Hur länge håller ett par löparskor?

Vem har sagt att löpning är en billig idrottsgren? Jag kollade just på mina anteckningar att jag köpte mina nuvarande Asics Gel-DS Trainers som jag använder under de flesta av mina träningspass 9:e april. Under kvällens träningspass kunde jag dock konstatera att dessa löpskor redan är uttjänta och att det därför börjar vara dags att skaffa nya.

PicsArt_1371150076216
Mina slutkörda länkskor

Det sägs att 1200 km är det maximala antalet kilometer man kan köra med ett par löparskor av bra kvalitet. Jag har t.o.m. sett att vissa påstår att 1000 km är den gräns för vad ett par länkskor håller. Detta är ju naturligtvis också beroende på vikt och löpstil samt på vilka typer av skor man använder.

Det sägs också att man bara genom att se på skorna kan avgöra om det börjar vara dags att byta eller inte. Det är jag lite mer tveksam till eftersom skorna nuförtiden har börjat göras av alltmer hållbara material, vilket gör att de kan se ut som nya även om löpegenskaperna försvunnit ur skorna.

Det bästa av alla mått är nog ändå den känsla som finns i skorna. Ett tydligt tecken på detta fick jag under kvällens backpass. Det kan tänkas att jag även annars har problem med min högra fot just nu. Det troliga är ändå att mina skor börjar bli utnötta vilket gör att fötterna tar onödigt mycket stryk under de många kilometer som jag springer under en vecka. Jag har tidigare haft motsvarande känningar i mina fötter och då har det i alla fall hjälpt med nya skor.

När jag summerar de mängder som jag löpt i mina Asics Trainers sedan 9:e april kan jag konstatera att jag redan löpt över 1100 km i dessa skor sedan jag tog dem i bruk. Jag sprang Stockholm Marathon och en vecka innan detta lopp i mina Asics Racers, men har ändå kommit upp till rätt bra mängder med mina Trainers.

Kvällens träning drog jag i form av backintervaller. Det blev först 3 km uppvärmning och sedan 5×350 meter i flack backe och 5×250 meter i brant backe. Jag var lite försiktig i mitt andra kvalitetspass på asfalt och överdrev därför inte antalet backintervaller. Totalt blev det 6 km backlöpning. Jag avslutade passet med en nedjoggning på 6 km. Totalt blev det således 16 km löpning ikväll och 23,5 km totalt idag.

Tempot under kvällens backintervaller var inte bland det hårdaste jag dragit. Som nämnt hade jag lite känningar i min högra fot och blev därför lite försiktig i min löpning. Jag fullföljde ändå passet, men i en lite mer avslappnad fart än jag annars brukar dra på mina backintervaller.

Join the Conversation

6 Comments

 1. says: Staffan

  Jag tycker det är väldigt olika men går mest på känslan i skorna, jag har ett par DS trainer 15 som har gått 1800km men de är fortfarande OK trots at de numera mest tjänstgör som dubbade vinterskor. Andra skor, framförallt lättare tunnare modeller, tar slut fortare. Vi är båda lätta löpare med ett effektivt och inte tungt steg och det gör nog att våra skor håller längre än genomsnittet. Ett par skor jag inte får ut 1000km av skulle jag vara besviken på så länge det inte är väldigt lätta tävlingsskor.

  1. says: Benny

   Jo, skorna borde ju hålla rätt bra med våra lätta löpsteg. Har dock märkt att den nyaste modellen av DS Trainern kanske inte är den hållbaraste modellen av alla skor. Speciellt inte när jag kör träningarna så ofta i samma skor… Nu har jag faktiskt funderat på att köpa Kayano-modellen istället eftersom den på basen av fjolårets uppbyggnadsperiod verkar att vara mer hållbar. Den är kanske aningen för dämpad och uppbyggd med tanke på min löpning, men å andra sidan gör det inget att ha en lite tyngre sko för träning. Det gör väl bara att det känns lättare då man tävlar i sina Racers senare. 🙂

 2. says: Annika

  Menar du att du springer nästan alla pass i samma skopar? Det sägs ju att skorna håller längre (alltså också fler km) om man inte använder dem för tätt, alltså om de får “återhämta sig” mellan passen. Personligen märker jag stor skillnad om jag har använt löpskorna 1-2 gånger om dagen flera dagar i följd eller exempelvis bara varannan dag. Dessutom tror jag att det är bra att variera belastningen lite genom att ha olika skomodeller, men jag tror också det är bättre med flera par även om de skulle vara av samma modell. Med din löpmängd skulle jag själv vilja variera mellan 3-4 par löpskor.

  1. says: Benny

   Ja det har faktiskt blivit så att jag kört nästan alla pass i samma skor nu. Mest på grund av att jag aldrig hinner bygga upp något lager innan jag använt slut på de jag har… Måste väl köpa flera par skor nästa gång…

   Jag har faktiskt hört att det är bra att låta skorna vila minst ett dygn mellan passen och att detta gör dem mer hållbara. Det måste jag börja tänka på mer nu, eftersom jag faktiskt märkt att de skor jag nu använt tagit slut betydligt snabbare än vad de brukar på grund av att jag nuförtiden ofta kör två pass om dagen i samma skor.

 3. says: Annika

  Rimligtvis borde man väl kunna få mängdrabatt om man köper tre par på en gång 🙂 Sedan gäller det bara att hålla lite koll så man inte springer med favoritparet hela tiden.

  1. says: Benny

   Jo, jag får nog rätt hyfsade rabatter redan pga. att jag återkommer nästan varje månad. 🙂 Men dyrt blir det nog ändå… Sedan blir det nog att beställa några par via nätet också, eftersom man ändå får dem lite billigare där. Men problemet är att det oftast är akut då man märker att skorna är slut, dvs. man har inte tid att vänta en vecka på leverans från England… Jag skall hålla i minnet att spara på skorna i framtiden. 🙂 Tack för tipset än en gång!

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *