Dagens intervaller-8x1000m och 4x400m

Den tredje veckan av en hård träningsperiod är i regel den tyngsta. Det fick jag en gång för alla bevisat för mig under dagens intervallpass i Botniahallen. Bland annat den regerande svenska mästaren i maraton, Fredrik Uhrbom, har just bloggat om detta i sin underhållande blogg Vägen till århundradet.

Jag fick vissa indikationer redan igår att jag börjar vara rätt sliten efter att ha tränat med kilometermängder på drygt 120 km i 2 veckor nu och idag var den tyngsta av alla intervallpass som jag dragit hittills under denna 3-veckors period.

Jag och syrran började passet med en uppvärmning på 3 km innan det var dags att riva igång med tusingarna. Jag hade innan passet beslutat mig för att inte göra om samma misstag som förra veckan då jag började alltför hårt och sedan mattades av senare under passet. Nu var istället planen att börja lugnt och sedan eventuellt öka på senare om det fanns krafter kvar.

Det var inga problem att hålla kvar vid planen att ta det lugnt i början med tanke på dagsformen, däremot var det lite större problem att öka på senare. Mina intervaller gick som nämnt rätt långsamt idag och enligt följande: 3:37-3:39-3:40-3:44-3:41-3:39-3:37-3:35. Tiderna i sig är helt enligt de fartzoner som man skall röra sig vid under denna årstid när man tränar inför att löpa ett maraton mellan 2:50-2:40 i början av säsongen. Problemet var bara att det rätta drivet i steget fattades idag.

Intervaller skall vara riktigt jobbiga, men ifall benen bara är tunga uteblir njutningen med löpningen. Jag brukar helst köra intervallerna med mottot att det alltid skall finnas lite kvar att ta av efter att man genomfört träningspasset. Man bör avsluta passet när det ännu känns som att man kunde ta 1-2 intervaller ännu. Så var inte känslan idag, men så är det ibland vid riktigt tunga träningsperioder.

Sedan avslutade jag intervallerna med fyra stycken 400 meters lopp för att få lite fart i kroppen. Det är alltid bra att nu som då väcka kroppen med lite fartträning, även vid maratonträning eftersom det övar upp ett mer kraftfullt löpsteg. Mer korta och snabba drag kombinerat med backlöpning kommer att bli mer vanliga inslag i min träning efter årsskiftet för att få ett mer vägvinnande och ekonomiskt löpsteg ju närmare säsongen kommer.

400-meters loppen drog jag rullande på tider mellan 1:19 och 1:22. Efter detta tog vi ännu en nedjoggning på 2 km. Totalt blev det 17,6 km löpning under dagens träningspass.

Trött och sliten efter ett tungt träningspass

En av höjdpunkterna efter ett riktigt tungt träningspass är att få i sig något ätbart med mycket proteiner genast efter ett passet. I Botniahallens Cafeteria finns det energistänger av lite hälsosammare modell med främst naturliga råvaror. Organic Food Bar heter märket och dessa finns även på hälsokostbutiker här i Vasa.  Kan rekommenderas för de som söker ett lite hälsosammare alternativ till de proteinstänger som finns hos de flesta av de etablerade märkena inom området. Problemet med de helt vanliga proteinstängerna som finns på marknaden är att de ofta innehåller på tok för mycket socker för att kunna klassas som hälsosamma. Det finns en hel del fett i Organic Food Bar, men rätt sorts fett är inget att vara rädd för.


Mumsar på lite protein efter träningen

Join the Conversation

2 Comments

    1. says: Bennysjo

      Hej! Jag brukar köra med lugn länk mellan intervallerna. På 1000m-intervallerna löper jag i väldigt lugn takt 400m mellan intervallerna (på ca. 2 min.) och på 400m kör jag just nu 200 meter länkvila mellan intervallerna. På 400 meters intervallerna kör jag lite hårdare joggvila på ca. 50-55s.

      Efterhand som jag blir i bättre form brukar jag antingen öka farten på den joggvila som jag har mellan intervallerna eller minska på distansen vid joggvilan. I somras tog jag ibland endast 200 meters joggvila mellan 800 och 1000 meters intervallerna, vilket då blev ca. 1 minut av vila.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *