Veckan som gick – hög på endorfiner

Jag har hunnit fylla jämnt, därför den sena uppdateringen här på bloggen. Under veckoslutet hade vi nämligen fest med hela familjen i vårt barndomshem och på måndagen lite firande här i Vasa, på min egentliga födelsedag. Det blev frossande i fyra dagar, vilket naturligtvis påverkade orken rätt mycket. Men det var det värt!

På tal om orken, så har jag de senaste veckorna verkligen börjat känna av mitt hyfsat hälsosamma leverne… på ett bra sätt. Jag har haft otroligt bra energi hela dagarna och har stundom varit hög på endorfiner. Det är en fantastisk känsla att vara i bra form och utvilad samtidigt! En känsla som är omöjlig att uppnå på annat sätt än genom bra träning, kosthållning och tillräckligt med vila.

När man vant kroppen vid detta leverne märker man dock genast effekten när det blir frossande i flera dagar som nu under födelsedagsfirandet. Efteråt var jag otroligt trött och låg på energi i flera dagar. Kosten är alltså a och o om man tränar riktigt hårt. Som om de flesta inte visste det, men det kan vara bra att komma ner på jorden ibland när man blir alltför hög på endorfiner. 🙂

Gällande träningen så blev det en riktigt bra första vecka på den nya hårda träningsperioden med totalt 130 km löpning. Det var inte endast en vecka med mycket mängd, utan även flera riktigt bra kvalitetspass. Nedan är träningen från förra veckan.

Måndag 30.1:

Kortintervaller 3x5x300 meter på 55-56 sekunder/intervall, 45 sekunder joggvila (100 meter) mellan intervallerna och 90 sekunder serievila. Totalt 15 km med uppvärmning och nedjoggning. (Botniahallen)

Tisdag 31.1:

Distanspass 20 km med sista 8 km i en snittfart på 4:15 min./km.

Onsdag 1.2:

Långintervaller 2×6 km i drygt 16 km/h (löpband) + styrka 30 min.

Torsdag 2.2:

Backintervaller 8×80 sekunder i flack backe (tot. 5,5 km backlöpning). Vid hälften av intervallerna samma fart nedför som uppför backen. Som avslutning 9 km fartlek. Totalt 20 km löpning.

Fredag 3.2:

Långpass 32 km. 20 km utomhus och 12 km på löpband i 15,4 km/h.

Lördag 4.2:

Lugnt återhämtande distanspass på 14 km, med liten fartökning sista 2 km.

Söndag 5.2:

14 km fartlek

Totalt 130 km löpning

Det blev 6 veckor i rad med långa backintervaller för att bygga upp löpstyrkan. Nu blir det en vecka utan backintervaller innan det nästa vecka blir backlöpning i form av en så kallad kombibacke.

Från fredagens långpass där jag alltså först körde 20 km inomhus, sedan snabbt ombyte och tankning och sedan 12 km i maratonfart. Tufft och effektiv maratonträning när den är som bäst.

Även denna vecka har börjat bra. Nu har syrran anlänt till Vasa, så jag har fått nödvändig sparring på mina dagliga löprundor. Bra speciellt denna vecka när jag känt mig lite tröttare än vanligt. Igår blev det bland annat två pass, med löpning i vackert solsken på eftermiddagen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *