Hård träning med dubbelpass

Jag har redan tidigare skrivit om dubbelpass här på bloggen. Tidigare har det alltid känts som att det varit mer skada än nytta med detta upplägg för min del. Jag har nämligen alltid känt mig lite sliten när jag skall ta mig an det andra passet för dagen på kvällskvisten. Detta har troligen berott på att återhämtningen blivit bristfällig med hela jobbdagar mellan passen. Den mentala biten har säkert också spelat in – fritiden behöver ju även innehålla mycket annat än löpning.

Nu har jag dock kommit in i ett stadie av träningen där jag gjort det till en rutin att köra två pass om dagen. Till min förvåning har det fungerat mycket bra för mig den senaste tiden. För första gången i min “löparkarriär” känner jag att jag är mottaglig för den mängd som det innebär att köra två pass med kort återhämtning.

Att detta har att göra med att jag just nu hinner vila mellan passen har säkert en hel del att göra med saken. Att det dessutom är sommar och bra träningsförhållanden ger också en extra krydda till träningen.

Faktum är att jag för tillfället känner mig mer förberedd till det andra passet för dagen om jag på morgonen kört en kort runda. Detta oavsett om eftermiddagspasset består av ett tufft kvalitetspass eller ett lugnare återhämtningspass. Benen känns bättre och mjukare och dessutom är allmäntillståndet bättre inför det andra passet när jag fått igång blodcirkulationen redan tidigt på dagen. Det är en känsla som håller i sig över hela dagen.

Det har skrivits en hel del om nyttan med dubbla pass gällande maratonsträckan. Ibland verkar det som det blivit lite av ett måste för seriösa maratonlöpare att köra dubbelpass de flesta av veckans dagar. Jag försöker dock undvika att gå in i fällan att köra dubbelpass bara för sakens skull och endast för att utöka antalet löpta kilometer per vecka. Med andra ord kör jag med detta upplägg så länge som det känns bra och så länge som att jag tror att de tillför något i min träning istället för tvärtom.

Framförallt känner jag alltså att det är ett bra sätt att återhämta sig, samt förbereda sig för kvalitetspassen. Under lugna dagar känner jag för tillfället att den blodtillströmning som två pass per dag medför ger en bättre effekt för återhämtningen än när jag endast kör ett pass. Under tuffa dagar känner jag mig också mer alert och motiverad när jag förberett mig genom ett lugnt pass innan.

Allt detta kan naturligtvis ändra snabbt i och med att annat i mitt liv ändras. Till detta hör till exempel att jag går in i arbetslivet igen. Då är sannolikheten stor att jag återgår till gamla schema med ett pass om dagen igen. Men för tillfället känns det bra såhär och det är ju det viktigaste.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *