5 tips för att varva ner efter träningspasset

5 tips för att varva ner efter träningspasset

Du har nyss avslutat ett träningspass. Du känner dig avslappnad och trött och det är dags för återhämtning. Men vilka metoder finns det egentligen för att få ut så mycket som möjligt av både träningen och den följande avslappningen? Hälsofördelarna med att träna är ju uppenbara, men biverkningarna som värk, spända muskler och ibland smärta kan vi nog alla vara överens om att vi kan vara utan. I den här artikeln kan du därför läsa om fem metoder för att slappna av – både mentalt och fysiskt – efter träningen.

Meditation och avslappning

Meditation kan se annorlunda ut för alla. Kanske föredrar du att spela på ett högbetalt mobilcasino eller så väljer du en mer traditionell variant av meditation. Oavsett vilket är meditation alltid en god vana att lägga sig till med eftersom den har många mentala och fysiska hälsofördelar. Genom att meditera kan du hitta en bättre balans i livet, sänka ditt blodtryck och återhämta dig så mycket fortare.

Det finns även studier som tyder på att immunförsvaret kan stärkas av regelbunden meditation. Efter ett intensivt träningspass är det perfekt att sätta sig ner, lugna kroppen och meditera för att komma tillbaka till ett utgångsläge för att minska belastningen på både leder och muskler. Regelbunden meditation främjar även en hälsosam andning, vilket är viktigt för oss alla efter ett tufft träningspass.

Unna dig massage

Beroende på vilken träning du utfört kan en riktigt bra massage göra underverk och verka extra avslappnande efter ett träningspass. Under hård ansträngning tenderar spänningar att byggas upp i kroppen som kan resultera i strama muskler – och en massage kan hjälpa till att minska dessa effekter. Regelbunden massage har många andra hälsofördelar.

Det kan exempelvis minska fysisk och psykisk stress genom att hormonet oxytocin frigörs, öka blodcirkulationen samt minska oro och depression. Har du ansträngt dig hårt kan en massage även påskynda kroppens återhämtning genom att öka syretransporten till kroppens muskler.  Frekvent massage minskar även produktionen av det så kallade stresshormonet kortisol vilket gör att du blir mer avslappnad och har större chanser att sova bättre om natten.

Bada bastu

En annan metod för att slappna av fysiskt som psykiskt efter ett hårt träningspass är att sätta sig i en bastu. Den torra värmen har en tendens att mycket långsamt värma upp kroppen och få dina muskler att sakta men säkert slappna av. Denna typ av torr värme hjälper musklerna att eliminera mjölksyra och växa sig starkare. I bastun vidgas kärlen, de blir mer elastiska och blodtrycket sjunker.

Studier har även visat på att blodfetterna tenderar att sjunka. Andra effekter är en positiv inverkan på immunförsvaret och nervsystemet, minskad ångest, minskad värk i kropp och huvud samt förbättrad sömnkvalitet. Det finns med andra ord en massa fördelar att bada bastu efter träningspasset – men tänk bara på att vara försiktig om du har svullna muskler. Vänta tills svullnaden lagt sig innan du stiger in i värmen för att inte förvärra situationen.

Slappna av i bubbelbadet

En annan varm avslappningsvariant att ta till efter ett hårt träningspass är bubbelbadet. Till skillnad från bastuns torra värme gör denna fuktiga värme att kroppen värms upp snabbare och att musklerna slappnar av lite fortare. Är bubbelbadet dessutom utrustat med masserande vattenstrålar kan du slå två flugor i en smäll med en lätt massage av de större muskelgrupperna i rygg, nacke och ben medan du slappnar av i värmen.

Ett varmt bubbelbad gör även att blodcirkulationen förbättras och att muskelspänningar efter träningspasset löses upp. Precis som för bastubad kan även immunförsvaret förbättras och spänningshuvudvärk lindras. Avslappnande bubbelbad sägs även ha antidepressiva effekter och kan även ge dig en bättre sömnkvalitet.

Titta på en film

Att slappa i tv-soffan kanske inte direkt för tankarna till hälsa och kondition – men precis som det är viktigt att fysiskt koppla av efter ett träningspass kan även det mentala behöva slappna av. Underhållning som filmer, serier, böcker och till och med olika videospel är alla utomordentliga sätt på vilka du kan koppla av med både kropp och sinne.

För den som behöver mentalt andrum är filmtittning en oslagbar metod då det är bevisat att hjärnan jobbar så lite som möjligt under filmen. Enligt forskare på ämnet är vår hjärna ständigt aktiv och försäger jämt bearbeta och förstå saker i vår omgivning, även när vi är helt passiva. Genom att titta på en film får hjärnan dock en paus, eftersom vi inte behöver ta ställning till något och bara kan titta på.

Det är med andra ord viktigt att slappna av efter ett träningspass och inte utsätta musklerna för ytterligare stress. Vi behöver alla tid för vila efter hård fysisk ansträngning, och genom att lyssna på kroppen och ge den återhämtningen som krävs blir det även enklare att prestera bättre i det långa loppet.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *