Välj rätt typ av skor för ditt jobb

rätt skor för arbetet

Vi löpare är rätt noggranna med att välja rätt utrustning då det gäller träningen. Det skall vara rätt typ av skor som passar löpningen och kläder samt strumpor som håller bort fukt och som andas. Men en sak som vi alltför sällan tänker på är hur viktigt det även är att använda sig av rätt typ av kläder och accessoarer utanför träningen.

Alla val vi gör under dagen påverkar vårt välmående. Det handlar alltså inte endast om de timmar vi lägger på träningen varje dag. All vardagsmotion räknas och därför bör man också tänka på att använda sig av rätt skor och kläder under dygnets övriga timmar – inte minst i jobbet där vi lägger en stor del av våra timmar under en dag.

Då har jag ändå ett yrke där jag sitter framför datorn och skriver hela dagarna. Tänk då hur mycket viktigare det är för personer som är aktiva och rör på sig hela dagarna i sitt jobb!

Läs också: Bästa skor för att stå i jobbet hela dagarna

Ny kollektion av worker-sneakers

Ett av de största märkena som erbjuder arbetskläder på marknaden är tyska engelbert strauss som har allt från arbetskläder, accessoarer och skor för de flesta av de mest krävande yrkeskategorierna.

För denna säsong har engelbert strauss lanserat arbetsskor och skyddsskor som till utseendet påminner om flera av de sneakers eller löpskor som vi vant oss med, men som även har den funktionalitet som man kan kräva av bra arbetsskor. Dessa så kallade yrkessneakers eller worker-sneakers kombinerar den lätta konstruktionen hos normala löpskor med hållbarhet och funktionen hos traditionella arbetsskor på ett helt nytt och innovativt sätt.

Välj rätt typ av skor för ditt jobb

Det som skiljer denna typ av skor från vanliga löpskor är att de är anpassade för mer krävande arbeten. Halkskydd av med Vibram gummisula har vi vant oss vid hos flera av våra terrängskor. Skorna ovan har Vibram-tekniken XS Work som är värmebeständig upp till ca 150 °C och som har bra grepp på våta och hala underlag.

Här finns även en Injected Phylon-sula som stödjer och dämpar fotbädden, samt en ovandel som både andas och skyddar från smuts. Det finns även förstärkning i framfoten som skyddar utsatta områden. Många av dessa faktorer är något som vi inte tänker på när vi väljer skor, men det är definitivt något som bör beaktas vid valet av skor utanför löpningen.

jobbskor

Här är en modell som har samma goda dämpningsegenskaper och halkskydd, men denna är värmebeständig ända upp till ca. 200 °C. Här märks bland annat TPU-dämpningselement i hälområdet och en EVA-mellansula, som vi även vant oss vid i löparsammanhang.

Sammanfattningsvis

Jag har observerat att det är många som väljer att använda sig av sina favoritskor för löpning också i jobbet, men detta inget jag skulle rekommendera. Speciellt inte om du tänker använda dig av dessa även i din träning.

De flesta av marknadens mest populära löpskor är väldigt känsliga för långvarig användning och förlorar snabbt sina bästa egenskaper vid användning under längre perioder under dagen. Löpskor behöver tid för att andas mellan passen och därför skall du gärna ha skilda skor för skilda ändamål. Det förlänger livslängden på löpskorna och gör att de bibehåller sin passform och spänst.

Om du har ett jobb där du står och rör dig mycket på dagarna bör hellre specialgjorda skor användas. De är både mer hållbara och även oftast bättre anpassade för det slitage som de utsätts för under dagen.

Join the Conversation

1 Comments

  1. Vanliga sneakers som t.ex. Vans, Nike och Adidas funkar oftast ratt sa bra, men tank pa att garna ta en nummer storre sa du har utrymme for tarna. Kop aldrig for sma skor!

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *