Träningen och livet denna vecka

träning på malta

Jag tycker att vi kunnat se betydligt mer människor i rörelse här runt Sliema den senaste veckan. Det har ju blivit riktigt varmt i luften här nu, men kanske det även har att göra med att folk blivit mer avslappnade då vi faktiskt inte sett så många fall av coronavirus här på Malta.

Är det för tidigt att slappna av? Ja, det är det säkert. Ännu är faran långtifrån över, så därför försöker jag personligen vara försiktig då jag rör mig ute.

Med det sagt ser vi nog fortfarande poliser som patrullerar såväl med bil som gåendes här. Malta är ju inte så stort, så här räcker det med några polisbilar ute för att täcka hela ön.

Jobbet

För egen del fortsätter ännu distansjobbet. Jag har alltså inga problem med att jobba på distans. Ibland undrar jag t.o.m. hur man någonsin hunnit med att lägga drygt en timme per dag på att gå fram och tillbaka till jobbet.

En sak som man dock måste vara noga med är att varje dag slippa ut och röra på sig i solskenet. Det skedde ju naturligt då jag gick fram och tillbaka till jobbet. Nu kunde det lätt hända att man först sitter 8-9 timmar med jobbet som Content Writer och sedan direkt fortsätter med mitt företagande efter det.

Som tur är jag rätt beroende av att må bra och märker snabbt om jag inte sköter hälsan. För att orka jobba så mycket som jag gör krävs det helt enkelt bra kosthållning och träning i solskenet minst en gång per dag. Annars märker jag genast att något är fel i kroppen.

Det krävs att man är disciplinerad och vet sina egna gränser. Hemligheten är att avsluta tillräckligt i tid och köra lite avslappning innan man går och sover. Jag har märkt att det är de dagar då jag jobbar alltför nära läggdags som jag sover som ytligast och sämst.

Det är alltid bra att ta läsa en bok eller göra något annat för att koppla bort sig från skärmtid strax innan läggdags.

Måendet

Ibland kommer det såklart riktigt tuffa perioder för mig. Det faktum att min bror är död är ju inget jag kan fly från, men jag kan ju iallafall göra sitt bästa att inte tänka på det.

Jag tror att det hjälpt en hel del att jag gett mig fan på att inte låta det göra mig handlingsförlamad. Istället för att endast vara sorgsen känner jag istället ofta ilska över att det måste hända. Men kontrollerad ilska behöver inte vara något illa bara man vet vad man håller på med.

Jag är iallafall på rätt ställe just nu. Tidigare i veckan konstaterade jag att jag ibland blir lite bortskämd med att nu ha så mycket värme och solsken här. Att jag någonsin skulle flytta tillbaka till Finland blir mer och mer osannolikt för varje dag som går. Jag hade ett bra liv även där, men det är nog väldigt svårt att leva i ett land som Finland om man älskar värme och solsken. Det är som att vänta på något som aldrig kommer.

Här känner jag mig avslappnad eftersom jag vet att jag inte behöver utnyttja varje liten stund som det är varmt. Det kommer alltid mer nästa dag.

Det enda som eventuellt är sämre i jämförelse med Finland är det sociala skyddsnätet. Å andra sidan vet jag heller så mycket om hur det funkar här. I övrigt känns dock Malta till och med tryggare än länder som Finland eller Sverige.

Träningen denna vecka

Den senaste tiden har träningen varit helt inriktad på att må bra. Men jag märker ändå att det börjar komma mer fart i benen nu när det blir allt varmare. Kroppen blir mjukare, samtidigt som jag får mer energi till att bege mig ut på mina pass.

Det som jag försökt börja med denna vecka är att bege mig ut på löppassen på lunchpausen. Det är ju inte alltid man hinner både med att äta och träna då, men ibland kan det faktiskt också vara bra med ofrivillig periodisk fasta. Ofta överskattar vi människor behovet av att ständigt gå runt och vara proppmätta. Det tar bort mycket energi från det som man gör under en dag.

Veckans träning:

Måndag 20.4:

11 km med fartökning 4:20-3:40 min./km. Snittfart 4:01 min./km. + styrka 30 min.

Tisdag 21.4:

Förmiddag: 8 km + styrka 30 min.

Kväll: 10 km + styrka 30 min.

Onsdag 22.4:

Fartlek 10 km lunchtid. Styrka 45 min. på kvällen.

Torsdag 23.4:

10 km lugnt + dubbelpass styrka 2×30 min.

Fredag 24.4:

Långintervaller 2×5 km. Första 5 km snittfart 4:05 min./km. Andra 5 km 3:48 min./km. Styrka 30 min. efteråt.

Lördag 25.4:

21 km progressivt 4:40-3:40 min./km. Snittfart 4:10 min./km. Styrketräning 45 min.

Söndag 26.4:

Planerat långpass, uppdateras efter träningen.

Det är ännu så länge träning enligt inspiration som gäller. Jag kör alltså inte efter något program. Men eftersom jag nu börjar känna mig i allt bättre skick kan det ändå behövas något typ av program för att undvika att köra slut på sig.

Det behövs periodisering i träning för att kunna utvecklas och hålla sig skadefri. Det som jag nu borde få in är någon slags plan för hur jag sakta men säkert bygger upp både mängd och fart mot någon tävling på hösten.

Men lite svårt har jag ändå att hitta motivation att träna mot något som man aldrig vet om blir av. Då är det betydligt mer motiverande att ge järnet med tanke på strandformen.

Jag skall ändå försöka skärpa mig så får vi se…

Från fredagens morgonpass 2×5 km, som jag kunde köra utan tröja redan då. Det är nog dessa stunder som ger extra krydda i tillvaron här just nu. Det finns ju inte så många andra nöjen då man inte kan gå runt och träffa folk och sitta på terrass.

Men visst saknar man det livet och jag önskar verkligen att man skulle få uppleva även det ännu denna sommar…

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *