Tips för hur man undviker magproblem vid Marathon

tips hur man undviker magproblem vid löpning

Ett av de största hoten mot att kunna genomföra ett maraton är problem med magen. Vissa är mer känsliga än andra när det gäller vad man äter innan en idrottsprestation, men de flesta som tränat eller tävlat i närheten av den maximala ansträngningsnivån har med säkerhet upplevt vad magen kan ställa till med för prestationen. Till skillnad från många andra faktorer som väder och vind finns det dock mycket man kan göra gällande detta för att undvika att katastrofen är framme under själva tävlingen.

Det var med ett stort leende på läpparna som jag läste Fredrik Uhrboms underhållande inlägg i onsdags där han i detalj redogör för olika tekniker ifall olyckan ändå är framme. Jag tillhör dock den typen av idrottare som skulle ha mycket svårt för en Enqvistare eller en Ekvallare. Det troliga scenariet för mig vore isåfall Szalkais metod ifall det så att säga ”skiter sig”.

Under mina maratonlopp hittills har jag inte upplevt sådana magproblem att det skulle ha påverkat löpningen i desto större utsträckning. Jag har försökt vara noga med hur mycket jag äter innan loppet och hur nära inpå loppet jag äter den sista måltiden.

Ät hellre för lite än för mycket under tävlingsdagen

I regel har jag försökt äta 4-5 timmar innan loppet och endast ca. 2/3 av en normalportion. Ungefär 1 ½ -2 timmar innan loppet har jag sedan tuggat i mig en banan eller något annat litet mellanmål. En tumregel som jag har när det gäller ätandet under tävlingsdagen är att jag hellre äter för lite än för mycket och sedan fyller på med små mellanmål vid behov.

Vad jag har ätit har till stor del berott på tidpunkten för loppet. När det gäller Stockholm Marathon som startar så tidigt som kl. 12.00 är det enda ordentliga målet mat som man hinner med innan loppet ett morgonmål. Jag är inte lika känslig för den mat som jag äter genast efter jag vaknat. Däremot är jag känsligare för den mat som jag äter senare under dagen.

Jag försöker undvika att äta fiberrik mat och försöker hålla mig till lättsmält mat innan loppet. På tävlingsdagen äter jag endast ljust bröd och undviker kött in i det längsta.

Undvik att dricka för mycket under tävlingsdagen

Det viktigaste stalltipset som jag ser det och en sak som de flesta som hamnar i trubbel slarvar med är att undvika dricka för mycket vatten eller sportdryck under tävlingsdagen. Grunden till den rätta vätskebalansen skall komma redan dagarna innan tävlingsdagen. Därför är det viktigare att man ser till att dricka ordentligt dagarna innan loppet snarare än samma dag. Självklart skall man se till att få i sig vätska även under tävlingsdagen och timmarna innan loppet, men då endast i mycket små klunkar och inte i för stora mängder.

Imodium har räddat mig i många situationer

Jag sparar dock det bästa tipset som jag har till sist. Jag tar ca. 1 ½  Imodium-tabletter ett par timmar innan starten för att få stopp på överdriven magaktivitet. Det känner jag att har räddat mig i många situationer när utmattningen börjat ge sina obehagliga sidoeffekter.

Jag har ofta väldigt stora magproblem under mina hårdare pass. Det är när jag tar ut mig till det yttersta som problemen blir som mest påtagliga. Om man i dessa fall tar Imodium tillräckligt tidigt innan passet har jag även i dessa fall kunnat undvika problem med magen.

Man bör dock komma ihåg att alla reagerar olika på dessa tabletter och att jag därför inte kan rekommendera det åt alla. Men för mig har de i alla fall räddat flera av de hårdare passen och underlättat mitt tävlande.

På Apotekslistan.se hittar du både information och produkter inom kosttillskott och vitaminer.
Join the Conversation

2 Comments

 1. says: nathalie

  hej!
  Hur fungerar självamaraton upplägget ex hur många stopp är det ?
  Ska man stanna och dricka eller dricka snabbt sen fortsätta?
  Kan man ha med mig egen vattenflaska å dricka under tiden man springer?
  Lite dumma frågor kanske men jag har aldrig sprungit förut och jag ska satsa på det till nästa år är bara nyfiken på hur det ser ut på själva dagen.

  1. says: Benny

   Hej! Ursäkta det sena svaret, hade helt missat denna kommentar… Absolut inga dumma frågor. Det skiljer sig nämligen avsevärt från lopp till lopp. På de större loppen som t.ex. Stockholm Marathon finns det gott om stopp, ungefär var 5:e kilometer, så där behöver man ingen egen dricka med sig. På de mindre loppen skiljer det sig rejält på både hur mycket man har tillgång till och även på kvaliteten på det man får. Det brukar å andra sidan beskrivas på hemsidan hos de som anordnar loppen. Själv har jag aldrig någon vattenflaska eller dricka med mig under loppen. Jag brukar ha med mig några energigel i ärmen under loppet, men i övrigt förlitar jag mig på det som bjuds. Jag stannar aldrig för att dricka, utan försöker så gott det går att pricka munnen med några klunkar. Det beror naturligtvis även på hur snabbt man planerar att springa. Om man inte känner att det förstör löprytmen eller riskerar att ta bort för många sekunder och minuter från sluttiden tycker jag absolut att man skall stanna och dricka i lugn och ro.

   Hoppas jag kunde hjälpa lite gällande dina frågor och lycka till på dina löparäventyr!

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *