En eller två gånger per dag?

Efter gårdagens urladdning med backintervaller var det idag dags för ett lugnare pass som förberedelse inför morgondagens långpass. Denna vecka kommer jag att med stor sannolikhet nå upp över 120 km löpning. Som tur har jag en återhämtningsvecka nästa vecka. Jag säger tur eftersom jag börjar känna mig rätt så sliten även om det inte är så ovanligt att jag tidvis brukar köra veckor på över 130 km i mitt maratonprogram.

Trots att jag känner mig lätt sliten har jag ändå rätt bra driv i steget just nu, något som säkert beror på att det finns mer återhämtning i vardagen nu än vad som varit fallet tidigare. Med mer tid infinner sig även frågan om vad som är det perfekta upplägget då det gäller träningen. Borde man gå över till två pass om dagen när nästa hårda träningsperiod påbörjas om drygt en vecka?

Det börjar vara några år sedan jag senast körde två pass om dagen och ärligt sagt har jag alltid varit lite emot upplägget. Även om det är ett bra sätt att bygga upp volymen på, så tycker jag personligen bättre om upplägget att köra all träning för dagen i ett enda pass. Trots att man kan dela upp passen i två kortare lägger man totalt sett betydligt mer tid på träning om man delar upp passen till två stycken per dag, med ombyte och allt.

Min motvilja mot upplägget har säkert även haft att göra med att jag jobbat rätt långa dagar och alltså inte fått tillräckligt mycket vila med två pass om dagen. Dessutom har jag ju velat hinna med annat än löpning på dagarna också.

Nyttoeffekten då? Jag har studerat ämnet från många olika källor och som alltid råder det delade meningar om detta. Det som många menar är dock att det faktiskt är större nytta för maratonlöparen om man gör ett längre löppass per dag istället för att dela upp det i två pass per dag. Det blir helt enkelt mer likt maratonlöpningens “våndor” att vänja det mentala samt kroppen vid att gnugga längre sträckor per gång.

Nyttoeffekten med två pass handlar kanske mer om att det sparar på benen mer att köra kortare sträckor per gång. Men å andra sidan får man fråga sig hur mycket det egentligen sparar med tanke på att man oftast även måste dra in på vilan som en följd av det extra passet…

I videon nedan finns lite mer funderingar kring det här med två pass om dagen.

Jag kan inte utesluta att jag längre fram i träningsprogrammet kommer att införa två pass om dagen. Men för tillfället känns det bättre att göra all träning för dagen i ett och samma pass. Speciellt eftersom det finns mycket annat roligt som jag även vill hinna med under en dag.

Vad har ni läsare för tankar om det här med två pass om dagen? Har ni läst några färska studier om nyttan gällande detta?

Join the Conversation

1 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *