En vecka med mycket löpning

Jag kan summera en vecka som till kilometermängden är bland de tyngsta hittills under min maratonkarriär. Totalt drog jag 12 löppass denna vecka och 161 kilometer löpning. Om man ser till de kvalitetspass som jag körde denna vecka har de dock inte varit så hårda och nästa vecka är det därför tänkt att öka på tempot och minska på mängden en aning.

löpning vid botniahallen
Jag längtar till att få lägga lite fart under tossorna igen…

Idag blev det två stycken återhämtande löppass på 8 km och 13,5 km. Dessa körde jag i ett rätt försiktigt tempo med toppfarter på 4:40 min./km och snittider på strax under 5:00 min./km.

Denna vecka har jag så småningom börjat återgå till min normala träning igen. På grund av att benen inte har varit fullt återhämtade efter maratonloppet för två veckor sedan har jag dock varit tvungen att köra kvalitetspassen både lite kortare och i en lite långsammare fart än vanligt. Det har nog märkts att benen varit trögare än vad som var fallet veckorna innan Stockholm Marathon och jag har därför varit tvungen att anpassa träningen efter detta.

Nästa vecka skall jag förhoppningsvis kunna återgå till att köra kvalitetspassen närmare min normala kapacitet igen. Imorgon är det tänkt att jag skall köra mitt första kvalitetspass för veckan då 2×3-2-1 km står på schemat. För att ge benen lite extra tid för återhämtning lämnar jag bort mitt morgonpass imorgon.

Min träning denna vecka:

Måndag 10.6:

15 km löpning + styrka hemma

Tisdag 11.6:

Morgon: 8 km löpning

Kväll: 8×1000 meter, totalt 15,5 km med uppvärmning och nedjoggning

Onsdag 12.6:

Morgon: 8 km löpning

Kväll: 13,5 km löpning + styrka Wasa Sports Club

Torsdag 13.6:

Morgon: 7,5 km löpning

Kväll: Backlöpning 5×350 meter flack backe, 5×250 meter brant backe (totalt 6 km backlöpning), totalt 16 km löpning

Fredag 14.6:

Morgon: 8 km löpning

Kväll: 13 km löpning + styrka hemma

Lördag 15.6:

Långpass 35 km

Söndag 16.6:

Morgon: 8 km löpning

Kväll: 13,5 km löpning + styrka hemma

Totalt 12 träningspass och 161 km löpning

PicsArt_1371406506583
Dagens shopping, kompressionsstrumpor och armbehållare för nycklar o.d.

PicsArt_1371406566057
Jag har läst klart “Running with the Kenyans” och det är därför dags att gå över till nästa löparbok, nämligen “Vad jag pratar om när jag pratar om löpning“.

Join the Conversation

2 Comments

  1. says: Gunnar

    16 mil nar du ligger runt 2:50-2:55 pa maran kanns alldeles for ambitiost och for mycket. Mer ar inte alltid battre.

    1. says: Benny

      Man tränar ju inte för att bli sämre och tider en bra bit under mina nuvarande tider känns nog realistiskt redan i år. 🙂 16 mil är i mesta laget och helt och hållet ett resultat av att jag körde väldigt lugnt på mina kvalitetspass förra veckan. När man kör lugnt så belastar man ju inte benen så hårt som man är van vid. Är mycket väl medveten om att kvalitet i passen är viktigare än mängden.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *