Backlöpning med mersmak

Det är märkligt hur lycklig man kan bli bara genom att kunna springa nästan helt utan smärta. Efter nyår har jag inte dragit ett enda träningspass helt utan smärta i mitt högerben. Jag har t.o.m. utarbetat en smärtskala den senaste tiden där jag poängsätter min smärta enligt skolvitsord från 4-10, där 4 är helt smärtfri löpning och 10 är outhärdlig smärta. Om jag så sent som igår låg på 8 på smärtskalan var benet någonstans mellan en 5:a eller 6:a idag, dvs. jag hade lite känningar ännu men inte så att det störde löpningen i någon större utsträckning. Därför kunde jag dra ett riktigt bra backpass med syrran idag.

backlöpning i smedsby

Vi började med en 5 kilometers uppvärmning på runt 4:50 min./km. Därefter började vi med vårt backpass som vi idag hade planerat att dra upp till 5 km effektiv backlöpning.

Jag kan inte påstå att det direkt kändes lätt att springa idag. Jag har ännu en bra bit kvar tills jag kommer att känna njutning vid backlöpning. Egentligen brukar det alltid vara rätt plågsamt med backlöpning oavsett form eftersom man alltid hittar sätt att ta det sista ur kroppen vid denna typ av träningspass. Det viktigaste idag var dock att jag äntligen kunde sätta ner min högerfot ordentligt och använda mig av ordentliga frånskjut vid löpning uppför backen.

Den backlöpning som vi drog idag bestod av 7×350 meter i flack backe och 2×250 meter i brant backe. Totalt blev det 5,2 km backlöpning idag. Det är ofta problematiskt att få fram de exakta farterna via gps-klockorna vid backintervaller. Framförallt syrrans Garmin-klocka hänger inte alls med i de snabba svängarna. Min Polar är lite snabbare att registrera förändringar, men även den kan ibland strula en aning.

På basen av de sista intervallerna som vi drog skulle jag ändå tippa att våra farter låg någonstans mellan 3:45-3:51 min./km vid långintervallerna och mellan 3:20-3:30 min./km vid de kortare och brantare intervallerna. Helt bra fart med tanke på att backintervaller av denna typ är bland det tuffaste man kan dra i träningsväg.

Vi avslutade med en nedjoggning på 5,2 km där vi drog den första kilometern i lugnt tempo innan vi ökade farten. Som snabbast var vi nere i 4:10 min./km, medan medelfarten låg någonstans vid 4:30 min./km. Totalt blev det alltså 15,4 km löpning idag.

Varje träningspass då det känts bra i mitt ben på de hårda träningspassen på kvällen har jag börjat dagen med ett pass på motionscykeln på morgonen. Därför har jag beslutat mig för att stiga upp 5-tiden imorgon för en lugn uppvärmning på motionscykeln innan vi kör igång med vår morgonlänk kl. 5:45. Jag hoppas verkligen att det känns lika bra imorgon…

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *