marathon om drygt en månad. Efter förra lördagens långpass utlovade jag en tempoökning och att dagens långpass skulle bli något av ett test inför nämnda maratonlopp. Jag siktade även på att underskrida 3 timmar på mitt 40 km långa långpass. Jag är mycket glad att jag lyckades med detta på dagens pass, eftersom jag löpte mina 40 km på 2:56 med en snittfart på 4:24 min./km över hela långpasset.

PicsArt_1367069921503

Jag började träningen idag med lite uppvärmning på motionscykeln i ca 15 minuter för att vara redo att köra igång långpasset i bra fart från första början. Strategin lyckades bra eftersom jag öppnade de första 10 kilometerna på drygt 42 minuter och halvmaraton på ungefär 1:30.

På de första 21 kilometerna hade jag en snittfart på samtliga kilometer under 4:20, medan jag saktade ner en aning efter detta. Men jag lyckades hålla snittfarten under 4:30 ända upp till 30 km. Efter detta började det märkas att jag inte haft en så lång träningsperiod bakom mig eftersom väggen kom emot. Jag lyckades ändå pressa mig till att hålla tempot strax över 4:30, vilket lovar gott inför framtiden. Det visar nämligen att jag har den mentala styrkan som behövs för ett maraton även när kroppen börjar säga ifrån.

Det skall tilläggas att kroppen var långt ifrån i någon bra form idag. Jag hade absolut inget driv i steget och benen var aningen sega. Att jag ändå lyckades hålla bra tempo beror på att jag kört rätt hårt under intervallerna den senaste tiden, vilket gör att andningen nu fungerar riktigt bra.

Vi får se vilka tider jag kan börja göra sedan när både benen och lungorna fungerar som de skall. Jag måste säga att jag ser mycket ljust på min utveckling just nu…

Nu gäller det bara att inte förivra sig efter skaderisken är uppenbar efter ett såhär pass tungt träningspass. Det sliter verkligen på kroppen att köra 40 km i hård fart och därför skall jag köra riktigt försiktigt på morgondagens träningspass.

Här är mitt pass i siffror.

långpass 27.4 detaljer
Översikt över dagens långpass.

långpass 27.4 1-21 km

långpass 27.4 21-41 km
Kilometertiderna under dagens långpass. Observera att jag brände totalt 3073 kalorier enligt Garmins analysverktyg!!

PicsArt_1367070394499
Min vikt före och efter långpasset.

PicsArt_1367070055324
Jag var och införskaffade den sportdryck som används i årets Stockholm Marathon igår och testkörde denna under dagens långpass.

PicsArt_1367070102920
Dagens färdkost.

PicsArt_1367070173396
Återhämtningsdryck efter långpasset. Av förklarliga skäl var det omöjligt att få i sig föda i fast format efter passet…

PicsArt_1367070229251
Återhämtningsdryck 2 efter långpasset. Kaseinproteinbomb med banan, jordgubbar, mjölk och naturell yoghurt. Jag förbannade mitt öde eftersom jag glömt att köpa mina traditionella återhämtningsöl tills idag…

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *