Dagens långpass på 37 km

Idag var det dags för ett lite lugnare långpass efter förra lördagens urladdning på 40 km. Eftersom långpass i hård fart sliter väldigt mycket på kroppen kan man inte köra varenda veckoslut ett långpass i hårt tempo. Dagens långpass siktade jag således på att köra i en kilometerfart på ungefär en minut över mitt måltempo i marathon. Lite hårdare blev det dock eftersom jag hade en snittfart på 4:46 min./km över hela passet, medan jag siktade på 4:54 min./km.

PicsArt_1367682106572
Min sluttid på långpasset som alltså idag var samma på 37 km som jag förra veckan drog på 40 km.

Även om jag siktade på att köra i ett lugnt och behagligt tempo idag så kan jag inte direkt påstå att själva långpasset var speciellt skönt att genomföra. Jag körde visserligen i ett avslappnat och lugnt tempo redan från första början, men jag fick mig en rejäl läxa om hur man inte skall förbereda sig inför ett långpass idag. Detta i och med att jag redan vid 25 km började känna mig aningen matt i kroppen och blev helt utan energi. Det blev därför att kämpa rätt ordentligt de sista 10 kilometerna för att ro passet i hamn.

Jag tror mig veta vad det berodde på att jag kände som jag kände under dagens pass. För det första åt jag alltför lite mat under gårdagen och var därmed helt utmattad under kvällen. Man bör vara väldigt noga att få i sig ordentligt med näring dagen innan ifall man vill genomföra ett långpass på bästa möjliga sätt. Att jag dessutom drog ett rätt tufft pass redan från morgonen igår ökade säkerligen också mitt näringsbehov.

Det är heller inte omöjligt att tempoökningspasset som jag drog igår morse även satt i benen idag eftersom jag aldrig annars brukar genomföra kvalitetspass dagen innan ett långpass. Det kändes dock inte som att det var benen som strejkade, utan det var mer en känsla av att kolhydratlagren snabbt tog slut.

Hursomhelst var det bra att jag lärde mig denna läxa under ett pass där farten inte var det viktigaste. Nästa veckoslut har jag nämligen planerat att köra det sista riktigt hårda långpasset inför Stockholm Marathon där en stor del av långpasset skall gå i planerat maratontempo. För att klara detta behövs bästa möjliga förberedelser. Tur då att det är ledigt från jobbet på torsdag och fredag. Det möjliggör långa nätter samt ordentligt med vila mellan passen.

långpass 4.5 detaljer
Sammanfattning av dagens långpass.

långpass 4.5 1-20 km

långpass 4.5 21-37 km
Kilometerfarterna under dagens långpass och förbrända kalorier.

PicsArt_1367682053353
Min färdkost under långpasset. Idag skulle jag ha behövt lite mer vätska i det varma och soliga vädret.
PicsArt_1367681820375
Dessa drycker smakar gudomligt efter ett långpass.

PicsArt_1367681942955
Lite återhämtningsdryck.

PicsArt_1367681999325
Ännu mer återhämtningsdryck i form av jordgubbs-kasein smoothie.

PicsArt_1367681876985
Ännu lite mer dricka som jag köpte under vår mathandel i stan. Jag har lite svårt att få ner mat i fast form efter mina långpass…

PicsArt_1367682312682
Lite obligatorisk “återhämtningsdricka” till lördagskvällen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *