Summering av veckans träning – Vecka 4

Sista hårda veckan i januari blev rätt lyckad. Totalt fick jag ihop 180 km löpning och 19 timmar träning fördelat på 12 löppass och 3 styrkepass.

Det som jag var mest nöjd med under veckan var att jag lyckades bita ihop och genomföra mitt tempopass på tisdag i bra fart. Som jag skrev då är detta ett av mina nyckelpass i maratonträningen och det krävs alltid en del mental styrka att komma igång med dessa efter en längre paus.

Eftersom detta var min tredje vecka av tuff träning började dock detta kännas i benen i slutet av veckan. På torsdagens kortintervaller i Botniahallen kom jag inte alls ned i de farter som jag önskade och fick nöja mig med 10×400 meter med ett snitt på 75 sekunder per intervall. Visserligen med kort vila, men ändå.

Från torsdagens kortintervaller i Botniahallen.

Det positiva med detta pass var ändå att jag inte hade några problem med att få ut stegen. Ingen styvhet i ryggen eller höfterna eller något annat som höll mig tillbaka – det var bara tanken som var tom.

När vi sedan förflyttar oss till veckans sista kvalitetspass, långpasset på lördagen, så fortsatte detta i samma spår. Jag kände mig sliten och kom inte alls ned i de önskade farterna. Bra då att jag inte hade inplanerat någon fartökning.

Från lördagens långpass på 32 km, som jag körde helt utomhus.

Men detta är trots allt den känsla man skall ha när man kör riktigt mycket mängd. Om det känns som att man flyger fram under alla pass denna tid på året är det något fel på upplägget. Det viktigaste passet var tisdagens tempokörning och denna påverkade säkert mycket gällande resten av veckans träning.

Nu blir det en lugnare vecka med två vilodagar innan det igen är dags att köra upp mängden med februari månads hårdkörning.

Veckans träning:

Vecka 4:

Måndag 21.1:

Förmiddag: 10 km

Eftermiddag: 10 km

Tisdag 22.1:

FM: 10 km

EM: Styrka 30 min. + Tempopass 15 km i 17 km/h, med 1% lutning på löpband. (tot. 20 km)

Onsdag 23.1:

FM: 10 km

EM: 16,5 km

Torsdag 24.1:

FM: Uppvärmning 6 km, 10×400 meter (75 sek./intervall, 45 sek. ståvila mellan) i Botniahallen. 6 km nedjoggning. (tot. 16 km)

EM: 13,5 km

Fredag 25.1:

FM: 60 min. styrka + 10 km

EM: 17 km

Lördag 26.1:

Långpass 32 km ute

Söndag 27.1:

Styrka 45 min. + 15 km på löpband, inklusive 4x1km i 17,5 km/h. 1% lutning.

Totalt 180 km löpning, 12 löppass, tre styrkepass och 19 timmar träning.

Join the Conversation

1 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *