Nödvändiga kosttillskott för löparen – vad jag använder just nu

kosttillskott för löpning

Nu har jag kört igång med en tuffare träning igen inför Malta Marathon som äger rum den 1.3.2020. Det har inte varit det allra enklaste att få in de rätta träningsrutinerna efter att jag började jobba på heltid igen. Ofta har jag varit mycket trött efter de långa dagarna i jobbet och detta har såklart även påverkat prestationen under löpturerna.

Den senaste veckan har jag dock sett till att köra alla mina träningspass innan jobbet och det har gjort underverk för effekten på mina pass. Det innebär att jag oftast måste vakna mellan kl. 5 eller 5.30 varje morgon, men å andra sidan har det känts betydligt enklare att göra när man vet att 20 gradig värme väntar ute snarare än det höst- och vinterrusk som man vant sig vid hemma.

Från ett av mina tidiga löppass denna vecka.

Den tuffare träningen gör också att det sliter betydligt hårdare på kroppen än vad mer beskedlig och lugn träning gör. Det ställer lite hårdare krav på både sömn och kost. Hittills har jag inte använt mig av några kosttillskott här på Malta, men igår var jag och hämtade flera olika varianter som jag även använt mig av medan jag bodde i Finland.

Nödvändiga kosttillskott för löparen

Det finns några för mig obligatoriska kosttillskott som är bra för löpning som jag anser att är nödvändiga vid hård träning. Kosttillskott som jag använt mig av i många år och som är viktiga både i löpning och för välmåendet i övrigt.

För den som vill läsa mer i detalj om kosttillskott kan jag rekommendera Kosttillskottsguiden, där man mer i detalj redogör för de olika varianterna. Det kan ju vara rätt svårt att veta vilka kosttillskott som egentligen gör någon skillnad och därför kan det vara bra med hjälp på vägen.

För egen del är Omega 3 fiskolja något som alltid funnits med i bilden. Det är ett av få kosttillskott som jag alltid använt oavsett träningsbelastning. Det är främst för allmänhälsan som jag använder mig av detta kosttillskott.

När det gäller mer “löparspecifika” kosttillskott är magnesium ett av de viktigaste för min del. Speciellt under de tuffaste perioderna av träning brukar jag annars få problem med det som man kallar “Restless Legs”. Det är speciellt påtagligt efter långpassen där det ibland känns som att benen lever sitt eget liv. Användning av magnesium gör så att musklerna slappnar av och tar bort den oroliga känslan i benen. Under mer normala dagar brukar jag oftast ta magnesiumtillskott till natten och det har jag märkt att även har en positiv inverkan på nattsömnen.

Glukosamin är ett kosttillskott som jag främst använder mig av under perioder med riktigt mycket mängd. Löpning är en gren som sliter hårt på lederna och här har glukosamin visat sig spela en stor roll i bildandet av senor och brosk.

Speciellt nu när en stor del av löpningen sker på hårt betongunderlag behövs all hjälp man kan få för att hålla sig skadefri. Inom de närmaste veckorna planerar jag att skaffa gymkort så att jag kan köra en del av löppassen på löpband, men trots det kommer nog en stor del av löpningen fortsättningsvis att ske på väldigt hårda underlag.

löpning maratonträning
Här på Malta är underlaget väldigt hårt oavsett var man ä springer.

Min användning av järntillskott har att göra med att jag alltid haft låga HB-värden. Detta är visserligen en hel vetenskap och inte alltid så enkel att förstå sig på. Till stor del handlar det även om kroppens förmåga att tillgodogöra sig järnet i mat. Där kan bland annat folsyra hjälpa till att binda upp järnet.

För att med säkerhet veta om man verkligen har järnbrist är det enklast att låta testa sig, men för egen del har jag t.o.m. utan tester kunnat konstatera att det hjälpt med järntillskott under hårda perioder. Framförallt kan en oförklarlig orkeslöshet och trötthet vara en indikation på järnbrist och då kan man ha nytta av dessa kosttillskott.

Den lilla blågröna mikroalgen spirulina är en av världens mest kraftfulla näringskällor och innehåller så mycket vitaminer och mineraler att till och med astronauter använder sig av denna i rymden. Själv ser jag till att använda mig av spirulina speciellt under de stressiga veckor då jag på grund av jobbet inte får i mig tillräckligt med näring i form av normal mat.

Proteinpulver och aminosyror

Detta var några de kosttillskott som alltid finns i mitt skåp. Sedan finns det även olika former av proteinpulver som jag mer sporadiskt använder mig av efter tuffa löp- eller styrkepass. Ofta nöjer jag mig med ägg, men jag har även använt mig av BCAA, PWO och olika typer av proteinpulver för att ytterligare förstärka effekterna av träningen.

Speciellt när man snabbt behöver få i sig något efter ett träningspass är det bra att ibland ha proteindrycker tillhands. Det sägs ju att det är optimalt att få i sig något inom 30 minuter efter avslutat pass och är man i gymmet och tränar kan detta vara en omöjlighet utan dessa kosttillskott.

Ett av de kosttillskott som jag använde regelbundet denna tid på året i Finland var D-vitamin. Här känns det inte nödvändigt eftersom jag med tanke på allt solsken här lär få i mig tillräckligt av den varan även utan kosttillskott.

träning på malta
D-vitamin får man i sig på naturlig väg här.
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *