Sammanfattning av förra veckans träning – Vecka 10

maratonträning snölöpning

Då var det dags att köra igång med mars månads träning på allvar. Målsättningen med denna månad är att sakta men säkert öka på farterna även på de lugnare distanspassen. Inte överdrivet mycket, det behövs nämligen återhämtande pass mellan de riktigt tuffa. Egentligen sägs det ju att 80-90% av träningen bör vara i “den lugna zonen” om man kör mycket mängd.

Första tuffa veckan blev det inte så farligt mycket mängd, vilket gjorde att jag kunde köra i högre farter på mina normala distanspass och ändå känna mig hyfsat utvilad på kvalitetspassen. Just nu kör jag mina normala distanspass med fartökning från 4:50 min./km ned till 4:20 min./km. Det viktigaste är ändå att det sker lätt och avslappnat, vilket kan vara nog så utmanande i det dåliga före som råder just nu.

Jag har det rätt så hektiskt i privatlivet just nu, så därför blir det även att anpassa träningen efter detta. Några av dagarna fick jag lämna bort ett pass då jag kände mig trött och inte hade lust att bege mig ut och springa kvällstid.

Det viktigaste var ändå att få in kvalitetspassen. De lyckades helt enligt planerna, men tyvärr måste man köra all fart på löpband just nu då det är väldigt halt ute. Denna vecka har jag dock planerat att få in ett banpass hur motigt det än verkar. Nu måste jag helt enkelt börja nöta in farterna även i normal löpning.

Det som är lovande för tillfället är att det känns bra även i löpning i utomhusmiljö. På minussidan finns att benen stundvis känns ömma när man nu ökat på farten i snölöpningen.

Träningen förra veckan:

Vecka 10:

Måndag 4.3:

Förmiddag: 10 km

Eftermiddag: 10 km + styrka 30 min. hemma

Tisdag 5.3:

FM: 10 km

EM: Backintervaller på löpband. 8×500 meter i 16 km/h, med samma fart både i uppförslut och utan lutning. Som avslutning 7 km i samma fart. (tot. 19 km)

Onsdag 6.3:

FM: 10 km

EM: 10 km

Torsdag 7.3:

10 km + styrka 60 min.

Fredag 8.3:

Intervaller på löpband. 3×2 km i 18 km/h + 4×1 km i 19 km/h. (1% lutning). (tot. 15 km)

Lördag 9.3:

Styrka 60 min. + 10 km

Söndag 10.3:

Långpass 28 km (ute)

Totalt 10 pass, 130 km löpning och 14 h träning

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *