Backlöpning med mersmak

Denna vecka har jag alltså lite av en återhämtningsvecka. Detta märks främst i att jag helt lämnat bort morgonpassen och därigenom fått mer sömn och vila denna vecka. Jag har dock kört mina kvalitetspass precis som vanligt på tisdag och torsdag, men däremot undvek jag idag att utöka mängden intervaller på mitt backlöpningspass eftersom jag gärna vill vara så fräsch som möjligt på lördagens långpass. Idag blev det 7×380 meter i flack backe och 4×230 meter i brant backe och totalt 7,1 km backlöpning.

PicsArt_1366915772430
Undvik gärna denna gps-klocka.

Jag vet inte vad det beror på men jag har varit extremt trött på kvällarna denna vecka. Igår var jag helt död efter mitt kvällspass med 15 km löpning och lite styrketräning. Jag var i säng redan 10-tiden, vilket måste vara något av ett rekord för mig. Idag har jag varit piggare och kunde t.o.m. bege mig iväg på kvällsträningen utan min sedvanliga powernap.

När jag skulle påbörja kvällens pass kunde jag konstatera att min Garmin Forerunner 210 gett upp ännu en gång. Jag kan med gott samvete be alla att inte köpa nämnda Gps-klocka ifall ni vill ha en tillförlitlig och hållbar klocka. Ifjol fick jag en ny Garmin-klocka hela fyra gånger under garantitiden på ett år eftersom den gick sönder var tredje månad. Det verkar som att den maximala livstiden är 1000 km på denna klocka. Det är lite synd eftersom den annars har många bra egenskaper och är lätt att använda. Får hoppas att den kommer till liv igen, men på basen av tidigare erfarenheter är jag inte speciellt hoppfull på den punkten…

Tur då att jag även äger en Polar gps-klocka som verkar vara mer hållbar. Problemet där igen är att de analysverktyg som man har tillgång till på nätet inte är de bästa…

Jag drog dagens backlöpning med syrran. Vi började med en uppvärmning på 5 km innan vi körde igång med intervallerna. Det gick rätt bra undan idag, med ett tempo på runt 3:45-3:50 min./km under samtliga intervaller i den flacka backen och runt 3:25-3:32 min./km i den branta backen.

Det kändes riktigt bra idag och jag kunde för första gången fokusera på löptekniken sedan jag på allvar började med mina backintervaller efter skadeuppehållet. Tidigare har det mest handlat om att plåga sig igenom passen och fokus på att överleva. Det fanns t.o.m. krafter för att dra betydligt fler intervaller, men jag beslutade mig för att spara lite krafter till lördagens långpass som förhoppningsvis skall bli 40 km långt.

Jag avslutade passet med en nedjoggning på 6 km i ett lungt tempo. Det blev alltså 18,1 km löpning idag.

Backintervaller 25.4
Dagens backintervaller i siffror.

PicsArt_1366913609197
Just nu ser jag till att köra stretching flera gånger om dagen. På kvällarna försöker jag med sk. djupstretching med mer fokus på andningen. Övningen på bilden är enligt mig den viktigaste av alla stretchövningar med tanke på löpningen eftersom det genast märks i löptekniken ifall man har för kort höftböjare. Ifall man som jag sitter mycket i jobbet är det extra viktigt att stretcha detta parti på kroppen.

PicsArt_1366917394771
Efter passet gjorde jag bananpannkakor och protein-mango smoothie med följande recept:

Bananpannkakor:

5 ägg

1 banan

2 msk jordnötssmör

Protein-mango smoothie:

2 dl fryst mango

2 dl sojamjölk

1/2 dl kokosmjölk

1 kiwi

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *