De senaste veckornas aktiviteter

Det blev lite sommar till sist. Några veckor för sent med tanke på semestern, men bättre sent än aldrig. Även med tanke på träningen är värmen mer än välkommen för mig. Det är som att kroppen skulle vakna på allvar först när kvicksilvret börjar krypa över 20 grader och följaktligen har formen snabbt blivit allt bättre under de senaste två veckorna.

Speciellt denna vecka har det känts oerhört bra under mina pass och tre av fyra pass har varit så kallade kvalitetspass. Vanligen brukar jag känna mig rejält sliten dagen efter ett tufft pass, men även om det var det tredje tuffa passet på tre dagar idag kändes det lätt i benen idag.

Denna plötsliga uppåtgående formkurva gör också att jag troligen tidigarelägger mitt följande maratonlopp med en månad. Som det ser ut just nu skulle isåfall Jyväskylä 12:e september vara tidpunkten för följande maratonlopp. Ursprungligen var planen att jag skulle springa ett halvmaraton i Jyväskylä och hela sträckan i Vanda i oktober.

Ännu återstår dock lite betänketid och några pass i maratonfart innan jag gör det slutgiltiga beslutet.

Träningen förra veckan och denna vecka hittills:

Måndag 10.8:

Distanspass 12 km + styrka 60 min. (WSC)

Tisdag 11.8:

Uppvärmning 2 km, intervaller 4×2,5 km (3:38-3:48 min./km), nedjoggning 3 km (tot. 15 km)

Onsdag 12.8:

Morgon: Lätt distans 7 km

Kväll: Distanspass 11,5 km + styrka 60 min. (WSC)

Torsdag 13.8:

Uppvärmning 4,3 km, Kortintervaller 4x5x200 meter (38-39 sek./intervall på grusväg, 40 sek. ståvila mellan intervaller och 80 sek. mellan serierna), nedjoggning 3,5 km (tot. 13,5 km)

Fredag 14.8:

Morgonpass 12 km

Lördag 15.8:

Långpass 33 km med snittfart 4:37 min./km

Söndag 16.8:

Vila

Totalt 7 pass och 104 km löpning

Måndag 17.8:

Distanspass 13 km + styrka 60 min. (WSC)

Tisdag 18.8:

Uppvärmning 2 km, tempopass 12 km i 3:57 min./km, nedjoggning 4 km (tot. 18 km) + styrka ute 30 min.

Onsdag 19.8:

Morgon: Lätt distanspass 7,5 km

Kväll: Uppvärmning 2 km, tempopass med syrran 12 km i 4:07 min./km, nedjoggning 2 km (tot. 16 km)

Torsdag 20.8:

Uppvärmning 4,5 km, backintervaller 5 km (3×400 m. flack backe och 6×250 m. brant backe), nedjoggning i stegrande tempo 5,5 km (tot. 15 km)

Denna vecka hittills: 5 pass och 69,5 km löpning

Kommentar: Förra veckan fortsatte som veckorna innan, med lite mindre mängd och kortare och snabbare kvalitetspass. Tyvärr var vi tvungna att köra torsdagens kortintervaller på grus, vilket gjorde det svårt att få till stånd några snabba tider på dessa intervaller. Ännu på tisdagens intervaller på 4×2,5 km kändes det lite trögt i kroppen, men istället kändes det desto bättre på lördagens långpass. Flytet från detta långpass har sedan fortsatt till denna vecka och det har känts lätt och ledigt i löpningen under samtliga kvalitetspass.

PicsArt_1440089033419

På fredag förra veckan fick jag äntligen min nya bil som jag beställde i början av semestern. Än har jag inte kört alltför mycket. Det blev en tur till Replot på söndag, men annars har jag rört mig till fots och på cykel hela denna vecka. Jag skall dock göra ett försök att få in mer kilometrar även med bil under det kommande året så att jag åtminstone kommer upp i hälften av de löpkilometrar jag har under ett år. 🙂

PicsArt_1440091399020

Afterwork på fredag.

långpass lördag 15.8.2015

Från lördagens långpass på 33 km där jag hade bra flyt. Det är få saker som är härligare än friheten att kunna springa så lättklädd i sommarvärme. Ok, visst känns det stundvis lite jobbigt på långpassen. Men känslan efter att man har genomfört dessa långpass är svårt att överträffa.

långpass lördag 15.8.2015 joso

Syrran på samma långpass.

PicsArt_1440091804686

På lördag kväll blev det Roxette-konsert. Själva showen var en mycket gemytlig tillställning. Dock hade jag högre förhoppningar på själva arrangemanget. Vip-området var allmänt stökigt och påminde mer om armé-bespisning än om något som man betalar dyra pengar för att få uppleva. Största problemet var dock tillgången på drycker och wc:n. Det kan inte anses skäligt att behöva köa 30 minuter för att få drycker till maten.

PicsArt_1440092550834

Både förra veckan och denna vecka har vi kört dubbelpass en dag i veckan. Mycket bra med tanke på maraton att ibland köra dessa distanspass på tom mage för att lära kroppen att köra på fett som bränsle.

PicsArt_1440092332021

Gårdagens andra pass i form av ett tempopass tillsammans med syrran.

PicsArt_1440092047032

Det har blivit en hel del gröna smoothies tillsammans med ägg som middag efter mina träningspass de senaste veckorna. Mycket bra “mat” för att snabbt komma i form.

Tags from the story
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *