Långpass 22 km

Enligt mitt program var det 12 km på 54 minuter idag, men eftersom jag gillar att köra långpass på lördagarna fick det bli lite längre än så. Jag håller dock tillbaka en aning denna tidpunkt på säsongen och aktar mig för att överbelasta benen med mina traditionella 30 kilometers långpass. De får komma senare när både mängden och farten skall ökas.

Jag kände mig trög både i kroppen och benen idag. Jag vet inte exakt varför med tanke på att jag tog det lugnt på gårdagens löppass på 11 km. Men ibland kan det ju kännas så utan egentlig orsak.

Jag började väldigt lugnt de första 10 kilometerna och körde dessa i ett tempo på mellan 5:20-5:30 min./km. Efter detta ökade jag på tempot och körde de sista 12 kilometerna i enlighet med programmet, alltså i 4:30 min./km. Slutresultatet syns nedan.

långpass 22.11.2014

Snittiden för hela passet blev alltså 4:52 min./km. Märkligt nog kändes det nästan lättare i benen när jag släppte loss och sprang i ett hårdare tempo.

Igår var jag och införskaffade ett nytt pulsband med förhoppningen att jag äntligen skulle få lite indikationer på vilken pulsnivå jag rör mig på under mina pass. Tyvärr verkar inte heller detta pulsband att fungera, vilket är lite märkligt. Det verkar bli något fel i kontakten mellan klockan och pulsbandet.

dagens pass 22.11.2014 2

Det fanns ett tunt snölager under dagens långpass. Det stör inte så länge det inte är alltför halt, dock märker jag att det sliter mer än vanligt på mina baklår att springa på snö.

gårdagens pass 21.11.2014

Bild från gårdagens löppass med Heidi. Först körde vi 4 km och sedan 1 km backlöpning. Efter detta körde jag ännu 6 km på egen hand.

PicsArt_1416664890845

Efter långpasset idag blev det en utmärkt julale från St. Eriks bryggeri. Det får bli orsak nr. 8 till att träna, nämligen törsten. Det är en otrolig njutning att dricka alla olika typer av drycker efter ett tufft träningspass. Speciellt på lördagarna som alltså är min “frossardag” då jag tillåter mig att äta och dricka precis det jag önskar.

PicsArt_1416664787900

Jag köpte även dessa två nyheter till veckoslutet som jag skall avnjuta nu till middagen. Är speciellt nyfiken på vrakölen från Stallhagen.

Tags from the story
,
Join the Conversation

4 Comments

 1. says: Johanna

  Vad har du för problem med pulsbandet? Får du ingen kontakt eller visar klockan att din puls är 00? Jag hade nämligen den typen av problem med Polars klockor (har testat flera stycken och också med flera stycken pulsband). De funkade ofta en stund av passet, men sen var pulsen 00 och inget hjälpte. Sen jag gick över till Garmin har jag aldrig haft problem med pulsbanden.

  1. says: Benny

   För tillfället får det inte alls kontakt med klockan. Tidigare har det nog hänt att det slagit till 0 mitt under passet. Så nej, pulsmätaregenskaperna verkar inte riktigt bra på klockan. Har nog också en Garmin, men med Garmin brukar det igen vara det problemet att hela klockan lägger av titt som tätt utan egentlig orsak. Jag bytte min 4 gånger under garantitiden då den efter varje 1000 km lade av. Min Garmin-modell var ju inte den dyraste, men även de med dyrare modeller har märkt samma sak. Så det verkar lite som att man blir tvungen att välja egenskaper då det gäller pulsklockor. 🙂

 2. says: Nisse

  Hej

  Håller med om att det kan kännas betydligt bättre i benen när man trycker på med lite mer fart. Tror det beror mycket på att man kommer upp mer med hela kroppen och löpsteget blir mer korrekt och stramt. Jag har haft långpass där jag kört på i 17-18 kilometer strax under 5 tempo, och låren börjar strama allt mer och det börja kännas i höften och i hela kroppen kommer en olust känsla. När jag de gångerna ökat farten sista kilometerna till 4:30 så försvinner alla känningar.
  Öl, ja finns det något ljuvligare efter ett långpass, jag har fastnat för Erdinger, ett veteöl. Helt underbart. Ren hälsokost om du frågar mig

  1. says: Benny

   Hej!
   Jo, så kan det nog vara. Löptekniken är ju helt annorlunda när man håller de lägre farterna och dessutom är det ett relativt nytt fenomen för mig att ta det lugnt på mina löppass. Tidigare år blev det ju nästan alltid farter på under 5 min./km under hela sträckan oavsett om det handlade om kortare löppass eller långpass. Det behövs väl ännu lite tillvänjning…
   Öl är nog om inte den bästa, så åtminstone den godaste återhämtningsdrycken. Jag har tänkt börja testa på veteöl själv också, just nu blir det mest olika typer av Ale och Lageröl.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *