Första kvalitetspasset på länge

Då var jag äntligen igång med kvalitetspassen igen. Jag började morgonen idag med att planera mina nyckelpass inför mitt följande maraton. Enligt mina beräkningar borde detta ligga 15 veckor i framtiden och jag försöker därför komma in i programmet så fort som möjligt.

Då jag varit så länge utan kvalitetspass kan jag inte riktigt köra långa tröskelpass ännu, så därför är jag tvungen att dela upp dessa i kortare intervaller tills jag känner mig redo. Det är främst i andningen jag märker att jag varit länge utan dessa kvalitetspass. Det är ingen skillnad hur hårt man skulle köra på cykelturerna, det finns inga möjligheter att utsätta kroppen för samma påfrestningar som under ett riktigt tufft löppass.

Idag blev det intervaller på 2-3-3 km. Den första intervallen på 2 km fick bli lite tillvänjning och kördes i ett tempo på 4:05 min./km. Under den andra intervallen på 3 km ökade jag lite på tempot och fick en snittfart på 4:00 min./km på denna. Den sista intervallen på 3 km fick jag sedan en snittfart på 3:55 min./km.

Jag är riktigt nöjd med morgonens intervaller. Jag hade det som förväntat rätt tufft med andningen, men löptekniken var oväntat bra. Jag var förvånad över hur bra driv i steget jag hade trots det långa uppehållet. Det underlättar ju naturligtvis att jag inte behöver hålla tillbaka så mycket på grund av smärta. Jag hade ju trots allt smärta i ljumskarna t.o.m. under uppbyggnaden inför Paris Marathon, så att kunna springa utan smärta känns som en sällsynt lyx.

Nu hoppas jag bara att det fortsätter i samma spår och att jag kan fortsätta utan uppehåll i löpträningen. Då tror jag att utvecklingen sker rätt snabbt för mig och att jag på allvar kan ta upp min jakt på nya personbästan både på halvmaraton och maraton.

Det som känns speciellt bra är att jag känner mig bekväm med mitt upplägg nuförtiden och vet hur jag skall göra för att utvecklas. Hemligheten är som bekant längre tröskelpass som kvalitetspass och mindre mängd. Åtminstone för mig som vill göra annat än att springa hela dagarna verkar det fungera bäst med högst ett pass om dagen.

intervaller 1.7.2014

Mina tider från dagens intervallpass. Först en lugn uppvärmning på 3 km. Sedan intervaller på 2-3-3 km, med lugn mellanjogg på några hundra meter mellan. Totalt blev det 12 km löpning idag, med en snittfart på 4:41 min./km med uppvärmning, mellanjoggen och nedjoggningen inkluderade. Riktigt bra pass!

PicsArt_1404229085506

Innan kvalitetpasset planerade jag inför mitt nästa maraton. Det är alltså den vänstra spalten jag följer och idag skulle jag ha haft 10 km på 39 minuter på schemat. Men då dagens pass var mitt första kvalitetspass på evigheter tog jag det alltså lite försiktigt och delade upp passet i mindre beståndsdelar. Inom en vecka skulle det enligt detta program vara dags för ett test på 20 km på 1:18. Det kommer inte att genomföras enligt programmet, utan det får göras i slutet av juli istället om allt går bra träningsmässigt.

PicsArt_1404229171483

Efter träningspasset in till stan på lunch till en av stans terrasser.

PicsArt_1404230104572

Vår resa närmar sig med stormsteg och idag var vi och införskaffade lite förnödenheter. Det är alltså redan på torsdag morgon som det är dags.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *